Powered By Blogger

1.8.12

Σύκα μαλακά... Καλό Αύγουστο...


Σήμερα μάζεψα σύκα. Ό,τι και να πεις για τα σύκα είναι λίγο. Κάνουν καλό σε όλα και η συκιά είναι ένα δέντρο που δεν χρειάζεται σχεδόν καμία φροντίδα – ίσως, ένα κλάδεμα πού και πού. Βέβαια, ο μύθος λέει ότι ο Ιούδας κρεμάστηκε από την συκιά, αν και μου φαίνεται δύσκολο να κρεμαστείς από συκιά. Μάλλον, δεν θα του άρεσαν τα σύκα του Ιούδα. Ή πλακώθηκε στα σύκα και πήγε γλυκαμένος.
Τα σύκα μου θυμίζουν πάντα την Ζενεβιέβ, μια Γαλλίδα φίλη των γονιών μου. Η Ζενεβιέβ αγαπούσε -και αγαπάει- πολύ την Ελλάδα, είχε βοηθήσει πολύ στον αντιδικτατορικό αγώνα, γνώριζε την Μελίνα και όλους τους Έλληνες που ζούσαν στο Παρίσι, και ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος.
Μετά την χούντα, η Ζενεβιέβ είχε έρθει στην Ελλάδα -που ήταν μεθυσμένη από την (όποια) αποκατάσταση της δημοκρατίας- και έμαθε να μιλάει και να γράφει ελληνικά μέσα σε 15 μέρες. Μόνη της. Ήταν πανέξυπνη η Γενοβέφα.
Βέβαια, η εξαιρετικά γρήγορη εκμάθηση των ελληνικών προκάλεσε και μερικά προβλήματα. Η Ζενεβιέβ ήταν διακοπές στην Κέρκυρα, μια γιαγιά δίπλα της πουλούσε σύκα και φώναζε «σύκα μαλακά, σύκα μαλακά», οπότε -μετά την εικοστή φορά που το φώναξε- γυρνάει η Ζενεβιέβ έξαλλη και της λέει: «Εσύ είσαι μαλάκας!».
Ήταν απολαυστική η Ζενεβιέβ. Ένα βράδυ στην διάσημη ταβέρνα «Η φυλακή του Σωκράτη» -που δεν υπάρχει πια και ήταν στο τετράγωνο που είναι σήμερα το Μουσείο της Ακρόπολης-, η Ζενεβιέβ προσπαθούσε να πει στην ελληνική παρέα κάτι για τον Οιδίποδα.
«Ιντιπού, Ιντιπού» έλεγε συνέχεια η Ζενεβιέβ και απορούσε που τόσοι Έλληνες δεν ήξεραν τον Οιδίποδα. Φυσικά, οι Έλληνες ήξεραν τον Οιδίποδα αλλά δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι είναι αυτό το «Ιντιπού».
Αφού είδε κι απόειδε η Ζενεβιέβ, αποφάσισε να γίνει κάπως πιο περιγραφική: «Ιντιπού! Κακό παιντί πρωί σκοτώνει μπαμπά, βράντι γκαμεί μαμά!». Ξεροί όλοι.
Στην Ζενεβιέβ
http://pitsirikos.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου