Powered By Blogger

28.2.16

Η τελευταία λέξη που θα ακουστεί πάνω στην Γη θα είνα ελληνική!




 Αποτέλεσμα εικόνας για greek language pictures
Ο Γάλλος λογοτέχνης Jean Richepin έγραψε:‼
''Γκρεμίστε όλη την Ελλάδα σε βάθος 100 μέτρων.
Αδειάστε όλα τα μουσεία σας, από όλον τον κόσμο.
Γκρεμίστε κάθε τι Ελληνικό από όλο τον πλανήτη…
Έπειτα σβήστε την Ελληνική γλώσσα από παντού.
Από την ιατρική σας, την… … φαρμακευτική σας.
Από τα μαθηματικά σας (γεωμετρία, άλγεβρα)
Από την φυσική σας, χημεία
Από την αστρονομική σας
Από την πολιτική σας
Από την καθημερινότητα σας.
Διαγράψτε τα μαθηματικά, διαγράψτε κάθε σχήμα, κάντε το τρίγωνο-οκτάγωνο, την ευθεία-καμπύλη, σβήστε την γεωμετρία από τα κτίρια σας, τους δρόμους σας, τα παιχνίδια σας, τα αμάξια σας, σβήστε την ονομασία κάθε ασθένειας και κάθε φαρμάκου,διαγράψτε την δημοκρατία και την πολιτική, διαγράψτε την βαρύτητα και φέρτε το πάνω κάτω, αλλάξτε τους δορυφόρους σας να έχουν τετράγωνη τροχιά, αλλάξτε όλα τα βιβλία σας (γιατί παντού θα υπάρχει και έστω μια ελληνική λέξη),
σβήστε από την καθημερινότητα σας κάθε ελληνική λέξη, αλλάξτε τα ευαγγέλια, αλλάξτε το όνομα του Χριστού που και αυτό βγαίνει από τα Ελληνικά και σημαίνει αυτός που έχει το χρίσμα, αλλάξτε και το σχήμα κάθε ναού (να μην έχει την ελληνική γεωμετρία), σβήστε τον Μέγα Αλέξανδρο,σβήστε όλους τους Μυθικούς και Ιστορικούς ήρωες, αλλάξτε την παιδεία σας, αλλάξτε το όνομα της ιστορίας, αλλάξτε τα ονόματα στα πανεπιστήμια σας, αλλάξτε τον τρόπο γραφής σας, χρησιμοποιήστε τον αραβικό, διαγράψτε την φιλοσοφία, διαγράψτε, διαγράψτε, διαγράψτε…
Θα πείτε «δεν γίνεται».
Σωστά, δεν γίνεται γιατί μετά δεν θα μπορείτε να στεριώσετε ούτε μία πρόταση! Δεν γίνεται να σβήσει η Ελλάδα, ο Έλληνας, η προσφορά του πάνω σε αυτόν τον πλανήτη…
Η πρόκληση πάντως ισχύει.''
Η τελευταία λέξη που θα ακουστεί πάνω στην Γη θα είνα ελληνική!
*Αγγλική από τα Γαλλικά μετάφραση. 

Begin to demolish all the monuments and architecture of Greece... 
Break down all Greece in depth 100 meters. 
Break down throughout Italy at a depth of 100 meters.
Empty all your museums from around the world.
Break down everything Greek from around the globe.
Delete the Greek language from everywhere...
From your medical, your pharmaceutical. From your math ( geometry, algebra...), from your science, from your chemistry, from your astronomy, from your politics, from your daily life.
Delete the math, delete every shape, make the triangle-octagon, make the straight-curve, get off the geometry of your buildings, roads, your games, your cars, turn off the name of every disease and every drug, delete the democracy and politics, delete gravity and bring all upside-down, change the satellites you have at a square orbit, change all of your books (because there will always be even one Greek word), delete from your daily life each Greek word, change the gospels, change the name of Christ, because it comes from the Greek and means that the one who have the nomination, change the shape of each temple (not in a Greek geometry), forget Alexander the Great, forget all the Mythical and Historical heroes , change the culture, change the name of the history, change the names of the universities, change your way of writing, use the Arabic, delete philosophy, delete, delete...
You can say "it cannot happen"...
Well, You Can't... because after that you will not be able to foothold even one sentence!
Greece can not be extinguished...the Greeks (Hellenes) , their offer on this planet...
The challenge, however, still stands...
 
Signature: Rispen, Jean (Algeria 1849 - Paris 1926). French novelist and dramatist..... about Greece (Hellas)
 
 
**BIO:
 
Ρισπέν, Ζαν (Richepin, Jean) 1849 - 1926
 Γάλλος ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος (Μεντεά, σημερινή Λεμντίγια, Αλγερία).
Στο έργο του περιέγραψε με τολμηρή γλώσσα τη ζωή των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων και συνέβαλε στην επαναστατική ανανέωση της ποιητικής έκφρασης.
Έζησε ζωή μποέμ και περιφρονούσε τις κοινωνικές συμβατικότητες.
Η πρώτη ποιητική του συλλογή με τίτλο Το Τραγούδι των Αθλίων (La chanson de gueux, 1876) θεωρήθηκε αθυρόστομη με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε ενός μηνός φυλάκιση. Άλλες ποιητικές του συλλογές είχαν τίτλους: Τα χάδια (Les carasses, 1877), Οι βλασφημίες (Les blasphemes, 1884), Η θάλασσα (La mer, 1886), Οι παράδεισοί μου (Mes paradies, 1894). Στα μυθιστορήματά του με τίτλους, μεταξύ άλλων, Ο γλοιός (La glu, 1881), Μιάρκα η κοπέλα με την αρκούδα (Miarka, la fille Z l'ourse,1883), Η κλίκα (La clique, 1917), αναδύεται η ασυμβίβαστη, επαναστατική προσωπικότητά του.
Έγραψε επίσης τα θεατρικά έργα Ο πειρατής (Le chemineau, 1897) και Νανά Σαχίμπ (Nana Sahib, 1883) στο οποίο έπαιξε ο ίδιος στο πλάϊ της Σάρας Μπερνάρ.Το 1908 εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. 
 
Rispen Jean (Richepin, Jean) 1849 - 1926
 French poet, playwrighter and novelist (Menton, current Lemntigia, Algeria).
In his work described in bold language the life of the lower social class and contributed to the revolutionary renewal of poetic expression.
He lived a bohemian life and despised social conventions.
The first collection of poems entitled The Song of miserable (La chanson de gueux, 1876) was freewheeling thus sentenced to one month imprisonment. Other poetry collections titles were: Caresses (Les carasses, 1877), Blasphemers (Les blasphemes, 1884), The Sea (La mer, 1886), My paradise (Mes paradies, 1894). In his novels with titles among them, The mucilage (La glu, 1881), Miarka the girl with the bear (Miarka, la fille Z l'ourse, 1883), or click (La clique, 1917), emerges as incompatible revolutionary personality.
He also wrote the plays The Pirate (Le chemineau, 1897) and Nana Sahib (Nana Sahib, 1883) in which he played himself on the side of Sarah Bernar.In 1908 was elected member to the French Academy.

Το μείζον υπαρξιακό ερώτημα των ημερών

Με το πενάκι του ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ(Καθημερινή, 26/2/2016)                         

Άλλα είπε ο Σημίτης, όμως άλλα εννοούσε

ΑΥΤΑ ΝΟΜΙΖΕΙ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΟΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ

1. Ηχηρή παρέμβαση από τον Κώστα Σημίτη στο συνέδριο του Ποταμιού

Ηχηρή παρέμβαση από τον Κώστα Σημίτη στο συνέδριο του Ποταμιού
Ο πρώην πρωθυπουργός στο βήμα του συνεδρίου   (Φωτογραφία:  Intime )
Αθήνα


«Τούτη την κρίσιμη στιγμή οφείλω να αναδείξω εδώ αυτό που θεωρώ αναγκαίο για την κοινωνία μας. Για να υπάρξει ορθολογισμός και να μην συνεχιστούν οι περιπέτειες εκείνων που μας κυβερνούν. Για να μας κυβερνούν πρόσωπα που έχουν γνώση και κατεύθυνση. Να μη μας κυβερνούν πρόσωπα ανόητα που θεωρούν ότι από εδώ από την Ελλάδα μπορούν να αλλάξουν το καθεστώς της ΕΕ. Για αυτό χρειάζεται και ένας ισχυρός πόλος ανάμεσα στη Δεξιά και την παράλογη και δίχως έρμα Αριστερά».
****************************

ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ  Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΝΝΟΟΥΣΕ 

1. Ηχηρή ομολογία προσωπικής αποτυχίας  από τον Κώστα Σημίτη στο συνέδριο του Ποταμιού

Ηχηρή παρέμβαση από τον Κώστα Σημίτη στο συνέδριο του Ποταμιού
Ο πρώην πρωθυπουργός στο βήμα του συνεδρίου   (Φωτογραφία:  Intime )
Αθήνα


«Τούτη την κρίσιμη στιγμή οφείλω να αναδείξω εδώ αυτό που θεωρώ αναγκαίο για την κοινωνία μας. Για να υπάρξει ορθολογισμός και να μην συνεχιστούν οι περιπέτειες του τόπου από εμάς τους παλιούς  αφασικούς πολιτικούς  που έως χθες παριστάναμε  πως κυβερνούμε τη χώρα. 
Για να μας κυβερνούν πρόσωπα που έχουν γνώση και κατεύθυνση. Να μη μας κυβερνούν πρόσωπα πονηρά ή ανόητα όπως εγώ που θεωρούσαμε και θεωρούμε   ότι στην Ελλάδα δε γίνεται τίποτα , προκειμένου να  χτυπηθεί η κομματοκρατία , να παταχθεί η διαφθορά στο δημόσιο βίο , να πάψει η παραπλάνηση   της κοινής γνώμης από τα αμαρτωλά επιχειρηματικά τζάκια, να σταματήσει η αλόγιστη πολιτική των παροχών για ψηφοθηρικούς λόγους, να παταχθεί η φοροδιαφυγή, να σταματήσει η ρεμούλα στα δημόσια έργα, στα νοσοκομεία  και τους εξοπλισμούς   και η χειραγώγηση του χρηματιστηρίου .
Αγαπητές/οί σύνεδροι του Ποταμιού, οφείλω να κάνω δημόσια την αυτοκριτική μου ως υποδειγματικά   ανίκανου Έλληνος πολιτικού , που στο όνομα του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας μετέτρεψα τη χώρα σε ένα απέραντο σκυλάδικο.
Επί των ημερών μου ο Τσουκάτος δεν έπαιρνε από τη  Siemens τις βαλίτσες με το βρόμικο χρήμα της  και τις έφερνε στο κόμμα, ο δε αντιπρόεδρός μου  , οι υπουργοί μου και οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων μου  έπαιρναν μίζες από τις ξένες εταιρείες , ενώ  έκανα πως δεν τους έβλεπα; 
Εγώ δεν  ήμουν που ανέχθηκα   τα ξέφρενα πάρτι στο χρηματιστήριο και την  καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων αφελών , που ήθελαν να γίνουν εν μία νυκτί Ωνάσηδες; 
Σε τελική ανάλυση, εγώ δεν  ήμουν ένας από τους μοιραίους πολιτικούς που έριξαν το σκάφος της Ελληνικής Πολιτείας στα βράχια και έστρωσαν το χαλί για να περάσουν οι "εταίροι" μας ως στρατεύματα μνημονιακής κατοχής το 2010;
Οι πάντες πλέον ξέρουν για το μέγα σκάνδαλο της υπερχρηματοδότησης των Ολυμπιακών Αγώνων , για την ασύληπτη διαφθορά στο χώρο της Υγείας  αλλά και για τις καταστροφικές συνέπειες της χωρίς προετοιμασία και με ψεύτικα στοιχεία ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Τέλος πάντων, φίλες και φίλοι, επειδή τα μοιραία λάθη μου πρέπει να αποτελούν ένα καλό μάθημα για όλους, σας καλώ να στρέψετε τις πλάτες στους αποδεδειγμένα εραστές του παλαιού διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος και να στραφείτε προς την Αριστερά. Είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε τις ελπίδες μας για ένα καλύτερο αύριο και να  αντιπαλαίψουμε τα θηρία του νεοφιλελευθερισμού , που δε θέλουν να γίνει καμία αλλαγή στην Ευρώπη.
Δε βλέπετε, εξάλλου ότι οι χώρες  που έχουν δοκιμαστεί από τα μνημόνια στρέφουν την πλάτη στη Δεξιά και τα βάζουν με τον Σόιμπλε και τα μαντρόσκυλά του;».
http://gerontakos.blogspot.gr/

Σοκ από το Spiegel: Η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης με αφορμή το προσφυγικό

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ WEB
Σοκ από το Spiegel: Η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης με αφορμή το προσφυγικό - Media

Αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα του Der Spiegel στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει καθεστώς έκτακτης ανάγκης, με αφορμή τις εξελίξεις στο προσφυγικό.
Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό ως τώρα η κυβέρνηση έχει για πολιτικούς λόγους απορρίψει αυτή την επιλογή. Θεωρείται όμως ότι το σενάριο της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να παρακινήσει τώρα τις χώρες της ΕΕ να συμπεριφερθούν αλληλέγγυα στην προσφυγική κρίση.
Σε εκτενές δημοσίευμα υπό τον τίτλο «ο καθένας για τον εαυτό του» το Spiegel αναφέρεται στην όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ των κρατών στο εσωτερικό της ΕΕ, που πυροδότησε η προσφυγική κρίση. Κάνει δε εκτενή αναφορά στις μονομερείς αποφάσεις πολλών κρατών κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού να κλείσουν τα σύνορά τους και τις συνέπειές τους για την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα τηρεί τις συμφωνίες, τα άλλα κράτη όχι», δηλώνει στο περιοδικό ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, ενώ ο υπουργός Άμυνας της Αυστρίας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ τονίζει ότι η Γερμανία θα έπρεπε να την ευγνωμονεί, καθώς φροντίζει για την «συντονισμένη» κίνηση των προσφύγων προς τα σύνορά της.
«Πολλά βαλκανικά κράτη κλείνουν με δική τους πρωτοβουλία τα σύνορά τους, οι πρόσφυγες συνωστίζονται στην Ελλάδα - και η Αθήνα ανακαλεί την πρέσβη της από την Βιέννη. Ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, η ήπειρος βυθίζεται στην διαμάχη», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό στον πρόλογο του άρθρου. «Η Ελλάδα γίνεται ένα μοναδικό μεγάλο Hotspot», δηλώνει στο Spiegel Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Η χώρα, σαν να μην έφταναν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, επιβαρύνεται τώρα υπερβολικά με την στέγαση και την φροντίδα των προσφύγων», επισημαίνεται, καθώς περιγράφεται η κατάσταση στην Ειδομένη: «Περίπου 12.000 πρόσφυγες έχουν εγκαταλειφθεί αυτές τις μέρες στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, οι τέσσερις επίσημοι καταυλισμοί είναι τρομερά υπερφορτωμένοι. Μια εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δήλωσε ότι, αν για τους Αλβανούς παραμείνει αδύνατο να προχωρήσουν, το σύστημα θα διαλυθεί σε οκτώ μέρες. Επειδή δεν υπάρχει ρεαλιστικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, προετοιμάζεται κανείς για το χειρότερο. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει τώρα έκτακτη βοήθεια στην Ελλάδα. Θέλουν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο ενός "κράτους υπό διάλυση" ("failed state") στα σύνορα με την Τουρκία».
Το περιοδικό περιγράφει ως «ντροπιαστικές» τις εικόνες των προσφύγων να προσπαθούν να φθάσουν με κάθε τρόπο στα σύνορα ή να διανυκτερεύουν στα μπλόκα των αγροτών και σημειώνει ότι τέτοιες σκηνές εκτυλίσσονται πλέον σε όλη τη χώρα, ως «σύμβολα μιας ευρωπαϊκής αποτυχίας». Ιδιαίτερα δραματική παρουσιάζεται η κατάσταση στην Αθήνα, με εκατοντάδες ανθρώπους να κοιμούνται στην Πλατεία Βικτωρίας. «Οι σκηνές θυμίζουν την κατάσταση στα σύνορα της Ουγγαρίας το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο Πρωθυπουργός (Βίκτορ) Όρμπαν άφησε την κατάσταση να γίνει τόσο ανυπόφορη που η Καγκελάριος (Άγγελα) Μέρκελ άνοιξε τα σύνορα (της Γερμανίας)», αναφέρεται.
http://gerontakos.blogspot.gr/

26.2.16

Αλληλέγγυοι κι εθελοντές: οι αφανείς «ήρωες» του προσφυγικού



Εθελοντές στις ελληνικές ακτές περιμένουν να υποδεχθούν πρόσφυγες Εκατοντάδες άνθρωποι που συντρέχουν ιδίοις κόποις και χρήμασι το δράμα των εκατομμυρίων προσφύγων. | AP Photo/Manu Brabo
Συντάκτης: 
Ιωάννα Σωτήρχου
 
Είναι οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουμε. Ομως βρίσκονται εκεί που οι συνάνθρωποί τους τους χρειάζονται.
Ανθρωποι κάθε εθνικότητας, αλλοδαποί και γηγενείς, που άφησαν τις δουλειές τους κι ανέλαβαν για τα καλά να ξελασπώσουν την κατάσταση για όλους μας στο όνομα της αλληλεγγύης.
Είναι οι εκατοντάδες άνθρωποι που συντρέχουν ιδίοις κόποις και χρήμασι το δράμα των εκατομμυρίων προσφύγων, εφευρίσκοντας τρόπους να είναι απλώς χρήσιμοι.
Από το χωριό των λίγων δεκάδων κατοίκων στο Κιλκίς που μαγειρεύει ένα γεύμα τη βδομάδα για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους στην Ειδομένη, μέχρι τους Ισπανούς ναυαγοσώστες που βρέθηκαν στη Λέσβο παρέχοντας την τεχνογνωσία τους αδιαλείπτως εδώ και μήνες, εξασφαλίζοντας τα έξοδά τους μέσω διαδικτυακής εκστρατείας για τη συλλογή πόρων.
Ανθρωποι που το κράτος ζητά να πιστοποιούνται κι έχει το θράσος να τους περνά και από αστυνομικούς ελέγχους, ενώ η κατά τα άλλα Ευρωπαϊκή Ενωση, που πλην ελαχίστων εξαιρέσεων υψώνει τείχη, το μόνο που έχει να προτείνει είναι η στρατιωτικοποίηση των εξωτερικών της συνόρων, χρηματοδοτώντας επιχειρήσεις καταστολής, αντί για διάσωσης και ανακούφισης.
Ανθρωποι που εξακολουθούν να προσφέρουν ο,τι έχουν ανιδιοτελώς, την ώρα που γύρω τους δεκάδες άλλοι, εκμεταλλευόμενοι το όνομα της φιλανθρωπίας και της αλληλεγγύης, βρίσκουν την ευκαιρία να πλουτίσουν μέσα από χρηματοδοτήσεις.
Η καλοσύνη αυτών των γνωστών-αγνώστων, που έχουν γίνει διάσημοι στο εξωτερικό κι εδώ μαθαίνουμε ποιοι είναι από τις συλλήψεις.
Δύο άνθρωποι που βρέθηκαν κοντά στους πρόσφυγες, επαγγελματικά ο ένας, από αισθήματα αλληλεγγύης ο άλλος, μας μιλούν για το ανθρώπινο μεγαλείο που αντίκρισαν, ενώ απορρίπτουν τις επιχειρήσεις καταστολής και στρατιωτικοποίησης που δείχνουν τη «μέριμνα» της εξουσίας για πρόσφυγες και αλληλέγγυους.

Γιώργος Τσιάκαλος - Καθηγητής ΑΠΘ:

«Οι γιαγιάδες της Λέσβου ήταν πιστοποιημένες;» 

Εδώ η χώρα είναι ανίκανη να οργανώσει βασικές συνθήκες για τους πρόσφυγες και θέλει να πιστοποιήσει τους ανθρώπους που βοηθούν επειδή το 0,1% αυτών μπορεί και να δημιουργήσει προβλήματα

Εθελοντές προσφέρουν τρόφιμα σε πρόσφυγες PHASMA / ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
 
Ο ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής στο ΑΠΘ Γιώργος Τσιάκαλος βρέθηκε εθελοντής στην Ειδομένη από την πρώτη στιγμή, ενημερώνοντας μάλιστα μέσω του διαδικτύου για τις συνθήκες, τις ελλείψεις και τις ανάγκες των προσφύγων.
Και κάνει τον απλό υπολογισμό: Το 2015 πέρασαν 810.000 άτομα και όλοι έφαγαν τουλάχιστον ένα γεύμα, ενώ από τη στιγμή που έφτασαν στις ακτές μέχρι που έφυγαν, βρέθηκαν κατά μέσο όρο για 15 μέρες στη χώρα μας.
Το υπουργείο Αμυνας είπε ότι έδωσε 505 μερίδες φαγητό. Πόσες δοθήκαν συνολικά; 15 μέρες επί 800.000 άνθρωποι μας κάνει 12 εκατομμύρια γεύματα που προσφέρθηκαν κατά 99% από ανθρώπους που δεν είχαν πιστοποιηθεί - και κανείς δεν είχε σκεφτεί μέχρι πρότινος να το ζητήσει.
«Δηλαδή οι γιαγιάδες στη Λέσβο που τάισαν το μωρό και πάνε για Νόμπελ ήταν πιστοποιημένες; Ηξεραν τι γάλα είχε μέσα το μπουκάλι που του έδωσαν;…». 
Εδώ η χώρα είναι ανίκανη να οργανώσει βασικές συνθήκες, μήνες τώρα, για τους πρόσφυγες και θέλει να πιστοποιήσει τις χιλιάδες ανθρώπων που βοηθούν με απίστευτη συνέπεια επειδή το 0,1% μπορεί και να δημιουργήσει προβλήματα; Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να παραδειγματιστεί για τη δουλειά που έχει επιτελεστεί και όχι να δημιουργεί επιπλέον προβλήματα για τους ανθρώπους που προσφέρουν…». 
Μιλά για τους αστυνομικούς ελέγχους που έχουν ενοχλήσει τους αλληλέγγυους στην Ειδομένη, για τους νεαρούς από την κοινωνική κουζίνα του Φράιμπουργκ με το αντισυμβατικό ντύσιμο που μαγειρεύουν χιλιάδες μερίδες φαγητού κάθε μέρα με επαγγελματικό τρόπο λειτουργίας ή για τη νεαρή Αγγλίδα που έχει μείνει στη νεκρή ζώνη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για να εφοδιάζει όσους δεν έχουν, με τα απαραίτητα για το ταξίδι τους, η οποία ήταν τρομαγμένη μετά τις πρόσφατες αστυνομικές επιχειρήσεις.
«Λες και κάνουν τίποτα παράνομο… Οι άνθρωποι μπορεί να μη θέλουν να πιστοποιηθούν, άλλωστε τους γνωρίζουν όλοι, δεν δρουν στα κρυφά. Εδώ οι αρχές δεν ξέρουν ποιοι δίνουν τις διαπιστεύσεις, ποιος είναι αυτός που πιστοποιεί… Και έχουν σταματήσει για ελέγχους ακόμη και οργανωμένες δομές, με σημαντική δράση, ανθρώπους που τους βλέπουν καθημερινά.
Σε τελευταία ανάλυση ποιος έχει πιστοποιήσει αυτούς που ξεσηκώνονται κατά του καταυλισμού προσφύγων στα Διαβατά και αποφασίζουν για το αν θα μείνουν ή όχι οι πρόσφυγες εκεί;». 
Μας μιλά για λαϊκό ξεσηκωμό αρωγής στη Βόρεια Ελλάδα, συλλόγους γονέων, πολιτιστικούς φορείς, αυθόρμητους εθελοντές που είναι συνεχώς εκεί και διαθέτουν τον εαυτό τους σε ό,τι χρειάζεται, από το να μαζεύουν σκουπίδια μέχρι να μοιράζουν τροφή και ρούχα.
Και απορεί τι σκοπό εξυπηρετεί το γεγονός ότι:
«Η αστυνομία κρατάει τον κόσμο στο βενζινάδικο αντί για τον καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί, ενώ ο ιδιοκτήτης του απαγορεύει τη διανομή δωρεάν τροφής σε όσους είναι στο οικόπεδό του και δεν αφήνει παρά μόνο κάτι μεγάλες ΜΚΟ που έχουν χρήματα να αγοράσουν από ένα σάντουιτς για 2.000-3.000 ανθρώπους, για να έχουν το δικαίωμα να είναι εκεί. Είναι τραγική η κατάσταση.
Αλλες φορές σταματούν τα λεωφορεία στην εθνική για ώρες και οι άνθρωποι δεν έχουν ούτε νερό να πιουν και είναι η αυθόρμητη κινητοποίηση που σώζει την κατάσταση. Αυτή είναι η επανάκτηση του κράτους για την οποία μίλησε ο υπουργός;
Ο κόσμος προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δεν έχει καμιά διάθεση να αντιμετωπίσει η πολιτεία: το πρόγραμμα για το ποιες ομάδες δίνουν ποιες ώρες φαγητό το έχουν βγάλει οι εθελοντές. 
Για παράδειγμα, στις 8 το βράδυ της Παρασκευής μαγειρεύει η αντιφασιστική κίνηση Γιαννιτσών και φέρνουν 2.500-3.000 μερίδες φαγητό, και για να φτάσουν εκείνη τη μέρα εκεί τόσες μερίδες μαγειρεύουν πίσω όλα τα χωριά τη μέρα που ξέρουν ότι είναι η δική τους.
Μιλάμε για 250-300 οικογένειες, όσο μπορεί η καθεμιά. Οι οδηγίες είναι βασικές, να μη μαγειρέψουν χοιρινό. Τους είχαν δώσει και δύο λεωφορεία για να πηγαίνουν στην Ειδομένη να τα μοιράζουν.
Κι αυτό συμβαίνει καθημερινά, για το μεσημεριανό άλλη περιοχή, για το βραδινό άλλη. Τότε καταλαβαίνεις για τι πράγμα μιλάμε στην πραγματικότητα, πόσες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εμπλακεί εθελοντικά σε αυτή την αλυσίδα αλλά και τη σημασία που έχει ο καθένας, οργανωμένος ή μη…
Και δεν μιλάμε για πλούσιους ανθρώπους, αλλά για τους ανθρώπους από όλα τα χωριά τριγύρω, και δεν υπήρξε μέρα που να μείνουν αυτοί οι άνθρωποι νηστικοί, και ποιος να πιστοποιήσει ποιον με τέτοιες συνθήκες; Και γιατί να θέλουν να πιστοποιηθούν και από ποιο κράτος;». 
Πώς σχολιάζει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για το προσφυγικό;
«Κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης… μια δραματική εξέλιξη αφού χρησιμοποιούνται στρατιωτικά μέσα στο Αιγαίο μετατρέποντάς το, χωρίς να είναι, σε περιοχή πολέμου - κάτι πολύ επικίνδυνο»… 

Αγης Τερζίδης - Επόπτης Σπουδών στο ΕΚΠΑ:

«Χρειάζεται καλύτερη διαχείριση του έμψυχου δυναμικού» 

Οταν έχεις να κάνεις με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως είναι οι καρδιοπάθειες, οι έγκυες ή τα παιδιά, δεν μπορείς να εμπιστεύεσαι την τύχη τους σε οργανώσεις που δεν ξέρεις αν γνωρίζουν πώς να επέμβουν

Εθελοντές προσφέρουν πρώτες βοήθειες σε πρόσφυγες Φωτογραφία / Manu Brabo
 
«Αλήθεια, έχουμε πληροφορηθεί πόσους λαθρέμπορους από αυτούς που στοιβάζουν σε ακατάλληλες βάρκες δεκάδες πρόσφυγες αδιαφορώντας αν τελικά πνιγούν έχουν συλλάβει οι αρχές; Είναι γελοίο», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Αγης Τερζίδης, επόπτης σπουδών στο μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ, στο αντικείμενο της διεθνούς ιατρικής διαχείρισης κρίσεων, σχολιάζοντας τα περιστατικά ελέγχων και συλλήψεων σε βάρος αλληλέγγυων εθελοντών που έγιναν γνωστά το τελευταίο διάστημα.
Διευκρινίζει ωστόσο ότι υπάρχει ο κίνδυνος καμιά φορά να δυσχεράνουν αντί να βοηθήσουν. Εντοπίζει το πρόβλημα στην έλλειψη συντονισμού, κυρίως μεταξύ των μικρών ΜΚΟ, επειδή μπορεί να στερούνται εξειδικευμένες γνώσεις που απαιτούνται στην αντιμετώπιση των δύσκολων περιστατικών (πνιγμοί, κρυοπαγήματα, αφυδάτωση, διάγνωση παθολογικών ασθενειών).
«Δεν αρκεί να βγάλεις κάποιον από το νερό, αυτοί οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην καλύτερη δυνατή παρεχόμενη υπηρεσία και καμιά φορά οι αμφισβητούμενες ή ακραίες συμπεριφορές που αναφέρονται έχουν προκληθεί επειδή δεν υπάρχει συντονισμός στο πεδίο και οι μικρές οργανώσεις ή οι εθελοντές δεν γνωρίζουν τους κανόνες της ανθρωπιστικής δράσης, ενώ δεν λείπουν και οργανώσεις αμφιβόλου προελεύσεως.
Δεν με ενδιαφέρει να θίξω κάποιες, θεωρώ ότι είναι όλες καλοπροαίρετες, ωστόσο όταν έχεις να κάνεις με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως είναι οι καρδιοπάθειες, οι έγκυες ή τα παιδιά, δεν μπορείς να εμπιστεύεσαι την τύχη τους σε οργανώσεις που δεν ξέρεις αν γνωρίζουν πώς να επέμβουν.
Χωρίς να θέλω να αποθαρρύνω κάποιους, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει στοιχειώδης συντονισμός, έλεγχος και πιστοποίηση.
Υπάρχουν οργανώσεις για τα ασυνόδευτα παιδιά και δεν λύνονται δυστυχώς τα προβλήματά τους επειδή έρχεται κάποιος και τους παίζει με ένα μπαλόνι.
Χρειάζεται σίγουρα καλύτερη διαχείριση του έμψυχου δυναμικού και ακριβώς επειδή λείπει, δημιουργούνται τριβές. Κι αυτό είναι το θέμα που οφείλουν να λύσουν η πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ακόμη και ο ιατρικός σύλλογος, ώστε να συντονιστούν όλες αυτές οι δράσεις για να είναι καλύτερη η παροχή υπηρεσιών γι' αυτούς που έχουν ανάγκη και κυρίως για να μη γίνει κακό αντί για καλό.
Γιατί πρέπει να πιστοποιείται κάπως ότι αυτός που θα αναλάβει να κάνει μια ανάνηψη, για παράδειγμα, έχει τη δυνατότητα να την κάνει. Και αυτά τα προβλήματα θα οξυνθούν αν αυτοί οι άνθρωποι αρχίζουν να εγκλωβίζονται εδώ...». 

⚫ Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος που θέλει να βοηθήσει θα ρισκάρει με τις ζωές αυτών που βοηθά... 
«Ας μην τα μηδενίσουμε όλα, υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά βοηθούν, έχουν έρθει γιατροί που είπαν χρησιμοποιήστε μας όπου χρειάζεται, πού να ενταχθούμε και δεν υπάρχει κεντρική οργάνωση να τους πει πού θα είναι χρήσιμοι.
Ηρθαν άνθρωποι που έκαναν τα πάντα, μαγείρεψαν, έντυσαν, καθάρισαν τους χώρους, έχτισαν, αλλά έρχονταν ας πούμε φοιτητές και έλεγαν ότι είναι γιατροί ή άνθρωποι που επέμεναν να τους κάνουν γιόγκα για να τους ανακουφίσουν όταν ακόμη δεν τους είχε δει γιατρός.
Υπάρχουν και ορισμένοι που δεν αναγνωρίζουν ότι ορισμένα πράγματα τους ξεπερνούν. Ζητούμενο είναι η καλύτερη διαχείριση. Και υπάρχουν οι αυτοδιαχειριζόμενες ομάδες αλληλέγγυων που δρουν μόνες τους αδιαφορώντας για πρωτόκολλα.
Ομως, όταν μιλάς για ιατρική και ψυχολογική στήριξη παιδιών που έχουν χάσει τους γονείς τους, η τεχνογνωσία σου πρέπει να πιστοποιείται, διαφορετικά η έλλειψη οργάνωσης οδηγεί σε χάσιμο χρόνου, απογοήτευση και δυναμιτίζει την κατάσταση.
Οφείλει ο καθένας να προσαρμόζεται στις ανάγκες των ανθρώπων και στις συνθήκες του πεδίου. Διαφορετικά η τσαπατσουλιά και η γκρίνια οδηγούν στο ανθρωπιστικό τσίρκο, να βάζει ο καθένας μια σημαία και να κάνει ό,τι θέλει, με αποτέλεσμα τη σπατάλη χρόνου και υλικών…». 

⚫ Η εντύπωσή μου είναι ότι χωρίς την κινητοποίηση των απλών ανθρώπων που αυτοοργανώθηκαν, αφού δεν υπήρχε συντονισμός, δόθηκε βοήθεια που με καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να παρασχεθεί σε αυτή τη μονίμως απροετοίμαστη χώρα. 
«Οφείλω να ομολογήσω ότι κινητοποιήθηκαν άνθρωποι από όλες τις μεριές του κόσμου. Οπως δοκιμάστηκε και ο ντόπιος πληθυσμός. Ενα παράδειγμα είναι οι κάτοικοι στην Κω, μια ομάδα το πολύ δέκα εθελοντών πολιτών που από το καλοκαίρι υποδέχθηκαν εκατοντάδες ανθρώπους και μαγείρευαν καθημερινά για μήνες φτάνοντας στα όριά τους.
Η ανταπόκριση των κατοίκων στα νησιά, που τα έβγαλαν πέρα μόνοι και αβοήθητοι για καιρό, είναι ο κανόνας, όπως και των ανθρώπων όλων των ηλικιών που ήρθαν από όλα τα μέρη της Γης, εκτός οργανώσεων, για να βοηθήσουν - όχι την Ελλάδα, αλλά τους πρόσφυγες στην πορεία τους.
Ομως επειδή υπάρχει τσαπατσουλιά, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά... Χωρίς αυτούς δεν θα γινόταν τίποτα».

Αλληλεγγύη και διαδίκτυο

Χάρτης με σημεία φιλοξενίας προσφύγων
Οι ιστορίες ανθρωπιάς δεν έχουν τέλος. Και η επινοητικότητα όσων θέλουν να βοηθήσουν. Η ανταπόκριση του κόσμου σε κάθε έκκληση για προσφορά βοήθειας ξεπέρασε κάθε προσδοκία…
Ανθρωποι που βρέθηκαν στα «φλέγοντα σημεία» μόνο και μόνο για να βοηθήσουν. Ο αυτοοργανωμένος χώρος υποδοχής προσφύγων στη Σκάλα Συκαμνιάς, οι Ισπανοί ναυαγοσώστες που από πέρσι το καλοκαίρι δεν έφυγαν, αλλά και πολλοί που καθημερινά ενημέρωναν για την κατάσταση στα νησιά μεταδίδοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέδειξαν δίπλα στον πόνο που κουβαλά η προσφυγιά κάτι το πολύ θετικό.
Τους πολίτες που αυτοοργανώθηκαν, τους εθελοντές αρωγούς, έναν χείμαρρο προσφοράς που υποκατέστησε τόσο τους κρατικούς φορείς όσο και τις μεγάλες ΜΚΟ.
Πολύτιμο εργαλείο για την ανεξάρτητη δράση τους στάθηκε το διαδίκτυο: Από χάρτη για τις επείγουσες ανάγκες ώστε να αποστέλλεται η συνεισφορά εκεί όπου χρειάζεται, μέχρι πληροφορίες για τους ξένους εθελοντές που θέλουν να βοηθήσουν στην Ελλάδα.
Ο δεύτερος δικτυακός τόπος μπορεί να έχει δημιουργηθεί πριν από μόλις τρεις μήνες, άλλα ήδη έχει ξεπεράσει τους 5.000 επισκέπτες.
«Υπάρχει μεγάλη ανάγκη οργάνωσης της διαθέσιμης πληροφόρησης για όσους σκοπεύουν να έρθουν ως εθελοντές στα ελληνικά νησιά και τον δημιουργήσαμε ώστε να διευκολυνθούν όσοι το σχεδιάζουν παρέχοντας πληροφορίες που επικεντρώνονται στην υποστήριξη των μικρότερων "από τα κάτω" εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται», μας συστήθηκαν, επισημαίνοντας ότι το τελευταίο διάστημα δέχονται συχνά ερωτήσεις για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα...

24.2.16

Ο διαχρονικά φθονερός κόσμος της κατεστημένης ελληνικής διανόησης... ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

1. Κώστας Αρκουδέας: «Το χαμένο Νόμπελ, μια αληθινή ιστορία»

arkoudeas5936-7

Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

 
Από τις δεκάδες ιδέες που έχει (αλλά και τα εκατοντάδες ερεθίσματα που δέχεται) ο σύγχρονος δημιουργός στην πολυποίκιλη και πολυδαίδαλη εποχή μας, υπάρχει μια ιδέα που ξεχωρίζει.
Τι κάνει την ιδέα αυτή να ξεχωρίζει;
Η διάρκεια.
Η επιμονή της να διατηρείται αναλλοίωτη στα βάθη της ύπαρξής μας.
Η άρνησή της να μετακινηθεί από εκεί, όσες προσπάθειες κι αν κάνουμε.
Μπορεί να απασχολούμαστε με χίλια δυο άλλα πράγματα, υλικά και πνευματικά, μπορεί να επιδιδόμαστε σε χίλιες δυο άλλες δραστηριότητες, πρακτικές ή δημιουργικές, αλλά η ιδέα εκείνη εξακολουθεί να υφίσταται διατηρώντας αξιοθαύμαστη αντοχή και ανθεκτικότητα στο χρόνο.
Στο τέλος διαπιστώνουμε ότι δεν μπορούμε παρά να ασχοληθούμε μαζί της. Την αναγνωρίζουμε ως σοβαρή περίπτωση, ως εμμονή για την ακρίβεια. Από εκεί και ύστερα, όλα παίρνουν το δρόμο τους.
Μια τέτοια ιδέα ήταν το έναυσμα για να γραφεί Το χαμένο Νόμπελ. Μια ιδέα που έλεγε «τι ήταν αυτό που εμπόδισε τον Καζαντζάκη να κερδίσει το Νόμπελ Λογοτεχνίας;»
Με τη διαφορά πως το βιβλίο αυτό δεν το έχω γράψει εγώ. Το έχουν γράψει όλοι εκείνοι που πρωταγωνιστούν σε τούτη δω την «ανηφόρα». Εγώ έκανα απλώς τη σκηνοθεσία. Τη σύνθεση των στοιχείων.
12107177_10
Στο «ατελιέ» των Εκδόσεων Καστανιώτη, το βιβλίο και πίσω του ο αυθεντικός πίνακας του Παναγιώτη Γράββαλου. Φωτογραφία: Δημήτρης Ποσάντζης


Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το κεφάλαιο που ακολουθεί το πρώτο για τον Άλφρεντ Νόμπελ ονομάζεται «Είναι παιδιά πολλών ανθρώπων τα λόγια μας» – ρήση που φυσικά ανήκει στον Γιώργο Σεφέρη. Ο Λόγος και ο Χρόνος είναι οι αληθινοί πρωταγωνιστές του έργου αυτού.
Ο Λόγος, η Τέχνη του Λόγου, η Λογοτεχνία είναι πανταχού παρούσα, ακόμα και σε στιγμές καθαρά ιστορικές.
Όσο για το Χρόνο, μας δείχνει πως το παρόν αποτελείται από μια αλληλουχία γεγονότων που μας οδηγούν εδώ, στη σημερινή κατάσταση, και κάποιοι είναι υπεύθυνοι για αυτό. Η ανθρωπότητα είναι πλέον μια ζούγκλα και ο άνθρωπος ένα κοινωνικό σαρκοβόρο. Μυρίζεται ποια από τα υποψήφια θύματά του βρίσκονται σε αδυναμία και δε διστάζει να τα κατασπαράξει.

Το κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι το Νόμπελ. Είναι αυτό που με βοήθησε να μη χαθώ μέσα σε ένα λαβύρινθο στοιχείων και πληροφοριών. Είναι αυτό στο οποίο πάντα επανερχόμουν, όταν ένιωθα ότι απομακρυνόμουν από τον πυρήνα και κινδύνευα να χάσω το μέτρο. Το Νόμπελ και όσα διαδραματίζονταν γύρω του, στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, ήταν που επέτρεψε στο κείμενο να διατηρήσει την ισορροπία του.
Τι είναι τελικά «Το χαμένο Νόμπελ;» Ένα ταξίδι στο χρόνο; Μια μισο-κρυμμένη ιστορία που βγαίνει στο φως; Ένα κενό που δεν υπάρχει πια;
Ίσως να είναι όλα αυτά και πολύ περισσότερα. Αφήνω στον αναγνώστη τη γοητεία της ανακάλυψης.
Κώστας Αρκουδέας

Το βιβλίο του Κώστα Αρκουδέα Το χαμένο Νόμπελ, μια αληθινή ιστορία κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη (σελ.: 576, τιμή: 19,08).
Η εικόνα εξωφύλλου με τον Νίκο Καζαντζάκη προέρχεται από πίνακα του Παναγιώτη Γράββαλου.
Συνέντευξη του συγγραφέα στο
Πρώτο Πρόγραμμα μπορείτε να ακούσετε εδώ.
 Κώστας Αρκουδέας: «Το χαμένο Νόμπελ, μια αληθινή ιστορία»
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΚΟΥΔΕΑΣ γεννήθηκε στην Αθήνα την Καθαρά Δευτέρα του 1958. Έπειτα από περιπλανήσεις, επέστρεψε στην πρωτεύουσα και εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο παραμένει έως σήμερα. Δημοσίευσε για πρώτη φορά το 1986 τη συλλογή ιστοριών Άσ’ τον Μπομπ Μάρλεϋ να περιμένει. Στη συνέχεια, εξέδωσε την τριλογία Η πόλη με τα χίλια πρόσωπα (1987) και το μυθιστόρημα με εγκιβωτισμένα διηγήματα Το τραγούδι των τροπικών (1988). Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα Τα κατά Αιγαίον πάθη (1994), Ποτέ τον ίδιο δρόμο (1999), Ο πειρατής (2003), Ο Μεγαλέξανδρος και η σκιά του (2004), Ο αριθμός του Θεού (2008) και Παράφορο πάθος (2013). Εξέδωσε ακόμα τις νουβέλες Και πρόσεχε να μην πετρώσεις (1996), Και τώρα δεν είναι αργά (2014), τη συλλογή διηγημάτων Όλες οι μέρες Κυριακή (2000), το απάνθισμα μικρών κειμένων Τα σιγκλάκια (2010) και το παραμύθι Η πολύχρωμη σβούρα (2013).
Προσωπική ιστοσελίδα
: http://arkoudeas.gr/

2. «Το χαμένο Νόμπελ» και οι μικρότητες λογοτεχνών κατά Καζαντζάκη

Ένα νέο βιβλίο ρίχνει φως σε ανταγωνισμούς, αντιζηλίες και αντιπάθειες



22/02/2016
«Το χαμένο Νόμπελ» και οι μικρότητες λογοτεχνών κατά Καζαντζάκη
«Χάρη στις άοκνες προσπάθειες της ελληνικής πολιτείας, των κυβερνήσεων και των φορέων της, ο Καζαντζάκης δεν πήρε το βραβείο Νόμπελ», καταλήγει ο Κώστας Αρκουδέας στο βιβλίο του «Το χαμένο Νόμπελ-μια αληθινή ιστορία», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Στις 567 σελίδες, εμπλουτισμένες με παραπομπές, παραθέματα και εξαντλητική βιβλιογραφία, ο μυθιστοριογράφος κρατά αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, εξιστορώντας τεκμηριωμένα τον επί έντεκα χρόνια αγώνα του μεγάλου συγγραφέα να αποσπάσει το κορυφαίο βραβείο. Και - από την άλλη πλευρά - τον καταχθόνιο συνασπισμό των αντίζηλων συγγραφέων του κατεστημένου της περιόδου 1946-1957, να τον διαβάλουν στη σουηδική επιτροπή με την κατηγορία του άθεου, του κομουνιστή, του διαφθορέα της νεολαίας.
Ο συγγραφέας ξεκινάει το βιβλίο σκιαγραφώντας τον ιδρυτή των βραβείων, τον Άλφρεντ Νόμπελ (1833-1896) ο οποίος, ως πειραματικός χημικός, εφηύρε την δυναμίτιδα και έχοντας τύψεις -αυτός ο λάτρης της λογοτεχνίας, αλλά μέτριος ποιητής και ο ίδιος- κληροδότησε την περιουσία του στη σουηδική Ακαδημία θεσπίζοντας ετήσια βραβεία για τις επιστήμες, τη λογοτεχνία και την ειρήνη.
Ακολουθούν συναρπαστικές λεπτομέρειες με τα ονόματα ξεχωριστών δημιουργών του κόσμου, που όμως υποσκελίστηκαν από… κορυφαίες μετριότητες, προκειμένου η επιτροπή να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες. Το παρασκήνιο από τη μελέτη των πρακτικών, που είχαν κρατηθεί απόρρητα και δόθηκαν στην δημοσιότητα το 2014, δείχνει ότι τα μέλη της σουηδικής Ακαδημίας δείχνουν εξοργιστική μονομέρεια.
Αυτός που πρωτοστάτησε για να μην τιμηθεί ο τιμώμενος από τους κριτικούς λογοτεχνίας και από το ευρωπαϊκό αναγνωστικό κοινό, Καζαντζάκης, ήταν - όπως είναι γνωστό- ο ακαδημαϊκός Σπύρος Μελάς, ο άνθρωπος που δεν είχε πρόβλημα να αρθρογραφήσει και υπέρ του αντιφασιστικού αγώνα κατά του Μουσολίνι αλλά και υπέρ του γερμανόφιλου κατοχικού Πρωθυπουργού στρατηγού Τσολάκογλου.
Στο βιβλίο παρατίθενται πολλά αποσπάσματα για την πολεμική του Μελά στην εφημερίδα Εστία: «Ο προφητάναξ του ΕΑΜ συναγωνιστής Καζαντζάκης, αφού δεν επέτυχεν ως Ρώσος συγγραφέας Νικολάι Καζάν, έγινε τώρα… Σουηδός».
Και όμως, παρά τον λίβελο, ο Καζαντζάκης, που έβλεπε να μεταφράζονται στα σουηδικά τα έργα του «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Ο Καπετάν Μιχάλης» και «Ο τελευταίος πειρασμός», όταν η σύντροφός του Ελένη, βρήκε μια γκραβούρα του Κολοκοτρώνη της ζήτησε να την στείλει στον Σπύρο Μελά! Στην απορία της «Μα, Νίκο μου, αυτός σε βρίζει κάθε μέρα από τις εφημερίδες», της απάντησε: «Ναι, αλλά εκείνος έγραψε τον "Γέρο του Μοριά" και όχι εγώ».
Και τι έκανε ο Μελάς; Ταξίδεψε ως εκπρόσωπος της Ακαδημίας και της Εταιρίας Ελλήνων Συγγραφέων μέχρι την Στοκχόλμη διαβάλλοντας τον Έλληνα υποψήφιο όχι μόνο στην επιτροπή απονομής αλλά και στον Σουηδό βασιλέα ο οποίος απονέμει τα βραβεία, προειδοποιώντας τους ότι τυχόν βράβευση του κομμουνιστή θα ξεσήκωνε θύελλα στην Ελλάδα.
Όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ακόμη και η τότε βασίλισσα Φρειδερίκη είχε γράψει επιστολή στον βασιλιά της Σουηδίας, συμβουλεύοντάς τον να μην δοθεί το Νόμπελ « σε ριζοσπαστικούς Έλληνες, γιατί κάτι τέτοιο θα είναι βλαβερό για την ειρηνική πολιτική των Αγγλοσαξόνων».
Ο Κώστας Αρκουδέας φωτίζει και την πολεμική της επίσημης Εκκλησίας κατά του Καζαντζάκη με την κατηγορία του άθεου, ενώ μια απροκάλυπτη ανάγνωση των έργων του από κάποιο μη εμπαθή ιερωμένο θα έπειθε ότι ο Καζαντζάκης, που στο ξεκίνημα του μαζί με τον Σικελιανό ήθελαν να ιδρύσουν μια δια-θρησκεία, περισσότερο υπέφερε αναζητώντας τον Θεό παρά τον αρνιόταν. Στις 17 Φεβρουαρίου 1954 η Ιερά Σύνοδος έστειλε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης έγγραφο κατηγορώντας τον ως ιερόσυλο και ζήτησε να απαγορευτούν τα παραπάνω βιβλία του αναθεματίζοντας τον.
«Το ανάθεμα είναι πάντα εδώ. Η κατάρα που έριξαν οι παπάδες στον Καζαντζάκη, όλο αυτό το συμπυκνωμένο μίσος που οδήγησαν η άγνοια και ο φανατισμός, παραμένει εν ισχύ» σημειώνει ο συγγραφέας στην κατακλείδα του πονήματος του απευθυνόμενος στην ιεραρχία της ελληνικής Εκκλησίας: «Αν υπάρχει ένα αίτημα που ξεπηδά μέσα από τις σελίδες αυτoύ του βιβλίου είναι τούτο: «Σβήστε, διαγράψτε αυτό το ηλίθιο ανάθεμα».
Ο συγγραφέας αντιμετωπίζει τον Καζαντζάκη, καζαντζακικά. Δηλαδή χωρίς θεοποίηση. Επισημαίνει τις μεταλλάξεις του από υπερπατριώτη, φιλοκομουνιστή, αντικομουνιστή και απολίτικο στα γεράματά του, εξηγώντας πως υπήρξε κόκκινο πανί για τους ανθρώπους που τα πάντα στη ζωή τους ήταν άσπρο-μαύρο.
Στη πορεία της εξιστόρησης αναφέρονται και αθέατες πτυχές από τη συμπεριφορά των αντίζηλων ομότεχνων, όπως η μαρτυρία του Ίνγκερ Ρέντιν, φιλόλογου και μετραφραστή του Ελύτη στα σουηδικά, ο οποίος έφθασε στην Αθήνα το 1979 απεσταλμένος της Ακαδημίας για να βολιδοσκοπήσει τον Γιάννη Ρίτσο και τον Οδυσσέα Ελύτη αν δέχονται να μοιραστούν το βραβείο ως συμβολική συμφιλίωση. Και οι δύο αρνήθηκαν, οπότε οι Ακαδημαϊκοί πλειοψήφησαν υπέρ του δεύτερου.
Πρόκειται για μια ερευνητική αφήγηση που σηκώνει το πέπλο του μύθου, ο οποίος περιβάλει το χώρο των ανθρώπων της λογοτεχνίας, ρίχνοντας φως σε ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, εμπάθειες, ευτέλειες, φθόνους και μίση εκεί που νομίζουμε πως όλα είναι καθαγιασμένα...
Πηγή: news.gr
http://gerontakos.blogspot.gr/

19.2.16

Τι γίνεται, σύντροφοι, με τα δικαιώματα των 10 εκατομμυρίων Ελλήνων;



Η Φωτό Μου
Τι γίνεται, θεσπέσιοι σύντροφοι της Πρώτης Κυβέρνησης της Αριστεράς, με τα δικαιώματα των δέκα (10) εκατομμυρίων Ελλήνων , που ταλαιπωρούνται εδώ και ένα μήνα από τους συμπαθέστατους τραμπούκους της αγροτιάς, των λευκών κολάρων, του ΠΑΜΕ, της Ναζιστικής Αυγής , της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΕ , της ΠΟΕΔΗΝ, των λιμενεργατών, των πάσης φύσεως συμβασιούχων και  των Αναρχολούλουδων που θάλλουν πυρακτωδώς μετά από κάθε μαζική σύναξη;
Ενταση, καταλήψεις και αποκλεισμοί
Εντάξει, το ξέρουμε ότι η Αριστερά είναι φιλάνθρωπη και για λόγους αρχής δεν ξυλοφορτώνει γενικώς , αφού έχει συνηθίσει μόνο να ξυλοφορτώνεται.
Μήπως όμως, τώρα που έχουν αγριέψει τα πράγματα και κάθε ψυχάκιας βγάζει τα απωθημένα του ταλαιπωρώντας σαδιστικά τους υπόλοιπους Έλληνες,  πρέπει η υπερευαίσθητη ως προς τα δικαιώματα των τραμπούκων Κυβέρνησή μας να ρίξει και καμιά φάπα Υπέρ του Αδυνάτου Έλληνος,  για να μπορέσει να αναπνεύσει ο ταλαίπωρος από το καθημερινό μπούλινγκ που δέχεται ; 

Θυμίζουμε στον κύριο Τόσκα, που ασκείται επιμελώς στο κίκινγκ-μποξ επί του Σφακιανάκη,  ότι  ως και ο πανάγαθος Χριστούλης μας, όταν του τη βάρεσαν κάποιοι τύποι φοροφυγάδες που είχαν καταλάβει με το έτσι θέλω τον οίκο του θεού  , βούτηξε το φραγγέλιο και έκανε του αλατιού τους καταληψίες.

************************

 1.

Σύνταγμα της Ελλάδος


MEPOΣ ΔEYTEPO - Aτομικά και κοινωνικά δικαιώματα

'Αρθρο 5: (Ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, προσωπική ελευθερία)

1. Kαθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Xώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.
2. Όλοι όσοι βρίσκονται στην Eλληνική Eπικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Eξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο.
Aπαγορεύεται η έκδοση αλλοδαπού που διώκεται για τη δράση του υπέρ της ελευθερίας.
3. H προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη. Kανένας δεν καταδιώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο περιορίζεται, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος.
**4. Απαγορεύονται ατομικά διοικητικά μέτρα που περιορίζουν σε οποιονδήποτε Έλληνα την ελεύθερη κίνηση ή εγκατάσταση στη Χώρα, καθώς και την ελεύθερη έξοδο και είσοδο σ’ αυτήν. Τέτοιου περιεχομένου περιοριστικά μέτρα είναι δυνατόν να επιβληθούν μόνο ως παρεπόμενη ποινή με απόφαση ποινικού δικαστηρίου, σε εξαιρετικές περιπτώσεις ανάγκης και μόνο για την πρόληψη αξιόποινων πράξεων, όπως νόμος ορίζει.
**5. Καθένας έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας και της γενετικής του ταυτότητας. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία κάθε προσώπου έναντι των βιοϊατρικών παρεμβάσεων.
************************
2.

Νομικά: ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (ΜονΚοινΘΕΣ 81/2013)

Αριθμός 81/2013
ΑΠΟΦΑΣΗ
ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δημόσια Συνεδρίαση της 17-11-2013 


Γεώργιος Ηλιόπουλος | Πρόεδρος Κοινωνιοδικών 

Κατηγορούμενοι:
Ασυνείδητοι οδηγοί που με ιδιαίτερη ευκολία και πλήρη ευήθεια προς ικανοποίηση προσωπικών αναγκών (στιγμιαίων ή διαρκών) εγκαταλείπουν το όχημά τους (αυτοκίνητο ή μηχανή) σε τμήμα ή και ολόκληρο το οδόστρωμα καταλαμβάνοντας τούτο, διαταρράσοντας έτσι τη διεξαγωγή της κυκλοφορίας και παρακωλύοντας τις συγκοινωνίες.

Πράξη:
Διατάραξη Κυκλοφορίας κατ' άρθρο 431 του Ποινικού Κώδικα: "Όποιος παρεμποδίζει χωρίς δικαίωμα την κυκλοφορία σε τόπους κοινής χρήσης στη στεριά ή στα ύδατα ή με οποιονδήποτε τρόπο διαταράσσει ή θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά της τιμωρείται με πρόστιμο ή με κράτηση μέχρι δύο (2) μηνών, αν άλλη διάταξη δεν τιμωρεί βαρύτερα την πράξη αυτή".
Νόμος 2696/1999 "Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας": Άρθρο 34 - Στάση & Στάθμευση: "1. Η στάση και η στάθμευση επιτρέπονται, αν δε δημιουργείται εξ αυτών κίνδυνος ή παρακώλυση της κυκλοφορίας κι αν δεν υπάρχουν σχετικές απαγορευτικές πινακίδες ή διαγραμμίσεις. 2. Η στάση ή στάθμευση οχήματος απαγορεύεται: (α) επάνω σε διαβάσεις πεζών ή ποδηλατιστών και σε απόσταση μικρότερη από πέντε (5) μέτρα από αυτές, (β) σε απόσταση μικρότερη από δώδεκα (12) μέτρα από στάσεις αστικών, υπεραστικών, ηλεκτροκίνητων λεωφορείων και τροχιοδρομικών οχημάτων, (...) (ε) σε πεζοδρόμια, πλατείες, ειδικά ερείσματα που προορίζονται για πεζούς ως και ποδηλατοδρόμους, εκτός αν επιτρέπεται σε αυτούς η στάθμευση με ειδική σήμανση, (...) (η) Σε οδοστρώματα που είναι χωρισμένα σε δύο (2) λωρίδες κυκλοφορίας και αν το εναπομένον πλάτος της λωρίδας μεταξύ οχήματος και απαγορευτικής γραμμής υπέρβασης είναι μικρότερο από τρία (3) μέτρα, (...) (ιστ) σε θέση, όπου βρίσκεται κεκλιμμένο επίπεδο (ράμπα) διάβασης ατόμων με μειωμένη κινητικότητα, (ιζ) σε ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ατόμων με μειωμένη κινητικότητα, (ιη) σε χώρους στάθμευσης αποκλειστικά για συγκεκριμένο όχημα ατόμων με μειωμένη κινητικότητα. 3. Η στάθμευση οχήματος στο οδόστρωμα απαγορεύεται και: (...) (δ) αν το ελεύθερο μέρος της οδού που απομένει είναι ανεπαρκές για την κυκλοφορία των οχημάτων, (ε) παράπλευρα άλλου οχήματος, σε στάση ή στάθμευση, εκτός αν άλλως ορίζεται με ειδική σήμανση (...), (ια) στις εισόδους και εξόδους των πεζόδρομων ως και πάνω σε αυτούς (...) 5. (...) Στους μονόδρομους επιτρέπεται η στάση ή η στάθμευση και στην αριστερή πλευρά. Αν δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, οι οδηγοί υποχρεούνται να αφήνουν ελεύθερο χώρο πλάτους ενός (1) μέτρου, τουλάχιστον, για τη διεύλευση των πεζών, (...) 8. Τα αρμόδια αστυνομικά όργανα μπορούν να ακινητοποιούν τα οχήματα με ειδικούς μηχανισμούς (τροχοσφιγκτήρες κλπ), να ενεργούν τη μεταφορά οχήματος το οποίο σταθμεύει σε απαγορευμένη θέση (...), αν εξαιτίας της στάθμευσης των οχημάτων (...) παρεμποδίζεται η κυκλοφορία. Η μεταφορά των οχημάτων γίνεται με κατάλληλα τεχνικά μέσα (...), αφού ληφθούν μέτρα για την αποτροπή υλικών ζημιών. Για τη μεταφορά ειδοποιείται ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος μέσα σε εύλογη προθεσμία. Τα έξοδα μεταφοράς, (...) ως και τα φύλακτρα του οχήματος βαρύνουν τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο αυτού, ο οποίος μπορεί να τα παραλάβει αμέσως μετά την καταβολή των εξόδων αυτών (...), 
9. Ο οδηγός μηχανοκίνητου οχήματος, εκτός των δίτροχων μοτοποδηλάτων και δίτροχων μοτοσικλετών χωρίς καλάθι, αν υποχρεωθεί να σταθμεύσει σε οδόστρωμα σε θέση που απαγορεύεται η στάθμευση, είναι υποχρεωμένος να τοποθετήσει πινακίδα ή κατάλληλη συσκευή (...) με τρόπο ώστε να ειδοποιούνται από απόσταση οι οδηγοί που πλησιάζουν. Η πινακίδα τοποθετείται στο οδόστρωμα σε απόσταση μεγαλύτερη από είκοσι (20) μέτρα στις κατοικημένες περιοχές, πενήντα (50) μέτρων εκτός κατοικημένων περιοχών (...), 10. Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80) ευρώ, πλην των περιπτώσεων (ιστ) και (ιη) για την παράβαση των οποίων τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ και αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις των λοιπών παραγράφων του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο σαράντα (40) ευρώ. Τα παραπάνω διοικητικά πρόστιμα ορίζονται στο ήμισυ, όταν οι παραβάσεις αφορούν σε μοτοποδήλατα ή μοτοσικλέτες. Αν η παράνομη στάθμευση συνεχίζεται και πέραν των τριών (3) ωρών από τη βεβαίωση της παράβασης, βεβαιώνεται νέα παράβαση από το ίδιο ή άλλο όργανο και μετά την πάροδο του δεύτερου τρίωρου γίνεται μεταφορά του οχήματος, τροχόσπιτου, σκάφους ή των άλλων ογκωδών αντικειμένων, κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 8 του άρθρου αυτού, εκτός αν παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, οπότε η μεταφορά γίνεται αμέσως (...), 11. Ως παραβάτης των διατάξεων που ρυθμίζουν τη στάθμευση θεωρείται ο οδηγός του οχήματος που καταλαμβάνεται επ` αυτοφώρω και, σε περίπτωση απουσίας του οδηγού, ο κάτοχος αυτού. Εάν το όχημα ανήκει σε επιχείρηση ενοικιάσεως και είναι μισθωμένο, ως παραβάτης λογίζεται ο μισθωτής που προκύπτει από το μισθωτήριο συμβόλαιο, 12. Απαγορεύεται η κατάληψη με οποιοδήποτε μέσο και για οποιονδήποτε λόγο μέρους ή ολόκληρου του οδοστρώματος των εθνικών, επαρχιακών, και δημοτικών ή κοινοτικών οδών δια των οποίων διεξάγεται η κυκλοφορία μηχανακίνητων και μη οχημάτων. Αυτοί που παραβαίνουν με πρόθεση τη διάταξη του προηγούμενου εδαφίου τιμωρούνται με τις ποινές της παραγράφου 1 του άρθρου 292 του Ποινικού Κώδικα. Παράλληλα, και ανεξάρτητα, της κατά το προηγούμενο εδάφια ποινής, με πράξη του οικείου νομάρχη, μετά προηγούμενη ακρόαση αυτού σε βάρος του οποίου λαμβάνεται το μέτρο, ανακαλείται για ένα (1) έτος και σε περίπτωση υποτροπής, οριστικά, αν πρόκειται για όχημα δημόσιας χρήσης, το δικαίωμα κυκλοφορίας αυτού ως δημόσιας χρήσης, διατασσόμενης συγχρόνως της αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος."
Άρθρο 31 παράγραφος 1 του Νόμου 3904/2010: "1. Ολες οι σε βαθμό πλημμελήματος αξιόποινες πράξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του νόμου 2696/1999 (ΦΕΚ 57 Α'), τιμωρούνται με κράτηση μέχρι έξι (6) μηνών και πρόστιμο μέχρι τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, εκτός από τις πράξεις των άρθρων 34 παρ. 12, 43 παράγραφοι 2 περιπτώσεις α`, β` και 4, 85 παρ. 5 και 98 παρ. 2, οι οποίες εξακολουθούν να τιμωρούνται ως πλημμελήματα, με τις αναφερόμενες στις οικείες διατάξεις ποινές".
Παρακώλυση συγκοινωνιών κατ' άρθρο 292 του Ποινικού Κώδικα: "1. Όποιος με πρόθεση παρεμποδίζει τη λειτουργία κοινόχρηστης εγκατάστασης που εξυπηρετεί τη συγκοινωνία και ιδίως σιδηροδρόμου, αεροπλάνου, λεωφορείου, ταχυδρομείου ή τηλεγράφου που προορίζονται για κοινή χρήση τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών, 2. Αν η πράξη τελέστηκε από αμέλεια, επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι έξι (6) μηνών".
Διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών κατ' άρθρο 290 του Ποινικού Κώδικα: "1. Όποιος με πρόθεση διαταράσσει την ασφάλεια της συγκοινωνίας στους δρόμους ή στις πλατείες, τιμωρείται: α) με φυλάκιση, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, β) με κάθειρξη, αν επήλθε θάνατος, 2. Αν η πράξη τελέστηκε από αμέλεια, επιβάλλεται φυλάκιση 
[Εικόνα μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης]
Το ΑΝΩΤΑΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κατά τη σημερινή δημόσια συζήτηση των υποθέσεων, κατά την εκφώνησή τους από το σχετικό πινάκιο στη σειρά τους, αφού αναπτύχθηκαν οι σχετικοί ισχυρισμοί από πλευράς κατηγορουμένων,
ΑΦΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ
ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ
και αποφάσισε να αποφανθεί επί ζητήματος που έλαβε χώρα, μόλις δύο ημέρες πριν, ήτοι στις 15 - 11 - 2013, ημέρα Παρασκευή, αφορόν την εισαγγελική παρέμβαση του επικεφαλής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελου Μαδεμλή, προκειμένου να εξετάσει τη νομική σκοπιά του όλου θέματος και να αποσαφηνίσει την ορθότητα της εν λόγω έγγραφης εισαγγελικής παραγγελίας.
*"Συγκεκριμένα ο κ. Μαδεμλής ζητάει από την Τροχαία να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα από το νόμο, όταν διαπιστώνεται το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών (δηλαδή κλήσεις και αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος των παραβατών, ακόμη και αφαίρεση πινακίδων, άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος οδήγησης, αλλά και - κατά περίπτωση - απομάκρυνση των οχημάτων με γερανούς). 
Ο εισαγγελικός λειτουργός παρατηρεί ότι «τον τελευταίο καιρό επικρατεί έκνομη κατάσταση στις κύριες αρτηρίες και λεωφόρους της Θεσσαλονίκης αλλά και στο σύνολο των οδών της πόλης». Τονίζει ότι «προκαλεί εντύπωση και πολλές αντιδράσεις η μακροχρόνια στάθμευση οχημάτων στις λεωφορειολωρίδες, στις κύριες οδικές αρτηρίες, στα πεζοδρόμια κεντρικών περιοχών της πόλης, σε παράλληλες σειρές, έτσι ώστε δύο ή τρεις ή τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας να περιορίζονται σε μία, με αποτέλεσμα να είναι μετά βίας δυνατή η κυκλοφορία, χωρίς να λαμβάνονται τα στοιχειώδη μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, τον έλεγχο των παραβατών και την άμεση απομάκρυνση των αυτοκινήτων που παρακωλύουν την κυκλοφορία».
Παράλληλα, ο κύριος Μαδεμλής επισημαίνει το θέμα της αυθαίρετης κατάληψης οδοστρώματος «με διάφορα αντικείμενα από ιδιοκτήτες καταστημάτων ή περιπτέρων», πράξεις, που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος, όπως ο ίδιος αναφέρει, σύμφωνα με τον ΚΟΚ, και οφείλει η Τροχαία να βεβαιώνει
Εξάλλου, ο εισαγγελέας θίγει το ζήτημα της εκπομπής μεγάλης ποσότητας καυσαερίων από οχήματα, κυρίως ταξί. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, ζητεί από την Τροχαία να εντοπίζονται τα συγκεκριμένα οχήματα και να αφαιρούνται τα στοιχεία κυκλοφορίας τους, όπως προβλέπεται από τον ΚΟΚ.
«Η υπηρεσία Τροχαίας επιβάλλεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της να ασκεί τον προσήκοντα τροχονομικό έλεγχο και να βεβαιώνει κατά νόμο κάθε αξιόποινη πράξη, όχι προς επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος, αλλά προς εκτέλεση του τεταγμένου υπηρεσιακού καθήκοντός της» καταλήγει στην έγγραφη παραγγελία του ο εισαγγελέας. "*
* [Πηγή: Από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, όπως δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της εφημερίδας σε άρθρο με ειδικότερη πηγή το ΑΠΕ - ΜΠΕ και όπως έχει αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο: www.enet.gr
[Ειδική παραπομπή: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=398637].
[Στην πολύπαθη Σβώλου κανονική σειρά διπλοπαρκαρισμένων δίπλα στην παρόδια σειρά ΙΧ]
Πρόκειται για μία ορθή, απολύτως σύννομη, καίρια και ακρως επίκαιρη εισαγγελική παραγγελία, η οποία θα έπρεπε να γίνει δεκτή με επευφημίες από το σύνολο των κατοίκων της πόλης. Είναι γεγονός ότι η κατάσταση στις κύριες κυκλοφοριακές αρτηρίες, στους παρακείμενους δρόμους και οδούς της Θεσσαλονίκης, σε επιμέρους στενά και πεζόδρομους έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις αγγίζοντας το απροχώρητο και εμφανίζοντας στοιχεία τρέλας (προχθεσινή καταγγελία κάνει λόγο για νεαρή γυναίκα οδηγό, η οποία έκλεισε ολόκληρη οδό για τρία λεπτά, προκειμένου ανενόχλητη να προμηθευτεί τσιγάρα από το περίπτερο που βρισκόταν εκ δεξιών της οδού - κατά την επιστροφή της, δε, εξίβρυσε σκαιότατα τους οδηγούς που είχαν "φρακάρει" πίσω από το όχημα της εκφράζοντας την αγανάκτησή της για τις αλλεπάλληλες κρούσεις της κόρνας των). 
[Θέατρο Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών]
Αρνητικότατη εντύπωση προκαλεί η ειρωνική στάση γνωστών ιστολογίων της πόλης απέναντι στην εισαγγελική παραγγελία. Πολλά, δε, εξ αυτών αναφέρονται στις σημαντικές ελλείψεις χώρων στάθμευσης, μεταθέτοντας έτσι το υπό κρίση ζήτημα σε άλλους χώρους. Είναι σαφές ότι η πόλη χρειάζεται χώρους στάθμευσης ή ότι υφίστανται ουσιαστικότερα ζητήματα που ενδεχομένως θα έπρεπε να προηγηθούν χρονικά προς επίλυση, αυτό όμως δε νομιμοποιεί ούτε αίρει το αξιοποίνο των ανωτέρω παραβάσεων. Η διατάραξη της κυκλοφορίας, η παρακώλυση των συγκοινωνιών και η διαταράξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών συνιστούν ποινικά αδικήματα ευθεώς τυποποιημένα στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα στα άρθρα 431, 292 και 290 αντίστοιχα.
Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (Νόμος 2696/1999) στο άρθρο 34 αυτού με τίτλο "Στάση & Στάθμευση" (παρατίθεται ως προς τα βασικά του σημεία στην αρχή της παρούσης στη θεματική "Πράξη") είναι συγκεκριμένος και σαφής: ορίζει επακριβώς τι συνιστά απαγορευμένη στάση και στάθμευση, ποιος θεωρείται παραβάτης των διατάξεών του και ποιες ποινές επισύρονται από τις συγκεκριμένες παραβάσεις. 

**Πιο συγκεκριμένα, ξεκινώντας από τη διάταξη του άρθρου 431 "Διατάραξη της κυκλοφορίας" του Ποινικού Κώδικα να σημειώσουμε ότι τιμωρείται η παρεμπόδιση της κυκλοφορίας μέσω ξηράς ή θάλασσας και κάθε διατάραξη της ασφάλειάς της. ΔΕΝ απαιτείται να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα ή σε άνθρωπο, όπως απαιτείται με τις διατάξεις των άρθρων 291 και 292 Ποινικού Κώδικα. Πρόκειται για πταίσμα (απειλείται στο νόμο με "πρόστιμο ή με κράτηση μέχρι δύο (2) μηνών"), τελείται με θετική ενέργεια (παρεμπόδιση της κανονικής λειτουργίας εγκατάστασης κοινής χρήσης) είτε διαρκώς είτε προσωρινά [ΑΠ 935/1981 ΠοινΧρ 32, 179].
Προστατευόμενο έννομο αγαθό είναι η κυκλοφορία από οποιονδήποτε την παρεμποδίζει χωρίς δικαίωμα ή τη διαταράσσει ή θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά της
Ως τόπος κοινής χρήσεως πέραν του δρόμου, θεωρείται και το πεζοδρόμιο
Η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως - δεν απαιτείται έγκληση του παθόντος ή μήνυση. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διάταξη είναι επικουρική, περιέχοντας σχετική ρήτρα ("... αν άλλη διάταξη δεν τιμωρεί βαρύτερα την πράξη αυτή"), επομένως εφαρμόζεται μόνο όταν δεν υπάρχει άλλη διάταξη, όπως αυτή του άρθρου 290 Ποινικού Κώδικα, που να τιμωρεί βαρύτερα την πράξη. 
[Μηχανές κάθε κυβισμού έχουν καταλάβει τα πεζοδρόμια]
Από την άλλη πλευρά στο άρθρο 290 Ποινικού Κώδικα, προστατευόμενο έννομο αγαθό (κατά την κρατούσα άποψη σε θεωρία και νομολογία) δεν είναι η ασφάλεια της συγκοινωνίας γενικά (ή κατ' άλλους δεν είναι απλά και μόνο αυτή καθ' αυτή η ασφάλεια της συγκοινωνίας) αλλά η ζωή ή η σωματική ακεραιότητα αορίστου αριθμού ατόμων στα πλαίσια της οδικής κυκλοφορίας [Έχουν υποστηριχθεί και άλλες απόψεις, βλέπε Κωστάρα, Μαργαρίτη Μ., Γάφο]. Πρόκειται για έγκλημα κοινό, απλό, δυνητικής διακινδύνευσης, γνήσιο πολύτροπο, ενέργειας, αποτελέσματος, στιγμιαίο, εν μέρει κακούργημα (στοιχείο β') και εν μέρει πλημμέλημα (στοιχεία α'). Δράστης του εγκλήματος μπορεί να είναι οποιοσδήποτε: όχι μόνο ο οδηγός ή οι ιδιοκτήτες του οχήματος, αλλά και όσοι έχουν υποχρέωση ελέγχου της ασφάλειας του οχήματος και του φορτίου του, ο ποδηλάτης, ο πεζός, ο μαθητευόμενος αυτοκινήτου κοκ. Υλικο αντικείμενο του εγκλήματος είναι οι δρόμοι και οι πλατείες. Ως δρόμοι κατά το άρθρο 290 Ποινικού Κώδικα νοούνται οι κάθε είδους δημόσιοι ή ιδιωτικοί δρόμοι (εθνικοί, επαρχιακοί, δημοτικοί, κοινοτικοί, αγροτικοί), οι γέφυρες και οι υπόγειες για τους πεζούς διαβάσεις τους, εντός ή εκτός πόλης, τα μονοπάτια και τα πεζοδρόμια, που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στις καθημερινές μετακινήσεις τους και γενικά κάθε μέρος προορισμένο για την κίνηση, με την έννοια ότι το κοινό έχει δικαίωμα προσπέλασης. Η αξιόποινη συμπεριφορά συνίσταται στη διατάραξη της ασφάλειας της συγκοινωνίας στους δρόμους ή στις πλατείες, που πραγματοποιείται κατά τέτοιο τρόπο, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο σε άνθρωπο. Ως διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών στους δρόμους νοείται κάθε πράξη που καθιστά τη διεξαγωγή της συγκοινωνίας μη ασφαλή, δημιουργώντας συνθήκες που κάνουν τη συνέχιση της ασφαλούς κίνησης αδύνατη ή πολύ δυσχερή, που καθιστούν δηλαδή τη συγκοινωνία επικίνδυνη. Επειδή όμως η κίνηση στους δρόμους ούτως ή άλλως περικλείει κινδύνους, η έννοια της διατάραξης στοιχειοθετείται, όταν η πράξη έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία συνθηκών επαύξησης του συνηθισμένου κινδύνου, αυτού δηλαδή που επιτρέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας και που ενυπάρχει σε κάθε κίνηση στους δρόμους. Αναγκαία προϋπόθεση για τον αξιόποινο χαρακτήρα των επιμέρους πράξεων διατάραξης είναι να μπορούν να δημιουργήσουν κίνδυνο για άνθρωπο, χωρίς να είναι αναγκαία η επέλευση αυτού. 
Τέλος το άρθρο 292 του Ποινικού Κώδικα αναφέρεται στην άνευ διαταράξεως (καλύπτεται από το 290 που μόλις προεκτέθηκε) παρακώλυση της λειτουργίας κοινής χρήσεως εγκαταστάσεως, που εξυπηρετεί τη συγκοινωνία, καθώς η ακώλυτη λειτουργία των συγκοινωνιών είναι μεγίστης σημασίας για την κοινωνία. Προστατευόμενο έννομο αγαθό είναι η εύρυθμη λειτουργία των κάθε είδους συγκοινωνιακών εγκαταστάσεων, που προορίζονται για κοινή χρήση, ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο και θεωρούνται κοινωνικά αγαθά σημαντικής αξίας. Πρόκειται για έγκλημα κοινό, απλό, συγκεκριμένης διακινδύνευσης, γνήσιο πολύτροπο, ενέργειας, αποτελέσματος, στιγμιαίο και πλημμέλημα. 
ΠΡΟΣΟΧΗ! Η νομολογία έκρινε ότι η τοποθέτηση αντικειμένου πάνω σε οδό και η παρεμπόδιση με τον τρόπο αυτό της κίνησης των οχημάτων σε αυτή, δεν εμπίπτει στη νομοτυπική μορφή του εγκλήματος του άρθρου 292 παράγραφος 1 αλλά σε αυτή του άρθρου 431 (διατάραξη της κυκλοφορίας) [ΤριμΠλημΚιλκ 140/1994 με σύμφωνες παρατηρήσεις Μανωλεδάκη Ι.], διότι η οδός, ακόμη κι αυτή που προορίζεται σήμερα για την ταχεία κυκλοφορία οχημάτων (...) δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί ως εγκατάσταση κατά την έννοια της διατάξεως του άρθρου 292 παράγραφος 1 Ποινικού Κώδικα, διότι για την εφαρμογή της τελευταίας διάταξης δεν αρκεί απλώς μια μόνιμη κατασκευή αλλά απαιτείται ένα οργανικό σύνολο που εμφανίζει αυτοτελή λειτουργία όπως ο σιδηρόδρομος, το λεωφορείο, το ταχυδρομείο κτλ. Συγκεκριμένα ως προς το δρόμο ο Μανωλεδάκης υποστήριζει ότι, κι οταν ακόμα είναι ασφαλτοστρωμένος, αποτελεί "κατασκευή", αλλά καθώς δε μπορεί να περιορισθεί σε τμήματα με αυτοτελή λειτουργία για τη συγκρότηση μιας οικονομικής μονάδας και δε συνιστά "κτίσμα" ούτε "μηχάνημα", βρίσκεται σαφώς εκτός του νοήματος του όρου "εγκατάσταση". Τέλος καταλήγει ότι για να υπαχθεί στον όρο αυτό, προκειμένου να θεμελιωθεί το κατ' άρθρο 292 έγκλημα, θα έπρεπε το δικαστήριο να προχωρήσει σε διασταλτική ερμηνεία του όρου αυτού, η οποία απαγορεύεται στο ποινικό δίκαιο (άρθρα 7 του Συντάγματος και 1 Ποινικού Κώδικα), όταν με μια τέτοια ερμηνεία δημιουργείται ή διευρύνεται το αξιόποινο. Ο Μανωλεδάκης σημειώνει ότι η ίδια η "οδός" προστατεύεται στο άρθρο 290 Ποινικού Κώδικα, ενώ η κυκλοφορία απλώς και ειδικότερα η κίνηση επί της οδού (και όχι η οδός αυτή καθ' εαυτή) προστατεύεται στο άρθρο 431. 
Αξίζει να σημειωθεί και η ανάλογη άποψη της κα. Καϊάφας - Γκμπάντι [Υπέρ 1993, 1359] η οποία δέχεται ότι η οδός καθαυτή δε μπορεί να συγκαταλεγεί στις κοινόχρηστες εγκαταστάσεις, των οποίων η παρεμπόδιση της λειτουργίας πραγματώνει το έγκλημα του άρθρου 292, θέση που συνάγεται από τα επιχειρήματα ιστορικοβουλητικής και λογικοσυστηματικής ερμηνείας της διάταξης, αλλά επιπλέον στηρίζεται και στην ύπαρξη ενός ειδικού εγκλήματος για την κατάληψη μέρους ή ολόκληρου του οδοστρώματος οδού, με την οποία διεξάγεται η κυκλοφορία, δηλαδή το άρθρο 34 παράγραφος 12 ΚΟΚ, όπου προβλέπεται ειδικά και τυποποιείται αυτή η συμπεριφορά, η οποία τιμωρείται με τις ποινές της παραγράφου 1 του άρθρου 292 Ποινικού Κώδικα. Όπως επισημαίνει η Καϊάφα - Γκμπάντι, η ύπαρξη της διάταξης αυτής δείχνει ότι, αν η κατάληψη ή ο αποκλεισμός μιας οδού που εξυπηρετεί την κυκλοφορία, υπήγετο στην παρακώλυση συγκοινωνιών κατά το άρθρο 292, τότε δε θα υπήρχε σε καμία περίπτωση ανάγκη να τυποποιηθεί με ειδική πρόβλεψη, ενώ το άρθρο 34 παράγραφος 12 του ΚΟΚ δεν ταυτίζει την επίμαχη συμπεριφορά με την παρακώλυση των συγκοινωνιών, αλλά απλώς τιμωρεί με τις ποινές του άρθρου 292, προφανώς επειδή ο νομοθέτης αντιμετωπίζει κάτι διαφορετικό που έχει όμως κατά την άποψή του την ίδια ουσιαστική απαξία, οπότε επειδή ο κύριος τρόπος με τον οποίο μπορεί να παρεμποδισθεί η λειτουργία των οδών καθεαυτών, δηλαδή η κατάληψη μέρους ή του συνόλου του οδοστρώματος δε μπορούσε να υπαχθεί στην παρακώλυση συγκοινωνιών παρά μόνο στην πταισματική παράβαση του άρθρου 431 (διατάραξη της κυκλοφορίας), που προβλέπει πολύ ηπιότερη ποινή, χρειάσθηκε η ειδική τυποποίηση της συμπεριφοράς αυτής στον ΚΟΚ. 
Για την τέλεση του εγκλήματος του άρθρου 292 απαιτείται παρακώλυση - παρεμπόδιση η οποία υπάρχει, όταν το κοινό δε μπορεί να χρησιμοποιήσει ΚΑΘΟΛΟΥ για ορισμένο χρονικό διάστημα τη συγκεκριμένη κοινόχρηστη εγκατάσταση. Απαραίτητο είναι να υφίσταται παρακώλυση και όχι απλή διατάραξη [ΑΠ 935/1981]: απαιτείται να ανακόπτεται ο λειτουργικός προορισμός της εγκατάστασης. Κατά την Καϊάφα - Γκμπάντι απαιτείται η συγκοινωνία να διακόπτεται, δηλαδή να είναι αδύνατη για κάποιο χρονικό διάστημα, οπότε αν γίνεται χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις έστω και από άλλες οδούς, το έγκλημα του 292 δεν μπορεί να καταφαθεί, γιατι εν τέλει δεν υπάρχει προσβλητικό αποτέλεσμα για τις συγκοινωνίες. Εάν με την παρακώλυση δημιουργείται κίνδυνος σε πρόσωπα ή πράγματα θα έχει εφαρμογή η διάταξη του άρθρου 290 ή 291.
[Πιάτσα TAXI στη Μητροπόλεως, από νωρίς έχει καταλάβει την Αγίας Σοφίας. Τα TAXI φυσικά σταθμεύουν παράνομα δίπλα από την παρόδια σειρά]
Συγκριτική προσέγγιση των διατάξεων 292 παράγραφος 1 και 431 Ποινικού Κώδικα: Από τις πιο πάνω διατάξεις προκύπτει ότι το άρθρο 292 παράγραφος 1 προβλέπει πράξη διαφορετική από εκείνη του άρθρου 431 Ποινικού Κώδικα.
Το έγκλημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών του άρθρου 292 διώκεται αυτεπαγγέλτως. **
** [Πολλές από τις ανωτέρω θεωρητικές νομικές προσεγγίσεις προκύπτουν από σύνολο έργων πνευματικής ιδιοκτησίας διακεκριμένων νομικών επιστημόνων που συγκεντρώθηκαν και "κωδικοποιήθηκαν" σε ενιαίο τόμο υπό τίτλο "Ποινικός Κώδικας: Ερμηνεία Κατ' Άρθρο" γενικής επιμέλειας Αριστοτέλη Χαραλαμπάκη (Καθηγητή ΔΠΘ) και  συνεργατών, Εκδόσεων Νομικής Βιβλιοθήκης, 2011] 
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
ΔΙΚΑΖΕΙ με αφορμή την εισαγγελική παρέμβαση του επικεφαλής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελου Μαδεμλή, δυνάμει της οποίας δόθηκε εντολή στην Τροχαία Θεσσαλονίκης να δράσει συστηματικά προκειμένου να αντιμετωπίσει τα αυξημένα κυκλοφοριακά προβλήματα που ανέκυψαν σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, λόγω και της έλλειψης Δημοτικής Αστυνομίας, εφαρμόζοντας όσα ορίζει η νομοθεσία και πιο ειδικά ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας και ο Ποινικός Κώδικας (δηλαδή κλήσεις και αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος των παραβατών, ακόμη και αφαίρεση πινακίδων, άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος οδήγησης, αλλά και - κατά περίπτωση - απομάκρυνση των οχημάτων με γερανούς).
ΣΥΝΤΑΣΣΕΤΑΙ απόλυτα με την ανωτέρω εισαγγελική παραγγελία, επικροτώντας ανάλογες πρωτοβουλίες που κρίνονται απαραίτητες προκειμένου ο ελληνικός λαός να αποκτήσει έστω καθυστερημένα κυκλοφοριακή αγωγή και συνείδηση.
ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ έντονα οποιαδήποτε μομφή ή ειρωνία που διατυπώθηκε από τοπικά blogs της Θεσσαλονίκης σε βάρος της ανωτέρω παραγγελίας.

ΠΡΟΒΑΛΕΙ συνοπτικά σε όλο το σκεπτικό που προηγήθηκε τους βασικούς κανόνες που διεκδικούν εφαρμογή στις υπό κρίση κυκλοφοριακές συμπεριφορές.
ΔΙΑΤΥΠΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ότι πρέπει να εφαρμοσθεί στις περιπτώσεις διπλοπαρκαρίσματος και συναφών ως ειδικότερη η διάταξη του άρθρου 34 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και όχι το άρθρο 292 του Ποινικού Κώδικα για τους λόγους που αναπτύχθηκαν στο σκεπτικό της παρούσης. Πρόκειται για διατάραξη της κυκλοφορίας (431 Ποινικού Κώδικα) και όχι για παρακώλυση συγκοινωνιών. [Να σημειωθεί βέβαια ότι εφαρμογή του άρθρου 34 του ΚΟΚ σημαίνει πρακτικά ποινές ανάλογες με αυτές που προβλέπει το άρθρο 292 Ποινικού Κώδικα]
ΚΗΡΥΣΣΕΙ τους κατηγορούμενους ΕΝΟΧΟΥΣ για τις ανωτέρω πράξεις - παραβάσεις του άρθρου 34 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. 
ΔΕ ΔΕΧΕΤΑΙ τη συνδρομή οποιουδήποτε ελαφρυντικού στοιχειου, διότι είναι καιρός στη χώρα αυτή να διαμορφωθεί κυκλοφοριακή συνείδηση και αγωγή. Όλα ξεκινούν από το μεμονωμένο ιδιώτη. Πρέπει να παύσουν οι δικαιολογίες και να εφαρμοσθεί ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.
ΚΡΙΘΗΚΕ, αποφασίστηκε και δημοσιεύτηκε σε δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριό του.

Θεσσαλονίκη, 17-11-2013 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΔΙΚΩΝ
[Το ανωτέρω δεν αποτελεί αυθεντική απόφαση δικαστικού οργάνου με τις έννομες συνέπειες που ορίζει ο νόμος. Η δομή δικαστικής απόφασης υιοθετείται για τους σκοπούς του εν λόγω ιστολογίου.]
[Πηγές οπτικοακουστικού υλικού: Tοπικά ιστολόγια: Ενδεικτική αναφορά:koinoniodikeio.blogspot.gr,  milamere.blogspot.gr, taxalia.blogspot.gr]