Εξουσία
Στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» υπήρχε άρθρο του Νίκου Κωνσταντόπουλου, πρόεδρου της επιτροπής για τις αλλαγές στο Σύνταγμα που έχει ορίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον τίτλο: «Αρχή με ένα συνταγματικό δημοψήφισμα».
Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, όταν ο πρόεδρος της σχετικής επιτροπής του κόμματος που μπορεί σύντομα να είναι κυβέρνηση της χώρας, βάζει τη φράση «Συνταγματικό Δημοψήφισμα», κάτι που δεν προβλέπεται από το ισχύον συνταγματικό δίκαιο, αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.
Ειδικότερα ο κ. Κωνσταντόπουλος γράφει: «Η αναφορά, σήμερα, στην αναγκαία και δραστική αναθεώρηση του Συντάγματος επιβάλλεται να είναι απαλλαγμένη από δημαγωγίες και μελλοντολογίες. Και οι τρεις αναθεωρήσεις του Συντάγματος του 1975, το 1986, το 2001 και το 2006, υπηρέτησαν κυβερνητικές κι εκλογικές σκοπιμότητες, υπήρξαν συγκυριακές, χωρίς δυναμική αναδιάρθρωσης του δημοσίου βίου και έγιναν ερήμην του πολίτη, θεωρώντας τον λαό «εσωτερικό εχθρό» των δημοκρατικών θεσμών». Πιο κάτω σημειώνει: «Πρέπει λοιπόν να αλλάξει άρδην η όλη αρχιτεκτονική του μονοκομματικού πλειοψηφικού κοινοβουλευτισμού ή αλλιώς του δικομματικού φεουδαρχισμού, που κατάντησε την Ελλάδα «τιμάριο» της διαπλοκής και αποικία χρέους» και καταλήγει ως εξής: «Για μια ριζοσπαστική νέα αναθεώρηση του Συντάγματος, για την αναβάθμιση λαϊκής κυριαρχίας, εθνικής αντιπροσωπείας, Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, κομμάτων και διακυβέρνησης, μπορεί να αρχίσει από την επόμενη Βουλή η αναθεώρηση της διαδικασίας αναθεώρησης του άρθρου 110 του Συντάγματος, των κρίσιμων για τον έλεγχο και τις ευθύνες κυβερνητικών προσώπων και άλλων διατάξεων, με ένα συνταγματικό δημοψήφισμα».
Στην ουσία ο κ. Κωνσταντόπουλος προτείνει να μην ακολουθηθεί πλέον η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, που ορίζει χρονοβόρες και δύσκαμπτες διαδικασίες οι οποίες απαιτούν σύμπτωση ευρύτερων κομματικών συμφερόντων στην πρώτη Βουλή και που στο τέλος καταλήγουν στην αναθεώρηση μόνο από την κομματική πλειοψηφία της δεύτερης (αναθεωρητικής) Βουλής, αλλά προτείνει εδώ και τώρα ένα δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός την αναθεώρηση του Συντάγματος κατευθείαν από την επόμενη Βουλή και μάλιστα προτείνει και κάποιες προς αναθεώρηση διατάξεις που πρέπει να τεθούν στο λαό προς έγκριση, μεταξύ αυτών και του ίδιου του άρθρου 110 που ρυθμίζει τα της αναθεώρησης του Συντάγματος.
Κατά την άποψή μας, αυτό που προτείνει ο κ. Κωνσταντόπουλος και ίσως τελικά και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το έλασσον. Εμείς προτείνουμε γενικό δημοψήφισμα προκείμενου να αποφανθεί ο ίδιος ο λαός αν θέλει, όχι μόνο αλλαγή του τρόπου αναθεώρησης του ισχύοντος Συντάγματος και αναθεώρηση ορισμένων διατάξεων, αλλά αλλαγή του συνόλου του υπάρχοντος Συντάγματος και μάλιστα όχι από τους ίδιους τους πολιτικούς, αλλά δημιουργία εξ υπαρχής Νέου Συντάγματος από τον ίδιο το λαό με Λαϊκή Συντακτική Εθνοσυνέλευση, για εγκαθίδρυση πραγματικής δημοκρατίας στη χώρα.
Πέτρος Χασάπης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου