Powered By Blogger

25.8.15

Μεγαλοπρέπεια και δέος 13 μεγαλοπρεπή βουνά που θεωρούνται ως τα πιο επικίνδυνα για ανάβαση στον κόσμο



Η αληθινή δύναμη της φύσης, το βουνό συναρπάζει όσο φοβίζει. Χιλιάδες ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας την ανάβαση στις υψηλότερες κορυφές της Γης. Λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και του υψομέτρου  ορισμένα βουνά θεωρούνται πολύ πιο θανατηφόρα από τα άλλα.Ιδού  τα 13 πιο επικίνδυνα βουνά του κόσμου.
 
1)  Eiger
 
1-βουνό-Eiger
2-Eiger
3-Eiger
Βρίσκεται στην Ελβετία. Η κορυφή του φτάνει  στα 3970 μέτρα . Κατακτήθηκε από ορειβάτη μόλις το 1958. Η βόρεια πλευρά του πήρε το προσωνύμιο   « το τείχος του θανάτου" από τους λάτρεις της αναρρίχησης. Από το 1935, 64 άνθρωποι έχουν χάσει  τη ζωή τους.
 
2)  Annapurna
 
2-βουνό-Αναπούρνα
3-Annapurna
2-Annapurna
Εξαιρετικά δύσκολο βουνό του Νεπάλ για να αναρριχηθεί κανείς , επειδή οι χιονοστιβάδες  του θεωρούνται καταστροφικές. Μόνο 157 άνθρωποι  έχουν  κατακτήσει την κορυφή του που βρίσκεται στα  8082 μέτρα. Όχι λιγότεροι από 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν εκεί.
 
3) K2
 
3-Κ2-βουνό
2-Κ2
3-Κ2
Η δεύτερη ψηλότερη κορυφή του πλανήτη με 8611 μέτρα ύψος. Το Κ2, που βρίσκεται στο Πακιστάν, προκαλεί δέος. Κανείς δεν προσπάθησε την  άνοδό του σε περίοδο  χειμώνα. Οι τρομερές θανατηφόρες καταιγίδες που επικρατούν αυτήν την περίοδο τού χάρισε το προσωνύμιο  " το άγριο βουνό". Το 2008, έντεκα ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους στις πλαγιές του.
 
4) Mont Blanc
 
4-βουνό-Mont-Blanc
3-Mont-Blanc
2-Mont-Blanc
Διαθέτοντας την υψηλότερη ευρωπαϊκή  κορυφή (4810 μέτρα ), το Mont Blanc είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος. Περίπου 8000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας να το ανεβούν. Αυτό το ποσοστό θνησιμότητας οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί τουρίστες (περίπου 20.000 ετησίως),  είναι αρχάριοι στην αναρρίχηση  και κάνουν βασικά λάθη , στην προσπάθειά τους  να φτάσουν στην κορυφή του .
 
5) Nanga Parbat
 
5-Mountain-Nanga Parbat-
3-Nanga Parbat-
3-Nanga Parbat-
Διαθέτοντας  8126 μέτρα υψόμετρο, το Nanga Parbat ονομάζεται "βουνό δολοφόνος". Συνολικά μόνο  186 ορειβάτες έχουν καταφέρει να πατήσουν την κορυφή του , ενώ  61 έχουν πεθάνει σε αυτό το επιβλητικό πακιστανικό βουνό.
 
6) Kangchenjunga
 
6-Mountain-Kangchenjunga
2-Kangchenjunga
3-Kangchenjunga
Δεσπόζοντας στα Ινδο-Νεπαλικά σύνορα,το Kangchenjunga είναι ένα βουνό που αποτελείται από 5 κορυφές, η ψηλότερη από τις  οποίες φθάνει  τα  8586 μέτρα. Έχει το προσωνύμιο "Οι πέντε θησαυροί του χιονιού" και θεωρείται ιερό βουνό από τους τοπικούς πληθυσμούς. Γι'  αυτό κανείς ως τώρα δεν έχει αγγίξει καμία από τις κορυφές του.
 
7.  Fitz Roy
 
7-βουνό-Fitz-Roy
2-Fitz-Roy
3-Fitz-Roy
Με ύψος 3405 μέτρα, το Fitz Roy είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο βουνό, να αναρριχηθεί κανείς ανέβει, τόσο σε τεχνικό όσο και σε  ψυχικό επίπεδο. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην Παταγονία, γεγονός που το καθιστά επιπρόσθετα  ελάχιστα  δημοφιλές στον κόσμο των ορειβατών.
 
8) Vinson Massif
 
8-βουνό-μαζική-Vinson
Το Vinson Massif είναι η υψηλότερη κορυφή στην Ανταρκτική και έχει ύψος  4892. Ανακαλύφθηκε το 1958 και "κατακτήθηκε"  για πρώτη φορά. Από τότε πάνω από 1400 ορειβάτες έχουν επιτύχει να ανεβούν  με επιτυχία στην κορυφή του.
 
9) Cervin
9-βουνό-Matterhorn
2-Matterhorn
3-Matterhorn
Καλύπτοντας τα ελβετοϊταλικά σύνορα Ιταλίας και φτάνοντας τα 4478 μέτρα, το Cervin εντυπωσιάζει με την  πυραμιδοειδή εμφάνισή του. Το 1864, μια αποστολή  επτά άνδρες πέτυχαν να φτάσουν στην κορυφή, μια ανάβαση που θεωρήθηκε κατόρθωμα εκείνη την εποχή. Τέσσερις από αυτούς, δυστυχώς, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της καθόδου.
 
10) Everest
10-βουνό-Everest
2-everest
3-everest
Έχοντας την υψηλότερη κορυφή του κόσμου, το Everest φτάνει στα  8848 και βρίσκεται ανάμεσα  στα σύνορα της Κίνας, του Νεπάλ και του Θιβέτ. Εξαιρετικά δημοφιλής ο ορεινός αυτός γίγαντας αυξάνει συνεχώς τον  αριθμό των τουριστών που συρρέουν κατά χιλιάδες  για να θαυμάσουν και να ανεβούν πάνω σ΄αυτό . Πολλοί όμως ξεχνούν τους κινδύνους που κρύβουν , γι΄αυτό εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους επιχειρώντας την ανάβασή τους σ΄αυτό. Σημειωτέον ότι , μετά τα 7900 μέτρων, το υψόμετρο προκαλεί παραισθήσεις στους  ορειβάτες, μερικοί γδύνονται μέσα στο κρύο και άλλοι έχουν πηδήσει στο κενό. Το υψόμετρο όμως δεν είναι ο μόνος κίνδυνος: 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Everest λόγω σεισμού, τον Ιούνιο του 2015.
 
11)  Huashan
 
1-Mont-huashan
2-huashan
Ευρισκόμενο στην Κίνα, αυτό το βουνό φτάνει  σε υψόμετρο μόλις  2154 μέτρων, αλλά θεωρείται από τα πιο  επικίνδυνα  στον κόσμο λόγω των στενών και ολισθηρών μονοπατιών του.
 
12) Logan
 
2-Λόγκαν
Διαθέτοντας  τη δεύτερη υψηλότερη κορυφή στη Βόρεια Αμερική, το Όρος Logan στο Yukon του Καναδά είναι. Με 5959 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για τους ορειβάτες. Η άνοδός του θεωρείται  ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη.
 
13) Siula Grande
 
1-Siula-υψηλή
2-Siula-υψηλή
Το βουνό βρίσκεται στην κορδιλιέρα των Άνδεων, ειδικότερα στο Περού, και το ύψος του ανέρχεται  στα 6356 μέτρα. Αυτή η κορυφογραμμή  έγινε διάσημη το 1985,  όταν δύο ορειβάτες παρα λίγο να χάσουν τη ζωή τους . Η ιστορία τους έγινε φιλμ το 2003, σε μια ταινία που ονομάζεται "The Void".
Το βουνό φαίνεται αρχικά βατό ,  αλλά κρύβει πολλούς κινδύνους. Μαγευτικές σε  ομορφιά τους οι πλαγιές του  είναι πραγματικές παγίδες για ορειβάτες όχι μόνο ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες.
 
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 
Mathilde Rochefort
ΑΡΧΙΚΗ ΠΗΓΗ: amerikanki.com
http://gerontakos.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου