Κλιμακώνεται η ένταση στην Κριμαία, όπου ένοπλοι κατέλαβαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το κτίριο του κοινοβουλίου – Ο Γιανουκόβιτς θεωρεί ακόμα πρόεδρο της χώρας τον εαυτό του.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έχει θέσει σε κατάσταση μάχης τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ενώ τα ρωσικά στρατεύματα του Δυτικού και Κεντρικού Τομέα έχουν ξεκινήσει τις εκτεταμένες μετακινήσεις τους, που προβλέπουν τα σχέδια των ασκήσεων, στις οποίες συμμετέχουν έως και 150.000 Ρώσοι στρατιωτικοί, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του ρωσικού υπουργείου ‘Αμυνας.
Η Ρωσία θα υπερασπισθεί τα δικαιώματα των συμπατριωτών της με “σθεναρό και ανυποχώρητο” τρόπο, προειδοποίησε με ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για “ευρείας κλίμακας παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” στην Ουκρανία, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στην Κριμαία, την μοναδική περιοχή της Ουκρανίας με κατά πλειοψηφία ρωσικό πληθυσμό.
“Το υπoυργείο Εξωτερικών της Ρωσίας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται στη διεθνή σκηνή τα δικαιώματα των συμπατριωτών της, θα αντιδρά σθεναρά και ανυποχώρητα όταν αυτά θα παραβιάζονται”, αναφέρεται στο μικρομπλόγκ του υπουργείου στο Twitter.
Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς επανεμφανίστηκε και θεωρεί τον εαυτό του ακόμα πρόεδρο της Ουκρανίας και ζητεί από τη Ρωσία να εγγυηθεί την ασφάλειά του, σύμφωνα με δήλωσή του που μεταδόθηκε από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Η Ρωσία συμφώνησε να εγγυηθεί την προσωπική ασφάλεια του Γιανουκόβιτς, δήλωσε ρωσική πηγή στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Ο αποπεμφθείς πρόεδρος δήλωσε ότι είναι σαφές πώς οι νοτιο-ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας δεν αποδέχονται την αναρχία που επικρατεί στη χώρα, όπου οι ηγέτες επιλέγονται από τον όχλο.
Ο αποπεμφθείς πρόεδρος δήλωσε ότι είναι σαφές πώς οι νοτιο-ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας δεν αποδέχονται την αναρχία που επικρατεί στη χώρα, όπου οι ηγέτες επιλέγονται από τον όχλο.
“Εγώ, ο Βίκτορ Φεντόροβιτς Γιανουκόβιτς…θεωρώ εαυτόν νόμιμο αρχηγό της ουκρανικής κυβέρνησης”, είπε.
Από την πλευρά του, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον επιτετραμμένο της Ρωσίας στο Κίεβο και ζήτησε άμεσες διαβουλεύσεις με τη Μόσχα ύστερα από τις εξελίξεις στην Κριμαία.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, στον επιτετραμμένο Αντρέι Βορομπίοφ επιδόθηκε νότα διαμαρτυρίας με την οποία ζητείται να παραμείνουν στη βάση του οι ρώσοι στρατιώτες που εδρεύουν στο λιμάνι της Κριμαίας, τη Σεβαστούπολη.
Το Σάββατο, η Ρωσία κάλεσε για διαβουλεύσεις στη Μόσχα τον πρεσβευτή της στο Κίεβο μετά την ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Οι ένοπλοι άνδρες στην Κριμαία ύψωσαν τη ρωσική σημαία στο κτίριο του κοινοβουλίου και της περιφερειακής κυβέρνησης, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενδεχομένως να πρόκειται για ρώσους αυτονομιστές.
Τουρτσίνοφ: «Οποιαδήποτε κίνηση ρωσικών δυνάμεων, είναι επίθεση»
Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας απηύθυνε έκκληση για ηρεμία μετά την κατάληψη των κτιρίων του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου στην Κριμαία από “εγκληματίες με στρατιωτικές στολές”, ανακοινώνοντας ότι έδωσε διαταγή στις δυνάμεις ασφαλείας να λάβουν “όλα τα αναγκαία μέτρα” για την προστασία των πολιτών.
Ο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ προειδοποίησε τον ρωσικό στόλο για οποιαδήποτε “στρατιωτική επίθεση” λέγοντας ότι οποιαδήποτε κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τη βάση του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας θα εκληφθεί από το Κίεβο ως επιθετική ενέργεια.
Η Κριμαία μεταβιβάσθηκε στην ουκρανική κυριαρχία το 1954 από τον ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης Νικίτα Χρουστσόφ. Η Κριμαία, έδρα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας , που ελλιμενίζεται στη Σεβαστούπολη, είναι η μόνη περιοχή της Ουκρανίας όπου οι Ρώσοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, αν και σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας οι κάτοικοι ομιλούν τη ρωσική ως πρώτη γλώσσα.
Η Κριμαία αποτελεί πλέον το κέντρο της αντιπολίτευσης στη νέα ουκρανική ηγεσία της μετα-Γιανουκόβιτς εποχής και οι αποσχιστικές τάσεις αρχίζουν να κερδίζουν και πάλι έδαφος, όπως και κατά το παρελθόν.
Δεκάδες χιλιάδες Τάταροι της Κριμαίας θύματα μαζικού εκτοπισμού προς την σοβιετική Κεντρική Ασία από το καθεστώς του Στάλιν το 1944, επέστρεψαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991 και διατύπωσαν διεκδικήσεις για την επιστροφή των εδαφών τους που κατασχέθηκαν μετά τον εκτοπισμό τους.
Διεθνής ανησυχία για την Κριμαία
Την έντονη ανησυχία της εκφράζει η διεθνής κοινότητα για τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή της Κριμαίας.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος κάλεσε τη Ρωσία να μην προβεί σε ενέργειες που θα κλιμακώσουν την ένταση ή θα δημιουργήσουν παρεξηγήσεις.
«Ανησυχώ για τις εξελίξεις στην Κριμαία. Καλώ τη Ρωσία να απόσχει από οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να κλιμακώσει την ένταση ή να δημιουργήσει παρεξηγήσεις», τόνισε ο Ράσμουσεν στο λογαριασμό του στο Twitter.
«Η Γερμανία ανησυχεί για τα γεγονότα στην Κριμαία», δήλωσε σήμερα η γερμανίδα υπουργός ‘Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν, σύμφωνα με την οποία μία διαίρεση της Ουκρανίας πρέπει να αποφευχθεί.
Τη δήλωση αυτή έκανε η γερμανίδα υπουργός μετά την κατάληψη από ενόπλους της έδρας της περιφερειακής κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου στη χερσόνησο της Κριμαίας και την ύψωση σ’ αυτά της ρωσικής σημαίας.
«Ανησυχούμε για τα γεγονότα στην Κριμαία. Το πιο σημαντικό είναι να αποφευχθεί η διαίρεση της Ουκρανίας», τόνισε η γερμανίδα υπουργός κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σε σύνοδο των υπουργών ‘Αμυνας του ΝΑΤΟ, οι οποίοι θα έχουν συνομιλίες με τον προσωρινό υπουργό ‘Αμυνας της Ουκρανίας.
Η κατάληψη από ενόπλους της έδρας της τοπικής κυβέρνησης και του κτιρίου του κοινοβουλίου στην Κριμαία μπορεί να οδηγήσει σε ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή, προειδοποίησε σήμερα ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ραντοσλάβ Σικόρσκι.
«Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα και απευθύνω προειδοποίηση προς αυτούς που το έκαναν και εκείνους που τούς το επέτρεψαν, γιατί κάπως έτσι ξεκινούν οι περιφερειακές συγκρούσεις. Αυτό το παιχνίδι είναι πολύ επικίνδυνο», είπε ο ίδιος σε συνέντευξη
newsbomb.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου