Powered By Blogger

1.10.15

Ηφαιστίωνι Αλέξανδρος τύμβον ανέθηκεν ;



Στον αδερφικό φίλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ανήκει ο τάφος στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, όπως αποκάλυψε η επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής, Kατερίνα Περιστέρη.

Ο αδερφικός φίλος του Μεγάλου Αλέξάνδρου, Ηφαιστίωνας, είναι ο πλέον πιθανός ένοικος στο μνημείο του τύμβου Καστά της Αμφίπολης, όπως αποκάλυψαν η επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη, και ο αρχιτέκτων Μιχάλης Λεφαντζής, από τη Θεσσαλονίκη.
Όπως είπε η κ. Περιστέρη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο ΑΠΘ σχετικά με την πορεία της ανασκαφής στην Αμφίπολη, εντοπίστηκε μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα με επιγραφή «παρέλαβον», που σημαίνει ότι κατασκευάστηκε κατά παραγγελία, το πιθανότερο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κάτι που, όπως είπε, χρονολογεί αδιαμφισβήττα το μνημείο στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.
Μάλιστα, ο αρχιτέκτων Μιχάλης Λεφαντζής, επιστημονικός συνεργάτης της ανασκαφής, άφησε να εννοηθεί ότι το μνημείο ανήκει στον Ηφαιστίωνα, καθώς, όπως εξήγησε, η παρουσία του Λέοντα δείχνει ότι το μνημείο είναι χαρακτηριστικό αφιέρωμα σε κάποιον χιλίαρχο, ο οποίος αντιστοιχούσε στον σημερινό πρωθυπουργό, και εκείνη την εποχή ο Ηφαιστίωνας ήταν τέτοιος. Αν αυτό συνδυαστεί με την εύρεση του μονογράμματος του Ηφαιστίωνα, τότε οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι ο αδελφικός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι ο πλέον πιθανός ένοικος της μνημείου Αμφίπολης.
Κατά τον κ. Λεφαντζή, ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος που έδωσε την παραγγελία για την κατασκευή του μνημείου, στον κορυφαίο αρχιτέκτονα της εποχής, τον Δεινοκράτη.
Μάλιστα, η κυρία Περιστέρη εκτίμησε ότι είναι πιο πιθανό στον τύμβο Καστά να βρίσκεται ταφικό Ηρώο αφιερωμένο στον Ηφαιστίωνα και όχι απλός τάφος.
Επίσης, η κυρία Περιστέρη δήλωσε την πεποίθησή της ο περίφημος Λέων της Αμφίπολης βρισκόταν ακριβώς πάνω από το μνημείο.

Πηγή: http://www.voria.gr
*****************
 «Συμβόλαιο κατασκευής έργου» χαρακτήρισε το Μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα η Κατερίνα Περιστέρη απομονώνοντάς το ως σημαντικό εύρημα. Παρουσιάζοντας την πορεία των ανασκαφικών εργασιών στο λόφο Καστά της Αμφίπολης η αρχαιολόγος, υπεύθυνη της ανασκαφής, σε εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ αναφέρθηκε στις λεηλασίες που υπέστη το μνημείο, ενώ για άλλη μια φορά στάθηκε στη σπουδαιότητά του χαρακτηρίζοντάς το «τεράστιο ταφικό συγκρότημα».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις «τρεις επιγραφές που αποτελούν συμβόλαια έργου του ταφικού μνημείου». Σε αυτές αναγράφεται η λέξη «παρέλαβον» και φέρουν το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα.

Μιλώντας για τον αρχτέκτονα του μνημείου, είπε ότι οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ευρήματα με την σφραγίδα του αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Δεινοκράτη, ενώ έκανε λόγο για συγκεκριμένα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του τάφου.

Αναφερόμενη στο ιστορικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται η έρευνα, η κ. Περιστέρη μίλησε για την Αμφίπολη ως μια από τις έξι πόλεις όπου θα χτιζόταν μεγάλος πολυτελής ναός. Στράφηκε προς την εποχή εκείνη που μετά το θάνατο της Ολυμπιάδας ο Κάσσανδρος χρησιμοποίησε φρούριο ιστορικής σημασίας, ενώ προχωρώντας προς τα ρωμαϊκά χρόνια, μίλησε για τη μεγάλη καταστροφή περιβόλου που το ένα μέρος του αποξυλώθηκε με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη να μη βρίσκονται στη θέση τους.

Την πορεία των ανασκαφικών εργασιών στον πολυσυζητημένο, την τελευταία διετία, λόφο Καστά της Αμφίπολης παρουσίασε το απόγευμα της Τετάρτης η αρχαιολόγος, υπεύθυνη της ανασκαφής.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω Διαδικτύου από το αμφιθέατρο «Π. Παναγιωτόπουλος» της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με στοιχεία του «Βήματος», έχουν προκύψει νέα στοιχεία που οδηγούν στην εκτίμηση ότι ο τύμβος Καστά της Αμφίπολης κατασκευάστηκε, τουλάχιστον αρχικά, προς τιμήν εξέχουσας προσωπικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ενδείξεις που ενισχύουν την άποψη ότι η κιβωτιόσχημη θήκη στον τελευταίο θάλαμο του τάφου είχε θέση για δυο νεκρούς, με ενταφιασμό και με καύση (τεφροδόχο).

Μάλιστα, η μελέτη των δεδομένων φαίνεται ότι τείνει να ανασυνθέσει σε κάποιο βαθμό την ταυτότητα προσώπου στο οποίο είχε αφιερωθεί μνημείο με λατρευτική χρήση.

Πάντως, εν γένει από τα δεδομένα του τάφου, και όχι μόνο, οι επιστήμονες θεωρούν ότι το σύνολο παραπέμπει σε νεκρό ή νεκρούς αφηρωισμένους, αναφέρει η εφημερίδα.

Την παρουσίαση με τίτλο «Ερευνώντας τον τύμβο Καστά Αμφίπολης: 2012-2014» διοργανώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Αποφοίτων του ΑΠΘ.

Λεπτομέρειες για το μνημείο της Αμφίπολης στο αφιέρωμα του in.gr:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου