Powered By Blogger

26.10.14

Ψάχνουν για πλατφόρμα οι Τούρκοι, μένουν στην ΑΟΖ


Ψάχνουν για πλατφόρμα οι Τούρκοι, μένουν στην ΑΟΖ
Του Κώστα Βενιζέλου
Οι κινήσεις, οι επαφές και η μεθοδευμένη προώθηση «των επόμενων βημάτων» στα πλαίσια των σχεδιασμών της, δείχνουν ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με τις έρευνες νοτίως της θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μας.

Αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από το γεγονός ότι το ερευνητικό σκάφος κινείται από την περασμένη Δευτέρα στα κυπριακά τεμάχια εφαρμόζοντας την οδηγία προς ναυτιλλόμενους που εξέδωσε η Άγκυρα, αλλά και από επαφές που πραγματοποιεί η τουρκική κυβέρνηση «για τα επόμενα βήματα». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τουρκική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί σε δυο τουλάχιστον εταιρείες με στόχο να ενοικιάσει πλατφόρμα για να την εγκαταστήσει στη νότια θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, εντός των κυπριακών τεμαχίων. Στην περιοχή, δηλαδή, που κινείται τις τελευταίες ημέρες το «Μπαρμπαρός».

Η απάντηση που εισέπραξε ήταν αρνητική καθώς οι εταιρείες αυτές μετά που διερεύνησαν προφανώς τα δεδομένα αντιλήφθηκαν πως εάν προχωρούσαν σε συνεργασία με την Τουρκία θα έμπλεκαν «σε νομικά και πολιτικά ζητήματα» και θα είχαν να αντιμετωπίσουν την αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενδεχομένως και τρίτων. Όπως πληροφορούμαστε, μετά την άρνηση των εταιρειών αυτών, η Τουρκία στρέφεται προς την αγορά πλατφόρμας και ήδη έχει πραγματοποιήσει επαφές με την κρατική αζέρικη εταιρεία SOCAR, για συζητήσεις. Άλλωστε η αγορά δεν είναι απαγορευτική καθώς η τιμή κινείται 100-150 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Τουρκία έχει εγκαινιάσει ένα επίγειο γεωτρύπανο, δείχνοντας πως στρέφεται προς τον τομέα αυτό.

Καλά ενημερωμένες πηγές υπενθύμισαν πως η Άγκυρα με συνοπτικές διαδικασίες αγόρασε το «Μπαρμπαρός», όταν όλοι υποδείκνυαν πως με το απαρχαιωμένο «Πίρι Πέις», δεν μπορούσε να διενεργήσει «σοβαρές έρευνες». Το Φεβρουάριο του 2013 η Τουρκία αγόρασε, για λογαριασμό της κρατικής εταιρείας ΤΡΑΟ, το υπερσύγχρονο σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπάρος» («Barbaros Hayrettin Pasa»), το οποίο αρχικά «δοκίμασε» στη Μαύρη Θάλασσα και στη συνέχεια γύρω από την Κύπρο.

Η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους νοτίως της Κύπρου από την περασμένη Δευτέρα, δεν συνδέεται μόνο με την απόφαση της Άγκυρας να στείλει πολιτικά μηνύματα προς τη Λευκωσία, αλλά οι κινήσεις που καταγράφει επιβεβαιώνουν πως μπήκε σε πλήρη λειτουργία σεισμογραφικής έρευνας. Όπως ήδη έχει γράψει ο «Φ», το σκάφος έχει χωρίσει την περιοχή σε ζώνες και αυτό που κάνει είναι σεισμογραφική αποτύπωση του ενεργειακού πλούτου μεγάλων τμημάτων των τεμαχίων 1,2,3 και 9.

Όλες αυτές οι κινήσεις προετοιμάζουν τα επόμενα βήματα, που παραπέμπουν σε αυτό που διά επαφών επιχειρεί να διασφαλίσει η Τουρκία. Να μεταφέρει πλατφόρμα στην περιοχή και να αρχίσει τις έρευνες. Εάν προχωρήσει και υλοποιήσει αυτή την πρόθεσή της, τότε δεν θα γίνεται λόγος για εισβολή, αλλά κατάληψη και κατοχή της θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου. Η αποτροπή μιας τόσο σοβαρής και εν πολλοίς επικίνδυνης εξέλιξης εξαρτάται από τις κινήσεις που θα γίνουν από τη Λευκωσία σε αυτή τη φάση, ώστε να καταστούν ανέφικτοι οι σχεδιασμοί αυτοί της Άγκυρας.

Έχει στηρίγματα η Λευκωσία, αντίβαρο στους αγγλοαμερικανούς

ΟΙ κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο συνεχίζονται και το τοπίο ξεκαθαρίζει σε μεγάλο βαθμό. Είναι προφανές πως μετά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι εντός της Ε.Ε. η Κύπρος διαθέτει στηρίγματα και μεταξύ των ισχυρών εταίρων, όπως είναι η Γερμανία και η Γαλλία.

Όπως ήταν άλλωστε και το μήνυμα που προέκυψε από την τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, η Λευκωσία θα κινηθεί προς την Ε.Ε. και στους γείτονες, δηλαδή το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Είναι προφανές πως η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να αξιοποιήσει το γεγονός ότι τόσο οι γειτονικές χώρες όσο και άλλες, όπως η Ρωσική Ομοσπονδία, δεν θέλουν και δεν θα αποδεχθούν ανατροπή των στρατηγικών ισορροπιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως τη σχεδιάζει η Άγκυρα. Τούτο ακριβώς καλείται να αξιοποιήσει η Λευκωσία, που γνωρίζει ήδη πως τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Βρετανία, παίζουν το τουρκικό χαρτί «λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή».

Παρά το γεγονός ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ έχουν εκνευριστεί με τη συμπεριφορά του Ερντογάν, εξακολουθούν να φλερτάρουν με την Άγκυρα, ζητώντας να συμμετέχει στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών. Όσο και να διαμηνύεται πως ο Ερντογάν «εξαντλεί την υπομονή όλων», ωστόσο, οι αγγλοαμερικανοί δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν στάση έναντι της Άγκυρας. Και τούτο έχει ως αποτέλεσμα, η Κύπρος να είναι στις παράπλευρες απώλειες.

Το μήνυμα, πάντως, που στέλνουν οι Τούρκοι προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι θα προχωρήσουν και προτάσσουν ένα δίλημμα προς τους συνομιλητές τους, το οποίο ουσιαστικά απευθύνεται στη Λευκωσία: Είτε θα μοιραστούμε στο φυσικό αέριο είτε δεν θα το αξιοποιήσει κανείς.

Αναζητούν τρόπους επανεκκίνησης

ΤΑ Ηνωμένα Έθνη, όπως προκύπτει από τη συνάντηση που είχε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν με τον ειδικό του σύμβουλο για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντεν, θεωρούν πως η έξοδος από την κρίση θα γίνει μέσω των συνομιλιών. Ο κ. Άιντα, έχοντας συζητήσει τις εξελίξεις και με άλλους αξιωματούχους του Διεθνούς Οργανισμού αναμένεται προσεχώς στην περιοχή καθώς προγραμματίζει επισκέψεις στο τρίγωνο, Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα.

Η αποστολή αυτή αποσκοπεί πρωτίστως στη συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους, τρόπους επανέναρξης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Πληροφορίες αναφέρουν πως στη Νέα Υόρκη, στελέχη της Γραμματείας θεωρούν πως ναι μεν η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει δίκαιο να αντιδρά στις τουρκικές προκλήσεις, υποστηρίζουν ωστόσο ότι η αντίδραση της, για αναστολή της συμμετοχής στις συνομιλίες, «είναι υπερβολική».

mignatiou.com ΠΗΓΗ: http://WWW.PHILENEWS.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου