Powered By Blogger

1.12.11

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ Η "ΔΙΕΘΝΗΣ" ΜΝΗΜΗ...

Le Figaro :  Η Ευρώπη έχει χρέος

απέναντι στην  Ελλάδα
Σε ένα κοινό και ιδιαίτερα φιλελληνικό κείμενό τους στην εφημερίδα Le Figaro, οι Γάλλοι καθηγητές φιλοσοφίας Thierry Formet και Martin Steffens κάνουν λόγο για ένα χρέος ''2,500 ετών της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα''.
   ''Μιλάμε διαρκώς για το ελληνικό χρέος. Χωρίς καν να επισημαίνουμε ότι η Ευρώπη είναι αυτή που, εδώ και 2.500 χρόνια, έχει ένα χρέος προς την Ελλάδα''.
  Οι δύο καθηγητές θυμίζουν ότι η χώρα μας έβαλε τα θεμέλια της Ευρώπης και αναρωτιούνται για το πως μπορεί η Ελλάδα να απειλείται από τις τράπεζες, τονίζοντας παράλληλα και την εγκατάλειψη από τους Ευρωπαίους εταίρους...
  ''Ευρώπη δεν είναι το όνομα μιας πριγκίπισσας της Φοινίκης; Οι ακαδημίες δεν έγιναν στη μνήμη του πρώτου μεγάλου θεσμού της γνώσης που ιδρύθηκε από τον Πλάτωνα στον κήπο του Ακάδημου, στην Αθήνα; Τα Ιδρύματα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν φέρουν το όνομα που δόθηκε από τον Αριστοτέλη στη σχολή του, το Λύκειο; Τα παιδιά μας δεν μαθαίνουν ακόμη και πάντα τη γεωμετρία από τα θεωρήματα του Θαλή και του Πυθαγόρα; Ο γιατρός δεν πρέπει να δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη; Τέχνη, λογοτεχνία, μυθολογία, τεχνικές κάθε είδους: ο κατάλογος αυτών που οφείλουμε στην Ελλάδα είναι μακρύς'', γράφουν οι δύο καθηγητές.
  ''Από τη στιγμή που οι τράπεζες απειλούν τη ζωή όλων, γίνονται εχθρός του λαού'', τονίζουν.
  Οι Formé και Steffens καταλήγουν: ''Αυτό που απαιτεί από μας σήμερα η Ελλάδα, είναι να τιμήσουμε το ανεξάντλητο χρέος μας προς αυτήν, καθιστάμενοι αντάξιοι των θεσμών που μας κληροδότησε: η δράση που θα αναλάβουμε δεν μπορεί να είναι μόνον οικονομική''.

Dans une tribune dans Le Figaro, les professeurs de philosophie Thierry Formet et Martin Steffens écrivent qu'"on parle sans discontinuer de la dette grecque sans même remarquer que c'est l'Europe qui, depuis 2500 ans, a une dette envers la Grèce". Les deux auteurs rappellent que la Grèce a posé les fondations Europe et pointent l'ironie de la situation. Ils se demandent comment un Etat peut être menacé par des banques et regrettent l'abandon par les États européens de leur vocation politique.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος4/12/11, 9:08 π.μ.

    Αυτό απαιτεί και από τους σημερινούς έλληνες η ιδέα ΕΛΛΑΔΑ. Υπάρχουν έλληνες, με ελληνική παιδεία δηλαδή, όχι με πιστοποίηση DNA ή φροντίσαμε να τους εξαφανίσουμε από το 65 και δώθε;
    ας κοιτάξουμε πχ στη νότιο Ιταλία και όπου αλλού στον κόσμο μαθαίνουν την ελληνική παιδεία, στους ποιητές και όπου αλλού στις βιβλιοθήκες μας, μήπως και τους βρούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή