Powered By Blogger

18.8.15

Ξεχασμένα αρχεία…(3)


Indiana Oracle, Volume 2, Number 62, 7 July 1821 σελ. 2
Τελευταία νέα από την Αγγλία
Νέα Υόρκη 11 Ιουν.
Το πλοίο Albion της Parker, καπτ. Ουίλιαμς, έφτασε σήμερα το πρωί από το Λίβερπουλ. Από αυτή την άφιξή οι συντάκτες της «Commercial Advertiser» παρέλαβαν από τους ανταποκριτές τους, εφημερίδες του Λονδίνου και λίστες ναυτιλίας έως την 29η Απριλίου και εφημερίδες του Λίβερπουλ έως και την 1η Μαΐου.
Αλή Πασά
Η άφιξη αυτή μας εφοδιάζει με πολλά άρθρα σχετικά με τις υποθέσεις από τη Μολδαβία, Βλαχία, Κωνσταντινούπολη και λοιπά. Είναι σημαντικού ενδιαφέροντος, αν και πολύ αντιφατικά. Ορισμένα άρθρα αναφέρουν ότι ο πρίγκιπας Υψηλάντης έχει ξεκινήσει για το Δούναβη με μόνο 3.000 άνδρες και δύο κανόνια. Από την άλλη πλευρά, ορισμένες πηγές ανεβάζουν τη δύναμη του σε 6.000 και άλλες σε 10.000 και καλά εξοπλισμένους. Λέγεται επίσης ότι τα ελληνικά νησιά και ο Μοριάς, έχουν επαναστατήσει και κατέσφαξαν πολλούς από τους Τούρκους. Φαίνεται βέβαιο, με πληροφορίες από τη Λειψία, την Αγία Πετρούπολη, και το Βρανδεμβούργο, ότι οι Έλληνες που είναι διάσπαρτοι σε όλη την ήπειρο, είτε ως φοιτητές, έμποροι, ή με οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα, βρίσκονται σε εσπευσμένη διαδικασία επιστροφής στο τόπο τους. Αν αυτός ο ενθουσιασμός είναι πραγματικός, η Πύλη θα έχει ένα επίπονο αγώνα να δώσει, πριν μπορέσει να ελπίσει ότι θα τερματίσει την επιχείρηση.
Στην αρχή, ελέχθη ότι οι ρωσικές και αυστριακές Αρχές ήταν αποφασισμένες να καταλάβουν τη Βλαχία και τη Μολδαβία, όπως έκαναν στη περίπτωση της Νάπολης και, συνεπώς, να καταπνίξουν την εξέγερση. Αλλά σε μια πιο ενδελεχή εξέταση, κατέληξαν στη επιλογή της τήρησης μιας αυστηρής ουδετερότητας. Έχουν, συνεπώς, αποσταλεί οδηγίες σε όλες τις τοπικές αρχές στα σύνορα και των δύο αυτοκρατοριών, να αποφευχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, κάθε επικοινωνία με τις εξεγερμένες περιοχές, και να μην επιτρέψουν σε κανένα άτομο εκ των δύο βασιλείων να περάσει τα σύνορα, χωρίς την απόδειξη κάποιου βάσιμου λόγου. Όσον αφορά το στρατό, οι διαταγές είναι ακόμα πιο αυστηρές, η αστυνομία έχει εντολή να θέσουν υπό κράτηση κάθε στρατιώτη ή στρατιώτες που θα προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα για να ενταχθούν με τους επαναστάτες.
Μέχρι την 20η Μαρτίου ο πρίγκιπας Υψηλάντης και οι Τούρκοι αρχηγοί δεν είχαν καμία εμπλοκή – δεν υπήρξε τίποτε άλλο παρά προετοιμασία. Ο επαναστατικός στρατός γενικά υπολογίστηκε σε 6.000 άνδρες· οι οποίοι όμως δεν είχαν λάβει, και ούτε ήταν πιθανόν να λάβουν, καμία εξωτερική βοήθεια.
Πολλοί από τους Έλληνες της Βουλγαρίας προσχώρησαν στο σώμα του Υψηλάντη. Ένα άλλο σώμα οργανώθηκε από έναν Έλληνα ονομαζόμενο
Καραβία. Η Πύλη κήρυξε τον πρίγκηπα Αλέξανδρο Σούτσο προδότη. Προστίθεται ότι η τύχη κατέστη ευνοϊκή για τον Αλή Πασά, και ότι τώρα αριθμούσε όχι λιγότερους από 25.000 άνδρες υπό τις διαταγές του.
Οι πρόσφατες αλλαγές στο τουρκικό επιτελείο δείχνουν την υπερβολική ντροπή (αμηχανία) της Κωνσταντινούπολης. Αλλά σε ένα τόσο βαθύ σύστημα, φαύλο και αποστασιοποιημένο όπως αυτό της Τουρκίας, κανένα ανθεκτικό ή εύλογο πλεονέκτημα δεν μπορεί να προκύψει μέσα από μια αλλαγή των προσώπων που περιλαμβάνει η τωρινή διοίκηση.
Μας λένε ωστόσο, σε ένα άρθρο από την Οδησσό, της 20ης Μαρτίου, ότι η Πύλη φαινόταν αποφασισμένη να δείξει μεγαλύτερη ενεργητικότητα σε αυτή την περίπτωση, και θα υιοθετήσει αποφασιστικά μέτρα. Έτσι έκαναν ένα ή δύο χρόνια πριν, εναντίον του Αλή Πασά· αλλά ο ίδιος έχει μείνει αμέτοχος, και τους γνέφει ακόμα και τώρα με περιφρόνηση. Ο ιερός κανών του Μωάμεθ, μας είπαν, και το πιο σεβαστό έμβλημα των Μουσουλμάνων, εμφανίστηκε από τα τείχη της Αγίας Σοφίας. Αυτό το πρότυπο, και αυτά τα διακριτικά, δεν παράγονται παρά μόνο όταν η πολιτική ασφάλεια της αυτοκρατορίας, ή η ύπαρξη του ισλαμισμού, απειλούνται. Αν εμπνεύσουν τον άγριο ενθουσιασμό που είναι επιθυμητός, η ανθρωπότητα θα πρέπει να αποδοκιμάσει τις σκηνές σφαγής, και τους τρόπους καταστροφής, που είναι τρομακτικό μόνο και να το σκέφτεσαι. Θα χυθεί αρκετό αίμα για να ικανοποιήσει και την πλέον υπολογισμένη πρόβλεψη των επαναστάσεων.
Τα στρατεύματα που η Υψηλή Πύλη έχει διαδοχικά στείλει από την Κωνσταντινούπολη προς τη Νήσο του Χάνδακα (Κρήτη), έχουν ηττηθεί. Οι εξεγερμένοι, αφού έκαναν μια μεγάλη σφαγή, πήραν στην κατοχή τους όλα τα φρούρια του νησιού, στα οποία έχουν υψώσει τη σημαία της ανεξαρτησίας. Μια ελληνική μοίρα, αποτελούμενη από σκάφη καλά εξοπλισμένα, ενώθηκε στο νησί της Ύδρας.
Πενήντα τρεις ελληνικές οικογένειες, δραπέτευσαν από την Κωνσταντινούπολη, έφτασαν στην Οδησσό, και αναφέρουν, ότι πριν από την αναχώρησή τους, ο Δραγουμάνος της Πύλης, αφού του ζητήθηκε να παραιτηθεί, αποκεφαλίστηκε, και τον διαδέχθηκε ένας εκ των
Μουρούζη. Λέγεται, ο Αρχιμανδρίτης —–(; Gusis ; Gazis ; αλλοιωμένο κείμενο) ——— για τα χρήσιμα έργα του, βαίνει ως επικεφαλής των Ελλήνων της Θεσσαλίας. Οι γυναίκες και τα παιδιά των Ελλήνων που πήραν τα όπλα, έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Μαγνησία, μια πόλη στη Θεσσαλία.
Δεν φαίνεται η ηρεμία της Κωνσταντινούπολης να έχει καθόλου διαταραχθεί.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου