Powered By Blogger

31.7.14

Όταν το γυαλί ράγισε: Η κατάργηση του νόμου Glass - Steagall και η μετατροπή της παγκόσμιας οικονομίας σε επιχείρηση χρηματοπιστωτικού τζόγου


Όταν το γυαλί ράγισε: Η κατάργηση του νόμου Glass - Steagall και η μετατροπή της παγκόσμιας οικονομίας σε επιχείρηση χρηματοπιστωτικού τζόγου

Είναι 12 Νοέμβρη του 1999 και ο Λευκός Οίκος των Ηνωμένων Πολιτειών γιορτάζει. Μαζί του πανηγυρίζουν χιλιάδες επενδυτές και τραπεζίτες στην Αμερική, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Είναι η μέρα που υπογράφεται ο νόμος για την... “Μοντερνοποίηση του Οικονομικών Υπηρεσιών”, ή αλλιώς Gramm-Leach-Bliley Act.


Πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Δημοκρατικός Μπιλ Κλίντον, ο τελευταίος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που βομβάρδισε ευρωπαϊκό έδαφος. Από τον Μάρτιο του 1999 όλα τα μέσα ενημέρωσης του πλανήτη στρέφονται στην Σερβία, το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο, για τον πόλεμο των 77 ημερών που, όπως ανακοίνωσαν ο Μπιλ Κλίντον και ο Τόνι Μπλερ, αποτέλεσε έναν “ανθρωπιστικό πόλεμο για την προστασία αμάχων από την εθνοκάθαρση του Σέρβου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς”.

Την ίδια στιγμή στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, σχηματιζόταν ένας κολοσσός τερατωδών διαστάσεων. Ήταν Οκτώβριος του 1998 και λίγο πριν τα ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη σφυροκοπήσουν το Βελιγράδι και δεκάδες ακόμη πόλεις και χωριά, σχηματιζόταν το... “too big to fail” μεγαθήριο που ακούει στο όνομα Citigroup.

Η εμπορική τράπεζα Citicorp ανακοινώνει τη συγχώνευση της με την ασφαλιστική κοινοπραξία Travelers Group και το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών βρίσκεται μπροστά σε ένα τεράστιο δίλημμα: Να ακυρώσει μία από τις μεγαλύτερες συγχωνεύσεις στην ιστορία της αμερικανικής οικονομίας ή να κάνει τα στραβά μάτια.

Το 2008 ο Άλαν Γκρίνσπαν, πρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδιακή τράπεζας από το 1987 ως το 2006 δηλώνει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι “η FED είναι υπεράνω του νόμου. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορούν να παρέμβουν στο έργο της. Όσοι την διοικούν είναι υπόλογοι μονάχα στον ίδιο τους τον εαυτό”.

10 χρόνια πριν, το 1998, ο Άλαν Γκρίνσπαν από τη θέση του προέδρου της FED λαμβάνει μία απόφαση που θα σημαδέψει την παγκόσμια οικονομία για την επόμενη δεκαπενταετία: την προσωρινή παύση του νόμου Glass - Steagall, για την διευκόλυνση της δημιουργίας του τραπεζικού κολοσσού της Citigroup.


Πίσω στο μακρινό 1932 οι ΗΠΑ, αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης, βρίσκονται υπό την απειλή της ολοκληρωτικής διάλυσης. Η οικονομική κρίση που μαστίζει την παγκόσμια οικονομία έχει βυθίσει την Ευρώπη στη σκιά του φασισμού και του ναζισμού, την ώρα που η Αμερική βιώνει ένα πρωτοφανές και άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτικό κραχ. Η ανεργία ξεπερνά κάθε φαντασία και η κατάσταση μοιάζει μη αναστρέψιμη.

Είχαν ήδη συμπληρωθεί τρία χρόνια από την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου της Wall Street. Ένα κενό αναπτυξιακό ράλι 9 συνεχόμενων ετών σταμάτησε στις 24 Οκτώβρη του 1929. Ήταν η “Μαύρη Πέμπτη” της αμερικανικής οικονομίας, όταν μέσα σε μία μόλις μέρα εξαφανίστηκε το 11% της συνολικής αξίας των μετοχών. Είχε προηγηθεί η κατάρρευση του βρετανικού χρηματιστηρίου, υπό το βάρος συγκλονιστικών αποκαλύψεων διαφθοράς στις τάξεις μερικών από τους μεγαλύτερους επενδυτές της εποχής.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αμερικανική αγορά χάθηκε. Όλα τα χρηματιστήρια της Δύσης βλέπουν τις αξίες των μετοχών να εξαφανίζονται και την πραγματική τους οικονομία να μετατρέπεται σε άχρηστα χαρτιά.


Το χάος των τριών χρόνων της κρίσης, έρχονται να καλύψουν δύο νομοσχέδια σχεδιασμένα από τους Δημοκρατικούς Carter Glass και Henry Steagall. Το Τραπεζικό νομοσχέδιο του 1932 επιτρέπει στην Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα την άμεση έκδοση χρήματος με εγγυητή το αμερικανικό κράτος και τα αποθέματα χρυσού του, αλλά και τον άμεσο δανεισμό έως και 5 εκατομμυρίων δολαρίων των συστημικών ή μικρότερων τραπεζών, κάτω από σχετικά ευνοϊκές συνθήκες.

Επειδή, όμως, το χρηματιστηριακό τζογάρισμα της δεύτερης δεκαετίας του 20ου αιώνα έδωσε στην αμερικανική ηγεσία ένα πολύ καλό μάθημα διαχείρισης ακραίων καταστάσεων οικονομικής κρίσης, ο νομοθέτης παίρνει μία ακόμη πολύ σημαντική απόφαση. Να διαχωρίσει τις εμπορικές από τις επενδυτικές τράπεζες. Καμία εμπορική τράπεζα δεν θα έχει πλέον το δικαίωμα να κερδοσκοπεί με τα λεφτά των καταθετών της.

Είναι η αρχή του λεγόμενου New Deal, της απόφασης του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Φράνκλιν Ρούσβελτ, να προχωρήσει σε τεράστιες κρατικές επενδύσεις μετατρέποντας την, μέχρι τότε, ασταθή αμερικανική οικονομία, σε παγκόσμιο κυρίαρχο.

Κάποιοι λένε ότι ο νόμος Glass - Steagall κέρδισε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Αμερικανοί οικονομικοί παράγοντες και τραπεζίτες βλέπουν να γεννιέται μπροστά τους ένα καινούριο αμερικανικό θαύμα ανίκανοι να απλώσουν τα χέρια τους μέχρι εκεί που επιθυμούν.


Το 1956 ο Τραπεζικός νόμος του 1932, σκληραίνει κι άλλο. Οι περιορισμοί επεκτείνονται και οι εταιρίες που έχουν στην κατοχή τους πάνω από δύο τράπεζες, απαγορεύεται να προχωρούν σε οποιασδήποτε άλλης φύσης επιχειρηματικές κινήσεις, ενώ τους απαγορεύεται επίσης η δυνατότητα να εξαγοράσουν τράπεζες σε άλλες πολιτείες.

Οι τραπεζίτες αλλά και οι λομπίστες του επενδυτικού κόσμου ψάχνουν τρόπους για να κερδοσκοπήσουν. Ασκούν συνεχόμενες πιέσεις και καταφέρνουν να εξασφαλίσουν στα μέσα στη δεκαετία του 1960, τη δυνατότητα τραπεζικής συναλλαγής ομολόγων των δήμων της χώρας, ενώ τη δεκαετία του 1970 τα επενδυτικά κεφάλαια ρίχνουν για πρώτη φορά στην αγορά λογαριασμούς όψεως προσφέροντας αυξανόμενα, αλλά κυμαινόμενα, επιτόκια, έκδοση επιταγών αλλά και χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες.


Τον Δεκέμβριο του 1986 το συμβούλιο της FED “επανερμηνεύει” το άρθρο 20 του νόμου Glass - Steagall περί... “απαγόρευσης κάθε τράπεζας μέλους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, είτε πρόκειται για πολιτειακή είτε για εθνική τράπεζα, από το να συνδέεται με μια εταιρία που “ασχολείται κατά κύριο λόγο” με την έκδοση, διακίνηση, εγγύηση, δημόσια πώληση ή διανομή τίτλων”.

Η FED επιτρέπει, πλέον, στις τράπεζες να κατέχουν ένα 5% ακαθάριστων εσόδων από επενδυτικές συναλλαγές. Το πρώτο ρήγμα ενός τόσο εύθραυστου νόμου επετεύχθη 50 χρόνια μετά την ψήφισή του. Κλειδί στην αλλαγή του νόμου ήταν οι λέξεις “ασχολείται κατά κύριο λόγο” του άρθρου 20, οι οποίες θεωρήθηκε πως επιτρέπουν μικρές επενδυτικές συναλλαγές των εμπορικών τραπεζών, εφόσον αυτές δεν επηρεάζουν τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα τους.

Το μικρό αυτό ρήγμα άνοιξε την όρεξη στους πανίσχυρους, αλλά δίχως τα απαραίτητα εργαλεία, τραπεζίτες. Την άνοιξη του 1987, λίγους μόλις μήνες μετά την πρώτη αλλαγή του νομοσχεδίου, το διοικητικό συμβούλιο της FED με ψήφους 3 υπέρ και 2 κατά, αποφασίζει την ελαστικοποίηση των περιορισμών του Glass - Steagall.

Παρά την άρνηση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Πολ Βόλκερ, το συμβούλιο αποδέχεται τις εισηγήσεις των Citicorp, JP Morgan και Bankers Trust να επιτραπεί στις εμπορικές τράπεζες να διαχειρίζονται ασφάλιστρα, εμπορικά χρεόγραφα, ομολογιακά δημοτικά κεφάλαια και ενυπόθηκους τίτλους.

Για τον τότε αντιπρόεδρο της Citicorp, τρία βασικά πράγματα είχαν αλλάξει από το μακρινό 1933: η αποτελεσματικότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι άψογα καταρτισμένοι επενδυτές και οι... “εξαιρετικά μελετημένοι οίκοι αξιολόγησης”.

Οι ορέξεις των Αμερικανών τραπεζιτών δεν έχουν όρια. Το πουλόβερ που άρχισε να ξηλώνεται από το 1986 τούς έδειξε το δρόμο, και οι συγκυρίες είναι τέτοιες, που κάθε τους αίτημα στην όλο και περισσότερο ελεγχόμενη FED, γίνεται πανηγυρικά αποδεκτό.


Τον Μάρτιο του 1987 η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εγκρίνει το αίτημα της Chase Manhattan για εμπλοκή της στη διαχείριση ασφαλίστρων, βασιζόμενη στην ίδια ακριβώς απόφαση που ελήφθη για λογαριασμό της Bankers Trusts.

Παρά το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο της FED κρατά μία τυπικά ανήσυχη στάση απέναντι στην παραβίαση του κανονισμού για απαγόρευση της εμπλοκής εμπορικών τραπεζικών δραστηριοτήτων με επενδυτικές, στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί τη φράση του άρθρου 20 του νόμου Glass - Steagall, περί “απασχόλησης κατά κύριο λόγο”, ανοίγοντας το παράθυρο σε τραπεζικές επενδύσεις που εμπεριέχουν επενδυτικό ρίσκο.

Τα αίματα βράζουν, και οι δύο διαφορετικές κουλτούρες, μία του επενδυτικού ρίσκου και μία του αθώου τραπεζικού δανεισμού και προστασίας των καταθέσεων, πάνε περίπατο.


Τον Αύγουστο του 1987 ο Άλαν Γκρίνσπαν, πρώην διευθυντής της JP Morgan και υπέρμαχος της τραπεζικής απελευθέρωσης, διορίζεται πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ υπό την διακυβέρνηση του Ρόναλντ Ρέιγκαν. Ο Άλαν Γκρίνσπαν θα διατηρήσει τη θέση του μέχρι το 2008, ενώ πρώτη και μεγαλύτερη προτεραιότητα του είναι ο ανταγωνισμός των αμερικανικών τραπεζών με τα ξένα τραπεζικά ιδρύματα.

Η αμερικανική κυβέρνηση ψάχνει τρόπο να απεμπλακεί από τον δεσμευτικό νόμο Glass - Steagall. Τον Ιανουάριο του 1989 το διοικητικό συμβούλιο της FED εγκρίνει ένα ακόμη αίτημα των JP Morgan, Chase Manhattan, Bankers Trust και Citicorp για περαιτέρω άνοιγμα των περιορισμών, συμπεριλαμβάνοντας στις δραστηριότητες των εμπορικών τραπεζών τους συμμετοχικούς και χρεωστικούς τίτλους στις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες δημοτικών και εμπορικών χρεογράφων.

Όποτε η βουλή και το Κογκρέσο βάζουν τρικλοποδιά στα σχέδια τους, οι μεγάλες συστημικές τράπεζες και η FED αποφασίζουν από μόνες τους.

Έτσι λοιπόν, το 1990, η JP Morgan, “αγαπημένη” τράπεζα του πρώην διευθυντή της και νυν προέδρου της FED Άλαν Γκρίνσπαν, γίνεται η πρώτη αμερικανική εμπορική τράπεζα που διαχειρίζεται εγγυητικούς τίτλους, με προϋπόθεση αυτοί να μην ξεπερνούν το 10% των ακαθάριστων εσόδων της.

Ένα απαρχαιωμένο νομοσχέδιο του 1933 στέκεται εμπόδιο μπροστά στην οριστική εξάπλωση των τραπεζών σε κάθε πιθανό κερδοσκοπικό τομέα. Την ώρα που οι τράπεζες λαμβάνουν από την FED τη μία αδειοδότηση μετά την άλλη, η γερουσία παίζει το δικό της παιχνίδι.

Μέσα σε πέντε μόλις χρόνια, η αμερικανική γερουσία προσπάθησε να καταργήσει το νόμο Glass - Steagall τέσσερις φορές. Το 1984 και το 1988, επί διακυβέρνησης Ρόναλντ Ρέιγκαν, προωθεί σχέδια νόμου για την άρση κάθε περιορισμού στις τραπεζικές κινήσεις, αλλά και τις δύο φορές η Βουλή τις απορρίπτει. Επόμενη προσπάθεια έγινε το 1991 υπό την διακυβέρνηση του Τζόρτζ Μπους του πρεσβυτέρου.

Όλα έδειχναν ότι οι τράπεζες θα απαλλαγούν, επιτέλους, από το βραχνά των περιορισμών, μιας και οι τραπεζικές επιτροπές στη γερουσία και τη βουλή ενέκριναν την απόφαση. Κι όμως, για μία ακόμη φορά η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι αυτή που θα την απορρίψει.

Μία από τις τελευταίες αποτυχημένες απόπειρες κατάργησης του νόμου Glass - Steagall έγινε το 1995, επί προεδρίας του Δημοκρατικού προέδρου Μπιλ Κλίντον. Αυτή τη φορά η πρόταση δεν πρόλαβε καν να φτάσει στη βουλή για να απορριφθεί, μιας και οι διαπραγματεύσεις ναυάγησαν λίγο νωρίτερα.

Οι προσπάθειες ακύρωσης του νομοσχεδίου Glass - Steagall δίχασαν ασφαλιστικές εταιρίες, χρηματοπιστωτικούς οίκους, μεγάλες και μικρές τράπεζες. Τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα βρέθηκαν στο πεδίο των μαχών του Κογκρέσου, με μεγαλύτερο διακύβευμα όλων να αποτελεί το ποιος θα αναλάβει το ρόλο του κυρίαρχου τραπεζικού ρυθμιστή: Η FED, ή το υπουργείο οικονομικών;

Η απάντηση δόθηκε τον Δεκέμβρη του 1996. Η FED του Άλαν Γκρίνσπαν, ανεβάζει το όριο ακαθάριστων εσόδων μίας εμπορικής τράπεζας από διαχείριση εγγυητικών τίτλων, από το 10% στο 25%. Κανείς δεν είχε πια την υπομονή να περιμένει την πολιτική απόφαση της κατάργησης ενός νόμου που φτιάχτηκε πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ομοσπονδιακή Τράπεζα και ιδιωτικοί τραπεζικοί κολοσσοί δημιουργούν ένα σοκαριστικό δεδικασμένο.

Μόνος ουσιαστικός περιορισμός παραμένει η απαγόρευση της κατοχής χρηματιστηριακών εταιριών από τους ιδιοκτήτες εμπορικών τραπεζών. Κάτι που θα αλλάξει λίγους μόλις μήνες μετά το νέο τραπεζικό πραξικόπημα του Άλαν Γκρίνσπαν και της FED. Τον Αύγουστο του 1997 η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άρει τους περιορισμούς του άρθρου 20 του νόμου Glass - Steagall.

Η επίσημη δικαιολογία του διοικητικού της συμβουλίου είναι πως το ρίσκο των ασφαλίστρων "είναι διαχειρίσιμο". Η αγορά θα υποσχεθεί τα πάντα για να απαλλάξει από τις όποιες αντιρρήσεις τους δημόσιους λειτουργούς και, κυρίως, την παγκόσμια κοινή γνώμη που ζει ένα όνειρο συνεχούς ανάπτυξης για πάνω από 50 χρόνια.


Το 1997 η Bankers Trusts, η οποία σήμερα βρίσκεται υπό την κατοχή της Ντόιτσε Μπανκ, εξαγοράζει την επενδυτική τράπεζα Alex Brown & Co, αποτελώντας την πρώτη αμερικανική εμπορική τράπεζα που έχει υπό την κατοχή της μία επενδυτική εταιρία.

Τον Φεβρουάριο του 1998 ο Σάντυ Γουέιλ της επενδυτικής και ασφαλιστικής εταιρίας Travelers καλεί για δείπνο στο δωμάτιο του στο πολυτελές ξενοδοχείο Park Hyatt τον τότε πρόεδρο της Citicorp, Τζον Ριντ, με μία εντυπωσιακή πρόταση. Τη συγχώνευση των δύο τραπεζικών και επενδυτικών τους γιγάντων.

Το μήνυμα έχει δοθεί. Κανείς δεν κάνει πλέον ότι του λέει ο νόμος, αλλά ότι διατάζει η FED.


Στις 6 Απριλίου του 1998 Γουέιλ και Ριντ ανακοινώνουν μία συγχώνευση 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσω ενδοχρηματιστηριακής ανταλλαγής μετοχών, δημιουργώντας τον επενδυτικό τραπεζικό κολοσσό της Citigroup. Είναι η μεγαλύτερη συγχώνευση όλων των εποχών.

Τα επιτελεία των δύο εταιριών ψάχνουν τρόπους για να παρακάμψουν τη νομοθεσία. Οι επιλογές του νομοθέτη δεν είναι πολλές. Είτε θα παγώσει τη συμφωνία, είτε θα υποχρεώσει τις εταιρίες να απαλλαγούν από τις παράλληλες και άρα παράνομες δραστηριότητές τους, είτε θα ακυρώσει τον νόμο Glass - Steagall.

Το Κογκρέσο παραχωρεί, χαριστικά, τη δυνατότητα διατήρησης της μορφής της Citigroup για δύο, ίσως και τρία, χρόνια, με την προοπτική να απαλλάξει στο άμεσο μέλλον την αμερικανική νομοθεσία από ένα νόμο του 1933.

Σύμφωνα με την Washington Post λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της συγχώνευσης των εταιριών τους, οι πρόεδροι της Travelers και της Citicorp συναντώνται με τον Άλαν Γκρίνσπαν. Όπως χαρακτηριστικά γράφει η εφημερίδα, “όταν ο πρόεδρος της Fed ρωτήθηκε ποια είναι η γνώμη του για αυτήν την κίνηση, απάντησε ότι είναι πλήρως ικανοποιημένος”.

Οι πιέσεις σε όλα τα πολιτικά και κυβερνητικά επίπεδα για την ακύρωση του νόμου Glass - Steagall, είναι αφόρητες. Στα τέλη Μαρτίου και αρχές Απριλίου του 1998, ο Σάντυ Γουέιλ της Travelers προχωρά σε διερευνητικές επαφές με τρεις ανθρώπους- κλειδιά:
1) τον Άλαν Γκρίνσπαν
2) τον Ρόμπερτ Ρούμπιν: υπουργό οικονομικών, πρώην επικεφαλής της Goldman Sachs και μετέπειτα ανώτατο στέλεχος της Citigroup και
3) τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Μία μέρα πριν την ανακοίνωση της συγχώνευσης ο πρόεδρος ήξερε τα πάντα.

Η FED εγκρίνει τη συγχώνευση στις 23 Σεπτεμβρίου 2008 και με ανακοίνωσή της γνωστοποιεί ότι η Citigroup έχει μπροστά της δύο χρόνια για να εναρμονιστεί με τους νόμους που διέπουν το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα και, κυρίως, το νόμο Glass - Steagall. Η νέα εταιρία χαίρει της έγκρισης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και απολαμβάνει τη συνεχιζόμενη σιωπή του Κογκρέσου και της αμερικανικής ηγεσίας.

Μία βδομάδα πριν τη συγχώνευση των δύο γιγάντων, το αμερικανικό Κογκρέσο βάζει για μία ακόμη φορά στο συρτάρι την πρόταση νόμου για κατάργηση του Glass - Steagall. Ο Μπιλ Κλίντον έχει την αμέριστη συμπαράσταση των Ρεπουμπλικάνων αλλά όχι της δικής του παράταξης, των Δημοκρατικών.

Οι Γουέιλ και Ριντ ξέρουν ότι δεν έχουν πολύ χρόνο. Ξεκινούν μία τεράστια καμπάνια στον τύπο και τα οικονομικά λόμπι για να πιέσουν την κατάσταση, αν και γνωρίζουν ότι μία ακόμη απόπειρα πλήρους απελευθέρωσης των τραπεζικών ιδρυμάτων πήγε χαμένη. Όσο η τελική έγκριση του νομοθέτη παραμένει θολή, η αξία των μετοχών της Citigroup πέφτει. Οι διοικητές της γνωρίζουν πως αν δεν εφαρμοστεί άμεσα η... “μοντερνοποίηση” της αμερικανικής οικονομίας, η συγχώνευση θα καταστρέψει και τους δύο.

Η κοινοβουλευτική ηγεσία των Ρεπουμπλικανών στηρίζει τη Citigroup και πιέζει την κυβέρνηση να κατεβάσει, για μία ακόμη φορά, προς ψήφιση την πρόταση κατάργησης του νόμου Glass - Steagall. Αν και ο Μπιλ Κλίντον συμφωνεί, φοβάται ότι μία τέτοια κίνηση, λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές, θα κάνει τους Δημοκρατικούς να χάσουν την λαϊκή τους απήχηση. Μία ακύρωση νόμου ποτέ δεν είναι αρεστή στην κοινή γνώμη. Πόσο μάλλον ενός νόμου που κέρδισε τον πόλεμο και κατέστησε τις ΗΠΑ ως τη μεγαλύτερη καπιταλιστική δύναμη του 20ου αιώνα.


Τον Μάιο του 1998 η πρόταση νόμου φτάνει στη βουλή. Με 214 υπέρ και 213 κατά, η πρόταση για πλήρη απελευθέρωση των κινήσεων των εμπορικών τραπεζών στο χώρο των χρηματιστηριακών επενδύσεων υψηλού ρίσκου, αλλά και η δυνατότητα αλόγιστης συγχώνευσης τραπεζικών ιδρυμάτων και επενδυτικών εταιριών, περνά.

Κι όμως... Το Κογκρέσο δεν είναι ακόμη έτοιμο να εγκρίνει αυτήν την κίνηση.

Η Αμερική βρισκόταν σε προεκλογικό πυρετό από το 1997. Η αναμέτρηση του ’97-’98 μετατράπηκε σε πεδίων παραπολιτικών πιέσεων. Οι χρηματιστηριακές, ασφαλιστικές και μεσιτικές εταιρίες, γνωστές με το παρατσούκλι “FIRE”, ρίχνουν πάνω από 200 εκατ. δολάρια στην άσκηση παρασκηνιακής πολιτικής πίεσης ενώ οι πολιτικές δωρεές τους ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια δολάρια. Είναι δεδομένο πως αν πετύχουν τους σκοπούς τους, τα χρήματα αυτά θα είναι ψίχουλα μπροστά στα κέρδη που ονειρεύονται.

Το επιχείρημα της “μοντερνοποίησης” του νόμου Glass - Steagall, γνώρισε συνολικά 12 απόπειρες πολιτικής ακύρωσης μέσα σε 25 χρόνια, οι οποίες κόστισαν πάνω από 300 εκατ δολάρια δικαστικών και προπαγανδιστικών εξόδων.

Στις 21 Οκτωβρίου του 1999 οι προσπάθειες που κράτησαν ένα τέταρτο ενός ολόκληρου αιώνα τελειώνουν. Η μαραθώνια συνεδρίαση της βουλής των αντιπροσώπων και του αμερικανικού Κογκρέσου φτάνει σε αδιέξοδο μετά από μία σειρά ατελείωτων αντιδικιών γύρω από το κατά πόσο ο νόμος Glass - Steagall μπλοκάρει ένα άλλο νομοσχέδιο, που θέτει κανόνες δανεισμού στις φτωχές κοινότητες.

Πρόκειται για τον λεγόμενο Community Reinvestment Act, ένα νόμο που στα χαρτιά ανοίγει τις πόρτες δανεισμού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε “φτωχούς και κατατρεγμένους”. Αυτούς, που λίγα χρόνια αργότερα, θα δουν τα στεγαστικά τους δάνεια να τινάζουν την παγκόσμια οικονομία στον αέρα.

Ο Σάντυ Γουέιλ, αφεντικό της Travelers και νέο διοικητικό στέλεχος του γίγαντα Citigroup, πιέζει τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον για να μην διακόψει την, ήδη, ναυαγισμένη συνεδρίαση. Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση του Γερουσιαστή και επικεφαλής της τραπεζικής επιτροπής του Κογκρέσου, Phil Gramm, ότι αν ο πρόεδρος και τα αφεντικά της Citigroup δεν τα βρουν, θα τερματίσει τις συζητήσεις.

Η ώρα είναι 3 παρά τέταρτο, ξημερώματα της 22ας Οκτωβρίου του 1999, όταν ανακοινώνεται η πολυπόθητη συμφωνία. Οι Γουείλ και Ριντ της Citigroup δημοσιεύουν κοινή ανακοίνωση, στην οποία συγχαίρουν το Κογκρέσο και τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον για την απόφαση τους να ακυρώσουν τον νόμο Glass - Steagall. Η τελική μορφή του νέου νομοσχεδίου ανακοινώνεται στις 4 Νοεμβρίου του 1999 και λίγο αργότερα πέφτουν οι τελευταίες υπογραφές από τα χέρια του ίδιου του Δημοκρατικού προέδρου.

Στις 12 Νοεμβρίου του 1999 τίθεται σε εφαρμογή ο περίφημος νόμος Gramm-Leach-Bliley ή αλλιώς “νόμος μοντερνοποίησης των οικονομικών υπηρεσιών”. Το όνομά του προέρχεται από τους τρεις πρωτεργάτες και εμπνευστές του, τους Ρεπουμπλικανούς Phil Gramm, James Leach και Thomas Bliley.


Ο νόμος μοντερνοποίησης των οικονομικών υπηρεσιών αποτελεί στην ουσία, αλλά και την πράξη, την ακύρωση του νόμου των Glass - Steagall του 1933, ανάβοντας το πράσινο φως στις εμπορικές τράπεζες να λειτουργούν παράλληλα ως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, να εκδίδουν και να διαχειρίζονται χρεόγραφα και εκατοντάδες ακόμη χρηματοπιστωτικά προϊόντα, να δανείζουν με χαμηλά επιτόκια και χαλαρές εγγυήσεις, να λειτουργούν ως ασφαλιστικά ιδρύματα, να επεκταθούν χωρίς κανένα περιορισμό σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια και πολλά ακόμη.



Η τελική ψηφοφορία της 4ης Νοεμβρίου του 1999 καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο συνεργάστηκαν οι δύο μεγάλες αμερικανικές παρατάξεις για ένα νομοσχέδιο που, υπό Δημοκρατική προεδρία, έφερε την υπογραφή τριών Ρεπουμπλικανών εισηγητών. Στην Γερουσία, αλλά και στην Βουλή των αντιπροσώπων, μόλις το 2% των Ρεπουμπλικανών είπε όχι, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά των Δημοκρατικών ήταν 16% και 25%.

Λίγες μέρες μετά τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης για την ακύρωση του νόμου Glass - Steagall, ο μέχρι τότε υπουργός οικονομικών, Ρόμπερτ Ρούμπιν, πρώην αντιπρόεδρος της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, αποδέχεται τη θέση του “υπαρχηγού” του Σάντυ Γουέιλ, αφεντικού της Citigroup.

Σύμφωνα με πηγές του Frontline, όταν ο Σάντυ Γουέιλ κάλεσε ένα χρόνο πριν το κλείσιμο της τελικής συμφωνίας τον, τότε, υπουργό οικονομικών Ρόμπερτ Ρούμπιν για να του ανακοινώσει τη συγχώνευση των δύο τραπεζικών κολοσσών, ο υπουργός τού είπε κοροϊδευτικά ότι “με αυτό που κάνεις “εξαγοράζεις” την κυβέρνηση”.

Από το Τραπεζικό νομοσχέδιο έκτακτης ανάγκης του Φράνκλιν Ρούζβελτ, κομμάτι του οποίου είναι και ο νόμος Glass - Steagall του 1933, κύλησε αμέτρητο νερό στο αυλάκι. Ο πλήρης διαχωρισμός των εμπορικών τραπεζών από τα επενδυτικά ιδρύματα, στα οποία η τότε κυβέρνηση των ΗΠΑ επέρριψε την μεγαλύτερη ευθύνη για το χρηματιστηριακό κραχ του 1929, φάνηκε από την κίνηση να παύσει προσωρινά η λειτουργία τους μέχρις ότου η κυβέρνηση βρει μία λύση που θα έβγαζε τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο.

Μία λύση που, 66 χρόνια μετά, τα αφεντικά των JP Morgan, Citicorp, Bankers Trust, Chase Manhattan και Travellers, παρέα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Κλίντον με θητείες σε εταιρίες όπως η JP Morgan και η Goldman Sachs, και πρωτεργάτη τον επί δύο δεκαετίες επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Άλαν Γκρίνσπαν, μετατρέπει την παγκόσμια οικονομία σε ένα γιγαντιαίο καζίνο.

Οι ανεξάρτητες χρηματιστηριακές εταιρίες εξαφανίζονται και οι μικρές τράπεζες που λειτουργούσαν, ως επί το πλείστον, με συνεταιριστική μορφή, απορροφούνται από τους νέους τραπεζικούς κολοσσούς.



Τότε ξεκινά αυτό που λέμε “μεγάλο πάρτι”. Την ώρα που η ανθρωπότητα γιορτάζει τον ερχομό του 21ου αιώνα, μέσα σε μια οικονομική ευθυμία άνευ προηγουμένου, ο πρόεδρος της FED, Άλαν Γκρίνσπαν, ξεκινά μία εικονικά φιλολαϊκή πολιτική χαμηλών επιτοκίων. Ρίχνει τα επιτόκια δανεισμού από το 6,5% στο 1%, με πρόφαση τη λεγόμενη φούσκα dot-com.

Πρόκειται για την χρηματιστηριακή κατάρρευση των εταιριών του Διαδικτύου, με τον δείκτη NASDAQ να χάνει από τον Μάρτιο του 2000 το 47% της αξίας του. 130 εταιρίες χρεοκόπησαν και 31.000 εργαζόμενοι των εταιριών τεχνολογίας έχασαν τη δουλειά τους εκείνη την περίοδο.

Η κίνηση του Άλαν Γκρίνσπαν απέβλεπε σε μια πολύ απλή λύση: Την μετατροπή της τεχνολογικής φούσκας σε μεσιτική. Τα στεγαστικά δάνεια εκτοξεύονται και οι επενδυτικές εταιρίες, σε συνδυασμό με τους οίκους αξιολόγησης, τζογάρουν τρισεκατομμύρια δολάρια στη μεσιτική αγορά. Όλα αυτά πάνω στις πλάτες εύθυμων πολιτών, που έβλεπαν να γίνεται πραγματικότητα το δικό τους αμερικανικό όνειρο. Από το 1996 ως το 2007 η τιμή του μέσου αμερικανικού σπιτιού αυξάνεται ως και 124%.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ευρώπη. Το παράδειγμα των ΗΠΑ είναι αλληλένδετο με το Ευρωπαϊκό. Μετά την νομισματική ένωση του 2001 και την επίσημη δημιουργία της ευρωζώνης, χαμηλά επιτόκια και εύκολος δανεισμός συνθέτουν μία τοξική χρηματιστηριακή ένωση γρήγορου χρήματος και τεράστιων εξαρτήσεων.

Κλειδί στο στεγαστικό τοξικό δανεισμό των ΗΠΑ υπήρξε εκείνο το σαρκαστικά φιλολαϊκό νομοσχέδιο Community Reinvestment Act, που η κυβέρνηση Κλίντον προώθησε ως τη μοναδική λύση για την εύκολη πρόσβαση των “νοικοκυραίων” σε φτηνό χρήμα. Το ίδιο νομοσχέδιο για τα μάτια του οποίου ανεστάλη η λειτουργία του νόμου Glass - Steagall.

Η νέα κατηγορία στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου δημιουργεί την περίφημη αγορά των CDO’s, ή αλλιώς Credit Default Obligations. Χρηματιστηριακά παράγωγα που τζόγαραν με την ικανότητα του δανειζόμενου να αποπληρώσει τα δάνεια του. Προϊόντα αστείρευτης κερδοσκοπίας, βασισμένα πάνω στα σπίτια φτωχών Αμερικανών.


Τι έφερε η κατάργηση του νόμου Glass - Steagall;


Την ελευθερία στις τράπεζες, να πακετάρουν τα επισφαλή στεγαστικά τους δάνεια, να εξασφαλίσουν υψηλές βαθμολογίες από τους “καθόλα ανεξάρτητους” ιδιωτικούς οίκους αξιολόγησης και να τα πουλούν σε επενδυτές σε ολόκληρο τον κόσμο εξασφαλίζοντας κι άλλο χρήμα για νέο δανεισμό. Μία τέλεια μπίζνα που άξιζε τις μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε προεκλογικές χορηγίες και παρασκηνιακές πιέσεις 25 ετών.

Το τζογάρισμα της Wall Street από το 1920 ως το 1929 κατάφερε μέσα σε μόλις εννέα χρόνια να καταστρέψει την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία, εκτοξεύοντας το φασισμό και το ναζισμό στην Ευρώπη και οδηγώντας τον πλανήτη σε έναν πόλεμο που κόστισε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Στη δύση του αιματηρού 20ου αιώνα και την αυγή του 21ου, το τραπεζικό τζογάρισμα κατάφερε μέσα σε 8, αυτή τη φορά χρόνια, από το 1999 ως το 2007 να κάνει και πάλι τα ίδια. Η αμέριστη εμπιστοσύνη που έδειξαν οι πρόεδροι των ισχυρότερων κρατών του κόσμου στην παγκόσμια αγορά και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κόστισε και εξακολουθεί να κοστίζει στον πλανήτη, μία εκτεταμένη λιτότητα.

Το φάντασμα του ναζισμού και του εθνικισμού πλανάται, ξανά, πάνω από την Ευρώπη. Οι ιδιωτικές τράπεζες διασώζονται από δημόσιο χρήμα μέσω μιας κούρσας ατελείωτων περικοπών και αυξημένης φορολογίας την ώρα που η αμερικανική οικονομία συμπεριφέρεται σαν να μην πέρασε μια μέρα.

Το 2008 ο Δημοκρατικός, αφροαμερικανικής καταγωγής, Μπαράκ Ομπάμα, κερδίζει για πρώτη φορά τις προεδρικές εκλογές. Αντίπαλος του, τότε, ο Ρεπουμπλικάνος Τζον Μακείν. Είχαν προηγηθεί 8 χρόνια διακυβέρνησης Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, δύο εκτεταμένοι πόλεμοι σε Ιράκ και Αφγανιστάν, η κατάρρευση του παγκόσμιου κέντρου εμπορίου μετά από τρομοκρατική επίθεση που αποδόθηκε στον Οσάμα Μπιν Λάντεν και μία οικονομία που μετά την πτώχευση της Lehman Brothers έδειχνε να κατρακυλά χωρίς τελειωμό.

Ο Ομπάμα κερδίζει, αλλά κανείς δεν φαίνεται τελικά να είναι πραγματικά χαμένος. Κι αυτό για έναν πολύ απλό λόγο: Κύριος οικονομικός σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της χάραξης της προεκλογικής οικονομικής του πολιτικής ήταν ο Ρόμπερτ Ρούμπιν: πρώην αντιπρόεδρος της Goldman Sachs, πρώην υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ όταν καταργήθηκε ο νόμος Glass - Steagall και ιθύνων νους του τραπεζικού κολοσσού της Citigroup.

Στο απέναντι στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, το κατά CNN “οικονομικό μυαλό” του υποψηφίου Μακέιν, ήταν ο Phil Gramm. Ο άνθρωπος που έβαλε το όνομα του στον νόμο Gramm-Leach-Bliley για την κατάργηση του Glass-Steagall Act.


Οι επονομαζόμενες “too big to fail” τράπεζες “φύτεψαν” μέσα σε 66 χρόνια τούς δικούς τους ανθρώπους μέσα σε όλους τους κυβερνητικούς θώκους των ισχυρότερων κρατών του κόσμου.



Δημιούργησαν μία οικονομία όπου, σύμφωνα με έρευνα της Credit Suisse για το 2012, το 0,5% του πληθυσμού της γης κατέχει το 38,5% του συνολικού της πλούτου, ενώ το πλουσιότερο 10% έχει στα χέρια του το 82% του παγκόσμιου πλούτου. Τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχουν μόλις το 3,5% του πλούτου.

Το 2012, έτος καμπής της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της συνεχιζόμενης ύφεσης και λιτότητας, το σύνολο των περιουσιών των 84 πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη αυξήθηκε κατά 241 δισ. δολάρια, φτάνοντας συνολικά τα 1,9 τρισεκατομμύρια.

Ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, ο “μπαμπάς” των Ζάρα και Μπέρσκα, Αμάνθιο Ορτέγα, είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 22 δισεκατομμύρια δολάρια σε έναν χρόνο, την ίδια στιγμή που χιλιάδες εργάτες των εταιριών του στο Μπαγκλαντές, καταπλακώνονταν από ερειπωμένες βιοτεχνίες, δουλεύοντας πάνω από 12 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα, για 40 δολάρια το μήνα.


Ο νόμος Glass - Steagall δεν εμπόδισε την εκτόξευση του καπιταλισμού, ούτε την παγκόσμια καταπίεση των εργατών. Η κατάργησή του, όμως, πάτησε το κουμπί για την μετατροπή της παγκόσμιας οικονομίας σε μία επιχείρηση χρηματοπιστωτικού τζόγου, τα αποτελέσματα της οποίας ζούμε εμείς σήμερα.


Το πού θα καταλήξει η κατάσταση αυτή, κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, οι υποσχέσεις για αναβίωση του νόμου αυτού, μόνο ως ανέκδοτο μπορούν να αντιμετωπιστούν...

Πηγή:radiobubble news
Πηγή: Όταν το γυαλί ράγισε: Η κατάργηση του νόμου Glass - Steagall και η μετατροπή της παγκόσμιας οικονομίας σε επιχείρηση χρηματοπιστωτικού τζόγου - RAMNOUSIA

Η παρακμή …. ! ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ





From HEIL GAP ( or mind the GAP )
Μια από τις τόσες πολλές σοφές κουβέντες του Μανώλη Ρασούλη ήταν και αυτη :
«αυτή η κρίση θα είναι η ευκαιρία να αποδεδειχθεί ότι πράγματι ισχύουν όλα αυτά που ως Έλληνες …. πιστεύουμε για τους εαυτούς μας .
Εάν δηλαδή για άλλη μια φορά … θα τα καταφέρουμε και θα βγούμε αλώβητοι μέσα από αυτή … σαν γνήσιοι απόγονοι των αξίων προγόνων μας ή ….. διαφορετικά ….…. τελικά τίποτε από όλα αυτά που πιστεύαμε για τους εαυτούς μας δεν ανταποκρινόταν στην αλήθεια ….… καθώς ενδέχεται να χαθούμε και σαν έθνος … μέσα από την διαδικασία ….  μιας …. κρίσης  …. »
( κάπως έτσι …  απλά και κατανοητά … το είχε διατυπώσει ο Μανώλης Ρασούλης ….  φυσικά για όσους θέλουν να καταλάβουν  )


Χρειαζόταν … ίσως μια κρίση για να εξαναγκαστεί η Ελλάδα να αναγνωρίσει ότι οδεύει προς την παρακμή …. και να προσπαθήσει … «έστω» την υστάτη στιγμή ….   να αλλάξει πορεία …. «έστω» και αναγκαστικά ….  «έστω» και λόγω της κρίσης.

Η χώρα μας ….  βέβαια … έπρεπε να χρησιμοποιήσει ενεργά αυτή την ευκαιρία.
Δυστυχώς όμως … άνευ ουδεμίας εκτεταμένης συζήτησης για το τι ακριβώς φταίει …. χωρίς να αναγνωριστεί η ανάγκη για αλλαγή ….  πιθανόν η Ελλάδα μας να χάσει και αυτή την τελευταία της ευκαιρία.

Γιατί σίγουρα το κύριο πρόβλημα της χώρας μας δεν ήταν το οικονομικό … (κάθε άλλο θα έλεγε όποιος είχε ταξιδέψει στον κοσμο … όποιος είχε δει με τα ίδια του τα μάτια το τι ακριβώς είναι η φτώχια  ….  αυτός που είχε καταλάβει καλά το τι σημαίνει πείνα και ανέχεια ) …… ( αλλά ας μην το συνεχίσω , γιατί … μάλλον θα δυσαρεστήσω ….   πολλούς . )
Βέβαια ... εάν οι πολιτικοί ηγέτες της ΕΕ είχαν σταθεί αληθινοί σύμμαχοι της Ελλάδας, ενός μέλους σε μια ενωμένη Ευρώπη των λαών και όχι σαν σε μια Ευρώπη των εταιρικών συμφερόντων …. και των τοκογλύφων … εάν οι Ευρωπαίοι δεν κοίταζαν από τη πρώτη κιόλας στιγμή πως θα εκμεταλλευτούν και πως θα ρουφήξουν το μεδούλι της Ελλάδας … μέσω των ψευδό-διασώσεων τους …  τότε είναι σίγουρο ότι εμείς οι Έλληνες πολίτες θα είχαμε την δημοκρατική ευκαιρία μας ώστε να εκδιώξουμε την παλιά ελίτ και να αναμορφώσουμε τους θεσμούς μας.



Αλλά η ΕΕ έσπευσε να στηρίξει την παλιά της γνώριμη ελίτ … τους συνεργάτες της στα σκάνδαλα τύπου siemens και τα λοιπά θεσμικά όργανα της παρακμής ….  και … να που … άλλη μια ευκαιρία για την υγιή ανανέωση της πατρίδας μας χάθηκε.


Φυσικά, ο λόγος που οι άλλες χώρες της ΕΕ αποφάσισαν ότι πρέπει να βιαστούμε μέσα από τα μνημόνια και τα τοκογλυφικά τους δάνεια ήταν ότι και αυτές … επίσης …. είχαν έλλειψη από τους δικούς τους θεσμούς …  επιτρέποντας στους γραφειοκράτες και τους πολιτικούς ηγέτες της μεγαλύτερης αφανούς δικτατορίας που συνηθίσαμε να την αποκαλούμε Ευρωπαϊκή Ένωση …  να υπερβαίνουν κάθε νομιμότητα …. παραποιώντας την πραγματικότητα με την βοήθεια των ΜΜΕ και …. αποπροσανατολίζοντας τους ψηφοφόρους …. ενώ ο απώτερος σκοπός τους ήταν το ξεπούλημα χώρας μας στην παγκόσμια εταιρική διακυβέρνηση .


Είναι πλέον κοινή γνώση ότι η ΕΕ ελίτ δημιούργησε το ευρώ, γνωρίζοντας ότι μέσω αυτού θα μπορούσε να προκαλέσει μια κρίση.
Την κρίση αυτή …. που ήλπιζαν…. ότι θα αναγκάσει την Ευρώπη να ενσωματωθεί περαιτέρω ...  κάτι που μέχρι τώρα ήταν απαράδεκτο για την Ευρώπη των εθνών .
Δούλεψε λοιπόν υπόγεια αλλά και ύπουλα η ελίτ της ΕΕ ... και να που τώρα που μιλάμε πλέον για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας , και ακόμη και τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.»
Η Ελλάδα έγινε ένα γερμανικό προτεκτοράτο.
Και τώρα η κρίση ρίχνει την Κύπρο στην αγκαλιά του ριζοσπαστικού Ισλάμ .

Προχθές ο πρόεδρος της Κύπρου « αναγκάστηκε » να υπογράψει ένα σχέδιο διάσωσης - και να το συγκρίνει με την εισβολή της Τουρκίας.
Γιατί με την εισβολή της Τουρκίας ;  Όχι δεν έκανε λάθος ο κ. Χριστόφιας.
Η Κύπρος ζήτησε διάσωση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM),
Τώρα, η Ευρώπη "θα αναλάβει ουσιαστικά τον έλεγχο του νησιού της Αφροδίτης "
Η απόφαση σημαίνει ότι η Κύπρος «θα χάσει ουσιαστικά την κυριαρχία της», έγραψε το Spiegel Online
« Ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι πήρε την απόφαση με «ειλικρινή πόνο».
Εξήγησε στο Κυπριακό λαό ότι αυτό σημαίνει πόνο … και τους παρότρυνε να το αντιμετωπίσουν με την ίδια στωικότητα ….. " όπως κάναμε μετά το 1974, όταν η χώρα μας είχε σχεδόν καταστραφεί ολοσχερώς από την τουρκική εισβολή και κατοχή."


Δάκρυσε λοιπόν … ο κ. Χριστόφιας στην συνέντευξη τύπου και οι ξεμωραμένοι δημοσιογράφοι των ΜΜΕ μαζί με τους τόσους ανόητους του διαδικτύου … συγκινήθηκαν … και έκλαψαν παρέα με τους υπνωτισμένους τηλεθεατές τους .

Η « ΡΟΖ» αριστερά απέκρυψε την προδοσία ενός «αριστερού Κυπρίου προέδρου» που τα κατάφερε και έσυρε τη χώρα στα δεσμά του Μνημονίου και της τρόικα από πρόθεση και όχι από ανάγκη ….  

Απλά η « ΡΟΖ» συνεχίζουν και αποπροσανατολίζουν τον κοσμάκη από τα προσωπικά και οικονομικά του προβλήματα λόγω της ανέχειας - της ανεργίας - των χαρατσιών και την έλλειψη δημοκρατίας … παραμυθιάζοντας τον …. με το συνεχές της « ΡΟΖ» κυνήγι κατά των … μαγισσών – χρυσαυγητων – ναζιστών – φασιστών – ρατσιστών ….  

Εν τω μεταξύ οι Έλληνες συνήθισαν τόσο πολύ τα γενόσημα….    που η Frau Μερκελ τρίβει τα χέρια της όλο χαρά  …   καθώς ετοιμάζεται να επιβάλει στον ΕΟΠΥΥ ως ( θεραπευτική ; ) δραστική ουσία .... τα ούρα της καμήλας από την Αίγυπτο … 

video


Όσο για τα τηλεφωνικά νούμερα των ραντεβού με τους γιατρούς του ΙΚΑ …. ΕΟΠΥΥ  …. ενώ ο διαγωνισμός όριζε ότι η μέγιστη χρέωση για την υπηρεσία ανά κλήση θα είναι 1,107€ με ΦΠΑ. Οι εταιρίες εκμεταλλευόμενες ότι αυτό αφορά τα σταθερά τηλέφωνα ορίσανε την χρέωση ανά λεπτό για κλείσιμο ραντεβού από κινητό.

Τα κέρδη για κάθε μια από τις τέσσερεις εταιρίες τηλεφωνικών ραντεβού ….  ανέρχονται σε 25.000 ευρώ ημερησίως  … εκμεταλλευόμενες και αρμέγοντας τους ασθενείς ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ….  Λες και τους τα χρωστούσαν !


Βέβαια οι μισοί έλληνες ( με το «ε» μικρό ) τους ψήφισαν και τους έκαναν κυβέρνηση .

Εάν δεν τους ψήφιζαν …. πως αλλιώς άραγε  τα διάφορα κομματόσκυλα υπάλληλοι της πολεοδομίας Αθηνών θα είχαν το θράσοςνα μην δίνουν σημασία σε αιτήσεις πολιτών που κοντεύουν να κλείσουν τα δυο χρόνια από την ημερομηνία κατάθεσης τους ;
Και ποιος άραγε θα τους ελέγξει ;

Όπως επίσης .... ποιος θα ψάξει εάν η μια από τις τέσσερεις ανωτέρω εταιρίες τηλεφωνικών ραντεβού ανήκει σε σύμβουλο του Λοβερδου ; Ποιος έψαξε ποτέ τους τραπεζικούς λογαριασμούς των συμβούλων και των μετακλητών υπάλληλων των διαφόρων υπουργών μας ώστε να δει ότι οι « μίζες » που προορίζονται για τις «υπουργάρες» μας …… απλώς  κατατίθενται σε αυτούς τους λογαριασμούς ;             
                                             Ούρα καμήλας λοιπόν !!!!!
                                               Ο ΠΟΛΥΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ
Ο  πολυτραυματίας κ. στρατούλης ….  ο οποίος μετά την επίθεση εναντίον του … όπως
o ΙΔΙΟΣ κατήγγειλε βέβαια  … «Στρατούλης, με σκοτώνει η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» … δεν επισκέφτηκε ούτε ένα εφημερεύων νοσοκομείο … μάλλον ή δεν είχε τα 5 ευρώ για το εισιτήριο … ή θα το αντέχει το ξύλο ….  ή  ότι η όλη επίθεση … έλαβε χώρα στην φαντασία του κυρίου βουλευτή .


Ρε μπας και δεν είναι αυτός στην φωτογραφία ;

Ο HEIL GAP δεν γνωρίζει εάν αληθεύουν όλα αυτά που διοχετεύονται δεξιά και αριστερά από την Γερμανική μυστική υπηρεσία την Bundesnachrichtendienst (BND) , που υποστηρίζει ότι η εν αναμονή διάσωση της Κύπρου θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα των φορολογουμένων από τις άλλες χώρες, ιδίως από τη Γερμανία, για να διασώσει ως επί το πλείστον πλούσιους Ρώσους, που όλα αυτά τα χρόνια καταθέτουν « το μαύρο χρήμα τους » σε κυπριακές τράπεζες που τώρα καταρρέουν.

Η έκθεση BND κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό το «μαύρο χρήμα» ανήλθε σε  26 δισεκατομμύρια ευρώ , περίπου το 150% του ΑΕΠ της χώρας.
Χρήματα τα οποία οι τράπεζες είχαν επανεπενδύσει σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και τη φούσκα των ακινήτων που ήρθαν με ένα εθνικών διαστάσεων σκάνδαλο φαινομενικών τίτλων ιδιοκτησίας .
Και τώρα οι τράπεζες χρειάζονται τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια ευρώ για να παραμείνουν στη ζωή.


Η έκθεση της BND αναφέρει επίσης επίσης ότι η Κύπρος είχε δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για ξέπλυμα χρήματος.
Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι νόμοι έχουν περάσει και κάποια ιδρύματα έχουν δημιουργηθεί για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, είναι προφανώς ότι υπάρχουν μόνο για διακοσμητικούς λόγους !
Οι Κανόνες απλά δεν εφαρμόζονται.

Το Ξέπλυμα του χρήματος διευκολύνεται περαιτέρω από την ευκολία με την οποία οι πλούσιοι Ρώσοι αποκτούν την κυπριακή υπηκοότητα και έτσι έχουν και την  ελευθερία να εγκατασταθούν οικονομικά οπουδήποτε στην ΕΕ , σύμφωνα με την BND, 80 Ρώσοι ολιγάρχες έχουν ήδη γίνει … Κύπριοι .
Υπάρχουν πάνω από 40.000 επιχειρήσεις σε Κυπριακές .... γραμματοθυρίδες.
Πολλοί έχουν μεγάλες θυγατρικές εταιρίες στη Ρωσία, και τα κέρδη συλλέγονται εκτός της  Κύπρου.
Τόσο μεγάλο μέρος ... έτσι ότι η Κύπρος, με τη σειρά της, έχει γίνει ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Ρωσία .

Βέβαια ούτε τα ελληνικά ΜΜΕ δεν έβγαλαν τσιμουδιά για το ότι "Η χώρα θα χάσει ουσιαστικά την κυριαρχία της." Η διαβόητη τρόικα-η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ ) - σύντομα θα πάρουν τον γενικό έλεγχο της χώρας …..  Τσιμουδιά λοιπόν … ( εκτός από τον κ.τραγκα και τον κ.ζερβο )
Με το ριζοσπαστικό Ισλάμ στην πορεία του προς την ανακατάληψη της Μεσογείου , οι  ευρωπαίοι στρατηγοί ενδιαφέρονται περισσότερο από ποτέ για την Κύπρο . Σύμφωνα με τη Βρετανία, το νησί είναι μια ζωτικής σημασίας βάση για την προβολή της εξουσία της στην Αίγυπτο και την Ανατολή.
Καθώς οι ριζοσπαστικές δυνάμεις του Ισλάμ θα μπορούσαν να απειλήσουν την Ευρώπη, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι η Κύπρος είναι στο ραντάρ της Ευρώπης
Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από την Κύπρο για να καλύψει κάνεις την είσοδο  του καναλιού του Σουέζ .... και είναι απλά το καλύτερο μέρος από το οποίο κάποιος να προβάλει τη δύναμη του γύρω από την ανατολική Μεσόγειο.

Ήταν προφανές από την πρώτη στιγμή ότι η Κύπρος θα χρειαστεί ένα πακέτο διάσωσης.
Στην αρχή φαινόταν ότι ήταν σε θέση να διαπραγματευτεί μια καλή συμφωνία.
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, είχε κάπου αλλού όπου μπορούσε να στραφεί για βοήθεια - την Ρωσία.
Μα τόσο η Ευρώπη όσο και η Ρωσία ανταγωνίζονται για την επιρροή … και  έμοιαζε ότι Κύπρος θα μπορούσε …. να δημοπρατηθεί.


Οι όροι είναι ελαφρώς καλύτεροι από ό, τι της Ελλάδας.
Η Κύπρος θα διατηρήσει πιθανώς τον έλεγχο οποιουδήποτε πετρελαίου και φυσικού αερίου, με ένα μέρος των εσόδων αυτών που πρόκειται να εξοφλήσουν το χρέος.
Δεν θα αναγκαστεί να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, με τον τρόπο που τα εκποιεί η Ελλάδα - χαρίζοντας τα - εκτός και αν τα πράγματα χειροτερέψουν.
Αλλά τελικά Κύπρος θα αναγκαστεί να υποβληθεί σε όρους που δεν θα θέλει, διότι σε το ποσό των χρημάτων που χρειάζεται είναι μεγάλο .


Τώρα φαίνεται πλέον ότι όλοι είναι σίγουροι πως η Κύπρος θα ακολουθήσει την  Ελλάδα … στο δρόμο για να γίνει ένα ευρωπαϊκό προτεκτοράτο …  μια αποικία.
Το σχέδιο διάσωσης - τα 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ που χρειάζεται - αναμένεται να είναι περίπου ίσο με το σύνολο της ετήσιας παραγωγής της οικονομίας της - δηλαδή 17.500 ευρώ ανά άτομο.
Θα αναγκαστεί να κάνει ό, τι της λέει η Ευρώπη, και ιδίως η Γερμανία,  διαφορετικά η χρηματοδότηση σταματά ….  και η οικονομία της καταρρέει ....
Από αυτή την άποψη, η Κύπροςείναι σε ακόμα πιο αδύναμη κατάσταση από ό, τι η Ελλάδα.
Μια ελληνική κατάρρευση θα μπορούσε ακόμη και σήμερα να προκαλέσει κάποια οικονομικά προβλήματα στην Γερμανία. ( εάν δεν το γνωρίζετε ).
Η Κύπρος είναι τόσο μικρή που μετά βίας η Γερμανία θα παρατηρήσει την οποιαδήποτε απώλεια .
Και να θυμάστε, η Ελλάδα είναι στη δεύτερη - σύμφωνα με ορισμένους στην τρίτη διάσωση της.
Η τρόικα θα έχει πολλές ευκαιρίες ώστε να εκμαιεύσει περισσότερες παραχωρήσεις από την Κύπρο μέχρι ότου οι « συνεταίροι της » στην Ευρωπαϊκή Ένωση … να επωφεληθούν πλήρως απο το νέo απόκτημα τους ....


Όμως ... να που η πρόσφατη ευρωπαϊκή λιτότητα έχει οδηγήσει μόνο σε στασιμοπληθωρισμό στη Νότια Ευρώπη : αύξηση της ανεργίας και υψηλότερο πληθωρισμό από ό, τι στη Γερμανία.
Πολλοί οικονομολόγοι ζητούν τον τερματισμό της λιτότητας, αλλά παραβλέπουν ότι το να επιτραπεί στις χώρες  PIIGS να καταναλώνουν περισσότερο .... σημαίνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει γι 'αυτό.

Θα παραδεχτώ ότι η έξοδος ενός αδύναμου μέλους του ευρώ μπορεί να προκαλέσει παράλογες συμπεριφορές και -τρεξίματα για αναλήψεις στις τράπεζες :
Ένα Σαββατοκύριακο .... απλά θα διαπιστώσουμε ότι η Ελλάδα έχει κάνει την έξοδο της από ευρώ. 

Αλλά τώρα ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα κάνει αυτό το τέχνασμα .... την επόμενη μέρα έχουμε την δραχμή – και καταθέσεις σε δραχμές.
Αυτό θα πρέπει να "δουλέψει" για την Ελλάδα.
Το καλοκαίρι πρέπει να περιμένουμε γύρω στα 30 εκατομμύρια τουρίστες .
Διακοπές στην φθηνή Ελλάδα …. 
Περάστε κόσμε …  και καλή διαμονή στην πανέμορφη χώρα μας ….


Επαναπατρισμό (sic) … φυσικά όλων των αλβανών και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ δουλειά για τους Έλληνες!
Και επειδή μια έξοδος από την ευρωζώνη δεν θα άρεσε καθόλου στους συριζ@ιους … χα, χα, χα ... δηλαδή το κόμμα που με άλλο όνομα (ως ΣΥΝ) αλλά φυσικά με τα ίδια στελέχη , είχε ψηφίσει πριν είκοσι χρόνια την « νεοφιλελεύθερη » συνθήκη του Μάαστριχ ….   αν θέλουν λοιπόν οι .... του σύριζ@ , μπορούν να ακολουθήσουν τους φίλους τους αλβανούς ... στον δρόμο προς τα Τίρανα .

“Στα πλαίσια των διατάξεων του παρόντος κεφαλαίου, απαγορεύεται οποιοσδήποτε περιορισμός των κινήσεων κεφαλαίων μεταξύ κρατών – μελών και τρίτων χωρών” (άρθρο 73Β παράγραφος 1 της Συνθήκης του Μάαστριχτ)

“…Τα κράτη – μέλη και η Κοινότητα δρουν σύμφωνα με την αρχή της οικονομίας της ανοικτής αγοράς με ελεύθερο ανταγωνισμό, που ευνοεί την αποτελεσματική κατανομή των πόρων (sic), και σύμφωνα με τις αρχές του άρθρου 3Α” (άρ. 102Α της ΣτΜ)

Βέβαια οι ισορροπίες Target2 ... αλλά και η αύξηση των τιμών των κατοικιών στην Γερμανία … έναντι της συνεχής πτώσεως των στις περιφερειακές χώρες ….  απλά  δείχνουν … ότι το σενάριο bank-run συμβαίνει ήδη σήμερα στο εσωτερικό της κοινής ζώνης του ευρώ ….  σε λίγο πιο αργούς ρυθμούς .
Τώρα, αν είστε ιρλανδοί ή ιταλοί ή πορτογάλοι (ή ακόμη και ισπανοί) ... ξέρετε … χα, χα, χα ….
          .... ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΝΑ ΓΡΑΦΩ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΑΚΙ ΜΑΣ …
HEIL GAP ( or mind the GAP )

                                          BBC Arena - Woody Guthrie (1988)