Powered By Blogger

14.2.12

Πως είπατε; Δεν τους αρκεί η ψήφιση από τη Βουλή; Αντιδρά ο Νότος της Ευρωζώνης στα προγράμματα λιτότητας...

Ἀναρτήθηκε ἀπὸ τὸν/τὴν
Ρεπορτάζ από το Έθνος
Υπογραμμίζοντας τις επιφυλάξεις των εταίρων της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λυκ Φρίντεν, δήλωσε την Δευτέρα ότι μία αποτυχία της Ελλάδας να συμμορφωθεί με τους όρους που της έχουν τεθεί, τότε θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ.
Σύμφωνα με τον Φρίντεν, οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν προετοιμαστεί και είναι θωρακισμένες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Συνεχίζω να πιστεύω ότι πρέπει να πράξουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε (ακέραια) την ευρωζώνη, με όλα τα μέλη της. Αλλά πάλι, αυτό εξαρτάται από την Ελλάδα σήμερα», δήλωσε ο Φρίντεν στο Ατλαντικό Συμβούλιο, στην Ουάσιγκτον.
«Συνεπώς, εάν ο ελληνικός λαός ή η ελληνική πολιτική ηγεσία δεν εφαρμόσει το σύνολο αυτών των όρων- και γνωρίζω ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο για τον ελληνικό λαό και δεν υποτιμώ τα προβλήματα που δημιουργεί στους Ελληνες- εάν δεν το κάνουν, νομίζω ότι αποκλείουν εαυτούς από την ευρωζώνη και οι συνέπειες για τις άλλες χώρες τώρα θα είναι λιγότερο σημαντικές από ό,τι έναν χρόνο πριν».
«Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει ότι είναι καλύτερο να αφήσει την ευρωζώνη από το να συνεχίσει με τόσο μεγάλες περικοπές», πρόσθεσε .
Ενα υποτιμημένο νόμισμα θα της δώσει μεγαλύτερη ευελιξία. Θα είναι κάτι που θα κάνει την Ελλάδα να αρχίσει από την αρχή, να δημιουργήσει οικονομία, παρά επαγγέλματα. Αυτό ωστόσο είναι ένα σενάριο που δεν προτιμώ», κατέληξε ο Φρίντεν.
Επίσης, κάτι που δεν αναφέρεται στο ρεπορτάζ, δήλωσε ότι μάλλον θα έπρεπε να χρηματοδοτηθεί περισσότερο το ΔΝΤ από τις Η.Π.Α.
Σε άλλο ρεπορτάζ του Euro2day έχουμε και άλλα ευχάριστα:
Τραβάνε κι άλλο το σχοινί οι Βόρειοι
Κίνδυνος ματαίωσης του eurogroup – Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία θα εγκρίνουν το δάνειο μόνον εαν έχει ρήτρα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ;
- Διαρροές πως πρόκειται για επικοινωνιακά παιχνίδια των σκληρών της Ευρώπης με στόχο τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο κούρεμα και ”σκιάχτρο” την ελληνική χρεοκοπία
- Ο Σόιμπλε φέρεται να απαιτεί όρους υποτέλειας της Ελλάδας για παραδειγματισμό
- Προσχηματικά η Γερμανία και οι δορυφόροι της εγείρουν νέες απαιτήσεις για να μας ”τρενάρουν” την εκταμίευση του νέου δανείου
- Μαίνεται παρασκηνιακός πόλεμος μεταξύ Μέρκελ-Σόιμπλε και Γερμανικού ”άξονα” με ευρωπαίους τεχνοκράτες
- Όλα θα αποφασιστούν στην σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της προπαρασκευαστικής του eurogroup ομάδας εργασίας
Ευφορία ψεύτικη και για λίγες ώρες φαίνεται πως υπάρχει στην Ευρώπη μετά το ΝΑΙ της Ελληνικής Βουλής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euro2day, οι συνεχείς νέες απαιτήσεις του μπλοκ του Βορά, δηλαδή κυρίως της Γερμανίας και ακολούθως της Ολλανδίας και της Φιλανδίας, απειλούν ακόμα και με ματαίωση του κρίσιμου για την Ελλάδα αυριανού eurogroup.
Πολλά θα σηματοδοτηθούν από τη σημερινή συνεδρίαση του European Working Group, δηλαδή της τεχνοκρατικής ομάδας που προετοιμάζει τις συνόδους των υπουργών οικονομικών, και κυρίως αν από αυτή τη συνεδρίαση ανάψει πράσινο ή κόκκινο για τη σύγκληση του αυριανού eurogroup.
Τώρα πια, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Γερμανία και οι δορυφόροι της, δεν απαιτούν μόνο τις υπογραφές των Ελλήνων πολιτικών αρχηγών στο νέο δάνειο, και τα 325 εκατομμύρια ευρώ που λείπουν αλλά και :
- όρους που να δείχνουν σε όλο τον κόσμο πως η Ελλάδα τιμωρείται με απώλεια εθνικής κυριαρχίας
- εποπτεία σε όλη την ελληνική οικονομία με ευρωπαίους επίτροπους σε όλα τα υπουργεία
- να αναγράφεται στη νέα σύμβαση η λύση της ελληνικής συντεταγμένης χρεοκοπίας εαν δεν αποδώσει το κούρεμα
Σύμφωνα με πληροφορίες οι χώρες αυτές προωθούν υπογείως και άλλο έναν όρο, δηλαδή της εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη εαν δεν πιάσουμε δημοσιονομικούς στόχους σε συγκεκριμένο χρόνο.
Καλά πληροφορημένες πηγές από το Βερολίνο κάνουν λόγο για ανοιχτή κόντρα μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε λόγω των συνεχών πιέσεων του τελευταίου προς την Ελλάδα.
Επίσης διαρρέεται από τις Βρυξέλλες πως οι κοινοτικοί αξιωματούχοι, όπως ο Γιούνκερ, προσπαθούν να ορθώσουν το ανάστημα τους έναντι του γερμανικού ”άξονα” πριν αλλάξει τις ισσοροπίες μέσα στην ευρωζώνη. Μάλιστα η πρώτη μάχη θα δοθεί σήμερα με στόχο να αποφασιστεί η κανονική διεξαγωγή του αυριανού Eurogroup.

________________________________________________


Κορυφώνονται οι αντιδράσεις στο Νότο της Ευρωζώνης εναντίον των προγραμμάτων λιτότητας, τα οποία προκαλούν «έκρηξη» της ανεργίας.

Η συνταγή της λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες «έχει χρεοκοπήσει», δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάσιμο Ντ' Αλέμα. Η Μέρκελ οδηγεί την Ευρώπη σε κρίση ανάλογη εκείνης του 1929, προειδοποιεί ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος.

Πράγματι, η εκρηκτική κατάσταση στο Νότο της Ευρωζώνης προκαλεί έντονες αντιδράσεις από την πλευρά πρώην Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι επικρίνουν την τακτική της μονομερούς λιτότητας που επιβάλλει το Βερολίνο.

Ετσι μετά τον επί μία δεκαετία πρωθυπουργό του Βελγίου, Γκι Φέρχοφσταντ, ο οποίος έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Ολι Ρεν, που ασκεί κριτική στην πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας, ενώ, όπως τονίζει, το βάρος θα έπρεπε να στραφεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τη «σκυτάλη» πήρε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάσιμο Ντ' Αλέμα.

Σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύθηκε το Σάββατο στη βελγική εφημερίδα «Le Soir», υπογραμμίζει ότι η διαχείριση της ελληνικής κρίσης είναι ένα κλασικό παράδειγμα έλλειψης διορατικότητας από την πλευρά της σημερινής πολιτικής ηγεσίας στην Ε.Ε.
«Η ελληνική κρίση οφείλεται στους χειρισμούς της Ευρώπης και στην έλλειψη αλληλεγγύης», αναφέρει ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός (1998-2000), προσθέτοντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία της πολιτικής λιτότητας, που στραγγαλίζει την οικονομία και επιβάλλει σε ανυπόφορες θυσίες τον πληθυσμό.

Σύμφωνα με τον κ. Ντ' Αλέμα, η φρασεολογία που χρησιμοποίησαν ορισμένοι υπουργοί κατά της Ελλάδας στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup την περασμένη Πέμπτη ήταν «σκληρή και απαράδεκτη». Η Ε.Ε. δεν πρέπει να μιμηθεί το ΔΝΤ της δεκαετίας του 1970, το οποίο επέβαλε δραστικά προγράμματα λιτότητας στη Λατινική Αμερική, ανέφερε.

Σκληρή επίθεση στην καγκελάριο Μέρκελ άσκησε και ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel». «Θαυμάζω τις ηγετικές ικανότητας της κας Μέρκελ, αλλά, δυστυχώς, οδηγεί την Ευρώπη σε λάθος κατεύθυνση», αναφέρει, προσθέτοντας ότι η κρίση αντιμετωπίζεται με παροχή ρευστότητας και επενδύσεις στην οικονομία και όχι με την εξοικονόμηση δαπανών.

«Εάν επιμείνει η Ευρώπη προς αυτή την κατεύθυνση, τότε θα επαναληφθούν τα λάθη του 1929 που οδήγησαν στην κατάρρευση της αμερικανικής οικονομίας, και αυτό η Ανγκελα Μέρκελ δεν το καταλαβαίνει», τονίζει ο κ. Σόρος, ο οποίος τάχθηκε κατά της εμπλοκής του ΔΝΤ στην ευρωπαϊκή κρίση, διότι, όπως είπε, η Ε.Ε. ήταν σε θέση να επιλύσει το πρόβλημα με δικά της μέσα.
Αναφορικά με την Ελλάδα χαρακτήρισε λανθασμένη τη χορήγηση δανείων με τόσο ψηλά επιτόκια, υπογραμμίζοντας ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος που η χώρα δεν μπορεί σήμερα να βγει από το αδιέξοδο και να διασωθεί, ενώ προέβλεψε ότι το ίδιο θα συμβεί και με την Ιταλία, που πληρώνει πολύ ψηλά επιτόκια.

Ο κ. Σόρος εκτίμησε, πάντως, ότι η νέα βοήθεια θα δοθεί στην Ελλάδα, διότι μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της χώρας θα μετέφερε την κρίση στην Ιταλία και στην Ισπανία, όπου ο κόσμος θα έτρεχε στις τράπεζες να πάρει τα χρήματά του, εξέλιξη η οποία θα προκαλούσε και την κατάρρευση της Ευρωζώνης, καταλήγει ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής.

Κρίση στην Ιβηρική

Η πρωτοφανής σε όγκο διαμαρτυρία στη Λισαβόνα το Σαββάτο, στην οποία εκτιμάται ότι έλαβαν μέρος πάνω από 300.000 διαδηλωτές, στέλνει σαφέστατη απάντηση στην Κομισιόν και στο ΔΝΤ, που ισχυρίζονται ότι το πρόγραμμα της Πορτογαλίας πάει καλά σε αντίθεση με το ελληνικό.

Εάν πήγαινε καλά, δεν θα έβγαινε στους δρόμους ένας τόσο μεγάλος αριθμός διαδηλωτών, ούτε θα ζητούσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών τη χαλάρωσή του από το Γερμανό ομόλογό του. Αίτημα που καταγράφηκε από τις κάμερες στο περιθώριο της συνεδρίασης της Ευρωζώνης την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει αναθεωρήσει τρεις φορές τους τελευταίους μήνες τις προβλέψεις για την ύφεση, φυσικά προς το χειρότερο, με την τελευταία να εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει φέτος 3,1%. Η υποχώρηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη δεδομένης της πρωτοφανούς συρρίκνωσης της κατανάλωσης εξαιτίας των σκληρών μέτρων.

Η Πορτογαλία έχει πάρει βοήθεια 78 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, βρίσκεται σε καθεστώς μνημονίου, ενώ διάχυτη είναι η άποψη των οικονομολόγων ότι θα χρειαστεί και νέο πακέτο βοήθειας, δεδομένου ότι η πορεία της οικονομίας έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με εκείνα της ελληνικής ένα χρόνο νωρίτερα.

Στην Ισπανία οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις εξήγγειλαν γενική απεργία για τις 19 Φεβρουαρίου κατά των μέτρων λιτότητας και κυρίως των αλλαγών στην αγορά εργασίας που αποφασίστηκαν την Παρασκευή από τη νέα κυβέρνηση έπειτα από εντολή των Βρυξελλών.
Τα μέτρα περιορίζουν δραστικά τις αποζημιώσεις εργαζομένων που απολύονται, ενώ προβλέπονται σημαντικά φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν νέους κάτω των 25 ετών. Η αποζημίωση μειώνεται από 45 ημέρες για κάθε έτος εργασίας σε 20 ημέρες, εάν η απόλυση γίνεται για οικονομικούς λόγους.

Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι το μέτρο θα οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις μεγαλύτερων εργαζομένων προκειμένου να προσληφθούν άτομα νεαρής ηλικίας με εξαιρετικά χαμηλό μισθό. Η χώρα μαστίζεται από την ανεργία, που έχει φτάσει στο 23,5% του ενεργού πληθυσμού και στο 50% στους νέων κάτω των 25 ετών.

Εκτός στόχων

Η Ισπανία βρίσκεται εκτός στόχων στο δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο εκτιμάται ότι ανήλθε στο 8% το 2011, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου ECOFIN να το μειώσει στο 6% και στο 4% του ΑΕΠ φέτος.

Προς το παρόν, η Κομισιόν αρνείται την αναθεώρηση του στόχου ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος προσαρμογής, προφανώς επειδή δεν το επιτρέπει το Βερολίνο. Η νέα κυβέρνηση βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με την ανάγκη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας.

«Κοινή δήλωση»

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάσιμο Ντ' Αλέμα (φωτογραφία), προανήγγειλε «κοινή δήλωση» το Μάρτιο με το Βέλγο πρωθυπουργό, Ελιο Ντι Ρούπο, και το σοσιαλιστή υποψήφιο στις γαλλικές εκλογές, Φρανσουά Ολάντ, για μια άλλη Ευρώπη, με στόχο την ανάπτυξη, την απασχόληση και την αλληλεγγύη.

Επανήλθε δριμύτερος ο Σόιμπλε

Δριμύτερος επανήλθε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διαμηνύοντας ότι οι υποσχέσεις της Ελλάδας για μέτρα λιτότητας δεν αρκούν πλέον και ζητώντας για μία ακόμη φορά από την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Σε αυστηρό ύφος σε συνέντευξή του στη «Welt am Sonntag», o Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι εναπόκειται στην ίδια την Ελλάδα εάν επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη χώρα του, επεσήμανε, δείχνουν πως στην πλειονότητά τους οι Γερμανοί είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα, τονίζοντας ωστόσο ότι «οι υποσχέσεις της Ελλάδας δεν μας αρκούν» και ζήτησε να υλοποιηθούν, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, τμήματα από το παλαιό πρόγραμμα και να εξοικονομηθούν δαπάνες.

Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βερστερβέλε, σε συνέντευξή του στο «Spiegel», ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθούν περαιτέρω προκαταβολές στην Ελλάδα λέγοντας ότι τώρα μετράνε μόνο οι πράξεις. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γερμανίας, Κρίστιαν Βουλφ, είπε ότι δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική λύση για την Ελλάδα από το πακέτο λιτότητας.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει «αξιοσημείωτες προσπάθειες» ώστε να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές για τα νέα, επώδυνα μέτρα λιτότητας και να αποφύγει μια καταστροφική χρεοκοπία, υποστήριξε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, που εμφανίσθηκε πεπεισμένος ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία για νέα οικονομική βοήθεια προς τη χώρα».

Ερωτηθείς εάν η Ιταλία θα εγκατέλειπε το ευρώ εάν η Ελλάδα κήρυσσε στάση πληρωμών και αποχωρούσε από την Ευρωζώνη, ο κ. Μόντι, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ήταν κατηγορηματικός: «Δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει ελληνική στάση πληρωμών και πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει. Δεύτερον, είτε η Ελλάδα χρεοκοπήσει είτε όχι, δεν νομίζω ότι θα φύγει από το ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - nbellos@naftemporiki.gr
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΉ

2 σχόλια: