Τα πάντα είναι ανοιχτά αυτή τη στιγμή αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις. Υπάρχουν όμως μερικά δεδομένα, τα οποία ισχύουν αυτή τη στιγμή, αν και κάποια από αυτά είναι αντιφατικά μεταξύ τους, αντανακλώντας τη σύγχυση που επικρατεί στο μυαλό των Ελλήνων.
του Γ. Δελαστίκ
Εν πρώτοις το 61,3% που ψήφισε «Οχι» είναι βαθύτατα οργισμένο εναντίον των Γερμανών και των υπόλοιπων Ευρωπαίων, την ίδια στιγμή που είναι πολύ απογοητευμένο από την αδυναμία του πρωθυπουργού να αξιοποιήσει το «Οχι» που τόσο απλόχερα του έδωσε ο λαός μας, όταν αυτός το ζήτησε. Το δεύτερο δεδομένο, σε ευθεία αντίθεση με τα παραπάνω, είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει κατά... έτη φωτός ο δημοφιλέστερος Ελληνας πολιτικός. Κατά κανένα τρόπο δεν τον «βαρέθηκαν» οι πολίτες, ούτε επιθυμούν να τον αλλάξουν για να φέρουν στην εξουσία τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τη Φώφη Γεννηματά. Μόνο αν αναλάμβανε τώρα αρχηγός της ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής και γίνονταν αμέσως εκλογές, θα υπήρχε σοβαρή περίπτωση ανατροπής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Με οποιονδήποτε άλλον αρχηγό, η ΝΔ είναι ζήτημα αν θα κατόρθωνε να πιάσει το 25%. Αναλόγως των συνθηκών που θα επικρατούσαν, καθόλου δεν αποκλείεται το ποσοστό της ΝΔ να προσέγγιζε ακόμη και το ιστορικό χαμηλό του Μαΐου του 2012, το 20%. Η υπεροχή του Αλέξη Τσίπρα έναντι των αντιπάλων του δεν επιτρέπει κατά κανένα τρόπο στην αντιπολίτευση να ζητήσει εκλογές.
Αντιθέτως, θέλει να τις αποφύγει πάση θυσία αυτή την ώρα, επειδή τα ποσοστά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σίγουρα θα πέσουν, με το ΠΑΣΟΚ μάλιστα να κινδυνεύει να γίνει... εξωκοινοβουλευτικό κόμμα, συναντώντας το αλήστου μνήμης ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου!
Δεδομένο τρίτο είναι ότι οι Γερμανοί θέλουν να δουν κατ' αρχάς το Ποτάμι να συμμετέχει στην κυβέρνηση και στη συνέχεια τον Σταύρο Θεοδωράκη... πρωθυπουργό! Πέραν των δημοσίων πιέσεων που ασκεί στον πρωθυπουργό ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος κάθε φορά που μιλάει απαιτεί από τον Αλέξη Τσίπρα να διώξει από την κυβέρνηση τον Πάνο Καμμένο και στη θέση του να προσλάβει τον Σταύρο Θεοδωράκη, ασκούνται αφόρητες πιέσεις και στο παρασκήνιο προς την κατεύθυνση αυτή. Τώρα που ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε εκών άκων να υπογράψει νέο μνημόνιο και ως εκ τούτου να ασκεί πλέον μνημονιακή πολιτική, δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι αποκλείουμε την περίπτωση κάποια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας να προσλάβει το Ποτάμι στην κυβέρνηση, διώχνοντας φυσικά τους ΑΝΕΛ, που οι Γερμανοί μισούν θανάσιμα. Και πώς να μην τους μισούν άλλωστε, όταν ο Πάνος Καμμένος είπε πολύ σωστά την Τρίτη πως «είναι πλέον χωρίς αμφιβολία αποδεκτό σε όλη την Ευρώπη ότι την Κυριακή το βράδυ έγινε ένα πραξικόπημα στην καρδιά της Ευρώπης»!
Ο Μάρτιν Σουλτς, ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της Ευρωβουλής [ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα ζητούσε τη συγκρότηση... «κυβέρνησης τεχνοκρατών (!)» στην Ελλάδα για να συμφωνήσει μαζί της το νέο μνημόνιο], άλλαξε γραμμή αυτή την εβδομάδα. Με το που υπέκυψε ο Τσίπρας, ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έσπευσε να δηλώσει ότι «σίγουρα δεν υπήρξε πιο ισχυρός πρωθυπουργός στην ιστορία της Ελλάδας από τον κύριο Τσίπρα σε ό,τι αφορά τη στήριξη στο εσωτερικό»! Το θέμα δεν είναι αν ο Σουλτς είναι απλώς ένας πολιτικός καραγκιόζης, αλλά το αν αυτό προοιωνίζεται πολιτικές ανακατατάξεις. «Το Ποτάμι δεν διεκδικεί ρόλο κυβερνητικού εταίρETHNOSου σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού για την εξεύρεση εθνικά επωφελών λύσεων τόσο σε πρόσωπα όσο και σε προτάσεις» προέκυψε από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Σχεδιασμού του Ποταμιού.
Στο ΠΑΣΟΚ έβαλαν «άγριο χέρι» για τη στάση του εναντίον της κυβέρνησης Τσίπρα οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές στις Βρυξέλλες. Ετσι άλλαξε γραμμή η Φώφη Γεννηματά, η οποία μόνο... ταμπλά δεν έπαθε όταν είδε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως άλλωστε και όλοι οι ηγέτες τόσο της Ευρώπης όσο και της ελληνικής αντιπολίτευσης. «Η εθνική γραμμή για βιώσιμη λύση στηρίζεται σε υπαρκτή και πολύ μεγάλη διακομματική πλειοψηφία στη Βουλή» δήλωσε χαρακτηριστικά τη Δευτέρα, υπό το κράτος πανικού μην τυχόν και προκηρυχθούν εκλογές. Απαίτησε μάλιστα από τον Αλέξη Τσίπρα να... «τερματίσει την κινούμενη άμμο της εκλογολογίας». Από την έκταση των ψήφων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά της συμφωνίας και την αντίδραση του πρωθυπουργού σε αυτήν (παραμέτρους άγνωστες την ώρα που γραφόταν αυτό το άρθρο) θα έχουμε σήμερα - αύριο μια ακόμη ψηφίδα στο πολιτικό παζλ.
ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου