Powered By Blogger

28.10.19

28 Οκτωβρίου



Για το τι ακριβώς έγινε τις πρώτες νυχτερινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου έχουμε την αφήγηση του Αμερικανού Laird Archer, Διευθυντή της Near East Foundation, από μαρτυρία του Γκράτσι, Ιταλού πρέσβη. «Ο Γκράτσι παίζει μπρίντζ σε "κομψό" ελληνικό σπίτι στην Κηφισιά -διαβάζουμε στο ημερολόγιο του Άρτσερ- στις 9 μμ. πηγαίνει στην Πρεσβεία, ετοιμάζει το τελεσίγραφο στα γαλλικά, επιστρέφει στο μπριντζ μέχρι τις μεταμεσονύχτιες ώρες και στις 3 πμ., με το τελεσίγραφο στην τσέπη, χτυπάει την πόρτα του Μεταξά, στην Κηφισιά. Η υπηρεσία νόμισε πως άκουσε πρέσβης της Γαλλίας. Ενοχλημένος ο Μεταξάς που τον ξύπνησε ο Γάλλος ντύνεται, κατεβαίνει στο σαλόνι και βλέπει τον Ιταλό.. Είναι 3 και 20.

eurokinissi
Όταν, το 1975, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μου ανέθεσε το Πρόγραμμα της ΕΡΤ διαπίστωσα πως τόσα χρόνια μετά την απελευθέρωση κανείς δεν είχε κάνει ένα ρεπορτάζ για τις γυναίκες του Ζαγοριού που μεταφέρανε στους ώμους τους τα κασόνια με τα πυρομαχικά στην πρώτη γραμμή της Άμυνας, στις βουνοκορφές της Πίνδου. Αυτές οι γυναίκες ζούσαν ακόμα, αφού ζούσα κι' εγώ! Και το κάναμε αυτό το ρεπορτάζ. Αυτές οι γυναίκες είχαν κάνει την Οκτωβριανή τους Επανάσταση με το «Όχι» στον Μουσολίνι. Θα πρέπει να αισθάνονταν σαν τον Βρετανό στρατηγό Χ. Μ. Ουίλσον που γράφει στο βιβλίο του: «Η θέση μας στην Ελλάδα ήταν πραγματικά παράδοξη: Αγωνιζόμαστε εναντίον του ολοκληρωτισμού ενισχύοντας μια φασιστική κυβέρνηση εναντίον μιας άλλης».
Θυμάμαι καλά τις σειρήνες της 28ης Οκτωβρίου. Η «ημέρα του ΟΧΙ». Ποιος επιτέλους το είπε αυτό το ΟΧΙ; Ο Μεταξάς ή εγώ; Ο Μουσολίνι ζήλευε τον Χίτλερ που είχε επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη κι' έβλεπε την Ελλάδα σαν τον δικό του ζωτικό χώρο. Αν ο Μεταξάς είχε πει «ναι» θα είχε σβήσει από την Ιστορία. (Αλλά είπε «Όχι» και στον Τσόρτσιλ -που ήθελε να βγάλει την Ελλάδα στο πόλεμο και κατά της Γερμανίας- και έσβησε από τη ζωή. Σε τρεις μήνες ακριβώς. Οι ιστορικοί γνωρίζουν τη δολοφονία του και την κρύβουν).
Για το τι ακριβώς έγινε τις πρώτες νυχτερινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου έχουμε την αφήγηση του Αμερικανού Laird Archer, Διευθυντή της Near East Foundation, από μαρτυρία του Γκράτσι, Ιταλού πρέσβη. «Ο Γκράτσι παίζει μπρίντζ σε "κομψό" ελληνικό σπίτι στην Κηφισιά -διαβάζουμε στο ημερολόγιο του Άρτσερ- στις 9 μμ. πηγαίνει στην Πρεσβεία, ετοιμάζει το τελεσίγραφο στα γαλλικά, επιστρέφει στο μπριντζ μέχρι τις μεταμεσονύχτιες ώρες και στις 3 πμ., με το τελεσίγραφο στην τσέπη, χτυπάει την πόρτα του Μεταξά, στην Κηφισιά. Η υπηρεσία νόμισε πως άκουσε πρέσβης της Γαλλίας. Ενοχλημένος ο Μεταξάς που τον ξύπνησε ο Γάλλος ντύνεται, κατεβαίνει στο σαλόνι και βλέπει τον Ιταλό.. Είναι 3 και 20.
- Λοιπόν, Κύριε Πρέσβη, έχεις να μου πεις τόσο σοβαρά πράγματα που δεν μπορούν να περιμένουν το τίμιο φως της ημέρας;
Ο Γκράτσι του εγχείρησε το τελεσίγραφο. Που κατηγορούσε την Ελλάδα ότι βοηθούσε του Βρετανούς, ότι τρομοκρατούσε την Αλβανική μειονότητα και απαιτούσε σαν εγγύηση για την ουδετερότητά της το δικαίωμα να καταλάβει ορισμένα στρατηγικά σημεία της ελληνικής επικράτειας. Η αντίσταση θα συντρίβονταν δια των όπλων.
-Ποια ήταν αυτά τα σημεία προς κατάληψιν; ρώτησε ο Μεταξάς. Ο Γκράτσι είπε πως δεν γνώριζε.
-Τι ώρα θα άρχισε η επίθεση; ρώτησε πάλι ο Μεταξάς.
-Στις 6, είπε ο Γκράτσι.
-Κύριε -είπε ο Μεταξάς- αν σε δυόμιση ώρες δεν μπορώ να παραδώσω το σπίτι μου σε άλλο νοικάρη, πως μπορώ να παραδώσω τη χώρα μου; Δεν μπορώ να σας δώσω επίσημη απάντηση αν δεν επισκεφθώ τον βασιλέα, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η απάντηση θα είναι αρνητική».
Θα εννοούσε την απάντηση των Γυναικών της Πίνδου, που σταμάτησαν αυτή τη φορά τις Ρωμαϊκές λεγεώνες. Γιατί ο Μεταξάς το «Όχι» δεν το είπε στον Μουσολίνι (τον οποίο θαύμαζε και ο Βενιζέλος και ο Πλαστήρας...). Το είπε στην Ιταλία του Μουσολίνι, που δεν συμπαθούσε ούτε ο Χίτλερ.
*Η συνομιλία Γκράτσι-Μεταξά είναι από το βιβλίο μου «Ο κόσμος κατ' εμέ», (Εκδ. Γαβριηλίδη).
ΠΗΓΗ: https://www.huffingtonpost.gr/entry/28-_gr_8399480?utm_hp_ref=gr-28e-oktovrioe

26.10.19

Στρατιωτικός άγιος, αλλά και άγιος του πολιτισμού και της παιδείας ο Άγιος Δημήτριος












Μέγαν εὕρατο ἐv τοῖς κιvδύvοις, σὲ ὑπέρμαχοv, ἡ οἰκουμένη, Ἀθλοφόρε τὰ ἔθνη τροπούμενον. Ὡς οὖν Λυαίου καθεῖλες τὴν ἔπαρσιν, ἐν τῷ σταδίῳ θαῤῥύvας τὸν Νέστορα, οὕτως Ἅγιε, Μεγαλομάρτυς Δημήτριε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.

Ο τρόπος με τον οποίο οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν διαχρονικά τη μορφή του Αγίου Δημητρίου στη ζωγραφική, τη χαρακτική, τη μεταλλοτεχνία και την κεραμική αποτυπώνεται στην έκθεση τέχνης που διοργανώνει το Διοικητήριο με τίτλο «Σύγχρονες Όψεις του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη».


Έτσι μέχρι το 1912 ο πολιούχος της Θεσσαλονίκης αποτυπώνεται στις αγιογραφίες, τους πίνακες και τα χαρακτικά ως πολεμιστής, με το άλογό του, το ξίφος και το ακόντιο και πάντα σε θέση μάχης. Μετά το 1912 που αλλάζουν πλέον τα δεδομένα και απελευθερώνεται η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία, απεικονίζεται ως ειρηνοποιός, ως ένας άγιος του πολιτισμού.
Με τα λόγια αυτά ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου ξενάγησε τους δημοσιογράφους στην έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας θα τελέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του και ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Καράογλου επισήμανε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας του υφυπουργείου Μακεδονίας – Θράκης να μετατρέψει το Διοικητήριο σε μια δομή ανοιχτή και επισκέψιμη στο κοινό, διοργανώνεται η συγκεκριμένη έκθεση που περιλαμβάνει 55 αγιογραφίες, πίνακες και χαρακτικά, 15 έργα μεταλλοτεχνίας και 3 έργα κεραμικής και θα διαρκέσει για έναν μήνα.
Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης, υπογράμμισε ότι «πρώτη φορά στην πόλη διοργανώνεται μια έκθεση αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο με πρωτότυπα έργα και για πρώτη φορά η πόλη τιμά τον πολιούχο της εμφανίζοντας και παρουσιάζοντας τις σύγχρονές του όψεις, όπως αποτυπώνονται από τους νεότερους καλλιτέχνες». Ο ίδιος τόνισε ότι μέσα σε δύο μόλις μήνες συγκεντρώθηκε όλο αυτό το υλικό, έγινε η τεκμηρίωσή του και σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματοποιήθηκαν και συντηρήσεις. Ανέφερε, άλλωστε, ότι τυχαία ανακαλύφθηκε μια ιδιαίτερη εικόνα μισοκατεστραμμένη, με θέμα τον Άγιο Δημήτριο που εμφανίζεται με μια μεσαιωνική πανοπλία, ενώ για πρώτη φορά παρουσιάζεται και ο οδηγός του αείμνηστου ψηφιδογράφου Κολέφα, βάσει του οποίου στηρίχτηκε το περίφημο ψηφιδωτό της αίθουσας τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Ιδιαίτερα εμπνευσμένη χαρακτήρισε την ιδέα πάνω στην οποία στηρίχτηκε η έκθεση ο επιμελητής της Μίλτος Παπανικολάου, ομότιμος καθηγητής της ιστορίας της τέχνης του ΑΠΘ. «Ο Άγιος Δημήτριος στα αριστουργήματα των Ελλήνων καλλιτεχνών αλλάζει όψεις και από στρατιωτικός άγιος γίνεται ο άγιος του πολιτισμού και της παιδείας. Συνδέουμε τον Άγιο Δημήτριο με την εθνική ταυτότητα των Ελλήνων, με την ελληνική συνείδηση που απέκτησε γιατί ο Άγιος εμφανίζεται άλλη φορά σαν Καραϊσκάκης, άλλη φορά σαν Λεωνίδας, ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Έχουν τέτοια ελευθερία στην απόδοση της μορφής του οι νεότεροι και μοντέρνοι καλλιτέχνες που ο Άγιος Δημήτριος είναι όλα, είναι ο ελληνισμός είναι η Μακεδονία είναι η Θεσσαλονίκη» τόνισε.
Το σκηνικό επιμελήθηκε η αρχιτέκτων μουσειογράφος, Δήμητρα Γουριώτη, η οποία έκανε λόγο για μια πιο εσωστρεφή εγκατάσταση που επιτρέπει στις εικόνες να λειτουργήσουν σε ένα περιβάλλον που να ανταποκρίνεται στον αρχικό τους προορισμό. Από την πλευρά της, η αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης, Αθηνά Τσιγκαροπούλου, η οποία επιμελήθηκε τα εκκλησιαστικά έργα ανέφερε ότι σε αυτά περιλαμβάνονται εικόνες κειμήλια της νεότερης χριστιανικής τέχνης από τον 19ο αιώνα ως τα μέσα του 20ού αιώνα.
«Στόχος μας είναι να δείξουμε μέσα από τις εικόνες την τεχνοτροπική και θεματολογική εξέλιξη της μορφής του Αγίου. Τελικός στόχος είναι να κατανοήσει το κοινό ότι πέρα από τις γραμμές και τα χρώματα στις εικόνες, όταν αυτές φέρουν άγια πρόσωπα σημασία έχει η παράκληση που έχει αφήσει κάθε πιστός σε αυτές και οι μνήμες που οι εικόνες αυτές κουβαλούν» πρόσθεσε. Στο ενδιαφέρον των καλλιτεχνών του 20ού αιώνα για την προσωπικότητα του Αγίου Δημητρίου αναφέρθηκε η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια των εκθέσεων Κάτια Κιλεσοπούλου.
Σημειώνεται ότι η έκθεση θα λειτουργεί ως τις 26 Νοεμβρίου, θα είναι επισκέψιμη από το κοινό και από οργανωμένες ομάδες (σχολεία, ΚΑΠΗ και πολιτιστικούς συλλόγους), θα είναι ανοιχτή καθημερινές και εργάσιμες και πρωί και απόγευμα, ενώ θα είναι ανοιχτή και το Σαββατοκύριακο.
seleo.gr
https://olympia.gr/2019/10/26/στρατιωτικός-άγιος-αλλά-και-άγιος-του/#more-1075796

Ηλιόσπορος, το εντυπωσιακό προφίλ μιας υπερτροφής


Ο ηλιόσπορος είναι ίσως, το πιο δημοφιλές αλμυρό σνακ μικρών και μεγάλων. Πρόκειται για μια τροφή που διακρίνεται για την ακαταμάχητη γεύση, την τραγανή υφή και την υψηλή διατροφική της αξία.

Ποια είναι όμως η ιστορία του σπόρου; Από που προέρχεται και ποιος είναι ο ρόλος του στην διατροφή μας; Είναι ωφέλιμος, όπως φημίζεται ή μήπως όχι;
Σε αυτά και σε ακόμη περισσότερα ερωτήματα θα απαντήσουμε στο σημερινό μας άρθρο, το οποίο είναι αφιερωμένο στον αγαπημένο μας… ηλιόσπορο!
Τι είναι ο ηλιόσπορος
Όταν αναφερόμαστε στον ηλιόσπορο, στην πραγματικότητα εννοούμε τον καρπό του όμορφου φυτού που είναι ευρέως γνωστό με την ονομασία ηλίανθος ή ηλιοτρόπιο. Μία ονομασία που αποδόθηκε εξαιτίας της ιδιότητας του να στρέφει την κεφαλή του, καθ όλη τη διάρκεια της μέρας – από την ανατολή μέχρι τη δύση- προς τις ακτίνες του ήλιου.
Το άγριο ηλιοτρόπιο ευδοκίμησε για πρώτη φορά στην Βόρεια Αμερική περίπου το 3.000 π.Χ. Οι κάτοικοι των περιοχών εκείνων ξεκίνησαν να το συλλέγουν, να το επεξεργάζονται και να εξάγουν από αυτό, ηλιέλαιο.
Μερικά χρόνια αργότερα, το ηλιοτρόπιο εισήχθη σε Ευρώπη και Ρωσία, όπου καλλιεργούνταν επίσης για την παραγωγή ηλιελαίου. Γύρω στο 1800, οι κάτοικοι της Βόρειας Αμερικής ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν το σπόρο του φυτού με το λαμπερό κίτρινο χρώμα, όχι μόνο για την παραγωγή λαδιού, αλλά και αλευριού με το οποίο έφτιαχναν κέικ, ψωμί και άλλα νόστιμα αρτοπαρασκευάσματα.
Οι χρήσεις του ωστόσο, δεν σταμάτησαν εκεί. Η συχνή κατανάλωση ηλιόσπορου, έφερε στο φως και τα οφέλη που παρείχε ο καρπός στον ανθρώπινο οργανισμό. Σύντομα ο ηλιόσπορος αξιοποιήθηκε και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Πιο συγκεκριμένα, οι Ιθαγενείς ξεκίνησαν να το εφαρμόζουν ως διουρητικό, για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας και για την αντιμετώπιση της στηθάγχης ή του έλκους.
Κάπως έτσι, το ηλιοτρόπιο με τις αμέτρητες γαστρονομικές, θεραπευτικές και καλλωπιστικές χρήσεις «εισέβαλε» στη ζωή μας, όπου παραμένει μέχρι και σήμερα.
Διατροφική αξία
Με μία ματιά στο διατροφικό προφίλ του ηλιόσπορου γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί θεωρείται μία από τις πιο θρεπτικές τροφές σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ειδικότερα, περίπου 50 γραμμάρια αποξηραμένων ηλιόσπορων περιέχουν:
Θερμίδες: 269
Υδατάνθρακες: 9.2 gr
Πρωτεΐνες: 9,6 gr
Λιπαρά οξέα: 23,7 gr
Φυτικές ίνες: 4 gr
Βιταμίνη Β1: 0.7 mg (45%)*
Βιταμίνη Β2: 0,2 mg (10%)*
Βιταμίνη Β3: 3.8 mg (19%)*
Βιταμίνη Β5: 0,5 mg (5%)*
Βιταμίνη Β6: 0,6 mg (31%)*
Βιταμίνη Β9: 104 μg (26%)*
Βιταμίνη Ε: 15,3 mg (76%)*
Μαγγάνιο: 0.9 mg (45%)*
Χαλκό: 0,8 mg (41%)*
Μαγνήσιο: 150 mg (37%)*
Σελήνιο: 24,4 μg (35%)*
Φώσφορο: 304 mg (30%)*
Ψευδάργυρος: 2,3 mg (15%)*
Σίδηρο: 2,4 mg (13%)*
Κάλιο: 297 mg (8%)*
*RDA: Ποσοστό Ημερήσιας Συνιστώμενης Πρόσληψης
Εκτός από τα θρεπτικά συστατικά που αναφέρονται παραπάνω, οι ηλιόσποροι περιέχουν επίσης μικρή ποσότητα ασβεστίου και βιταμίνης C.
Οφέλη
30 γραμμάρια σπόροι ηλίανθου περιέχουν στη σύνθεσή τους περισσότερο από το 60% της ανάγκης μας σε βιταμίνη Ε. Η συγκεκριμένη βιταμίνη με τις ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύει το σώμα από βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, ενώ έχει συνδεθεί και με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών διαταραχών.
Σύμφωνα με μελέτες, τα ισορροπημένα επίπεδα βιταμίνης Ε, βελτιώνουν την αγγειακή ενδοθηλιακή λειτουργία και μειώνουν την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη που συνδέεται με καρδιακές παθήσεις , ενώ αποτρέπουν και τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής (καρδιακή πάθηση που προκαλεί ακανόνιστο και συχνά ανώμαλο καρδιακό ρυθμό).
Αυτός ο μικρός αλλά θρεπτικός σπόρος είναι επίσης πλούσιος σε μαγνήσιο. Μια μικρή ποσότητα ηλιόσπορων παράσχει πάνω από το 25% της καθημερινής μας ανάγκης. Πρόκειται για ένα μέταλλο που είναι σημαντικό για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς, καθώς βοηθά στη διατήρηση υγιούς καρδιακού ρυθμού, στην εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης και στην ενδυνάμωση των οστών και των δοντιών.
Ο υγιής θυρεοειδής απαιτεί ορισμένα θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει σωστά, ένα εκ των οποίων είναι το σελήνιο. Ο ηλιόσπορος παρέχει περίπου το 25% της ημερήσιας δόσης σε σελήνιο που έχει ανάγκη το σώμα. Έρευνες έχουν δείξει πως η συγκεκριμένη ουσία αποτελεί βασικό συστατικό των λειτουργιών του θυρεοειδούς αδένα, βοηθώντας στη ρύθμιση της θυρεοειδούς ορμόνης Τ3 που παράγεται μέσα στο σώμα. Χωρίς σελήνιο η ορμόνη Τ3 δεν μπορεί να παραχθεί με αποτέλεσμα να επηρεάζονται πολλές μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού.
Εκτός από τις βιταμίνες και τα μέταλλα, ο ηλιόσπορος διαθέτει υψηλά ποσοστά αμινοξέων. Το αμινοξύ τρυπτοφάνη είναι απαραίτητογια την παραγωγή σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας που προάγει ξεκούραστο ύπνο και παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και άγχους.
Ηλιόσπορος, λιναρόσπορος και σπόροι Chia. Ποιους να προτιμήσω
Ο ηλιόσπορος, ο λιναρόσπορος και οι σπόροι Chia, είναι τρεις δημοφιλείς ποικιλίες βρώσιμων σπόρων. Όλες τους διακρίνονται για την γεύση και την υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.
Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο καταναλώνονται. Για παράδειγμα, το κέλυφος του ηλιόσπορου αν και περιέχει σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών, εντούτοις είναι δύσπεπτο και πρέπει να αφαιρείται πριν καταναλωθεί. Από την άλλη ο λιναρόσπορος και οι σπόροι Chia, μπορούν να καταναλωθούν όπως είναι ή να προστεθούν σε γάλα και νερό.
Όσον αφορά τη διατροφική τους αξίας, υπάρχουν ορισμένες αξιοσημείωτες διαφορές. Ο ηλιόσπορος έχει περισσότερες θερμίδες από τους υπόλοιπους σπόρους, έπειτα ακολουθεί ο λιναρόσπορος και ύστερα οι σπόροι Chia.
Από τους τρεις σπόρους ο ηλιόσπορος είναι υψηλότερος σε πρωτεΐνη και σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά όπως ο χαλκός, η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη Β6. Στον αντίποδα, οι σπόροι chia είναι σημαντικά υψηλότεροι σε φυτικές ίνες, φώσφορο και ασβέστιο. Ενώ ο λιναρόσπορος περιέχει μια θρεπτική δόση βιταμίνη Β1 και μαγγανίου.
Ο ηλιόσπορος στην εναλλακτική ιατρική
Χάρη στο πλούσιο θρεπτικό προφίλ, ο ηλιόσπορος παρέχει σημαντικά οφέλη στην υγεία. Ως εκ τούτου, συχνά εφαρμόζεται στην ολιστική ιατρική ως μέσο πρόληψης και θεραπείας.
Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας και για να βελτιώσει την λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ο ηλιόσπορος χρησιμοποιείται επίσης για την πρόληψη του βήχα, την ενυδάτωση του δέρματος και στη βελτίωση της υγείας των πνευμόνων.
Σωστή αποθήκευση
Δεδομένου ότι οι ηλιόσπορος είναι πλούσιος σε πολυακόρεστα λίπαρα οξέα εάν εκτεθεί για μεγάλο διάστημα σε ζεστό περιβάλλον θα χάσει τα θρεπτικά συστατικά του.
Για να διατηρήσουμε αναλλοίωτη την πολύτιμη δομή, θα πρέπει να τον τοποθετήσουμε σε αεροστεγές δοχείο και να τον αποθηκεύσουμε στο ψυγείο. Με αυτόν τον τρόπο, θα παραμείνει φρέσκος και νόστιμος για αρκετούς μήνες.
Παρενέργειες – Προφυλάξεις
Ο κατάλογος με τα οφέλη που προσφέρει ο ηλιόσπορος είναι μακρύς. Ωστόσο, για να αποφύγουμε τυχόν παρενέργειες δεν πρέπει να γίνεται υπερκατανάλωση.
Για παράδειγμα, οι αλατισμένοι ηλιόσποροι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και στην εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας όπως η απώλεια οστικής μάζας ή νεφρικές διαταραχές.
Οι ηλιόσποροι έχουν πλούσια περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Καθώς το σώμα μας έχει ανάγκη τα ωμέγα-6 λιπαρά, η υπερβολική πρόσληψη ευνοεί τη δημιουργία φλεγμονής και διαφόρων άλλων προβλημάτων υγείας όπως οι καρδιακές παθήσεις.
Επειδή οι ηλιόσποροι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα, είναι σύνηθες να χρησιμοποιούνται ως βάση για τα πολυακόρεστα έλαια. Ενώ λοιπόν οι ηλιόσποροι είναι ένας υγιεινός και θρεπτικός καρπός, τα έλαια του χαρακτηρίζονται ανθυγιεινά. Αυτό συμβαίνει διότι το ηλιέλαιο δεν είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε trans λιπαρά.
votanokipos
https://olympia.gr/2019/10/24/ηλιόσπορος-το-εντυπωσιακό-προφίλ-μια/