Powered By Blogger

19.7.19

Τι ακριβώς σηματοδοτεί ο διορισμός του Vicar General στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής



Παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον και πολλές φορές λεπτομερειακά τις εκκλησιαστικές εξελίξεις σχετικές με την εκλογή και την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου. Τώρα παρακολουθούμε --όσο μας το επιτρέπουν οι μέχρι τώρα δηλώσεις του νέου αρχιεπίσκοπου, οι επίσημες ανακοινώσεις της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και τα δημοσιεύματα του Τύπου--  τις πρώτες κινήσεις του κ. Ελπιδοφόρου προκειμένου να αντιληφθούμε, έστω και σε περιορισμένο βαθμό, την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η ποιμαντορία του.

Δεν πρέπει, βέβαια, να ξεχνιέται ότι ο κ. Ελπιδοφόρος αναλαμβάνει τη διοίκηση της Αρχιεπισκοπής διαδεχόμενος τον Δημήτριο του οποίου η ποιμαντορία διάρκεσε ολόκληρη εικοσαετία. Κατά την περίοδο αυτή συνεχίσθηκε --ως αποτελέσμα των διαρκών παρεμβάσεων του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη ζωή της Εκκλησίας της Αμερικής-- η κατηφορική πορεία της Αρχιεπισκοπής σε όλους σχεδόν τους τομείς. Τα κυριότερα σημεία  αυτού του παρακμιακού τοπίου συνοψίζονται στα εξής:

-- Κλείσιμο ελληνικών σχολείων,

-- Υπολειτουργία της Θεολογικής Σχόλης στη Βοστόνη

(με αμφίβολο ακαδημαϊκό επίπεδο, με απόφοιτους ακατάλληλους, ένα χρέος 18,5 εκατ. δολ. και  με αμφισβητούμενο το ακαδημαϊκό  στάτους της από πολιτειακές και παναμερικανικές ακαδημαϊκές αρχές ),

-- χρεοκοπία της Αρχιεπισκοπής με υποθηκευμένη αρχιεπισκοπή έδρα, και

 -- διακοπή, λόγω τεράστιων οικονομικών σκανδάλων, των εργασιών ανέγερσης του Αγίου Νικολάου στο "Σημείο Μηδέν" του Μανχάτταν που θεωρείται "εθνικό μνημείο".

Ο κ. Ελπιδοφόρος επομένως αναλαμβάνει μια αρχιεπισκοπική διοίκηση με σοβαρότατα προβλήματα και επιπλέον μ' ένα λαό του οποίου έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη τόσο στην ικανότητα όσο και στην τιμιότητα των εκκλησιαστικών του αρχών.

Θα μπορούσε κανείς να σχολιάσει τις λιγοστές δηλώσεις που έκανε ο νέος αρχιεπίσκοπος μέχρι σήμερα, κυρίως κατά την πρώτη επίσημη συνέντευξη τύπου (21 Ιουνίου 2019), σχετικά

-- με το ρόλο της ελληνικής γλώσσας στην ελληνικο-αμερικάνικη ομογένεια και το μέλλον της ελληνικής παιδείας στις ΗΠΑ,

-- τα εθνικά μας θέματα (Κυπριακό, Αιγαίο, Θράκη, μειονότητα Κωνσταντινούπολης κτλ) και

-- τη διαφάνεια που θα επιδιωχθεί στα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής.

Η ασάφεια και οι παραλείψεις που χαρακτηρίζουν τις παραπάνω δηλώσεις οδηγούν αναγκαστικά στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη γραμμή στα παραπάνω θέματα ή --και δεν θέλουμε να το πιστέψουμε αυτό-- ότι τα θέματα αυτά θεωρούνται δευτερεύουσας σημασίας για την νέα αρχιεπισκοπική διοίκηση.



Εκείνο όμως που δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες ως προς τους στόχους της νέας εκκλησιαστικής διοίκησης στην Αμερική είναι η πρώτη διοικητική πράξη του νέου αρχιεπίσκοπου, μόλις δυο μέρες μετά την ενθρόνιση του. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος άρχισε την ποιμαντορία του στις ΗΠΑ με τον διορισμό του πρωτοπρεσβύτερου Αλέξανδρου (Άλεξ) Καρλούτσου ως  Vicar General (Γενικού Βικάριου)  της Αρχιεπισκοπής, και όχι του Αρχιεπίσκοπου, όπως θα περίμενε κάθε ειδικός στα εκκλησιαστικά (1).

Τον διορισμό αυτό η μεγάλη μερίδα του Τύπου τον ξεπέρασε  χωρίς σχόλια στην Ελλάδα και την Αμερική αναπαράγοντας απλώς την σχετική ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής (2), ενώ στο διαδίκτυο εκφράστηκαν ευθύς εξαρχής, με πρωτοπόρο το γνωστό "ΚΑΛΑΜΙ", σοβαρές κριτικές και γενική "απογοήτευση" (3).




Ποιός είναι ο Αλεξ Καρλούτσος;

Ο πρωτοπρεσβύτερος Αλεξ Καρλούτσος είναι γνωστός στην Αμερική και Ελλάδα, ακόμη και στα Ιεροσόλυμα και τη Ρωσία, για τους διάφορους ρόλους που παίζει κατά καιρούς με την ιδιότητα του "Πατριαρχικού Λεγάτου" (Patriarchal Delegate). Οι περισσότεροι τον ξέρουν σαν "κολλητό" του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και βαθειά ανακατωμένο στα οικονομικά της ελληνικής ομογένειας της Αμερικής. Αλλοι τον εκθειάζουν  υπερτιμώντας προφανώς την "προσφορά" του λόγω ορισμένων διασυνδέσεων του με πολιτικούς της Ουάσιγκτον, αλλά κυρίως  λόγω των διαφημιζόμενων συντονιστικών προσπαθειών του για οικονομική ενίσχυση  του Πατριαρχείου. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αυτοί που  προτιμούν να τονίζουν την ευπάθεια του πρωτοπρεσβύτερου για το χρήμα, την πολυτέλεια και την εξουσία. Σε κάθε περίπτωση, αναγνωρίζεται γενικά ότι ο Καρλούστος είναι αυτός που καθορίζει τις τύχες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, αν όχι και του ίδιου του Πατριαρχείου μέχρις ενός σημείου (4).

Στο επίπεδο του απλού και ανώνυμου κόσμου, του πλήθους των πιστών, το όνομα Καρλούτσος ταυτίζεται κατά κανόνα με το χρήμα και την εκκλησιαστική σκευωρία. Οι ομογενείς χαρακτηρίζουν συχνά τον ενιγματώδη πρωτοπρεβύτερο ως "Ρασπούτιν" και "εισπράκτορα του Πατριάρχη". Η γενική αυτή τάση ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο τα τελευταία χρόνια καθώς ο πρωτοπρεσβύτερος είχε το γενικό πρόσταγμα για την συγκέντρωση εκατομύριων δολ. για την ανέγερση του Αγίου Νικολάου στο "Σημείο Μηδέν" του Μανχάτταν, από τα οποία τελικά ένα μεγάλο απροσδιόριστο μέρος "εξανεμίστηκε" --υπόθεση με την οποία ασχολείται τώρα και η αμερικάνικη δικαιοσύνη.

Τα μηνύματα του διορισμού

Να σημειωθεί καταρχή ότι ο διορισμός του Καρλούτσου --η πρώτη, όπως σημειώνεται παραπάνω, επίσημη πράξη της αρχιεπισκοπείας του Ελπιδοφόρου-- πρέπει νάταν καρπός αναγκαστικής συμφωνίας με τον Βαρθολομαίο, δηλαδή πρέπει να επιβλήθηκε στο νέο αρχιεπίσκοπο διότι --όπως επιμένουν αρκετές  λογικοφανείς φωνές από τον εκκλησιαστικό αλλά και τον δημοσιογραφικό κόσμο-- "μόνο ένας μελλοντικός αυτόχειρας θα ήθελε να έχει, όχι απλώς δίπλα του,  αλλά κυριολεκτικά πάνω από το κεφάλι του, ένα επικίνδυνο δολοπλόκο στον οποίο χρεώνονται οι παραιτήσεις τριών αρχιεπισκόπων" (Ιακώβου, Σπυρίδωνα, Δημητρίου) που σήμερα κατηγορούνται από το πατριαρχικό περιβάλλον ως "αδιάλλακτοι" διότι δεν μπόρεσαν "να βρούν τρόπο συνεργασίας" με τον πρωτοπρεσβύτερο!

Πάντως, άσχετα με την προϊστορία του θέματος, με το διορισμό του πρωτοπρεσβύτερου ως Vicar General της Αρχιεπισκοπής ο κ. Ελπιδοφόρος, εκούσια ή ακούσια έστειλε  προς όλες τις κατευθύνσεις ένα μήνυμα σαφές και ξεκάθαρο:

1) αναγνωρίζεται και επιβραβεύεται ο Καρλούτσος για τις μέχρι τώρα οικονομικές πρωτοβουλίες του για το καλό της "Μητέρας Εκκλησίας" (όπως τονίζεται στη σχετική αρχιεπισκοπική ανακοίνωση) και, επομένως, ο πρωτοπρεσβύτερος απαλλάσσεται αυτόματα από κάθε υποψία και κατηγορία για το ρόλο του στην εξαφάνιση εκατομύριων δολ. από τα ταμεία ανέγερσης του Αγίου Νικολάου.

2) τις αλλαγές στη διοίκηση της Αρχιεπισκοπής θα τις  προαποφασίζει το δίδυμο Καρλούτσου-Βαρθολομαίου και, επομένως, η Αρχιεπισκοπή θα συνεχίσει να διοικείται από τον Βαρθολομαίο μέσω του "πατριαρχικού  λεγάτου" του, ενώ ο κανονικός  αρχιεπίσκοπος θα είναι παροπλισμένος και ο ρόλος του θα είναι απλώς αυτός ενός ενοχλητικού πλην απαραίτητου διακοσμητικού κομπάρσου.

Και πράγματι, αν παρακολουθήσει ο αναγνώστης τις μέχρι τώρα κινήσεις του κ. Ελπιδοφόρου, θα διαπιστώσει ότι όλες  έχουν σχέση με εθιμοτυπικές συναντήσεις και επισκέψεις, καθώς και διάφορες πανηγυρτζίδικες εκδηλώσεις ομογενειακού ή καθαρά εκκλησιαστικού χαρακτήρα.

Με βάση ένα υπερφορτωμένο πρόγραμμα που του ετοιμάζει ο Vicar General, τρέχει ο κ. Ελπιδοφόρος σαν ασυγκράτητος  και ταυτόχρονα απροσανατόλιστος δρομέας από τη Νέα Υόρκη στην Ουάσιγκτον και από την Ατλάντα στην Καλιφόρνια και δεν προφθαίνει..., αφήνοντας  τελικά την άσκηση της αρχιεπισκοπικής διοίκησης  στα χέρια του "Γενικού Βικάριου".

Σε περίπτωση που ο κ. Ελπιδοφόρος συνεχίσει ακολουθώντας την ίδια γραμμή και στομέλλον, τότε και αυτή ακόμη η ποικιλότροπα σχολιαζόμενη "συμβασιλεία" του με τον "αντι-αρχιεπίσκοπο" Καρλούτσο δεν θα αποτελεί απλώς μια παραπλανητική υποβάθμιση της  σκληρής και διαφορετικής πραγματικότητας, αλλά δυστυχώς και ενσυνείδητη και εκούσια σύμπραξη στην εξευτέλιση, για μια ακόμη φορά,  των εκκλησιαστικών θεσμών και του αρχιεπισκοπικού αξιώματος.

Αν συνεχίσει ο κ. Ελπιδοφόρος όπως άρχισε, περιφερόμενος και μη συμμαζευόμενος, όλοι σύντομα θα συνειδητοποιήσουν την ολοκληρωτική αντιστροφή που θάχει συντελεσθεί στους ρόλους αρχιεπίσκοπου και αντι-αρχιεπίσκοπου…

-----------------------------------------------------

1) Ο αξίωμα του "Vicar General" της Καθολικής Εκκλησίας αποδόθηκε στα ελληνικά με το "Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος" (Βλ. https://www.goarch.org/news/releases/-/asset_publisher/rlvS19snJYAk/content/archbishop-elpidophoros-of-america-appoints-father-alexander-karloutsos-as-vicar-general-of-the-archdiocese?p_r_p_564233524_resetCur=false&_101_INSTANCE_rlvS19snJYAk_languageId=el_GR ).  Είναι προφανώς  ανακριβής και σκόπιμη η απόδοση αυτή, όπως μας διαβεβαιώνουν θεολόγοι εξοικειωμένοι με την Καθολική θεολογία και πράξη.

2) Βλ. https://www.goarch.org/-/archbishop-elpidophoros-of-america-appoints-father-alexander-karloutsos-as-vicar-general-of-the-archdiocese. και  https://www.goarch.org/news/releases/-/asset_publisher/rlvS19snJYAk/content/archbishop-elpidophoros-of-america-appoints-father-alexander-karloutsos-as-vicar-general-of-the-archdiocese?p_r_p_564233524_resetCur=false&_101_INSTANCE_rlvS19snJYAk_languageId=el_GR .  Εξαίρεση αποτελεί ο μητσοτακικός "Εθνικός Κήρυξ" της Νέας Υόρκης, ο οποίος μια βδομάδα μετά τον συζητούμενο διορισμό άρχισε δειλά-δειλά να επαινεί τη σοφία της πρώτης επίσημης πράξης του κ. Ελπιδοφόρου, χαρακτηρίζοντας την "καλή και έξυπνη κίνηση"  ("Καλή κίνηση" - 29-30 Ιουνίου 2019).


3)  Αρκετές λεπτομέρειες για την εξέλιξη του αμφιλεγόμενου πρωτοπρεσβύτερου κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια μπορεί ο αναγνώστης να βρεί στο  "Όταν ο δεύτερος γίνεται πρώτος και ο Πρώτος ως έσχατος εκπαραθυρώνεται…" ( https://pnemorem1.blogspot.com/2018/09/blog-post_12.html - 12 Σεπτεμβρίου 2018 )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου