Powered By Blogger

7.11.18

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΙΚΕΛΙΑ





Posted by olympiada στο Οκτώβριος 11, 2009

https://olympia.gr/2009/10/11/το-τελοσ-τησ-αναγεννησησ-του-ελληνορθ/

Η ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΙΚΕΛΙΑ, ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ… ΝΤΡΟΠΗ!!!

ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΜΕ ΕΚΚΛΗΣΗ στον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο.


Μετά από 8 χρόνια απόλυτης αδιαφορίας και απραξίας, ο Μητροπολίτης Ιταλίας Γεννάδιος Ζερβός κατόρθωσε να ακυρώσει και να σβήσει την εμπνευσμένη προσπάθεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου που ξεκίνησε από τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής κ. Σπυρίδωνα Παπαγεωργίου και σφραγίστηκε με την μεγαλειώδη επίσκεψη-προσκύνημα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄ στην περιοχή το 2001 οπότε και εγκαινίασε τα ανακαινισμένα ιστορικά μοναστήρια του Αγίου Ιωάννη του Θεριστή στην Καλαβρία και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Σικελία, που σημειωτέον παραχωρήθηκαν στην Μητρόπολη Ιταλίας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο με αίτησή τους, από τους καθολικούς δημάρχους των περιοχών αυτών.




Ο από Αμερικής Σπυρίδων


Η αναγέννηση της Ελληνορθόδοξης Μοναστικής παρουσίας μετά από 1000 χρόνια στην Μεγάλη Ελλάδα και την Σικελία, φαίνεται ότι έσβησε οριστικά, μετά από την σημερινή τελική άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Μαντανίτσι της Μεσσήνης της Σικελίας, (Μάνδρα Νικαίας είναι το ελληνικό του όνομα), να παραχωρήσει έστω και μόνον μερικούς χώρους του πλήρως ανακαινισμένου μοναστηριού που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και εγκαινιάστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην διάρκεια της Ιστορικής του επίσκεψης-προσκυνήματος –της πρώτης Οικουμενικού Πατριάρχου-στην περιοχή το 2001 όπου και εγένετο δεκτός με ενθουσιασμό από τους κατοίκους που ποτέ δεν λησμόνησαν παρά τους διωγμούς τις ελληνικές τους ρίζες που ανάγονται στο 700 π.Χ, ούτε τις ορθόδοξες καταβολές τους, αλλά και με τιμές Αρχηγού Κράτους από τις Ιταλικές Αρχές. Στο ίδιο μοναστήρι μάλιστα εγκαινιάστηκε και υποτίθεται ότι θα λειτουργούσε το Ινστιτούτο Ορθοδόξων Σπουδών και Μελετών «Όσιος Νικηφόρος ο Μονάζων».

Εγκαίνια της ερρειπωμένης τότε Μονής στο Μαντανίτσι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το 2001 που μάλιστα τέλεσε και τους Χαιρετισμούς. Δείτε στις επόμενες φωτογραφίες το τι κόσμημα στην κυριολεξία έκαναν οι καθολικοί!!! Τοπικοί άρχοντες και τι κατορθώσαμε να χάσουμε για τον ελληνισμό και την ορθοδοξία από την αδιαφορία και την ανικανότητα αυτών που υποτίθεται είναι εκεί για να φυλάττουν Θερμοπύλες!!!
ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ 11ου ΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΟΡΘΩΣΑΝ ΕΠΙ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΕΠΑΝΔΡΩΣΟΥΝ ΜΕ 7-8 ΜΟΝΑΧΟΥΣ..!!! ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ…



Η Μητρόπολη Ιταλίας που απέτυχε επί 8 ολόκληρα χρόνια να κάνει το στοιχειώδες που ήταν να επανδρώσει με μια μικρή έστω αδελφότητα το πανέμορφο συγκρότημα που μπορούσε να παίξει σημαντικότατο εθνικό, πνευματικό και πολιτιστικό ρόλο στην Σικελία, (Τρινακρία λέγεται ακόμη και σήμερα λόγω των τριών της ακρωτηρίων,) το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου που βρίσκεται στο κέντρο της και έχει πληθυσμό 6 εκτμ ανθρώπων, ζήτησε πριν λίγο καιρό ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΕΙ ΑΠΟ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΞΕΦΤΙΛΑ, «να κρατήσει μερικά έστω δωμάτια» και μάλιστα «ετοιμαζόταν» να εγκαταστήσει εκεί ως ηγούμενο έλληνα Ιερομόναχο από Πατριαρχική Μονή που βρίσκεται στον Όλυμπο που θα τελούσε υπό τις ευλογίες του Φαναρίου…



ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΓΕΝΝΑΔΙΟ ΟΜΩΣ, οι «κουτόφραγκοι» δεν ήταν τελικά τόσο κουτοί και αρνήθηκαν να του δώσουν άλλη πίστωση χρόνου. «Τι θ’ αλλάξει τώρα; Δεν κάνατε τίποτε τόσα χρόνια; Γιατί να σας εμπιστευτούμε ξανά, όταν είδαμε τι κάνατε στην Καλαβρία» φέρεται να του είπαν…


Ο Μητροπολίτης δήλωσε σε αναγνώστη μας ότι: «Εγώ δεν τα ήθελα τα Μοναστήρια, από το Πατριαρχείο με πίεσαν και δεν μου έδωσαν ποτέ ούτε χρήματα, ούτε μοναχούς…Καλύτερα τώρα γιατί έτσι θα έχουμε λιγότερα προβλήματα!!!!!».

Ξέχασε φαίνεται ότι ο ίδιος ζήτησε γραπτώς από τον Δήμο την παραχώρηση του μοναστηριακού συγκροτήματος… Ξέχασε ότι ο ίδιος ακόμη και τη στιγμή αυτή που γράφονται αυτές οι γραμμές, παρουσιάζει από την επίσημη ιστοσελίδα της Μητρόπολής του αυτά τα δύο μοναστήρια εξηγώντας μάλιστα πως περιήλθαν σ’ αυτή μετά από παραχώρησή τους από τους τοπικούς Δήμους, (βλέπε στη συνέχεια του άρθρου).

Κι έτσι αντί να διοργανώνονται σ’ αυτό το εξαιρετικό συγκρότημα συνέδρια για τον ελληνισμό και την ορθοδοξία όπως είχε ονειρευτεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης και δεκάδες άλλοι απλοί άνθρωποι που εργάστηκαν αφιλοκερδώς για το σκοπό αυτό και διώχθηκαν, συκοφαντήθηκαν και χτυπήθηκαν αλύπητα, ο κ. Γεννάδιος ως Μητροπολίτης Ιταλίας εκπροσωπεί τον Πατριάρχη του Γένους στο μοναδικό συνέδριο Ορθόδοξης Πνευματικότητας που γίνεται στην Ιταλία και βέβαια διοργανώνεται από το Οικουμενιστικό Μεικτό..! (ανδρες και γυναίκες μοναχοί μαζί) του Μπόζε, όπου «σπεύδουν» όλοι οι εκσυχρονιστές κατ’ όνομα ορθόδοξοι κάθε Σεπτέμβριο τα τελευταία 13 χρόνια!


Διαβάστε από την ιστοσελίδα τους τον χαιρετισμό του Ορθόδοξου Μητροπολίτη Ιταλίας κ. Γενναδίου στο φετινό συνέδριο. http://www.monasterodibose.it/index.php/content/view/3216/528/lang,it

Συγχαρητήρια λοιπόν: οι καθολικοί οικουμενιστές, διδάσκουν την Ευρώπη «Ορθοδοξία..!!!»
Το έγκλημα επαναλαμβάνεται
Το ίδιο είχαν κάνει λίγους μήνες πριν και οι αρχές του Μπιβόντζι της Καλαβρίας που αφού είδαν να εκδιώκονται οι μοναδικοί δύο έλληνες μοναχοί και μάλιστα αγιορείτες και πάλι από τον κ. Ζερβό, που επί χρόνια δεν έκανε τίποτε για να του στηρίξει πνευματικά, οικονομικά, διοικητικά, έδωσαν την Ι. Μ. Του Αγίου Ιωάννη του Θεριστή σε αδελφότητα Ορθοδόξων Ρουμάνων.

Ο κ. Ζερβός τόλμησε μάλιστα να ενάγει τον Δήμο ενώπιον των Δικαστικών Αρχών!!! Και βέβαια απεδοκιμάσθη οικτρά από την απόφαση κόλαφο του Ιταλικού Δικαστηρίου. (απόφαση TAR N. 00169/2009 REG. SEN., N. 01161/2008 REG. RIC. που δημοσιεύτηκε στις 18-03-2009)
Η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεριστή στην ορεινή Καλαβρία που ενώ είχε δοθεί στην Μητρόπολη Ιταλίας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, λόγω της παντελούς αδιαφορίας του Μητροπολίτη Γεννάδιου Ζερβού, τελικά δόθηκε σε αδελφότητα Ρουμάνων Ορθοδόξων. Την τελυταία στιγμή αποτράπηκε η παραχώρησή της σε Ουνίτες από την Ουκρανία με την παρέμβαση του Καθηγητού της Νομικής Σχολής Giorgio Barone-Adesi, Ιερομονάχου Νείλου Βατοπεδινού. Πριν είχαν εκδιωχθεί οι Αγιορείτες π. Κοσμάς Λαυρεώτης και Ιερομόναχος Γεννάδιος Διονυσιάτης!

Είχαμε ήδη δημοσιεύσει, βλέπε http://greeknation.blogspot.com/2009/09/mandanici.html
με τίτλο ΕΠΕΙΓΟΝ ΈΚΚΛΗΣΙΣ προς το Υπ. Εξωτερικών δια να παραμείνει εις την Ορθόδοξον Εκκλησίαν Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΟΝΗ του mandanici εις την Σικελία… την ανταπόκριση του αναγνώστη μας Δρ. Maurizio Botti στις 19 Σεπτεμβρίου, αλλά απ’ότι φάνηκε «κανένας δεν άκουγε ούτε στο ΥΠΕΞ αλλά δυστυχώς ούτε στο Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας στην Κωνσταντίνου-Πόλήμερα λοιπόν, ξεκινάμε σταυροφορία και ζητάμε από όλους εσάς να στείλετε μηνύματα στον Οικουμενικό Πατριάρχη, στο ΥΠ.ΕΞ, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μήπως έστω και την ύστατη ώρα διασωθεί κάτι. Θα αναρτήσουμε το γράμμα που θα σας προτείνουμε να στείλετε τις επόμενες ημέρες.

Σκεπτικισμό βέβαια προκαλεί σε όλους όσους γνωρίζουν το ζήτημα από χρόνια, είναι το γεγονός πως εξειδικευμένα εκκλησιαστικά ειδησεογραφικά πρακτορεία και εφημερίδες, ενώ είναι απολύτως ενήμεροι αποσιωπούν συστηματικά τα τραγικά αυτά συμβάντα. Αντίθετα αφιερώνουν χώρο για να μας πει ο κ. Γεννάδιος Ζερβός το που και πως περνάει τις καλοκαιρινές διακοπές του..!!!
Διαβάστε και φρίξτε:
http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2991&Itemid=1
http://aktines.blogspot.com/2009/08/blog-post_8571.html

Ρωτάμε ευθέως λοιπόν τον αγωνιστή αυτό Μητροπολίτη που κατά δήλωσή του: «Αν εγώ δεν είμαι παρών στις μεγάλες εκπροσωπήσεις και στον διάλογο μεταξύ των Εκκλησιών, θα πάει κάποιος άλλος (Ρουμάνος, Ρώσος κ.λπ.).Προτιμώ να μην φάγω αλλά να είμαι παρών!»
1. Τί έκανε για να στηρίξει την εμπνευσμένη προσπάθεια του Οικουμενικού Πατριάρχου για την αναγέννηση του ελληνορθόδοξου μοναχισμού στην Μεγάλη Ελλάδα και την Σικελία;

2. Τι έκανε για να κρατήσει το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεριστή στην Καλαβρία;
3. Τί έκανε για να κρατήσει το Μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Μαντανίτσι όπου και η έδρα του Ινστιτούτου Ορθοδόξων Σπουδών και Μελετών;
4. Γιατί πολέμησε λυσσαλέα όποιους προσπάθησαν να στηρίξουν αυτή την εθνική υπόθεση;
5. Επί τόσα χρόνια ποιό έργο έχει να παρουσιάσει πέρα από το κλείσιμο των ενοριών της Κατάνης με τους τόσους Έλληνες φοιτητές, της Μπαρλέττας και τα εγκαίνια της κρύπτης της Βασιλικής του Αγίου Νικολάου στο Μπάρι που όμως ανήκει στο τάγμα των Δομινικανών Καθολικών Μοναχών που «επιτρέπουν!!!» στους ορθοδόξους να λειτουργούν εκεί ακόμη και μη κανονικοί κληρικοί.
6. Γιατί εξεδίωξε τον επί χρόνια αξιολογότατο Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Πολύκαρπο Σταυρόπουλο-Πρωτοσύγκελό του; Κι αφού ήταν τόσο «ανίκανος» όπως δήλωνε πως εξηγείται ότι ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης τον χειροτόνησε Επίσκοπο και τον έκανε Μητροπολίτη Ισπανίας και Πορτογαλίας;;;
7. Ποιά είναι η σχέση του με τον απερίγραπτο εκείνο Ρουμάνο κληρικό, Αρχιμανδρίτη Στεφάν Πόπα, που έχει συγκλονίσει τους πάντες με τις… «σεξουαλικές του διαστροφές». (λυπούμαστε που είμαστε υποχρεωμένοι να θίγουμε τέτοια ζητήματα αλλά δυστυχώς για τον κύριο Γεννάδιο «κυκλοφορούν» ελεύθερα στο διαδίκτυο. Και ο τίτλος του βίντεο που ακολουθεί, είναι: «σαδο-μαζοχιστής παπάς!!!» http://www.youtube.com/watch?v=oXM4KVpmqLM (κι ενώ όπως φαίνεται καθαρά στο τέλος του βίντεο ο εκπρόσωπος του Ρουμανικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου καταδικάζει απερίφραστα την απίστευτη και ανήθικη συμπεριφορά του «κληρικού» αυτού, ο κύριος Γεννάδιος τον έχει τοποθετήσει ως μέλος της Επιτροπής για τις εκκλησιαστικές και οικουμενικές ! σχέσεις και υπεύθυνο για την Ρουμανική Ενορία της Ρώμης!!! (βλέπε από το επίσημο site
http://www.ortodossia.it στη σελίδα.

ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΡΩΜΗ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-ΠΟΛΗΣ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;;;;
http://www.ortodossia.it/PARROCCHIE.htm

3. Comunità Romena d’Italia
Chiesa Ortodossa di Santo Stefano Protomartire ed Arcidiacono .
Indirizzo: Viale Giorgio Morandi 78/fabbr. C 2/int. 1, 00155 Roma. Tel.: 06-22771714 – Fax: 06-2283052
Rettore: Rev.mo Archimandrita Dott. Stefan Popa (Tel. 339-3897508).

http://www.ortodossia.it/PARROCCHIE.gr.htm
3.
Κοινότης τῶν Ρουμάνων ἐν Ἰταλίᾳ:
α. Ἱερός Ναός Ἁγίου Πρωτομάρτυρος καί Ἀρχιδιακόνου Στεφάνου ἐν Ρώμῃ: Διεύθυνσις: Chiesa Romena-Ortodossa di Santo Stefano, Viale Giorgio Morandi 84, 00155 Roma. Τηλ. – fax +39-06.228.35.67. Ἱερατικῶς Προϊστάμενος: ὁ Ἀρχιμανδρίτης κ. Στέφανος Πόπα (Τηλ. +39-339.38.97.508).

ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΑΣ ΕΠΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΜΕ ΟΤΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΕΞΑΠΑΤΑ ΤΟΥΣ ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ, ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΨΕΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΙΤΑΛΙΑΣ…www.ortodossia.it
ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!!!


Ως πότε θα τον ανέχεστε Παναγιώτατε;;;
Μήπως ήρθε ο καιρός της παραίτησης αυτού που Σας εκθέτει ανεπανόρθωτα; Φούσκωσε η αγανάκτηση…
Γιατί δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι ο «δεσμός» του συμφοιτητή στη Χάλκη μπορεί να είναι σημαντικότερος του συμφέροντος του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας…
Mπορεί μήπως να μας εξηγήσει γιατί εξαπατά τον απλό κόσμο δημοσιεύοντας στοιχεία και παρουσιάσεις στο επίσημο site της Μητρόπολης Ιταλίας πληροφορίες για τα δήθεν ανήκοντα σ’ αυτήν μοναστήρια που έχουν ήδη χαθεί για την ελληνορθοδοξία;;;

Βλέπε τα εξής από το επίσημο site (http://www.ortodossia.it/PARROCCHIE.gr.htm)

Σας τα παραθέτουμε αυτούσια όπως εμφανίζονται μέχρι και σήμερα το πρωϊ γιατί μπορεί να…εξαφανιστούν.

ΙΕΡΑΙ ΜΟΝΑΙ
1. Ἱερά Μονή Ὁσίου Ἰωάννου τοῦ Θεριστοῦ, ἐν Καλαβρίᾳ: Διεύθυνσις: Sacro Monastero Greco-Ortodosso di San Giovanni Theristis, 89040 Bivongi (Reggio Calabria). Τηλ.: +39-0964.73.40.17.

Ἡ Μονή εὑρίσκεται εἰς περιοχήν, ἔνθα ἤνθησεν ὁ μοναχισμός κατά τούς 8ον-11ον μ.Χ. αἰῶνας, κατά τούς ὁποίους ἡ Καλαβρία ὑπήγετο ἐκκλησιαστικῶς εἰς τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον. Τό Καθολικόν αὐτῆς, τό ὁποῖον ἀνάγεται εἰς τόν 11ον αἰ., ἀνεκαινίσθη ἐσχάτως ὑπό τῆς ᾿Αρχαιολογικῆς ῾Υπηρεσίας Καλαβρίας. Ἐπί τοῦ ἐδάφους τῆς Μονῆς εὑρίσκεται ἐπίσης τό Σπήλαιον καί τό Ἁγίασμα τοῦ Ὁσίου. Τελευταίως τό Περιφερειακόν Συμβούλιον Καλαβρίας ἀνεκήρυξεν ὁμοφώνως «ἱεράν» τήν βυζαντινήν περιοχήν μεταξύ τῶν ποταμῶν Στυλάρου (Stilaro) καί Ἀξιοῦ (Assi) πρός διευκόλυνσιν τῆς ἐγκαταστάσεως Ὀρθοδόξων μοναχῶν. Ὁ Δῆμος Bivongi παρέδωκεν τήν Μονήν εἰς τήν Ἱεράν Μητρόπολιν Ἰταλίας, συμβάλλων οὕτως εἰς τήν προσπάθειαν ἀποκαταστάσεως τῶν αἰωνοβίων δεσμῶν μεταξύ τοῦ ἰταλοελληνικοῦ καί τοῦ ἁγιορειτικοῦ μοναχισμοῦ.
5. Ἱερά Μονή Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου, ἐν Μεσσήνῃ Σικελίας: Διεύθυνσις: Sacro Monastero Greco-Ortodosso dell
Annunciazione della SS Madre di Dio, 98020 Mandanici (Messina). Τηλ.: +39-349.36.15.507. Ἡγουμενεύων: ὁ Ἱερομόναχος κ. Νήφων Ἁγιοαρσενίτης (μοναχοί 3). Ἡ Μονή, ἡ ὁποία ἀνάγεται εἰς τόν 11ον μ.Χ. αἰῶνα, εὑρίσκεται μεταξύ Μεσσήνης καί Κατάνης, πλησίον τῆς βυζαντινῆς ἀκροπόλεως καί ἐπισκοπῆς τοῦ Ταυρομενίου. Παρεχωρήθη τόν Αὔγουστον τοῦ 2000 ὑπό τοῦ Δήμου Mandanici εἰς τήν Ἱεράν Μητρόπολιν Ἰταλίας «διά τήν ἐπαναλειτουργίαν τοῦ μοναχικοῦ βίου, τήν πνευματικήν σύναξιν τῶν Ἑλλήνων φοιτητῶν τῶν Πανεπιστημίων τῆς Ἀνατολικῆς Σικελίας, τήν φιλοξενίαν Ἑλλήνων ὀρθοδόξων προσκυνητῶν τῆς Σικελίας, καθώς καί διά πολιτιστικάς ἀνταλλαγάς μέ τήν Ἑλλάδα». Τό Καθολικόν καί τό κτήριον τῆς Μονῆς, καθώς καί τό ἐν αὐτῇ ἑδρεῦον Ὀρθόδοξον Πατριαρχικόν Ἰνστιτοῦτον ἐγκαινιάσθησαν ἐπισήμως τήν 1ην Νοεμβρίου 2005 ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου κ. κ. Γενναδίου.
* Ὀρθόδοξον Πατριαρχικόν Ἰνστιτοῦτον ἐν τῇ Μεγάλῃ Ἑλλάδι «Ἅγιος Νικηφόρος ὁ Μονάζων»: Διεύθυνσις: Istituto Ortodosso Patriarcale in Magna Grecia San Niceforo il Solitario, c/o Sacro Monastero Greco-Ortodosso dell
Annunciazione della SS Madre di Dio, 98020 Mandanici (Messina). Τηλ. +39-347.01.25.208. Διευθυντής: ὁ Ἀρχιμανδρίτης κ. Νεῖλος Βατοπαιδινός, καθηγητής πανεπιστημίου Καλαβρίας. Γραμματεύς: ὁ θεολόγος κ. Δημήτριος Περιστερόπουλος. Μέλη: Πρεσβύτερος κ. Δανιήλ Καστρίτσιος, καθηγητής πανεπιστημίου Μεσσήνης καί Διάκονος Ivan Ivanov, Καθηγητής Θεολογικῆς Σχολῆς Σόφιας. Tό Ἰνστιτοῦτον διοργανώνει Συνέδρια διεθνῆ καί τοπικά, διαλέξεις, συναυλίας, μαθήματα ἑλληνικῆς γλώσσης καί βυζαντινῆς ἁγιογραφίας καί μουσικῆς.





Ο κ. Γεννάδιος Ζερβός ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτά που δημοσιεύει είναι ψευδή συνεχίζει να το κάνει. Γιατί; Το Οικουμενικό Πατριαρχείο πως το ανέχεται και το επιτρέπει; Δεν ξέρουν πως αυτό είναι αξιόποινη πράξη;
Αγαπητοί αναγνώστες, το ζήτημα που παρουσιάσαμε στις 19 Σεπτεμβρίου 2009, θα το εξαντλήσουμε παρουσιάζοντας πλήρη ανάλυση των όσων έγιναν και γίνονται στην σημαντική αυτή περιοχή της Μεσογείου για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Για αρχή σας παρουσιάζουμε σήμερα την επιστολή παρέμβαση του Δρ. Maurizio Botti ο οποίος και μας ενημέρωσε αρχικά αλλά και την επιστολή του θεολόγου κ. Περιστερόπουλο προς την εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος» για το ίδιο θέμα. (ο οποίος είναι γραμματεύς του Ινστιτούτου της Σικελίας που χάθηκε…)

Επιστολή Δρ.
Maurizio Botti στα ιταλικά:

LA FINE DEL RISVEGLIO DELLE RADICI MONASTICHE
GRECO- ORTODOSSE
IN MAGNA GRECIA E IN SICILIA

La liquidazione della presenza monastica ortodossa greca in Magna Graecia e in Sicilia è stata oggi definitivamente completata dal rifiuto del Comune di Mandanici di accogliere la proposta di riservare anche solo alcuni dei locali del Monastero, (benedetto nel 2001 da Sua Santità il Patriarca Ecumenico Bartolomeo I), ad un egumeno che lo stesso Patriarca Ecumenico si preparava ad inviare in questo mese dalla Grecia (finalmente dopo un anno dalla esarchia!), almeno a quanto ha detto al Comune di Mandanici il Metropolta Gennadios.
Avviata dal primo Metropolita di Italia (poi Arcivescovo di America) Spyridon Papageorgiou, l’opera di ristabilimento in Magna Graecia e in Sicilia del Monachesimo Greco-Ortodosso è stata totalmente liquidata dal suo successore, che ha deciso di allontanare dall’Italia i Padri Aghioriti Kosmas e Gennadios e dal servizio pastorale in Calabria e in Sicilia il P. Nilos Vatopedinos.
Mentre il provvidenziale arrivo di monaci rumeni ha salvato all’Ortodossia il Monastero di San Giovanni Theristis in Bivongi di Calabria, da dove il Metropolita Gennadios non ha avuto scrupoli di cacciare i PP. Kosmas e Gennadios, (pur non avendoli mai aiutati o sorretti né spiritualmente, né moralmente, né materialmente), senza neppure porsi il problema di avere immediati sostituti, capaci di sostituire quei Padri che si sono sacrificati per il Patriarcato Ecumenico e per la Grecità, senza ottenere nessuna difesa dai distruttivi provvedimenti adottati dal Metropolita, nei fatti sempre sostenuto da Costantinopoli.
Antico compagno di studi del Patriarca nella Scuola Teologica di Halki (purtroppo oggi chiusa), il Metropolita Gennadios ha trascorso 35 anni (fino al 1996) a Napoli. I suoi sforzi pastorali nel sud Italia sono stati coronati in un cosi lungo periodo dai seguenti risultati: chiusura delle Parrocchie di Catania e di Barletta e benedizione di un’unica cappella Ortodossa, quella della cripta della Basilica di San Nicola a Bari (la cappella ortodossa che appartiene, però, ai domenicani che consentono di celebrare a sacerdoti ortodossi di tutte le giurisdizioni anche non canoniche).
Romfea (che non ha trovato spazio per pubblicare nessuna notizia sulla crisi della Chiesa Ortodossa in Magna Graecia o l’appello per salvare il Monastero di Mandanici) ha però di recente trovato spazio per pubblicare l’elogio di questo Metropolita, fedelmente presente tutto il mese di agosto nella nativa Rodi per trovare le forze necessarie per reggere la Metropolia di Italia e Malta resa fiorente – a quanto lo stesso metropolita Gennadios afferma nell’intervista – dall’opera che da mezzo secolo lui svolge in Italia a servizio del Patriarcato Ecumenico e della nazione greca.
Non è nostro interesse valutare ades i risultati della lunga presenza del metropolita Gennadios Zervos in Italia: ma vogliamo prevenire le lamentele greche in merito alla fine del Monachesimo greco-ortodosso in Sicilia e Magna Graecia.




Basta al riguardo notare l’atteggiamento negativo nei confronti dei monasteri pubblicamente e spudoratamente dichiarato dallo stesso Metropolita Gennadios durante la sua ultima recente visita al Comune di Mandanici dove ha pure detto di essere inviato personalmente dal Patriarca Ecumenico. Il Metropolita Gennadios non ha avuto perplessità a sostenere, ancora una volta, che lui il Monastero non lo voleva ma che il Padre Nilos l’aveva voluto garantendo monaci e mantenimento. Il vice sindaco cattolico, sorpreso da una simile dichiarazione da parte di un vescovo, gli ha allora ribattuto: perché avete firmato la domanda di assegnazione di un Monastero che non volevate?
Come può il pio popolo greco lamentarsi del rifiuto del Comune di Mandanici di continuare ad affidare il Monastero ad un vescovo Ortodosso che non ha vergogna a dichiarare di non volerlo?
Come può ancora il pio popolo greco continuare a lamentare l’assegnazione da parte del Comune di Bivongi a monaci del Patriarcato di Romania del Monastero di San Giovanni Theristis? Chi ha cacciato, e due volte, monaci aghioriti greci da Bivongi: il Comune calabrese o il Metropolita Greco Ortodosso di Italia?
Dobbiamo o no ringraziare quell’amministrazione comunale cattolica che, per rispetto ai fedeli ortodossi che frequentano il Monastero calabrese, non lo ha assegnato a monaci uniati ucraini ma a monaci ortodossi rumeni che hanno creato una piccola comunità, impossibile a formarsi sotto l’attuale Metropolita di Italia, che sempre e solamente lamenta di non avere stipendio.
Ma cosa deve pensare il pio popolo greco: davvero lo Stato Greco, le ricche comunità greco-ortodosse di Napoli e di Trieste non si preoccupano di assicurare il decoroso mantenimento del Metropolita, ogni giorno a pranzo in ristoranti veneziani, malgrado le difficoltà economiche. Ci troviamo innanzi ad un povero asceta o ad un caso analogo a proin Attikis? Esiste una differenza tra conti privati del Metropolita e quelli della Metropoli? Chi li controlla? Lo calunniano quanti sostengono che di persona si reca frequentemente in banca a Milano?
Ma al di là di questi aspetti: a quali risultati sono giunti il Patriarca e il Santo Sinodo che pur hanno inviato una Esarchia l’anno scorso per rendersi conto della situazione in Calabria e in Sicilia?
Sembra che tutti al Fanar siano consapevoli della grave situazione nella quale si trova in realtà tutta la Metropolia di Italia e di Malta guidata dal Metropolita Gennadios assistito da un arrogante e incapace protosynkellos e da un genikos Archieratikos epitropos che, malgrado molte vicende giudiziarie e lo scandalo di ortodossi, cattolici e protestanti milanesi, (che lo conoscono meglio di altri), il Metropolita Gennadios ha fatto nominare dal Panaghiotatos protopresbitero del Trono Ecumenico.
Dopo l’indagine effettuata in Calabria e in Sicilia dall’Esarchia Patriarcale si era diffusa in Italia la notizia dell’imminente nomina di un nuovo Metropolita o, almeno, di un vescovo ausiliare proveniente dalla Grecia. Ma niente di tutto questo. Si vocifera che il Patriarca ha troppo grande rispetto per questo suo antico compagno di studi, da mezzo secolo in Italia e,per di più, ben due volte mancato metropolita di Rodi.
Al Fanar la situazione dell’Italia sembra nota a tutti ma non si adottano i necessari provvedimenti che avrebbero potuto oggi evitare la perdita del Monastero di Mandanici, benché la situazione di pericolo in Italia, e non solo in Magna Graecia, sia stata avvertita già dall’Esarchia inviata dal Patriarca l’anno scorso.
Premuroso a salvare le reliquie della grecità di Tenedo, il Patriarca, che a settembre ha pure trascorso una breve vacanza in Sardegna, non intende intervenire per frenare il progressivo franamento della Metropolia di Italia e Malta, malgrado ostentati elenchi di parrocchie e continue improvvisate chirotonie all’origine dell’ultimo provvedimento relativo all’Italia adottato dal Santo Sinodo Costantinopolitano . Si tratta della cateresis di due giovani preti rumeni ordinati dal Metropolita Gennadios, rei di essere passati sotto il Vescovo in Italia del Patriarcato di Romania senza avere richiesto a Venezia l’apolitirion canonico. La violazione dell’ordine canonico è indubbia ma, per non essere legati alla lettera come farisei, poniamo la seguente domanda al Panaghiotatos e agli aghioi sinodiki: vi siete chiesti se il Metropolita Gennadios ha proceduto canonicamente alla loro ordinazione? Quanto tempo prima di ordinarli ha conosciuti questri due chierici? E’ vero che ha visto per la prima volta, almeno uno di loro, soltanto nel vima al tempo della chirotonia? Ordinazioni così effettuate sono conformi ai Sacri Canoni e alla prassi vigente nella Chiesa Ortodossa? Chi li ha presentati al Metropolita Gennadios? E’ augurabile che non sia stato quell’archimandrita al quale lo stesso Metropolita ha dato l’incarico di parlare dell’obbedienza al vescovo durante la riunione del clero svoltasi a Seminara (l’unico Monastero rimasto nel sud al Patriarcato Ecumenico, grazie al sacrifico di una sola monaca serba, spesso privata anche della Liturgia domenicale, benché la piccola cappella della vicina Reggio sia servita da 3 preti) ..Non pensavamo che godesse della fiducia del Metropolita Gennadios quell’archimandrita noto in internet per discorsi di altro genere..come risulta abbastanza noto..senza alcun intervento da parte del Patriarcato Ecumenico il cui nome risulta così scandalosamente infangato in Italia…ma questo a Costantinopoli, forse, non lo sanno..occupati come sono ad accogliere spediti la richiesta dello zelante Metropolita Gennadios di procedere alla cateresis di giovani sacerdoti rei di avere trovato nella diocesi romena di Italia il luminoso Pimenarca che la nostra Arcidiocesi di Italia e Malta continua, purtroppo, a non avere.


Επιστολή κ. Δημητρίου Περιστερόπουλου στην εφημερίδα «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ» της 25ηςΣεπτεμβρίου 2009: www.orthodoxostypos.gr/Photos/Pages/1799/Page7.pdf


Ἡ ἀλήθεια διὰ τὴν κατάστασιν εἰς τὴν Ἐκκλησίαν τῆς Μεγ. Ἑλλάδος 
Ἐντιμολογιώτατε Κύριε Διευθυντά,
Ἐπιτραπείτω μοι ὅπως διὰ τῆς παρούσης συμβάλλω εἰς τὴν ἀποκατάστασιν τῶν ὅσων ἐμπαθῶς ἤ ἐξ ἀγνωσίας ἐγράφησαν παρὰ τοῦ Ἐντιμ. κ. Β. Γιαννοπούλου πρὸς ἐνημέρωσιν τῶν ἐντίμων ἀναγνωστῶν τῆς ἐγκρίτου ἐφημερίδος Σας. (Δηλώνω ὅτι τὸν ἐν λόγῳ Ἐντιμολογιώτατον κύριον τυγχάνει ὅπως μὴ τὸν γνωρίζω κατὰ πρόσωπον καὶ οὐδεμίαν ἄλλη προσωπικὴ σχέσις ὑφίσταται μεταξὺ ἡμῶν ἀλλοιοῦσα τὴν ἀντικειμενικότητά μου, ἔτι δὲ ὅτι τῇ ἀδείᾳ πνευματικῶν πατέρων καὶ πάντως μετὰ τὴν παρέλευσιν λογικοῦ διαστήματος ἀπὸ τῆς δημοσιεύσεως ἐν ἀπαθείᾳ ἐπικοινωνῶ).


Ὁ ἐν λόγῳ Ἐντιμολογιώτατος κύριος ἀναφέρεται ἐλαφρᾷ τῇ καρδίᾳ εἰς τὰ ἀποσιωπηθέντα ἤ κάλλιον κοινῇ γραμμῇ τῆς ἑλληνικῆς πολιτείας καὶ τοῦ  Σεπτοῦ Οἰκουμενικοῦ  Πατριαρχείου μετὰ διακρίσεως χειριζόμενα ἔσχατα γεγονότα ἐν Σικελίᾳ καὶ Καλαβρίᾳ.. Ὡς ἔθος ἔστι τοῖς «λυτρωταῖς» ἐν πρώτοις τεχνηέντως ψεκάζονται ἤ αἰωροῦνται κατηγορίαι κατὰ προσώπου πρὸς ἑτοιμασίαν τῆς κοινῆς γνώμης· ὕστερον ἐπανερχόμενοι συμπληρώνουν καὶ ἐκδη λώνουν συντονισμένως τὸ μελετηθέν σχέδιον ἐξουθενώσεως. Ὀφείλομεν ὅμως ἐν πρώτοις καλῇ τῇ πίστει ὅπως θεωρήσωμεν τὸ συμβὰν μεμονωμένον καὶ ἀρ κεσθῶμεν μὸνον πρὸς ὑπεράσπισιν τοῦ ἀδίκως συκοφαντουμένου.
Πρόκειται διὰ  τὴν ἐπίθεσιν κατὰ τοῦ  Πανοσιολογιωτάτου καὶ Ἐλλογιμωτάτου πατρὸς Νείλου Βατοπαιδινοῦ, γνωστοῦ τακτικοῦ Πανεπιστημιακοῦ Καθηγητοῦ τοῦ Ῥω μαϊκοῦ  Δικαίου, ὅστις ὑπάρχει καύχημα τῶν ἀπὸ ἀρχαιοτάτων χρόνων κατοικούντων ἑλλήνων προγόνων μας εἰς τὴν Μεγάλην Ἑλλάδα. Ἡ Θεία Χάρις ἐκάλεσεν τὸν κληρικὸν τοῦτον, ὅπως καὶ ἄλλους ὡς λ.χ. τὸν πατέρα Ἀντώνιον Σκορντῖνο, νὰ θερίσουν τὸν σπαρέντα κόπον
τοῦ μακαρίᾳ τῇ λήξει πατρὸς Ἐρμογένους καὶ ἐπὶ τοῖς ἴχνεσι αὐτοῦ νὰ προσφέρουν τὸν ἑαυτόν τους θυσίαν εὐάρεστον εἰς τὸν ἀμπελῶνα τῆς Ἐκκλησίας ἐν τῇ Μεγάλῃ Ἑλλάδι. Ὡς ἄλλος ἀπόστολος Παῦλος ἐγαλουχήθη καὶ ἐμαθήτευσε εἰς τοὺς πόδας τοῦ περιφήμου, καὶ κατ᾿ ἐμὲ ἁγίου, πατρὸς Ἰωσὴφ γέροντος τῆς Μεγίστης Βασιλικῆς καὶ Πατριαρχικῆς Ἱερᾶς Μονῆς τοῦ Βατοπαιδίου· ἐκλήθη ὑπὸ τοῦ πρώῃν Ἰταλίας, εἶτα Ἀμερικῆς, Σπυρίδωνος, ἐχειροτονήθη κληρικὸς ἐν Ἁγίῳ Ὄρει, περιῆλθεν τὴν μεσογειακὴν ὑφήλιον εἰς τὴνὑπηρεσίαν τῆς τοπικῆς Ἐκκλησίας καὶ τέλος ἐκατήντησεν εἰς Ῥήγιον, τὴν ἰδιαιτέραν αὐτοῦ πατρίδα. Ὑπηρέτησεν τὴν Ὀρθόδοξον Ἐκκλησίαν εἰς τὴν κανονικήν της δικαιοδοσίαν ἐν Μεγάλῃ Ἑλλάδᾳ, ἤτοι εἰς τὴν Ἱερὰν Μητρόπολιν Ἰταλίας ἀνήκουσα εἰς τὸ Σεπτὸν Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον ἐπὶ ἔτη πολλὰ.. Ἐσχάτως εὑρίσκεται εἰς δυσμένειαν παρὰ τῶν ἐν Ῥώμῃ παροικούντων.
Ἀποτελεῖ ἐπιεικῶς γελοιότητα ἡ συκοφαντία περὶ καταχρήσεως χρημάτων διὰ τὸν ἄνθρωπον, ὁ ὁποῖος κατάγεται ἀπὸ οἰκογένειαν εὐγενῶν, ἐξαιρετικὰ εὐφήμων ἐν τῇ Καλαβρίᾳ (ὁ  πατὴρ αὐτοῦ ὑπῆρξε δίς Δήμαρχος τοῦ Ῥηγίου πλουσίων κατὰ κόσμον, ἀνθρώπου ὁ ὁποῖος ἀπολαμβάνει εὐμεγέθους μισθοῦ ὡς Καθηγητὴς Πανεπιστημίου, ὅστις οἰκείᾳ προαιρέσει ἠσπάσθη τὴν πτωχείαν εἰς τοσοῦτον βαθμὸν ὥστε ἐπὶ τῇ θέᾳ καὶ μόνον νὰ  προκαλῇ τὸ αἴσθημα ἐλέους.
Ἐάσαντες λοιπὸν τὰς ἐπιπλάστους ἐπινοήσεις, προσπερνόντες τὴν ἐμφανιζομένην ἀχαρακτήριστον ἀγνωμοσύνην, εἰσερχόμεθα εἰς τὸ ἀληθινὸν αἴτιον τῆς συκοφαντικῆς ἐκστρατείας: ἡ ἀπύθμενος ἔχθρα κατὰ τῶν φρονούντων ὅτι ἐν γένει ἕλλην ἐστὶ πᾶς ὅστις μετέχει τῆς ἡμετέρας ἑλληνορθοδόξου παιδείας (οἰκουμενικὴ διάστασις τοῦ ἑλληνισμοῦ). Ἱστορικῶς μαρτυροῦνται ἀείποτε ἀκόλουθοι τῶν λεγόντων «ἡμεῖς ἐσμὲν (βιολογικά) τέκνα τοῦ… μόνοι κληρονόμοι, ἐκλεκτοὶ παρὰ τῷ Ἁγίῳ Θεῷ κ.λ.π.». Εἰς τοὺς τοιούτους οὔτε ἡ δικαιοθεῖσα τοποθέτησις τοῦ ἀποστόλου Παύλου ἐπὶ τοῦ Πέτρου (πρβ. Γαλάτ. Β,11) ἔχει σημασίαν, οὔτε καὶ αὐτὰ τὰ Κυριακὰ λόγια περὶ τέκνων τοῦ Ἀβραάμ εἰς τοὺς Ἰουδαίους (πρβ. Ἰωάν. Η,39 Ματθ. Γ,9 Λουκ. Γ,8 καὶ ἀλλαχοῦ). Αὐτοὶ οἱ ἡμέτεροι (κατὰ σάρκα) καὶ μὴ ἡμέτεροι (κατὰ πνεῦμα) ἐργάζονται μετὰ ζήλου μὲν, ἄνευ λόγου γνώσεως δέ· τὰ ὀψώνια τοῦ ζήλου τους εὐλόγως τοὺς ὁδήγησαν εἰς ἀγνωσίαν καὶ πνευματικὴν ἀνευθυνότητα. Εἰς τὰ ἐπὶ μέρους γραφόμενα τοῦ Ἐντιμ. κ. Γιαννοπούλου. Ἡ ἀλήθεια ἔχει ὅτι ὁ Πανοσιολογιώτατος πατὴρ Γεννάδιος ἀπεστάλλη εἰς τὴν Ὀρθόδοξον Ἱερὰν Μονὴν τοῦ Ὁσίου Ἰωάννου Θεριστοῦ ἐν Καλαβρίᾳ «Πατριαρχικῇ κελεύσει», μετὰ εὐδόκιμον 10ετῆ ὑπηρεσίαν εἰς τὴν τροφὸν Θεολογικὴν Σχολὴν τῆς Μεγάλης τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας τῆς ἐν νήσῳ Χάλκης. Ἀρχὰς Ἰουνίου ὁ ἐν λόγῳ κληρικὸς ἐξεδιώχθη μετὰ ψόγου ὑπὸ τοῦ οἰκείου Μητροπολίτου ἁγίου Ἰταλίας, ὅπερ σημαίνει ὅτι ἡ φράσις «Ἀρχὲς Ἰουνίου ὁ πατὴρ Γεννάδιος ἔκλεισε τὸ μοναστήρι» ἐνέχεται τοὐλάχιστον ὡς ψευδής. Μετʼ ὀλίγον συνεχίζει «παρέδωσε τὰ κλειδιὰ στὸ Καθολικὸ Δήμαρχο, καὶ ἐπέστρεψε στὴν Ἑλλάδα». Ὡς ἐλέχθη ἐξεδιώχθη μετὰ ψόγου· περὶ δὲ τῶν κλειδιῶν τὰ παρέδωσε εἰς τὸν φύλακα τῆς Ἱερᾶς Μονῆς ἀπὸ ὅπου καὶ τὰ εἶχε παραλάβει ὅταν ἐκδιωχθέντος, παρὰ τοῦ αὐτοῦ Μητροπολίτου, τοῦ Ὁσιολογιώτατου μοναχοῦ Κοσμᾶ ἔμεινε ἡ Ἱερὰ Μονὴ ἐπὶ μῆνας ἕξ κενή εἰς τὴν ἐπιτροπείαν τοῦ ἐν λόγῳ φύλακος ὁ φύλαξ δὲ, ὡς ὤφειλεν, τὰ παρέδωσε εἰς τὸν Δήμαρχον. Ἀτυχῶς ἡ Ἱερὰ αὕτη Μονὴ δὲν ὑπάρχει ὡς ἰδιοκτησία τοῦ ἐν λόγῳ Ἀρχιμανδρίτου ἀλλὰ τοῦ Ἰταλικοῦ κράτους· εἰδάλλως θὰ εἴχωμεν ἄλλας ἐξελίξεις. Ὁ δὲ νόμιμος ἰδιοκτήτης, ὁ ἐπὶ χρόνια Δήμαρχος, ἀπὸ ὅσον γνωρίζω δὲν ἀσπάζεται τὴν ποντιφικὴν παντόφλαν οὔτε καὶ τὴν Βενετικὴν… οὔτε ἐπιτρέπει εἰς ἄλλους τὸ «ἔφερε στὸ μοναστήρι ῥουμάνους μοναχούς». [Ὁ Ἐντιμ. κ. Γιαννόπουλος εὐθαρσῶς λέγει ὅτι ὁ «Καθολικὸς Δήμαρχος» πεισθεὶς εἰς τὸν πατέρα Νεῖλον εἰσήγαγεν Ὀρθοδόξους Ῥουμάνους εἰς τὴν ὑπὸ Δημαρχιακὴν ἰδιοκτησίαν Ἱερὰν Μονὴν· φοβοῦμαι ὅμως ὅτι ἄν ἐνημερωθῇ ὁ τοπικὸς Δήμαρχος θιγόμενος καὶ ἀπολογούμενος εἰς τὸν τοπικὸν Ρκαθολικὸν ἐπίσκοπον καὶ εἰς τοὺς δημότας του θὰ ὑποβάλη μήνυσιν κατὰ τοῦ Ἐντιμ. Κ. Γιαννοπούλου ἐπὶ συκοφαντίᾳ]. Ἐδῶ ἀκριβῶς ὑπάρχει καὶ ὁπυρὴν τοῦ σκεπτικοῦ· οἱ μοναχοὶ τῆς Ἱερᾶς Μονῆς εἶναι Ὀρθόδοξοι, μνημονεύουν κανονικῶς τὴν Αὑτοῦ Θειοτάτην Παναγιότητα ὡς εὑρισκόμενοι εἰς Πατριαρχικὴν δικαιοδοσίαν, ἀλλὰ ὑπολείπονται εἰς τὸ ὅτι εἶναι Ῥουμάνοι.

Αὐτὸ εἶναι θεολογικῶς τὸ ὑστέρημά τους. Δὲν γνωρίζω ἄν γιὰ τοὺς ἀναριθμήτους Ἁγίους, οἱ ὁποῖοι ἠσκήθησαν ἐν τοῖς κανονικοῖς ὁρίοις τοῦ  Σεπτοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου καὶ δὲν προήρχοντο ἐκ γένους ἑλληνικοῦ, ἰσχύει ἡ αὐτὴ μομφή διὰ ὑστέρημα, ὅμως ὁ τίτλος Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον προδιαθέτει δι᾿ ἄλλην θεολογικὴν τοποθέτησιν. Πάντως πρὸς παρηγορίαν τοῦ Πανοσιολογιωτάτου π. Νείλου ὁμιλεῖ μητρικῶς τὴν ἑλληνικὴν, ὅπως καὶ τὴν ῥωσσικὴν καὶ ῥουμανικὴν καὶ ἄλλας τέσσαρας γλῶσσας, μειονεκτεῖ  βεβαίως εἰς τὸ ὅτι εἶναι ἀπόγονος τῶν ἐνδόξων ἑλλήνων τῆς «Μεγάλης Ἑλλάδος» καὶ οὐχὶ τῆς Ἑλλάδος, μᾶλλον δὲ εἶναι ἀσυγχώρητος διότι τολμᾶ νὰ ὁμιλεῖ διὰ ἰσότιμον, ἀπροσωπόληπτον Ὀρθοδοξίαν εἰς ἅπαντα τὰ ἔθνη.

Διὰ δὲ τὸ γραφὲν πρὸς κατηγορίαν τοῦ  Πανοσ. πατρὸς Νείλου«στενὸ συνεργάτη τοῦ  “μοναχοῦ Ῥαφαὴλ” (Βαβύλη) καὶ γνωστὸν στὰ κυκλώματα τοῦ μακαρίτη Ἀρχιεπισκόπου Πάσης Ἑλλάδος Χριστοδούλου» τοῦτο ἔστω γνωστόν. Ὁ Ὁσιολογιώτατος πατὴρ Ῥαφαὴλ ἀποφάσει τῆς ἑλληνικῆς δικαιοσύνης ἀνεδείχθη ἀθῶος τῶν κατηγοριῶν καὶ σκευωριῶν αἵτινες παρὰ τῶν διαφόρων τοῦ προσήχθησαν. Δὲν εἶναι τοῦ παρόντος ἡ ἀνάλυσις καὶ ἡ σκοπιμότης ἐκείνων τῶν γεγονότων, ἀποτελεῖ ὅμως θεσμικὸν θέμα ὁ σεβασμὸς καὶ ἡ ἀποδοχὴ τῶν ἀποφάσεων τῆς ἑλληνικῆς δικαιοσύνης.

Ἀλλὰ καὶ ἡ μομφὴ «στενὸ συνεργάτην» μᾶλλον προέρχεται ἀπὸ μόνην στυγνὴν διάθεσιν συκοφαντίας. Τέλος μετὰ πολλῆς λύπης ἀνέγνωσα τὰ ὑπονοούμενα περὶ Ἀθανασίου Βατοπαιδινοῦ καὶ Νείλου Βατοπαιδινοῦ. Τὸ ποῖος «θάφτει» καὶ ποῖος ἀναζωογονεῖ τὴν Ἐκκλησίαν καὶ τὰ τῆς ἀξιολογήσεως τῆς προσφορᾶς μίας ἐκ τῶν ἐνδοξοτέρων Ἱερῶν Μονῶν τοῦ ἉγίουὌρους θὰ τὰ γνωρίσει πράγματι ὡς «τραγικὴν εἰρωνείαν» ὁ συγγραφεύς ἅμα τῇ κοιμήσει του. Ἡ Κυρία Θεοτόκος καὶ ἡ πληθὺς τῶν Βατοπαιδινῶν Ἁγίων εἴησαν πρεσβευταὶ τοῦ ἐν λόγῳ συγγραφέως.

Μετὰ  τιμῆς

Δημήτριος Περιστερόπουλος

Υ.Γ. Μόλις ἐπληροφορήθην ὅτι μὴ γενόμενοι δεκτοὶ εἰς Ἐκκλησιαστικὴν κοινωνίαν παρὰ τῶν ἐν Βενετίᾳ, ὡς εἰκός, ἐστράφησαν εἰς τὴν «Ῥουμανικὴν Μητρόπολιν Ἰταλίας». Εὖγε τῆς σοφίας μας!


Αγαπητοί μας αναγνώστες,
Το κακό πλέον ξεπέρασε κάθε όριο. Ανίκανοι, οκνοί, χωρίς όραμα άνθρωποι, με μόνο τους «προσόν» την ικανότητά τους να σιωπούν και να σκύβουν τη μέση μπροστά στην «εικαζόμενη βούληση» των αφεντικών τους, αποσυνθέτουν μέρα τη μέρα όλα τα ιδανικά, όλα τα όσια και τα ιερά της φυλής, της παράδοσης του πολιτισμού, της θρησκείας μας. Καλυμμένοι πίσω από ένα πέπλο συγκάλυψης και αδιαφορίας, ανοχής και συνενοχής, ψεύδονται, λοιδορούν τους τίμιους και τους ικανούς, αποθαρρύνουν τους πιστούς, για να κάθονται σαν «πλουμιστά παγώνια» στους θρόνους που τους έδωσαν άλλοι. Και βέβαια…παραπονιούνται συνεχώς και το μόνο που τους νοιάζει είναι χρήματα, περισσότερα χρήματα.
Είναι αδιανόητο, στο μαλακό υπογάστριο του Βατικανού και του Ρωμαιοκαθολικισμού, στην Μεγάλη Ελλάδα των ένδοξων εποχών της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, άθεοι, καθολικοί ή απλώς κοσμικοί κατά το πνεύμα Δημοτικοί Άρχοντες να παραχωρούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ιστορικά μοναστήρια, μνημεία της ελληνικής παρουσίας σ’ αυτή την Άγια Γη και να μην γίνεται τίποτε για να αναδειχτούν στην προτέρα αίγλη. Δεν ζήτησαν χρήματα!!! Βρήκαν χρήματα, βρήκαν κονδύλια από την Ε.Ε. και το Ιταλικό κράτος και τα ανακαίνισαν, τα έκαναν τέλεια και περίμεναν τους μοναχούς, τους διανοούμενους και τους προσκυνητές. Ούτε αυτό δεν μπόρεσαν να κάνουν οι διάφοροι Γεννάδιοι…Σκεφτείτε μόνον τούτο: Αν κάπου στην Ελλάδα που στο παρελθόν υπήρχαν Ενετοί ή Φράγκοι, κάποιος Δήμαρχος αποφάσιζε να παραχωρήσει στο Βατικανό τα ερρείπια έστω ενός καθολικού μοναστηριού στην Καθολική Εκκλησία, εσείς τι λέτε: ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙ, ΝΑ ΤΟ ΕΞΟΠΛΙΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΑΝΔΡΩΣΕΙ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΜΗΔΕΝ; ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ; Νομίζουμε πως η απάντηση είναι τόσο προφανής που δεν χρειάζεται να την γράψουμε. Για όσους απο εσάς έχετε ακόμη την παραμικρή αμφιβολία για τα όσα ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΛΕΓΜΕΝΑ σας γράφουμε εδώ, κάντε τον κόπο και επισκευθείτε τους δικτυακούς τόπους των δύο δήμων της Καλαβρίας και της Σικελίας και…κλάψτε για το κατάντημά μας ως λαού, ως έθνους, ως φυλής…
http://www.mandanici.net/ http://www.bivongi.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου