Powered By Blogger

14.6.12

Η πόλωση θα ενταθεί μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όσο οι μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν αμφίρροπη μάχη πρωτιάς…

ἀπὸ τὸν/τὴν

Πέντε μέρες απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι πιο κρίσιμες κάλπες των τελευταίων δεκαετιών και η δεύτερη στη σειρά προεκλογική περίοδος που διανύουμε μέσα σε διάστημα δύο μηνών έχει πάρει φωτιά.
Το δίπολο Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ πήρε σάρκα και οστά απεμπολώντας από την πολιτική αρένα το μέχρι πρότινος ισχυρό ΠΑΣΟΚ, το οποίο μένει στο περιθώριο πληρώνοντας τα λάθη που έφεραν τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση. Στις μέρες αυτές οι επικοινωνιακές τακτικές έχουν αρχίσει να κορυφώνονται, μαζεύοντας τα λάθη και τις παλινωδίες των προηγούμενων ημερών, με στόχο να εμφανιστούν ο καθένας ως θεματοφύλακας της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.Με εμφανή τα σημάδια αποδοκιμασίας από την Ευρώπη, αμφότερα τα δύο κομματικά επιτελεία έχουν εστιάσει τη ρητορική τους σε δύο κατευθύνσεις: την παραμονή στην ευρωζώνη και τη συνεχή κριτική στους αντιπάλους. Ενδεικτικό της πόλωσης που έχει δημιουργηθεί γύρω από το ζήτημα της παραμονής στο ευρώ, είναι ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της υπηρεσιακής κυβέρνησης προέκυψαν μείζονα ζητήματα της οικονομίας, κυρίως στην Υγεία και στη συλλογή των εσόδων, ωστόσο και τα δύο κύρια, πλέον, κόμματα δεν «ακούμπησαν» αυτά τα ευαίσθητα θέματα.
Από την άλλη μεριά, το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών παραμένει ανοιχτό, καθώς η προοπτική της αυτοδυναμίας φαίνεται ότι απομακρύνεται. Παρά τις προσπάθειες να ενισχυθεί η πόλωση, το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων, ή αυτών που προτίμησαν στις προηγούμενες εκλογές μικρά κόμματα περιορίζει τις ελπίδες για μονοκομματική κυβέρνηση. Άλλωστε, το πιθανότερο, όπως όλα δείχνουν, είναι και τα δύο κόμματα να θέλουν να αποφύγουν την μονοκομματική κυβέρνηση, με στόχο να μοιραστεί το πολιτικό κόστος των επερχόμενων επιλογών πολιτικής. Άλλωστε αυτό έδειξε και το ναυάγιο του debate πριν μία εβδομάδα περίπου, όταν Σαμαράς και Τσίπρας φαίνεται ότι δεν τα… βρήκαν σε λεπτομέρειες.
Στο στρατόπεδο της Συγγρού, η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί αφενός να απεμπλακεί από την τραυματική εμπειρία συμμετοχής στην κυβέρνηση Παπαδήμου και αφετέρου να ανατρέψει το εις βάρος της κλίμα που δημιουργήθηκε μετά τα πενιχρά ποσοστά των εκλογών του Μαΐου. Παράλληλα, οι τόνοι κατά της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ και της σύγχυσης στις απόψεις μεταξύ των στελεχών, αυξάνονται, ενώ έχει ενταθεί και η αποστολή non papers προς απόδειξη των λεγομένων και την ανάδειξη των συνεχών λαθών των στελεχών του επιτελείου της Κουμουνδούρου.
Από την άλλη μεριά, ο ΣΥΡΙΖΑ αν και στην αρχή της προεκλογικής περιόδου βρισκόταν σε εγρήγορση, όσο περνούσε ο καιρός και έρχονταν καθημερινά τα επικοινωνιακά λάθη από κορυφαία στελέχη, οι τόνοι σχετικά με τις προτάσεις έπεφταν. Η Κουμουνδούρου προσπάθησε να κάνει την υπέρβαση και να φανεί ως ο κύριος εκφραστής της κεντροαριστεράς, παραγκωνίζοντας αφενός το ΠΑΣΟΚ και δείχνοντας περισσότερο κοινωνικό πρόσωπο και προστάτης των αδύναμων στρωμάτων που επλήγησαν από το Μνημόνιο. Επιπλέον, τα περί καταγγελίας του Μνημονίου σταμάτησαν να αποτελούν μέρος της ημερήσιας διάταξης από προβεβλημένα στελέχη.
Στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό η παρουσία των ξένων είναι περισσότερο από εμφανής. Ίσως είναι η μοναδική προεκλογική περίοδος των τελευταίων ετών που οι Ευρωπαίοι μπορούν να καθορίσουν το αποτέλεσμα, αφού οι παρεμβάσεις – απειλές τους για την παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι καταιγιστικές. Οι Βρυξέλλες, και ιδίως η Γερμανία, έχει δείξει ότι δεν θα επιτρέψει καμία αλλαγή στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, σε μία περίοδο μάλιστα που η πολιτική τους αποδοκιμάζεται σφόδρα. Ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται και η διάσπαση στις απόψεις εντός του ευρωπαϊκού κόλπου, με μήλον της έριδος την Ελλάδα, την ώρα που η μέχρι τώρα διαχείριση της κρίσης έχει οδηγήσει την κρίση σε πρωτοφανή κλιμάκωση.
Kαρατζαφέρης: Έχουμε γίνει Μπαγκλαντές. Δριμεία επίθεση τόσο προς τη ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.
“Το δημοσιονομικό πλαίσιο που διέπει τη χώρα είναι στο επίπεδο του Μπαγκλαντές”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, επιρρίπτοντας ευθύνες προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι οδήγησαν την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση.
“Aυτοί κυβέρνησαν. Μας έκαναν να ντρεπόμαστε στο εξωτερικό που είμαστε Έλληνες. Χάσαμε την υπερηφάνεια μας, χάσαμε το επίπεδο της ζωής μας. Αυτοί οι οποίοι έφεραν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καρατζαφέρης για να προσθέσει “ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ζητούν να ξαναψηφιστούν. Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα μία οικογένεια δεν μπορεί να εξασφαλίσει φάρμακα; Πότε θα απολογηθούν αυτοί που ευθύνονται;”. “Τι άλλαξε και αυτοί σήμερα ζητούν την ψήφο του ελληνικού λαού;”, διερωτήθηκε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. “Συζητάμε μόνο ότι αν έρθει η άλλη πλευρά θα λεηλατήσει καταθέσεις. Οδηγούμε το λαό στις κάλπες με το μη χείρον βέλτιστον”, πρόσθεσε. Όπως διεμήνυσε ο κ. Καρατζαφέρης, πάρα πολλοί είναι στοιχισμένοι σε μία πολιτική μη εποικοδομητική. Έχουν στερέψει από επιχειρήματα. Αυτοί που υπέγραψαν πριν από 3 μήνες την επώδυνη αυτή σύμβαση πως θα ζητήσουν επαναδιαπραγμάτευση; “Και από την άλλη είναι πολιτική θέση ότι θα υπάρξει καταγγελία του μνημονίου; Δεν έχουμε πάλι επιβεβαίωση του ΛΑΟΣ;”, σημείωσε επίσης.
“Ανάμεσα στις δύο προεκλογικές περιοδους έπεσε η Ισπανία και τώρα απειλείται η Ιταλία και η Κύπρος”, ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης για να προσθέσει πως “Η Γερμανία κρατάει το Νότο σε καθίζηση”. Οδηγούμεθα στην καταστροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποίησε.
“Είναι μία απειλή ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ γιατί κάποιοι έχουν στερέψει από επιχειρήματα”, επανέλαβε ο κ. Καρατζαφέρης για να επιρρίψει ευθύνες και προς τα 7 πολιτικά κόμματα που πέτυχαν την είσοδό τους στη Βουλή μετά την εκλογική αναμέτρηση της 6ης/5. “Και τα επτά κόμματα δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν κυβέρνηση γιατί φοβήθηκαν μήπως χάσουν ποσοστά”, τόνισε χαρακτηριστικά.
“Την Ελλάδα την κυβερνάει η λέσχη Bilderberg”, έσπευσε να σχολιάσει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. “Το πείραμα τελειώνει και ελπίζω να σωθεί το πειραματόζωο Ελλάδα”, ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης για να σημειώσει πως η Ελλάδα έχει μια χρυσή ευκαιρία: Να χρησιμοποιήσει το σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών και να διεκδικήσει ίση μεταχείριση με την Ισπανία.
“Υπάρχει μία προσπάθεια δημιουργίας ακραίων πολιτικών εκφράσεων οι οποίες θα λειτουργούν ως τιμωρός και νέμεσις”, ανέφερε επίσης. “Πρέπει να προστατέψουμε τη δημοκρατία και όχι να έχουμε τη γροθιά ως επιχείρημα”, πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επανέλαβε την πάγια θέση του πως οδηγός για την ψήφο της 17ης Ιουνίου δεν πρέπει με κανένα τρόπο να είναι ο θυμός και η οργή, αλλά η λογική. “Οι Έλληνες πρέπει να ψηφίσουν με λογική. Όταν ψηφίζει κανείς με θυμό βγάζει θυμωμένα αποτελέσματα” τόνισε χαρακτηριστικά.
Τι δείχνουν οι μυστικές δημοσκοπήσεις για την εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου;
Με βάση πληροφορίες η εκλογική αναμέτρηση εκτυλίσσεται σε ντέρμπι μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις η ΝΔ προηγείται μεταξύ 1,5% με 2,5% σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνοντας στην πρόθεση ψήφου από 25% έως 27%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο φαίνεται να προηγείται της ΝΔ σε 2 από τις 6 συνολικές δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί με ποσοστό 2,5%.
Ωστόσο με βάση το άθροισμα των δημοσκοπήσεων που πραγματοποιούνται τουλάχιστον 6 που έχουν διαρρεύσει στις 4 προηγείται η ΝΔ και στις 2 ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μεσοσταθμικά η ΝΔ λαμβάνει από 25% έως 27% και ο ΣΥΡΙΖΑ από 23,5% έως 25,5%.
Το ΠΑΣΟΚ το τρίτο κόμμα της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης στην κυριολεξία συντρίβεται καθώς χάνει και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς την ΝΔ που αποτελεί το μόνο πόλο εξουσίας από το παλιό πολιτικό σύστημα.
Τα ποσοστά που δίδονται στο ΠΑΣΟΚ κυμαίνονται μεταξύ 9% και 12%.
Το ΚΚΕ ο άλλοτε πυλώνας της Αριστεράς και σταθερό τρίτο κόμμα από την μεταπολίτευση συνθλίβεται εκλογικά.
Τα ποσοστά του στις 17 Ιουνίου θα είναι χαμηλότερα από τις εκλογές στις 6 Μαΐου.
Μετά τα απίστευτα συμβάντα με τον Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής και της Λιάνας Κανέλλη του ΚΚΕ η υπόθεση με τα χαστούκια το ΚΚΕ ανέκαμψε ανεπαίσθητα.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διατηρούν τα δημοσκοπικά τους αποτελέσματα όπως είχαν καταγραφεί την περίοδο όπου επιτρέπονταν οι δημοσκοπήσεις.
Η φθορά προς την ΝΔ που ξεκίνησε πρόσφατα φαίνεται ότι έχει μειωθεί και σταθεροποιείται κοντά στο 6% με 6,5%.
Η Χρυσή Αυγή αποτελεί την έκπληξη καθώς αυξάνει την δύναμη της όχι σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου αλλά σε σχέση με τα τελευταία επίσημα δημοσκοπικά αποτελέσματα.
Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η Χρυσή Αυγή από την υπόθεση Κασιδιάρη βγαίνει κερδισμένη και όχι χαμένη. Τα αποτελέσματα της κινούνται μεταξύ 5,5% και 6,5%.
Η ΔΗΜΑΡ κινείται κοντά στο 5% έχει χάσει προς ΣΥΡΙΖΑ αλλά διατηρεί το βασικό κορμό των ψηφοφόρων της.
Οικολόγοι, ΛΑΟΣ και Δημιουργία Ξανά χάνουν επιπλέον ποσοστά και δεν εισέρχονται στην Βουλή.
bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου