Powered By Blogger

9.3.15

Στέλεχος ΔΝΤ: Έδωσαν λεφτά για να σώσουν γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, όχι την Ελλάδα



Σφοδρή κριτική στην Ευρωζώνη, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασκεί το μέλος της διοίκησης του ΔΝΤ Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα, σε συνέντευξή του στον Alpha.
«Έδωσαν λεφτά για να σώσουν γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, και όχι την Ελλάδα», υποστηρίζει ο Μπατίστα, που κατηγορεί την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι υπερασπίζεται υπέρμετρα την Ευρώπη.

Ο ίδιος κάνει λόγο δε για αναγκαία αναδιάρθρωση του μέρους του ελληνικού χρέους που διακρατούν οι Ευρωπαίοι εταίροι. «Μπορεί αυτή η άποψη να μην είναι ευρείας αποδοχής και να μη συγκεντρώνει συναίνεση, αλλά αν δείτε την κατάσταση στην Ελλάδα, δύσκολα μπορεί να εξέλθει από την κοινωνικο-οικονομική κρίση χωρίς κάποια αναδιάρθρωση χρέους», εκτιμά ο Μπατίστα, προτρέποντας την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί το προνομιακό καθεστώς του ΔΝΤ.

Ο Μπατίστα, που εκπροσωπεί δέκα χώρες στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, ξεκαθαρίζει πως τόσο το Ταμείο, όσο και οι...
Ευρωπαίοι εταίροι, δεν μπορούν να συμπεριφέρονται σαν να μην έγιναν εκλογές στην Ελλάδα και εκφράζει την άποψη ότι είναι λάθος η επιμονή του ΔΝΤ να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις που απορρέουν από το προηγούμενο πρόγραμμα.
Με το Μνημόνιο του 2010 δεν σώθηκε η Ελλάδα αλλά οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες
«Βόμβες» έριξε μέλος του ΔΣ του ΔΝΤ, περιγράφοντας το πρώτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα ως «πρόγραμμα διάσωσης των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών»!

Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, o Νογκέιρα Μπατίστα, εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο ΔΝΤ, παραδέχτηκε ότι τα προγράμματα προς την Ελλάδα φόρτωσαν μεγαλύτερο βάρος στη χώρα απ’ ό,τι στους πιστωτές.

«Τα ελληνική προγράμματα δεν ήταν από τα καλύτερα κεφάλαια στην ιστορία του ΔΝΤ. Επέκρινα τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν το ελληνικό ζήτημα η τρόικα και το ΔΝΤ», δήλωσε ο Νογκέιρα Μπατίστα.

«Ένα από τα βασικά προβλήματα των προγραμμάτων που προτάθηκαν είναι ότι φόρτωσαν με μεγάλο βάρος τις πλάτες της Ελλάδας και όχι με αρκετό τους πιστωτές της. Για παράδειγμα, το 1ο πρόγραμμα του 2010, παρουσιάστηκε ως πρόγραμμα διάσωσης, όμως ήταν κυρίως πρόγραμμα διάσωσης των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας. Η Ελλάδα πήρε πολλά χρήματα, αλλά πήγαν κυρίως στη διάσωση γαλλικών και γερμανικών τραπεζών που αποζημιώθηκαν χωρίς καμία συνεισφορά στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας», περιέγραψε ο ίδιος.

Όσον αφορά το τι πρέπει να γίνει, ο κ. Μπατίστα παραδέχτηκε ότι το χρέος είναι πολύ μεγάλο και η αναδιάρθρωση είναι απαραίτητη.

«Θεωρώ ότι το χρέος είναι πολύ μεγάλο και η λύση της ελληνικής κρίσης πρέπει να περιλαμβάνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τους επίσημους ευρωπαίους πιστωτές της», είπε ο κ. Μπατίστα διευκρινίζοντας όμως πως αυτό δεν πρέπει να αφορά τα δάνεια του ΔΝΤ, καθώς η κυβέρνηση πρέπει να θεωρήσει το ταμείο ως «προνομιακό πιστωτή», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δείτε τη συνέντευξη του κ. Μπατίστα:


 http://www.tribune.gr/politics/news/article/119072/mnimonio-tou-2010-den-sothike-ellada-alla-germanikes-ke-gallikes-trapezes.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου