Powered By Blogger

12.4.12

Πασχαλινά Τσουρέκια...

Για να μυρίσει το σπίτι μας Πάσχα...
Μια από τις καλύτερες συνταγές για τσουρέκι!!!




Υλικά250γρ. μαγιά ή 6 φακέλους στιγμής
3 1/3 κιλά αλεύρι
400γρ. βούτυρο
1 κιλό ζάχαρη
8 μεγαλα αβγά
800γρ. γάλα
λίγο αλάτι
μαχλέπι, κακουλέ
2-3 σπόρους μαστίχα Χίου
Προζύμι
010008Χωρίζουμε από το αλεύρι 650γρ. και το ανακατεύουμε με την μαγιά που έχουμε διαλύσει σε 2 ποτήρια χλιαρό νερό.Το αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει.
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε το αλεύρι και κατά διαστήματα βουτάμε τα χέρια μας
029028στο ζεστό λιωμένο βούτυρο,μέχρι να τελειώσει. Αν θέλουμε μέσα να είναι σαν σχοινιά δεν το ζυμώνουμε σταυρωτά,αλλά μόνο από τις δύο παράλληλες πλευρές ή δεξιοστροφά.

Βάζουμε το αλεύρι σε μια βαθιά λεκάνη. Χτυπάμε στο γουδί το μαχλέπι, το κακουλέ και την μαστίχαΤα ανακατεύουμε στο αλεύρι.Χτυπάμε τα αβγά με την ζάχαρη να αφρατέψουν.Βάζουμε το γάλα να βράσει και το ρίχνουμε στα αβγά.Τα ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στο αλεύρι μαζί με το προζύμι.
035034Μόλις βάλουμε όλο το βούτυρο σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε για 2-3 ώρες να φουσκώσει,σε ζεστό μέρος.Έπειτα παίρνουμε λίγο από το ζυμάρι χωρις να το κάνουμε μπαλάκι το κάνουμε ένα φαρδύ μακρί μπαστούνι, παίρνουμε λίγο ακόμη και κάνουμε ένα πιο μικρό,μισό από το προηγούμενο,το βάζουμε στο κέντρο του μεγάλου μπαστουνιού και το πλέκουμε σαν πλεξούδα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.

Βάζουμε τα τσουρέκια στο ταψί.Τα αφήνουμε 30 λεπτά να φουσκώσουν,τα αλείφουμε με αβγό και τα βάζουμε στο φούρνο για 40 λεπτά.

Καλή επιτυχία!!!!!!!!!

TipsΤα υλικά πρέπει να είναι όλα ζεστά! Εγώ τα βάζω στο καλοριφέρ ή στο φούρνο στους 50 βαθμούς για λίγο.Ακόμα και το αλεύρι,τα αβγά αλλά και το σκεύος που θα φουσκώσει η ζύμη θα πρέπει να είναι ζεστά.Αν κάνετε την συνταγή ακριβώς,δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχετε!
Η συνταγή είναι από την μαγιά της ΖΑΝΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου