Powered By Blogger

13.10.15

"Μιλώ...". Τεκμήρια και μαρτυρίες Με μια μεγάλη έκθεση στη Θεσσαλονίκη κλείνει το Έτος Μανόλη Αναγνωστάκη 2015



Με μια μεγάλη έκθεση στη Θεσσαλονίκη κλείνει το Έτος Μανόλη Αναγνωστάκη 2015




Με μια μεγάλη γιγαντοαφίσα στην πρόσοψη του δημαρχείου Θεσσαλονίκης και αφίσες στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη - «γιορτάζει» το Έτος Μανόλη Αναγνωστάκη και προαναγγέλλει τη μεγάλη έκθεση με τίτλο «Μιλώ... Τεκμήρια και μαρτυρίες. 90 χρόνια από τη γέννησή του - 10 χρόνια απ’ το θάνατό του».

Η έκθεση θα είναι δομημένη σε «έξι + 1» ενότητες, μέσα από τις οποίες ο επισκέπτης θα έρχεται σε επαφή με γνωστά και άγνωστα έργα του ποιητή, ενώ ακόμη και εκείνη που έχουν διαβάσει ξανά και ξανά τα έργα του ποιητή, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πτυχές του που δεν είχαν ανακαλύψει μέχρι σήμερα. Στις προθήκες της έκθεσης θα παρεμβάλλεται σύμφωνα με τους διοργανωτές της έκθεσης, υαλοπίνακας, στον οποίο θα είναι χαραγμένοι στίχοι του ποιητή "διευκρινιστικοί" "επιβεβαιωτικοί" ή "σχολιαστικοί" των εκθεμάτων.. «Όλοι κάποτε νέοι», το «Ξεκίνημα σε δύσκολες εποχές», «Η συνέχεια και η κριτική», «Ο στόχος» ή «Το θέμα είναι τώρα τι λες», «Η ζωή και το έργο του Μανούσου Φάση» είναι οι τίτλοι που ξεδιπλώνουν τις πέντε πρώτες ενότητες, ενώ η τελευταία ενότητα θα έχει ως «επεξήγηση» τον στίχο του Υστερόγραφου «Και πόσα άλλα κρυμμένα βαθιά...».

Στο επίλογο της έκθεσης, που είναι ουσιαστικά μία επιπλέον ενότητα ομότεχνοι του ποιητή, κριτικοί, φιλόλογοι κ.ά., θα μιλάνε για τον Μ. Αναγνωστάκη. Με την έκθεση αυτή ουσιαστικά ολοκληρώνεται ο τρίτος κύκλος εκδηλώσεων, στο πλαίσιο του έτους Αναγνωστάκη.Με την έκθεση αυτή ουσιαστικά ολοκληρώνεται ο τρίτος κύκλος εκδηλώσεων, στο πλαίσιο του έτους Αναγνωστάκη.

Με τη σύζυγό του Νόρα, στο μπαλκόνι του "πατρικού" σπιτιού (Ιουστινιανού και Μητροπολίτου Γενναδίου - κατεστραμμένο σήμερα καθώς στεγάζει σύνδεσμο φιλάθλων). Το επισκέφθηκε το 1997 -σε μία από τις λίγες "επιστροφές" του στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή εκδήλωση τιμής στον ίδιο και την παρουσία του, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας" (Φωτο: Μ. Πολυβίου -η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο τεύχος - αφιέρωμα στον Μανώλη Αναγνωστάκη τού περιοδικού "Εντευκτήριο", τεύχος 71- 2005).


Τον συντονισμό της έκθεσης έχουν οι: Ελένη Χοντολίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Α.Π.Θ., πρόεδρος της Α΄ Κοινότητος Δήμου Θεσσαλονίκης και Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, προϊσταμένη του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Την επιμέλεια και τον σχεδιασμό της η Ελεωνόρα Σκουτέρη- Διδασκάλου, κοινωνική ανθρωπολόγος, τ. αναπληρώτρια καθηγήτρια Α.Π.Θ., ενώ επιστημονικοί σύμβουλοι είναι κι έχουν την επιμέλεια των κειμένων οι: Βενετία Αποστολίδου, φιλόλογος, καθηγήτρια Α.Π.Θ., Μιχάλης Μπακογιάννης, φιλόλογος, επίκουρος καθηγητής Α.Π.Θ και Δρ. Μιλτιάδης Πολυβίου, αρχιτέκτων. Τα κείμενα του εκπαιδευτικού προγράμματος επιμελήθηκε η Σωτηρία Καλασαρίδου, Δρ. Διδακτικής της Λογοτεχνίας και τον μουσειογραφικό σχεδιασμό οι: Δρ. Μιλτιάδης Πολυβίου, αρχιτέκτων. Μιχάλης Θεοφίλου, αρχιτέκτων, ARCHKT - Αρχιτεκτονικής Σχεδιασμός & κατασκευή σε συνεργασία με την Αναστασία Καραδημητρίου, αρχιτέκτονα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.
Δυστυχώς, δεν έγινε δυνατό να εξασφαλισθεί κονδύλιο για την έκδοση τόμου- καταλόγου της έκθεσης και των αδημοσίευτων ντοκουμέντων που κατάφεραν να συγκεντρώσουν οι διοργανωτές της.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, από τις 15 Οκτωβρίου ως και τις 15 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου