Powered By Blogger

30.6.14

Δύο χρόνια στη σκιά


Δύο χρόνια στη σκιά

«Στην πραγματικότητα δεν μάθαμε από τα WikiLeaks κάτι που δεν θεωρούσαμε αληθινό -όμως είναι ένα πράγμα να γνωρίζεις κάτι γενικά και άλλο να έχεις συγκεκριμένα στοιχεία», υποστηρίζει ο Σλαβόι Ζίζεκ στο άρθρο του στην «Guardian» (19.6.2014), με αφορμή την «επέτειο» δύο ετών αναγκαστικού περιορισμού του Τζουλιάν Ασάνζ σε καθεστώς ασύλου, στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. 


Ο Αυστραλός, Ασάνζ, που ίδρυσε το 2006 τα WikiLeaks, υποχρεώνεται να παραμένει έγκλειστος, αφού οι Βρετανοί, που με τεράστιο κόστος φρουρούν σε εικοσιτετράωρη βάση την πρεσβεία, σκοπεύουν να τον εκδώσουν στην Σουηδία όπου υπήρχε παλαιότερη κατηγορία για σεξουαλικά παραπτώματα βάσει της μαρτυρίας δύο γυναικών (η μια φέρεται να είναι μέλος καθοδηγούμενων από την CIA αντικυβερνητικών ομάδων στην Κούβα). 

Αν και η Βρετανία ψήφισε τον Μάρτιο αναθεώρηση του νόμου περί εκδόσεων προσώπων και οι σουηδικές αρχές έκριναν ανεπαρκή τα στοιχεία, ο Ασάνζ αντιμετωπίζεται με την προηγούμενη νομοθεσία. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι και οι δύο χώρες, με νομικά τεχνάσματα προσπαθούν να μην επωμισθούν την ευθύνη τής έκδοσής του στις ΗΠΑ, όπου εκκρεμεί δικαστική εξέταση από το 2010. Θεωρείται βέβαιο ότι αν βρεθεί στις ΗΠΑ, όπου το FBI ερευνά για «ποινικές και εναντίον της εθνικής ασφάλειας» δραστηριότητές του, ο Ασάνζ θα αντιμετωπίσει κατηγορίες που επισύρουν ακόμα και ποινή θανάτου.

Η
Τσέλσι Μάνινγκ, που παρέδωσε το 2010 στα WikiLeaks έγγραφα που αποδεικνύουν τις στρατιωτικές δραστηριότητες και τα εγκλήματα πολέμου των Αμερικανών σε Ιράκ και Αφγανιστάν, εκτίει ποινή 35 ετών φυλάκισης. Ο χάκερ Τζέρεμι Χάμοντ που υπέκλεψε και παρέδωσε στα WikiLeaks μηνύματα της ιδιωτικής εταιρίας πληροφοριών Stratfor, καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση. Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, που πριν ένα χρόνο αποκάλυψε έγγραφα της NSA, βρίσκεται σε προσωρινό άσυλο στη Μόσχα. Όλοι, διέπραξαν το "έγκλημα" της αποκάλυψης πληροφοριών στους πολίτες.

Σε ποιό σύστημα η αποκάλυψη εγγράφων που απλώς αποδεικνύουν εγκληματικές πράξεις και μάλιστα σε βάρος της ανθρωπότητας, συνιστά «εγκληματική πράξη»; 
Σε αυτό που αποκρύπτει πληροφορίες υψίστης σημασίας για τις πολιτικές ελευθερίες την ίδια ώρα που ισχυρίζεται ότι προστατεύει τους πολίτες ανά τον κόσμο.
Σε αυτό όπου η υποκρισία δεν γνωρίζει όρια και άπαντες -σύμμαχοι και μη-, εκτός από τους απλούς πολίτες ανά τον κόσμο, επωφελούνται από το θράσος την ασυδοσία και τον ολοκληρωτισμό των στρατιωτικών και μυστικών υπηρεσιών.
Σε αυτό όπου η ελευθερία είναι ψευδαίσθηση, αφού «η πλειοψηφία των ατόμων βιώνουν τις ζωές τους ως ελεύθεροι, χωρίς να έχουν επίγνωση του βαθμού στον οποίο ελέγχονται από κρατικούς μηχανισμούς», όπως το θέτει ο Ζίζεκ.

Πηγή:
E.Π. για την Εφημερίδα ΕΠΟΧΗ
Πηγή: Δύο χρόνια στη σκιά - RAMNOUSIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου