Powered By Blogger

13.8.15

Ξεχασμένα αρχεία… (2)


Η πυρπόληση του Bektas Kaptan από τον Παπανικολή

Indiana Centinel, Volume 5, Number 16, 18 August 1821
«Από Niles.

ΤΟΥΡΚΙΑ. Η εξέγερση εξαπλώνεται. Η Μακεδονία είναι στα όπλα. Ο Υψηλάντης έχει τη δυναμικότατη υποστήριξη της πριγκίπισσας Καντακουζηνού, ευνοϊκό για τους Έλληνες. Οι Έλληνες της Θεσσαλίας ενώθηκαν με τους Σουλιώτες κατά των Τούρκων της Ρούμελη. Τα νησιά ήταν γενικά ελεύθερα και -ακόμη- η Κύπρος ήταν υπό εξέγερση. Ο Ελληνικός στόλος ήταν ανυπόμονος να επιτεθεί στην Κωνσταντινούπολη! -έχει μάλιστα αναφερθεί ότι η διέλευση των Δαρδανελίων ήταν καταπιεσμένη! Όλες οι ακτές της Μικράς Ασίας ήταν σε εξέγερση ή σε έκρυθμη κατάσταση. Αίμα χύθηκε στη Σμύρνη – οι Έλληνες τώρα αγωνίζονται τόσο για τη ζωή όσο και για την ελευθερία. Έχουν κάποιους ικανούς αξιωματικούς ανάμεσά τους, και πολλοί έμπειροι αλλοδαποί μπαίνουν στην υπηρεσία των.

Ο Μεγάλος σουλτάνος, εξοργισμένος με τις ειδήσεις από το Μοριά και το Αρχιπέλαγος, διέταξε όλες οι χριστιανικές εκκλησίες στην πρωτεύουσα πρέπει να καταστραφούν. Η διαταγή αυτή τηρήθηκε άμεσα, με μια υπερβολική βαρβαρότητα. Δεκαέξι εκκλησίες ισοπεδώθηκαν συθέμελα: σε αντιπροσωπεία του Πρέσβη της Ρωσίας για το ότι αυτή η βία θα προσβάλει ολόκληρο το Χριστιανισμό, η οθωμανική κυβέρνηση απάντησε απλώς, ότι ο σουλτάνος ήταν αφέντης εκεί και οι αιτιάσεις υπαγορεύονται από τους λόγους του κράτους. Πληροφορίες είχαν μόλις πριν φτάσει ότι η Υδραίοι είχαν αιχμαλωτίσει 40 σκάφη από την Αίγυπτο, φορτωμένα με καλαμπόκι. Η πρωτεύουσα είναι σε αναστάτωση. Ο στόλος σίγουρα δεν θα μπει στη θάλασσα. Τα στρατεύματα που αναμένονται από τη Μικρά Ασία δεν έρχονται· εκείνοι που παριστάνουν ότι αποχωρούν από τη Κωνσταντινούπολη, επιστρέφουν το βράδυ για να λεηλατήσουν και να δολοφονήσουν. Τα παζάρια και τα καταστήματα είναι κλειστά· και, καθώς δεν υπάρχει πλέον προσωπική ασφάλεια, το σύνολο των επιχειρήσεων έχουν κλείσει.
Η Αδριανούπολη βίωσε άλλο ένα φοβερό έγκλημα στις 9 Μαΐου. Ένας πρώην πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, τρεις Έλληνες επίσκοποι, και 40 άλλα πρόσωπα αυτού του έθνους, δολοφονήθηκαν δημοσίως. Οι Εβραίοι υποδεικνύουν τους Έλληνες στους Τούρκους. Αρκετοί Έλληνες, οι οποίοι προσπάθησαν να αγοράσουν την σιωπή των Εβραίων, βρέθηκαν στη θέση να έχουν οικτρά εξαπατηθεί από αυτούς τους άθλιους. Οι Σέρβοι εξοπλίζονται. Η δολοφονία του Έλληνα πατριάρχη προκάλεσε φοβερά αντίποινα σε πολλούς τόπους στους Τούρκους. Τα ελληνικά ένοπλα σκάφη έχουν κάνει πολλές συλλήψεις -εξουσιάζουν το Αρχιπέλαγος· και το εμπόριο ανάμεσα στην Κωνσταντινούπολη και τα νησιά έχει σταματήσει. Οι γενίτσαροι στην πρωτεύουσα απείλησαν τους υπουργούς, ακόμα και τον ίδιο το Σουλτάνο -μετά τις εξελίξεις με τη Ρωσία, η δολοφονία του «νόμιμου» έγινε της μόδας στις τάξεις των· αλλά φαίνεται ότι ησύχασαν προς το παρόν με τη διανομή 200,000 λιρών! Αναταραχές επικρατούσαν ακόμα στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Μαΐου. Οι Έλληνες που έχουν δολοφονηθεί στην αυτοκρατορία, εκτιμάται ότι ανέρχονται ήδη σε 40.000. Μερικοί λένε ότι ο Υψηλάντης έχει διασχίσει το Δούναβη με ένα μεγάλο στρατό, άλλοι πάλι λένε ότι συνέχιζε να πειθαρχεί τις δυνάμεις του βόρεια του ποταμού. Μια ομάδα Ελλήνων λέγεται ότι κόπηκαν κομμάτια από τους Τούρκους στο Galacz (Γαλάτσι Μολδαβίας), -το ακριβώς πόσοι, φαίνεται, ήταν πολυάριθμοι, δεδομένου ότι δέχθηκαν επίθεση από 6000 άνδρες. Ο Σουλτάνος είχε διορίσει νέο πατριάρχη, αλλά οι Έλληνες δεν θα τον αναγνώριζαν, κι αυτός ξαφνικά πέθανε, λέγεται από τρόμο! Η πανούκλα λέγεται ότι εμφανίστηκε στην Κωνσταντινούπολη. Ένα άρθρο από τη Τεργέστη, της 26ης Μαΐου, λέει ότι τρεις τούρκικες φρεγάτες, των 50 πυροβόλων η κάθε μία, και τέσσερα μπρίκια, που απέπλευσαν πρόσφατα από την Κωνσταντινούπολη προκειμένου να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις των δυνάμεων που προορίζονται εναντίον των ανταρτών του Μοριά, παραδόθηκαν στους τελευταίους από τους Έλληνες που απάρτιζαν στην πλειοψηφία τους τα πληρώματα αυτής της μοίρας. Οι Τούρκοι επί των πλοίων, σε αριθμό περίπου εννιακόσιοι, εκφορτώθηκαν αρχικά ως αιχμάλωτοι στο νησί της Μήλου· αλλά, μόλις έγινε γνωστή η δολοφονία του πατριάρχη, οι Έλληνες τους θυσίασαν για εκδίκηση.
Ο Υψηλάντης έχει φήμη ως ένας πολύ ικανός αξιωματικός –πολύ ικανός για την υπηρεσία στην οποία δραστηριοποιείται. Μόλις είχε λάβει 40 κανόνια από τους φίλους του στη Ρωσία, παρά τις απαγορεύσεις του αυτοκράτορα για το αντίθετο.»Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου