Powered By Blogger

23.9.21

Η.Π.Α: ΤΑΛΑΙΠΩΡΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ, ΚΑΚΟΜΟΙΡΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ...

 


Είναι γραμμένο φαίνεται η ταλαίπωρη Ομογένειά μας στις ΗΠΑ νάναι καταδικασμένη σε μαρασμό καθώς αναπόφευκτα δέχεται τον δυσμενή αντίκτυπο των  παντοειδών και συνεχών σκανδάλων τα οποία εδώ και τριάντα χρόνια οδηγούν την Αρχιεπισκοπή Αμερικής στον κατήφορο της σταδιακής παρακμής.

Ένα τέτοιο σκάνδαλο ήταν, πρόσφατα, και η συμμετοχή του αρχιεπίσκοπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στην τελετή για τα εγκαίνια του "Τουρκικού Σπιτιού" στη Νέα Υόρκη. Για την ενέργεια του αυτή ο Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε αυστηρή κριτική από τον ομογενειακό Τύπο και τις τοπικές οργανώσεις, αλλά και από τα ΜΜΕ της Ελλάδας.

Όσο κι αν επιμένει ο κ. Ελπιδοφόρος  ότι πριν την παραπάνω τελετή είχε συχνή "τηλεφωνική επικοινωνία" με το Πατριαρχείο, δηλ. με τον κ. Βαρθολομαίο, δεν δικαιολογείται με κανένα τρόπο η συμμετοχή του σε επίσημο τουρκικό πανηγύρι, την ώρα μάλιστα που εκπροσωπεί του ορθόδοξο Ελληνισμό της Αμερικής και ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος δέχονται τόσες και τόσες τουρκικές προκλήσεις.  Όσο για τα υπόλοιπα περί χειροφιλημάτων κτλ. είναι αποκυήματα  κακοήθους "δημοσιογραφικής" φαντασίας. Φορώντας μάσκα φίλησε ο αρχιεπίσκοπος το χέρι του Ερντογάν;  Είπαμε, βρε παιδιά...

Βέβαια -για όσους δεν ασχολούνται σχετικά και δεν γνωρίζουν- η τραγωδία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής  και της άρρηκτα μ' αυτήν συνδεδεμένης Ομογένειας αρχίζει το 1991, τότε που αναρριχήθηκε στον Οικουμενικό Θρόνο ο κ. Βαρθολομαίος. Οι διαρκείς παρεμβάσεις, άγαρμπες συνήθως, ενός κατ' ουσία άπειρου σε ποιμαντικά θέματα πατριάρχη στη περίπλοκη ζωή της Εκκλησίας της Αμερικής υπήρξαν καθοριστικές για την πορεία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και της Ομογένεια από τότε μέχρι σήμερα. Σειρά Αρχιεπισκόπων έχασε τον θρόνο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, από τον μακαριστό Ιάκωβο, τον Σπυρίδωνα και τον Δημήτριο, όταν αυτοί δεν ικανοποιούσαν τις βουλήσεις του κ. Βαρθολομαίου. Αρχιεπισκοποφαγίας το ανάγνωσμα...

Σε τι απέβλεπαν οι διαρκείς πατριαρχικές παρεμβάσεις; Βασικά, στην κατοχύρωση της θέσης του "προσωπικού φίλου" του πατριάρχη, του ιερωμένου Άλεξ Καρλούτσου, υπονομεύοντας -εξυπακούεται- τη θέση του εκάστοτε αρχιεπίσκοπου. Έτσι φθάσαμε στην εκπαραθύρωση και των τριών αρχιεπισκόπων Αμερικής: του Ιάκωβου, του Σπυρίδωνος, του Δημητρίου και - όπως όλα δείχνουν, στην επικείμενη αναγκαστική "παραίτηση" του Ελπιδοφόρου. Στην επικείμενη "παραίτηση" του κ. Ελπιδοφόρου θα παίξουν σημαντικό ρόλο και οι πολιτικές αντιδράσεις Αθήνας και Λευκωσίας που θα "ρίξουν λάδι" στο μύλο της Αρχιεπισκοποφαγίας. 

Θεωρείται μάλιστα πιθανό ο κ. Βαρθολομαίος να ενθάρρυνε τη συμμετοχή του φιλόδοξου Ελπιδοφόρου στο τούρκικο πανηγύρι γνωρίζοντας ότι θα προκαλούσε θύελλα αντιδράσεων αλλά ταυτόχρονα θα διευκόλυνε τον ίδιο στην επιχείρηση αντικατάστασης του τέταρτου κατά σειρά αρχιεπίσκοπου Αμερικής  που τόλμησε να θίξει τον "προσωπικό φίλο" του, τον πασίγνωστο φάδερ  Άλεξ ο οποίος απολύθηκε οριστικά από την Αρχιεπισκοπή στις 16 του Σεπτέμβρη.

Σε ανάρτησή μας στις 26-02-2020 με τίτλο " Μηνύματα δυσοίωνα από την Εκκλησία της Αμερικής" γράφαμε: "Τα μηνύματα που φθάνουν τελευταίως απ' την Αμερική και αφορούν την ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή, δεν φαίνονται νάναι ενθαρρυντικά για μια ειρηνική και ομαλή εξέλιξη των εκκλησιαστικής ζωής.  Όλα δείχνουν πως στα ανώτατα επίπεδα, αλλά πάντα υπογείως και μακριά απ' τα φώτα της δημοσιότητας, διεξάγεται ένας σκληρός και αμείλικτος  "αγώνας εξουσίας" με αντιμέτωπους το νέο αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και τον γνωστό φάδερ Άλεξ Καρλούτσο,  "γενικό βικάριο" της αρχιεπισκοπής, προσωπικό "φίλο" και διαχρονικό εκπρόσωπο του πατριάρχη Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ.

Το συγκρουσιακό κλίμα που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στην αρχιεπισκοπή κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητικό. Ωστόσο, όσο και να  διαψεύδεται επισήμως, επιβεβαιώνεται με γεγονότα και συχνές μαρτυρίες προερχόμενες από κύκλους της αρχιεπισκοπής και στελέχη των μεγάλων οικονομικών οργανισμών της. Σοβαροί παρατηρητές των εκκλησιαστικών εξελίξεων σημειώνουν ότι η αντιπαράθεση ήταν αναμενόμενη, θέμα χρόνου, δεδομένου ότι  παρόμοιες κόντρες είχαν σημειωθεί και στο παρελθόν μεταξύ  αρχιεπισκόπων Αμερικής (Ιάκωβου, Σπυρίδωνα, Δημήτριου) και πατριαρχικού εκπρόσωπου. Απλώς τώρα "επαναβιώνονται περιστατικά του παρελθόντος", σύμφωνα με τους σχολιαστές.
Είναι γνωστό πως και που κατέληξαν στο παρελθόν οι αναμετρήσεις μεταξύ αρχιεπισκόπων και πατριαρχικού εκπρόσωπου, όσο και αν ο ρόλος του τελευταίου είναι ανεπίσημος και μη θεσμικός: αναγκάστηκαν να "παραιτηθούν" και οι τρεις αρχιεπίσκοποι, ενώ επιβλήθηκε απόλυτα ο η διοικητική και οικονομική εξουσία του διαχρονικού  πατριαρχικού εκπρόσωπου.

Πριν κάθε αρχιεπισκοπική παραίτηση μεσολαβούν πάντα τα γνωστά υπονομευτικά σενάρια με τεχνητές "κρίσεις" οι οποίες προωθούνται και μεγιστοποιούνται με τη βοήθεια της ομογενειακής εφημερίδας "Εθνικός Κήρυξ" που έχει "ακατάλυτη" συμμαχία με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον εκπρόσωπό του, φάδερ Άλεξ".

Οι διαρκείς παρεμβάσεις του κ. Βαρθολομαίου στη ζωή της Εκκλησίας της Αμερικής, η έξη αντικατάστασης κάθε λίγο και λιγάκι αρχιεπισκόπων, η  προσωποπαγής προσέγγιση των εκκλησιαστικών θεμάτων της Αμερικής κτλ. είχαν ως απτό αποτέλεσμα να αποξενωθούν ακόμη περισσότερο από την ελληνορθόδοξη Εκκλησία οι πιστοί που δεν εκπλήττονται πια βλέποντας ελληνορθόδοξους ναούς να βγαίνουν στο σφυρί και ελληνικά σχολεία να κλείνουν τό ένα μετά το άλλο .

15 σχόλια:

  1. Είναι γραμμένο φαίνεται η ταλαίπωρη Ομογένειά μας στις ΗΠΑ νάναι καταδικασμένη σε μαρασμό καθώς αναπόφευκτα δέχεται τον δυσμενή αντίκτυπο των παντοειδών και συνεχών σκανδάλων τα οποία εδώ και τριάντα χρόνια οδηγούν την Αρχιεπισκοπή Αμερικής στον κατήφορο της σταδιακής παρακμής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σειρά Αρχιεπισκόπων έχασε τον θρόνο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, από τον μακαριστό Ιάκωβο, τον Σπυρίδωνα και τον Δημήτριο, όταν αυτοί δεν ικανοποιούσαν τις βουλήσεις του κ. Βαρθολομαίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε τι απέβλεπαν οι διαρκείς πατριαρχικές παρεμβάσεις; Βασικά, στην κατοχύρωση της θέσης του "προσωπικού φίλου" του πατριάρχη, του ιερωμένου Άλεξ Καρλούτσου, υπονομεύοντας -εξυπακούεται- τη θέση του εκάστοτε αρχιεπίσκοπου. Έτσι φθάσαμε στην εκπαραθύρωση και των τριών αρχιεπισκόπων Αμερικής: του Ιάκωβου, του Σπυρίδωνος, του Δημητρίου και - όπως όλα δείχνουν, στην επικείμενη αναγκαστική "παραίτηση" του Ελπιδοφόρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έντονη δυσφορία σε Αθήνα και Λευκωσία για τον Αμερικής Ελπιδοφόρο
    https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-amerikis/45712-entoni-dysforia-se-athina-kai-lefkosia-gia-ton-amerikis-elpidoforo?fbclid=IwAR1pLGgVwxPQgjwldIffWmgMb2RYdWMnwvVeHwGLJcJmhXbDpy209kwDWGE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έντονη δυσφορία σε Αθήνα και Λευκωσία για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής - Ο Νίκος Αναστασιάδης ακύρωσε τη συνάντηση που επρόκειτο να έχει μαζί του και το ίδιο αναφέρουν πληροφορίες ότι προσανατολίζεται να κάνει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που ταξιδέψει το απόγευμα για την έδρα των Ηνωμένων Εθνών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σοβαρή κρίση και διπλωματικές παρενέργειες στις σχέσεις της ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής με την Ελλάδα και την Κύπρο προκαλεί η πρωτοβουλία του αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου να παραστεί σε φιέστα για τα εγκαίνια του λεγόμενου «Σπιτιού της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη που οργάνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συμμετείχε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ.

    Τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία αιφνιδιάστηκαν από τη στάση του προκαθήμενου της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στις ΗΠΑ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε ενημερώσει για την πρόθεσή του να δώσει το παρών σε μια εκδήλωση, η οποία, εκτός των άλλων συμβολισμών, εμπεριείχε και τη νομιμοποίηση της συμμετοχής του επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές στη Νέα Υόρκη αναφέρουν ότι ειδικά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρισκόταν τις προηγούμενες ημέρες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, πνέει μένεα κατά του κ. Ελπιφοδόρου και ως ένδειξη της δυσαρέσκειας του ματαίωσε τη συνάντηση που επρόκειτο να έχει με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

    «Δεν μπορώ να τον συναντήσω όταν μια μέρα πριν ήταν σε φιέστα με τον επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων», φέρεται να είπε σε συνεργάτες του ο Κύπριος Πρόεδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του το οποίο είχε ανεπίσημα γίνει γνωστό, ο κ. Μητσοτάκης επρόκειτο, μεταξύ άλλων επαφών στην αμερικανική μεγαλούπολη να συναντήσει τον κ. Ελπιδοφόρο, κάτι, ωστόσο, για το οποίο φαίνεται να έγιναν δεύτερες σκέψεις, με αποτέλεσμα συνεργάτες του πρωθυπουργού να αφήνουν ανοικτό να θα υπάρξει το επόμενο διήμερο τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Τα μηνύματα που φθάνουν τελευταίως απ' την Αμερική και αφορούν την ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή, δεν φαίνονται νάναι ενθαρρυντικά για μια ειρηνική και ομαλή εξέλιξη των εκκλησιαστικής ζωής. Όλα δείχνουν πως στα ανώτατα επίπεδα, αλλά πάντα υπογείως και μακριά απ' τα φώτα της δημοσιότητας, διεξάγεται ένας σκληρός και αμείλικτος "αγώνας εξουσίας" με αντιμέτωπους το νέο αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και τον γνωστό φάδερ Άλεξ Καρλούτσο, "γενικό βικάριο" της αρχιεπισκοπής, προσωπικό "φίλο" και διαχρονικό εκπρόσωπο του πατριάρχη Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το συγκρουσιακό κλίμα που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στην αρχιεπισκοπή κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητικό. Ωστόσο, όσο και να διαψεύδεται επισήμως, επιβεβαιώνεται με γεγονότα και συχνές μαρτυρίες προερχόμενες από κύκλους της αρχιεπισκοπής και στελέχη των μεγάλων οικονομικών οργανισμών της. Σοβαροί παρατηρητές των εκκλησιαστικών εξελίξεων σημειώνουν ότι η αντιπαράθεση ήταν αναμενόμενη, θέμα χρόνου, δεδομένου ότι παρόμοιες κόντρες είχαν σημειωθεί και στο παρελθόν μεταξύ αρχιεπισκόπων Αμερικής (Ιάκωβου, Σπυρίδωνα, Δημήτριου) και πατριαρχικού εκπρόσωπου. Απλώς τώρα "επαναβιώνονται περιστατικά του παρελθόντος", σύμφωνα με τους σχολιαστές"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν παρεβρέθη τελικά στην εκδήλωση προς τιμήν του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, στην σκιά των γεγονότων που προηγήθηκαν με την παρουσία του στα εγκαίνια του Τουρκικού Σπιτιού, μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.

    Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε διαρρεύσει η πληροφορία πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο να μην τον προσφωνήσει κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ενώ το κλίμα, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων, δεν ευνοούσε την περίσταση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα», κατά την εκδήλωση διέρρευσε πως ενδεχομένως να γινόταν

    προσπάθεια προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση τις επόμενες ώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

    Υπενθυμίζεται ότι η παρουσία του προκαθήμενου της Ορθόδοξης εκκλησίας στα εγκαίνια του λεγόμενου «Τουρκικού Κέντρου» στη Νέα Υόρκη, που οργάνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συμμετείχε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, ενόχλησε τόσο την Κύπρο όσο και την ελληνική πλευρά με τον κ. Οικονόμου να δηλώνει χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι « η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της» .

    Αργότερα ο Ελπιδοφόρος εξέφρασε τη λύπη του . «Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο», ανέφερε μεταξύ άλλων.

    Ενώ χθες έγινε γνωστό ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο στη Νέα Υόρκη, μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι όλοι πήραν τις απαντήσεις που θα έπρεπε να πάρουν.

    Χαρακτηρίζονταςλήξαν το θέμα για την κυβέρνηση μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν, ο κ. Οικνόμου είπε ότι δεν γνωρίζει αν ο πρωθυπουργός θα πάει στο Ground Zero προσθέτοντας ότι νομίζει ότι θα υπάρξει συνάντηση (με τονΑρχιεπίσκοποΑμερικής).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. «Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος έκανε μια διευκρινιστική δήλωση που ήταν απολύτως επεξηγηματική και όλοι πήραν τις απαντήσεις που θα έπρεπε να πάρουν. Το να είσαι στην ίδια εκδήλωση με τον αρχηγό ενός κράτους που δεν αναγνωρίζεται, θα μπορούσε να αποφευχθεί. Είναι απολύτως λήξαν το θέμα για την κυβέρνηση μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν και νομίζω ότιθα υπάρξει συνάντηση με τον Μητσοτάκη»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο Βαρθολομαίος πιστεύουμε «ότι κέρδισε χρόνο» απομακρύνοντας τον Ελπιδοφόρο από το Φανάρι...

    Εκτός κι' αν ο Ελπιδοφόρος είναι αμετροεπής, υπερφίαλος και περιστασιακός δημοσιοσχεσίτης τότε θα χάσει το παχνίδι...

    Δούρειος Ίππος ο νεοεκλεγείς Αρχιεπίσκοπος Αμερικής;;; Θα δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ποιος θα ήταν αυτός ο διάδοχος;

    Η θέση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου είναι πολύ εξασθενημένη αυτή τη στιγμή καθώς πολλοί, συμπεριλαμβανομένου και του δικού σας, υποστηρίζουν τη μετεγκατάσταση του Πατριαρχείου στην Ελλάδα, αφήνοντας μερικούς κληρικούς, ορισμένα γραφεία και μουσεία πίσω για την εποχή που οι Τούρκοι (αναγκάζονται) να γίνουν « πολιτισμένη χώρα ». Ο Πατριάρχης πρέπει να πάρει μερικές πολύ σοβαρές αποφάσεις τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Η σαφής πιθανότητα δύο μετριότητες (Ελπιδοκτόνος ή Εμμανουήλ - πρώην Γαλλίας) να τον διαδεχθούν είναι ένα σημάδι της επικείμενης κατάρρευσης του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Η μόνη λογική λύση θα ήταν να ανοίξει η υποψηφιότητα σε άλλους Ορθοδόξους, μεταξύ πολλών άλλων δύσκολων αποφάσεων. Αλλά ας αφήσουμε αυτές τις αποφάσεις στον Πατριάρχη. Εν τω μεταξύ, πρέπει να στείλει έναν αντικαταστάτη στην Αμερική εάν δεν θέλει να χάσει εντελώς αυτήν την Εκκλησία και την κοινότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή