29.7.18

Υγειονομική «βόμβα» τα καμένα! Πνευμονολόγοι προειδοποιούν για τις τοξικές ουσίες μετά τις φωτιέςΑύξηση του άσθματος παρατηρείται σε περιοχές που έχουν εκδηλωθεί μεγάλες φωτιές, λέει στο Πρακτορείο Fm ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Kωνσταντίνος Γουργουλιάνης.
Κάτι που αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική παράμετρο, μετά τις φονικές φωτιές που κόστισαν την ζωή τουλάχιστον 88 ανθρώπων…
Αύξηση του άσθματος και συχνότερες παροξύνσεις σε άτομα με πνευμονολογικά προβλήματα, παρατηρείται σε βάθος χρόνου, ακόμη και μετά από μία πενταετία, σε περιοχές που έχουν εκδηλωθεί μεγάλες πυρκαγιές, σύμφωνα με μελέτες, δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Kωνσταντίνος Γουργουλιάνης.
Όπως αναφέρει, η έκθεση σε πυρκαγιά προκαλεί σοβαρά προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, όχι μόνο σε χρονίως πάσχοντες, αλλά και σε υγιή άτομα. Τα άτομα που βρίσκονται στο χώρο της πυρκαγιάς έχουν άμεσες συνέπειες, καθώς εισπνέουν τοξικές ουσίες απο τον καπνό και τα σωματίδια που απελευθερώνονται, τονίζει ο καθηγητής.
Επίσης υπάρχει και ο κίνδυνος εγκαυμάτων απο την υπερθέρμανση. Ωστόσο και τα άτομα που βρίσκονται σε πιο μακρινή απόσταση, κινδυνεύουν από ερεθισμό των αεροφόρων οδών, λόγω των αερίων που εκλύονται. Και αν έχουν κάποιο καρδιολογικό ή αναπνευστικό πρόβλημα, αυτό μπορεί να επιδεινωθεί».

Υγειονομική «βόμβα»!
Την ίδια ώρα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πνευμονολόγος Αλέξανδρος Ρεμούνδος, περιέγραψε μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση λίγες ημέρες αφότου οι φωτιές κατέκαψαν τα πάντα στο πέρασμά τους.
Συγκεκριμένα τόνισε: «Βλέπουμε τον ηρωικό εθελοντισμό να παρεμβαίνει και να δρα, αλλά δεν υπάρχει κάποια οργανωμένη καθοδήγηση ειδικών. Τα αποτελέσματα της φωτιάς έχουν αφήσει τοξικές ουσίες ως εισπνεόμενη σκόνη», προειδοποιώντας πως όσοι βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές, πρέπει απαραιτήτως να φορούν έστω μάσκες, αν όχι στολές προστασίας!
Κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί, «υπάρχει η σκόνη της αιθάλης, η οποία είναι καρκινογόνα και μπορεί και στο δέρμα και στο σώμα να συσσωρευτεί και να προκαλέσει προβλήματα. Υπάρχουν καμένα πλαστικά, απότοκα της καύσεως μηχανημάτων, μετάλλων και αμιάντου. Όλα αυτά τα αποκαϊδια, είναι μια υγειονομική επιβαρυντική βόμβα σε εκείνους που δρουν στα καμένα«!

«Στις πληγείσες από πυρκαγιές περιοχές, η καύση γεννητριών ή μετασχηματιστών (που ενδεχόμενα περιείχαν κλοφέν) της ΔΕΗ, αυτοκινήτων κ.λπ., αλλά και κάθε είδους πλαστικών (σε χωματερές νόμιμες ή παράνομες), είχαν ως αποτέλεσμα την έκλυση στην ατμόσφαιρα ιδιαίτερα καρκινογόνων αερίων (π.χ. διοξινών), εκτός από τη ρύπανση που προκλήθηκε από την ίδια τη φωτιά. Ετσι εξηγούνται τα αναπνευστικά προβλήματα, ενώ ακόμα και τώρα, το μικροκλίμα των περιοχών παραμένει αρκετά επιβαρημένο», εξηγεί ο καθηγητής. Τα μικροσωματίδια ΡΜ0.3, ΡΜ0.5, ΡΜ1 είναι εξαιρετικά μικρά και ιδιαιτέρως τοξικά για τον άνθρωπο. Είναι από τα πιο επικίνδυνα που έχουν ανιχνευθεί ως σήμερα στον αττικό ουρανό. Διεισδύουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της εισπνοής και μετά εξαιτίας του μικρού μεγέθους τους οδηγούνται γρήγορα μέσω του κυκλοφορικού συστήματος στο ήπαρ, στους νεφρούς, στον θυρεοειδή αδένα και προσβάλλουν όλο το καρδιαγγειακό σύστημα". Αλέξανδρος Παπαγιάννης.
Ακούστε όλα όσα τονίζει ο πνευμονολόγος Αλέξανδρος Ρεμούνδος
http://www.loutraki365.gr/blog/post/ygeionomiki-vomva-ta-kamena-pneymonologoi-proeidopoioyn-gia-tis-toxikes-oysies-meta-tis


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου