31.7.14

Η Αργεντινή δεν πτοείται ενώπιον των ληστρικών αμοιβαίων κεφαλαίων


Ο δικαστής και ο γύπας, φωτομοντάζ στα κοινωνικά δίκτυα της Αργεντινής που δείχνει τον Αμερικανό δικαστή Thomas Griesa (84 χρονών!) παρέα με έναν γύπα.
Solidarité & Progrès (Γαλλία)       (μτφ. Κριστιάν)
Μετά από δύο ημέρες μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη μεταξύ της Αργεντινής και των ληστρικών γυπών αμοιβαίων κεφαλαίων, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με την καταβολή 1,6 δις. δολαρίων (1, 33 δις. συν τους τόκους) που είχε διατάξει ο  δικαστής Thomas Griesa με προθεσμία 30ής Ιουλίου 2014.

Ο οργανισμός αξιολόγησης των ΗΠΑ Standard & Poors έσπευσε αμέσως να δηλώσει ότι η Αργεντινή βρίσκεται σε στάση πληρωμών, παρέχοντας με το ίδιο κτύπημα νομιμότητα σε αυτά τα ληστρικά αμοιβαία κεφάλαια γύπες που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους και που αναπτύχθηκαν από την αυτοκρατορία της Wall Street και του Σίτι.

Σε συνέντευξη Τύπου στο προξενείο της Αργεντινής στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Axel Kicillof κατήγγειλε δριμύτατα αυτή την κατάσταση, δηλώνοντας ότι η κυβέρνησή του δεν είχε καμία πρόθεση να θυσιάζει την κυριαρχία της ούτε την ελευθερία απόφασης  της σε σχέση με τη στρατηγική της οικονομικής ανάπτυξης:

«Εμείς δεν θα υπογράψουμε κάτι που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της Αργεντινής. Δεν θα δώσουμε τα πάντα για να είμαστε σε θέση να διαπραγματευτούμε με τα ληστρικά αμοιβαία κεφάλαια γύπες. Εκπροσωπούμε ένα κράτος που έχει τους δικούς του νόμους, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Αργεντινών και δεν θα ενδώσουμε σε εκβιαστικά αιτήματα».

Ο υπουργός εξήγησε ότι είχε προσφέρει να αποπληρώσει τα ληστρικά αμοιβαία κεφάλαια γύπες με τις ίδιες τιμές με τους λοιπούς κατόχους του Αργεντινού χρέους (το οποίο θα τους έδινε μια απόδοση του 300%, δεδομένου ότι αγόρασαν τα ομόλογα για σχεδόν τίποτα μετά την αναδιοργάνωση του χρέους πριν έξι χρόνια), αλλά απέρριψαν την προσφορά. 

Η Αργεντινή δεν μπορούσε να ενδώσει στο αίτημα τους χωρίς να προκαλέσει τη ρήτρα RUFO (Δικαιώματα μετά από Μελλοντικές Προσφορές,   Rights Upon Future Offers), το οποίο θα άνοιγε  την πόρτα σε ένα κύμα αγωγών από τους άλλους κατόχους του χρέους, ζητώντας ισότιμη μεταχείριση με τα κεφάλαια γύπες.

«Η ευθύνη ανήκει στον Griesa», είπε ο υπουργός. 
Η κατάσταση αυτή είναι άνευ προηγουμένου, διότι η Αργεντινή έχει τα χρήματα για να πληρώσει τα χρέη της, αλλά τα αργεντινά κεφάλαια που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες για την πληρωμή των άλλων ομολογιούχων έχουν κατασχεθεί για την κάλυψη των απαιτήσεων των ληστρικών αμοιβαίων κεφαλαίων γύπων: 

«Πώς μπορεί ο δικαστής να αναστείλει τις πληρωμές; Τα χρήματα είναι εκεί, αν υπήρχε στάση πληρωμών δεν θα ήταν εκεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου