Powered By Blogger

25.6.13

Τελευταία ζαριά Σαμαρά – Βενιζέλου...

Σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι η ορκωμοσία- Οι εκπλήξεις – Ποιοι έφυγαν, ποιοι έμειναν – Το παρασκήνιο και οι καραμπόλες – Γιατί διαμαρτυρήθηκε ο Δ. Αβραμόπουλος και πως κατέληξε από το Αμυνας στο Πολιτισμού ο Π. Παναγιωτόπουλος – ”’Εφυγε” από το Ανάπτυξης το Μεταφορών και το Πολιτισμού από το Παιδείας
Την τελευταία ζαριά του ρίχνει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και ο μοναδικός πια εταίρος του στην κυβέρνηση πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλης Βενιζέλος με την κυβέρνηση που προέκυψε από τον χθεσινό ανασχηματισμό.
Η πιο σημαντική αλλαγή είναι ότι μπαίνει στο κυβερνητικό σχήμα ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος ως αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Βενιζέλος έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος όχι όμως και το κόμμα του που περίμενε μεγαλύτερη συμμετοχή και “θεσμική ισοτιμία” με πιο “βαριά υπουργεία”. Είναι ενδεικτικό ότι τα δύο υπουργεία που είχε η ΔΗΜΑΡ το Δικαιοσύνης και το Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα πήρε και τα δύο η ΝΔ. 
Πάντως είναι ένα κυβερνητικό σχήμα που μέσα από τις ισορροπίες που τηρήθηκαν θα επιχειρήσει να καλύψει τους δύο βασικούς στόχους που έχει βάλλει ο πρωθυπουργός και που θα καταγράφονται και στην επικαιροποιημένη προγραμματική διακήρυξη: την οικονομική σταθεροποίηση και τις μεταρρυθμίσεις. Στο πλαίσιο αυτό διατήρησε ως είχε το οικονομικό επιτελείο υπό τον κ. Γιάννη Στουρνάρα που έχει το δύσκολο έργο της οικονομίας και των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα ενώ έβαλε φιλελεύθερους και σε άλλους κρίσιμους τομείς. Ο κ. Σαμαράς επέλεξε στελέχη που είναι γνωστά από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις τους για την προσήλωσή τους στην προώθηση των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων παρά το πολιτικό κόστος που ενδεχομένως να έχουν. Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι έδωσε το κρίσιμο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα διαχειριστεί τις χιλιάδες απολύσεις και μετακινήσεις στον δημόσιο τομέα στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ξεπερνώντας την επιφύλαξή του για την οικογένεια. Ο κ. Μητσοτάκης είναι γνωστός για τις φιλελεύθερες απόψεις του περί την ανάγκη μικρού δημόσιου τομέα. Θεωρεί δε ότι μία από τις βασικές αιτίες για την οικονομική καχεξία του ιδιωτικού τομέα τα τελευταία τρία χρόνια είναι ότι δεν έχουν προωθηθεί αποτελεσματικά οι μεταρρυθμίσεις -δηλαδή οι απολύσεις και η συρρίκνωση -του δημοσίου τομέα. 
Αλλά και στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών έβαλε ένα πολιτικό με διαχειριστική ικανότητα τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη για να προχωρήσουν και τα μεγάλα έργα. Έσπασε έτσι το υπερ-υπουργείο που δεν είχε αποδώσει τον πρώτο χρόνο τα αναμενόμενα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Σε άλλο κρίσιμο υπουργείο που δημιουργεί προβλήματα στο πρόγραμμα σταθεροποίησης λογω των μεγάλων ελλειμμάτων του, το υπουργείο Υγείας έβαλε έναν ακόμη δηλωμένο υπέρ των μεταρρυθμίσεων τον κ. Άδωνη Γεωργιάδη που αποτέλεσε και μία από τις εκπλήξεις του ανασχηματισμού. Ο κ. Γεωργιάδης θα προωθήσει χωρίς τους ενδοιασμούς του προκατόχου του το πρόγραμμα καταργήσεων και περικοπών στον τομέα της Υγείας για να κλείσει και η μαύρη τρύπα που διαπιστώθηκε στον τελευταίο έλεγχο της Τρόικας. Έβαλε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας τον κ. Γιάννη Μανιάτη -όπως άλλωστε αναμενόταν- στην θέση του επίσης προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ κ. Λιβιεράτου. Έκπληξη αποτέλεσε και η είσοδος στην κυβέρνηση του κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Ο κ. Κώστας Μουσουρούλης ήταν προγραμμένος από την στιγμή που υπέπεσε στην δυσμένεια της Τρόικας όταν αρνήθηκε να εκκενώσει τα μικρά νησιά. Άλλωστε δεν τον συμπαθούσαν και οι εφοπλιστές που θα προτιμούσαν όμως των κ. Γεωργιάδη.
Από τις εκπλήξεις του ανασχηματισμού είναι ότι στο Εσωτερικών  πήγε ο κ. Γιάννης Μιχελάκης ο οποίος έτσι πήρε την θέση του κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη τον οποίο ο κ. Σαμαράς δεν ήθελε για εσωκομματικούς λόγους. Προς επιβεβαίωση φίλοι του κ. Στυλιανίδη έλεγαν ότι θα υπάρξει από την πλευρά του διαφοροποίηση στο Συνέδριο της ΝΔ που αρχίζει την Παρασκευή. Ο πρωθυπουργός έβαλλε έναν δικό του άνθρωπο στο υπουργείο Δικαιοσύνης τον κ. Χαράλαμπο Αθανασίου στην θέση του κ. Αντώνη Ρουπακιώτη της ΔΗΜΑΡ. Άλλωστε και στην προηγούμενη θέση του του αναπληρωτή Εσωτερικών η αποστολή του κ. Αθανασίου ήταν να ασκεί επιρροή στον χώρο των δικαστικών των οποίο γνωρίζει άλλωστε πολύ καλά.
Συμπερασματικά δίνοντας το Εξωτερικών στον κ. Βενιζέλο ο κ. Σαμαρά κράτησε όλο τον υπόλοιπο κρατικό τομέα: Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημοσίας Τάξεως, Δικαιοσύνης, Αμύνης καθώς επίσης και τα περισσότερα οικονομικά και παραγωγικά υπουργεία αφού ακόμη και ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης είναι με το ένα πόδι στη ΝΔ και με το άλλο στο ΠΑΣΟΚ.
Ενώ όμως η βασική κατανομή και αντίστοιχη συμφωνία έγινε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στις συναντήσεις που είχε ο κ. Σαμαράς μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν έλλειψαν τα προβλήματα και οι καραμπόλες.
Η ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον κ. Βενιζέλο προκάλεσε την αντίδραση του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου ο οποίος διαμαρτυρήθηκε γιατί το πρώτο τη τάξη υπουργείο πηγαίνει στο ΠΑΣΟΚ και παράλληλα ζήτησε και εκείνος θέση αντιπροέδρου την οποία του απέρριψαν αμφότεροι ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος.  Έτσι όμως έμεινε εκτός υπουργείου Αμύνης ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος ο οποίος για μερικές ώρες περιφερόταν από το Εργασίας στο Υγείας για να καταλήξει τελικά στο υπουργείο Πολιτισμού -ουδέτερο με καλή προβολή- και να εκτοπίσει τον μέχρι τώρα αναπληρωτή υπουργό. Πάντως η απόφαση να κατατμηθεί το ενιαίο μέχρι πρότινος υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είχε ληφθεί νωρίτερα όταν το διεκδικούσε η ΔΗΜΑΡ. Λέγεται δε ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος έβαλε όλα τα μέσα που διέθετε για να μπει στην κυβέρνηση και να αποφύγει το δύσκολο υπουργείο Υγείας.
Ειδική περίπτωση αποτελεί το υφυπουργείο δημόσιας τηλεόρασης που πήγε στον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο επί κυβέρνησης Παπαδήμου κ. Παντελή Καψή παλαιό δημοσιογραφικό στέλεχος του ΔΟΛ και τον τελευταίο χρόνο του Πήγασου. Έτσι η δημόσια τηλεόραση αυτονομείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου