Το παρακάτω άρθρο βρήκα σε ιστορικό αρχείο των ΗΠΑ. Παραθέτω αυτούσια τη μετάφραση του άρθρου της εφημερίδας Indiana Centinel, Volume 5, Number 19, 8 September 1821, από τη Σελίδα 3, Foreign Articles,…
———————
«Τουρκία
Ένα σκάφος έφθασε στη Φιλαδέλφεια, με εφημερίδες του Λίβερπουλ της 5ης Ιουλίου –είπαν ότι δεν περιέχουν κάτι το ενδιαφέρον. Η ακόλουθη· περίληψη δίδεται από την Freeman’s Journal.
———————
«Τουρκία
Ένα σκάφος έφθασε στη Φιλαδέλφεια, με εφημερίδες του Λίβερπουλ της 5ης Ιουλίου –είπαν ότι δεν περιέχουν κάτι το ενδιαφέρον. Η ακόλουθη· περίληψη δίδεται από την Freeman’s Journal.
Το Ιάσιο και το Βουκουρέστι ήταν στα χέρια των Τούρκων· και ο πρίγκιπας Υψηλάντης, ο οποίος ακόμα παρέμενε στην Τεροβίτσα με 10.000 άνδρες, ήταν στα πρόθυρα να δεχθεί επίθεση από τις συμπτυγμένες δυνάμεις του Χατζή Αχμέτ Πασά και του Γιουσούφ Πασά της Βραΐλα. Οι Έλληνες κάτοικοι του Βουκουρεστίου ήταν αφοπλισμένοι. Η Πάτρα είχε σχεδόν ολοκληρωτικά καταστραφεί από τους Τούρκους και οι κάτοικοι εκτελούνταν σε μεγάλους αριθμούς. –Οι Έλληνες, παρ’ όλα αυτά, είχαν μια αποφασιστική υπεροχή έναντι των Τούρκων στη θάλασσα. Είχαν καταλάβει ένα μεγάλο αριθμό τουρκικών σκαφών, στέλνοντας στο θάνατο όλα τα πληρώματα, που αριθμούσαν περίπου 5.000 άνδρες : κανείς δεν έκανε πίσω ούτε οι Έλληνες ούτε οι Τούρκοι. Πηγές από την Κωνσταντινούπολη στις 25 Μαΐου, αναφέρουν την επαναφορά μιας σχετικής ηρεμίας, αλλά οι συλλήψεις συνεχίζονταν. Ο μέγας Σουλτάνος είχε καταφέρει να καταστείλει τις στασιαστικές αναταραχές των Γενιτσάρων, απειλώντας ότι θα τους στείλει το κεφάλι του γιου του, που ήταν κληρονόμος του θρόνου, και μετά θα θάβονταν ο ίδιος κάτω από τα ερείπια του σαραγιού!
Ένα μεγάλο ελληνικό πλοίο, φορτωμένο με μεγάλες ποσότητες από όπλα και πυρομαχικά με προορισμό το Μοριά, προς ενίσχυση των Ελλήνων εξεγερμένων εκεί, εντοπίστηκε από την αγγλική φρεγάτα «Révolutionnaire», με καπετάνιο τον Pellew και το διέταξε να παραδοθεί. Προέκυψε μια σύγκρουση. Οι Άγγλοι είχαν τέσσερις άνδρες νεκρούς και αρκετούς τραυματίες. -Το ελληνικό πλοίο πιάστηκε και ρυμουλκήθηκε ως την Ζάκυνθο.- Ως συνέπεια αυτού του συμβάντος, η Βρετανική κυβέρνηση διέταξε την αποστολή δύο επιπλέον πολεμικών ιστιοφόρων και κάποια από τα καλύτερα τάγματα να σπεύσουν άμεσα στα Ιόνια νησιά, των οποίων οι κάτοικοι λέγεται ότι είχαν μεγάλη φαγούρα για να συμμετέχουν στον κοινό σκοπό με τους άλλους Έλληνες. [Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να κάνουν ένα κοινό σκοπό με τους Έλληνες και να πετύχουν την εκδίωξη των “προστατών” τους]»
*Το κείμενο στις αγκύλες και η πλάγια γραφή είναι η άποψη του συντάκτη του άρθρου, της εφημερίδας.
**Παρακαλείται κάποιος συντάκτης στο wikipedia να αναλάβει ώστε να συμπληρωθεί στην ιστορία της φρεγάτας ‘Révolutionnaire’ το παραπάνω συμβάν, όσο και η ενεργή συμμετοχή της Βρετανίας στην Ελληνική επανάσταση, για ιστορικούς λόγους.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου