Powered By Blogger

9.9.15

Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει την καρδιά καλύτερα απ’ τις στατίνες!

Τρώγοντας έρχονται τα εγκεφαλικά και οι καρκίνοι

*************************

Μειώνει την πιθανότητα καρδιακών και έχει φυσικά λιγότερες παρενέργειες από τα δημοφιλή φάρμακα… Πηγή: .typosthes.gr, 08 Σεπ 2015
 
Όσοι διατρέχουν κίνδυνο για καρδιακό ή εγκεφαλικό μπορούν προστατεύσουν την υγεία τους με έναν πολύ γευστικό τρόπο: Την μεσογειακή διατροφή! Η μεσογειακή διατροφή είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου εξίσου αποτελεσματικά με τις στατίνες, υποστηρίζουν τρεις βρετανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Prescriber.
Ο καρδιολόγος Δρ Ασιμ Μαλοτρα, ο καθηγητής Σάιμον Κέιπγουελ και ο Δρ Τσααντ Ναγκπολ, θεωρούν ότι ο μεσογειακός τρόπος διατροφής είναι το ίδιο αποτελεσματικός στην ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας με τις στατίνες, οι οποίες χορηγούνται σε εκατομμύρια άτομα, παγκοσμίως, για τον έλεγχο της χοληστερόλης και κατ' επέκταση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Προτείνουν, λοιπόν, την αντικατάσταση της θεραπείας με στατίνες, με τον συνδυασμό μεσογειακής διατροφής, γυμναστικής και διακοπής του καπνίσματος. Επιπλέον, προτείνουν στους γιατρούς να ενημερώνουν τους ασθενείς για τα υπέρ και τα κατά των στατίνων και στη συνέχεια να συναποφασίζουν για την αναγκαιότητά τους.

Το 80% των καρδιακών οφείλεται στον τρόπο ζωής
Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες, κάθε άτομο που διατρέχει 10% αυξημένο κίνδυνο να υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε ορίζοντα δεκαετίας συστήνεται να πάρει στατίνη.
Οι τρεις βρετανοί ειδικοί αντιτείνουν ότι, επειδή το 80% των καρδιακών συμβαμάτων προκαλείται από τον τρόπο ζωής (ανθυγιεινή διατροφή, έλλειψη σωματικής άσκησης, κάπνισμα κ.α.), ο σχετικός κίνδυνος θα μπορούσε να μειωθεί χωρίς φάρμακα, απλώς με τροποποίηση των κακών συνηθειών.
Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι μόνο ένα περιορισμένο ποσοστών ασθενών ωφελούνται πραγματικά από τις στατίνες, οι οποίες συνοδεύονται από αρκετές και σημαντικές παρενέργειες, όπως μυικά άλγη (στο 5% έως 10% των χρηστών) και διαβήτη (στο 1%).
Κι ενώ αναγνωρίζουν ότι οι στατίνες μπορούν να προλάβουν την εκδήλωση δεύτερου εγκεφαλικού επεισοδίου ή εμφράγματος σε ένα στα 40 άτομα, υπογραμμίζουν ότι αναλογικά λιγότερα άτομα (1 στους 200 και 1 στους 50, αντίστοιχα), που είναι σχετικά υγιή και δεν έχουν εκδηλώσει ποτέ καρδιαγγειακό επεισόδιο, θα ζήσουν περισσότερο χάρη στα συγκεκριμένα φάρμακα.

Τα αναψυκτικά διαίτης «πληγώνουν» την καρδιά μας!

Τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν ότι εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως που καταναλώνουν αναψυκτικά διαίτης μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο. Η αμερικανική έρευνα από ειδικούς στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι Miller School of Medicine και το Columbia University Medical Center διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που πίνουν αναψυκτικά διαίτης καθημερινά έχουν 43% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή αγγειακή νόσο.
Μάλιστα είναι η δεύτερη συνεχόμενη έρευνα που στοχοποιεί μη αλκοολούχα ποτά όπως τα αεριούχα ποτά και τους χυμούς φρούτων. Προηγούμενη μελέτη έδειξε ότι τα ποτά με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνιες βλάβες του ήπατος παρόμοιες με εκείνες της χρόνιας κατάχρησης αλκοόλ. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι μόλις ένα-δυο κουτιά αναψυκτικών διαίτης την ημέρα, όπως αναψυκτικά τύπου κόλα ή λεμονάδας, αυξάνουν τον κίνδυνο ηπατικής βλάβης, καθώς και δυνητικά προκαλούν διαβήτη και καρδιακές βλάβες.
Η Hannah Gardener και οι συνεργάτες της, των οποίων η έρευνα εμφανίζεται στο περιοδικό General Internal Medicine, εξέτεσε τόσο τη διατροφή και την κατανάλωσης αναψυκτικών σε σχέση με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και αγγειακού θανάτου. Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έπιναν αναψυκτικά διαίτης ημερησίως είχαν 43% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υποστεί πρόβλημα στα αιμοφόρα αγγεία σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καθόλου. Στην μελέτη λήφθηκαν υπόψη οι προϋπάρχουσες αγγειακές παθήσεις, όπως το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης και η υψηλή πίεση αίματος.
 
"Τι τρώμε και πώς παράγεται; Μια αποκαλυπτική ματιά στις πρακτικές των αμερικανικών εταιρειών που ελέγχουν τη βιομηχανία τροφίμων. Το ντοκιμαντέρ «Τροφή, Α.Ε.» (Food, Inc.) από τον βραβευμένο με Emmy σκηνοθέτη Ρόμπερτ Κένερ, αποτελεί μια καταγραφή της νομικής και οικονομικής ισχύος που έχουν στην οικονομία της Αμερικής οι μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων, καθώς και μια μαρτυρία για την επιβλαβή επίδρασή τους στην υγεία όσων εργάζονται στο στάδιο παραγωγής κι όσων τρέφονται από τα προϊόντα τους."
Αρετή Τάχου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου