Powered By Blogger

11.8.15

Η καρδιά της Κάτω Ιταλίας στη Μιδέα


Εncardia
Το συγκρότημα Εncardia έκανε μια εντυπωσιακή εμφάνιση στο Κάστρο του βορειοανατολικού άκρου της αργολικής πεδιάδας
Η καρδιά της Κάτω Ιταλίας στη Μιδέα
Οι Encardia δημιουργήθηκαν το 2004 και διαπρέπουν με άξονα τη γλώσσα των γκρεκάνων αλλά και σε άλλες πέντε γλώσσες-διαλέκτους (encardia large)




Κάτω από τους άλλοτε έξαλλους και άλλοτε μελαγχολικούς ήχους του συγκροτήματος Εncardia, η βραδιά της Κυριακής 9 Αυγούστου στο Κάστρο της Μιδέας ήταν απλώς μαγική. Διψασμένο για τραγούδι και χορό, το κοινό που βρέθηκε στο ύψωμα του βορειοανατολικού άκρου της αργολικής πεδιάδας - ένα σημείο που, σύμφωνα με τον θρύλο, ιδρύθηκε από τον μυθικό βασιλιά Περσέα και θεωρείται ο τόπος που γέννησε και ανάστησε τον ημίθεο Ηρακλή - απόλαυσε το γνωστό συγκρότημα που εδώ και χρόνια διαπρέπει με άξονα τη γλώσσα των γκρεκάνων, την ποίηση της καθημερινής ζωής και τους  ξέφρενους ρυθμούς της ταραντέλας piccica (δείτε απόσπασμα της συναυλίας τους στο σχετικό βίντεο).

Η δροσερή βραδιά συνέβαλε στη γενική χαλαρότητα που επικρατούσε στην ατμόσφαιρα, παρά την (αναγκαία ίσως) ταλαιπωρία της ανάβασης στο Κάστρο από το χωριό με πούλμαν. Προφανώς η μετάβαση με πούλμαν έγινε για να αποφευχθεί ο συνωστισμός των αυτοκινήτων που λόγω της ρυμοτομίας στον χώρο του Κάστρου (όπου δόθηκε η συναυλία) θα κατέβαιναν με πολλή δυσκολία μετά το πέρας της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Ναυπλίου.

«Σήμερα το κακό το αποκαλούμε κρίση, κάποτε όμως το έλεγαν αράχνη»
ανέφεραν στην αρχή της εκδήλωσης οι Encardia. «Η λέξη αράχνη συμβόλιζε το κακό, το οποιοδήποτε κακό, και για την αντιμετώπισή του μόνο ένας τρόπος υπήρχε: μουσική και χορός. Πολλές φορές η διάρκεια ξεπερνούσε το 24ωρο». Το κοινό της Μιδέας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για χορό και μάλιστα οι Εncardia ανέφεραν ότι για πρώτη φορά είδαν να σηκώνονται πρώτα άνδρες και μετά γυναίκες! «Εχει σημασία αυτός που θα σηκωθεί πρώτος» ειπώθηκε χαρακτηριστικά. «Ο πρώτος έχει τη δύναμη να προπορεύεται».

Η ιδιότυπη μουσική κολεκτίβα Εncardia είναι ένα από τα πλέον προβεβλημένα και καταξιωμένα στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς ελληνικά σχήματα της world μουσικής. Προσηλωμένοι στην πλούσια παραδοσιακή και γεμάτη ενέργεια μουσική της Κάτω Ιταλίας, ωθούν το κοινό να ταξιδέψει μουσικά στα απόμακρα χωριά της Καλαβρίας, στις όμορφες περιοχές του Σαλέντο και σε όλα εκείνα τα μέρη όπου μιλούν ακόμη γκρεκάνικα κι άλλες τοπικές διαλέκτους.

Το γκρουπ δημιουργήθηκε το 2004 με κύριο χαρακτηριστικό τη σχέση που αναπτύσσεται με το εκάστοτε κοινό των συναυλιών του. Ως σήμερα έχει διαγράψει ζηλευτή πορεία που περιλαμβάνει περισσότερες από 500 ζωντανές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε Γαλλία, Γερμανία, Αλγερία, Ελβετία, Κύπρο, κυρίως στην ίδια την Ιταλία, καθώς και πέντε εξαιρετικά επιτυχημένους δίσκους. Προσφάτως κυκλοφόρησε το DVD και το CD «Γυναίκες της Πέτρας  Εncardia + Πλειάδες» από την εμφάνισή τους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Πολλές είναι οι συνεργασίες των Εncardia με επιφανείς καλλιτέχνες της μουσικής από την Κάτω Ιταλία όπως οι G. Aβαντατζιάτο (το 2008 στο μοναδικό στο είδος του φεστιβάλ «La note della Taranta»), Ρ. Λίτσι, Τσ. Βιλάνι, Ε. Μανόλο, E. Καστάνια, Ντ. Ντουράντε, τους Ghetonia, Mala Lingua, Mala Αgapi, Canzoniere Grecanico Salentino κ.ά. Σε ό,τι αφορά τις εγχώριες συνεργασίες, οι Εncardia έχουν παίξει με καλλιτέχνες όπως ο Nίκος Πορτοκάλογλου, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Αλκίνοος  Ιωαννίδης κ.ά. Τον Μάρτιο του 2012 η ταινία του Αγγελου Κοβότσου με τον τίτλο «Εncardia - Η πέτρα που χορεύει» και θέμα ένα οδοιπορικό του γκρουπ στις περιοχές των ελληνόφωνων χωριών της Ιταλίας απέσπασε το βραβείο κοινού στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Οι επόμενες εμφανίσεις των Εncardia είναι στο Mon Repo της Κέρκυρας (Σάββατο 22 Αυγούστου), στο Κάστρο Παντελεήμονα της Πρέβεζας (Κυριακή 23 Αυγούστου) και στο Κτήμα Μαρίνη της Μεγάλης Μαντίνειας στη Μεσσηνία (Τετάρτη 26 Αυγούστου).
<

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου