Powered By Blogger

12.10.14

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΦΑΣΙΑ

 
 

ΕΝΤΟΝΗ ΡΩΣΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
ΥΠΑΡΚΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ''ΘΕΡΜΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ'' ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η Κύπρος εξαιτίας της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας περνάει δύσκολες ώρες στον πυρήνα μιας ευρύτερης περιοχής που αυτήν την ώρα φλέγεται από συγκρούσεις και στρατιωτικές αντιπαραθέσεις.
Αυτές τι ώρες όλη η Δύση παρατηρεί σχεδόν ως «ουδέτερος» τρίτος την τουρκική επιθετικότητα, περιοριζόμενη σε κάποιες φραστικές δυσερμηνευόμενες αντιδράσεις που θυμίζουν τακτικές «Πόντιου Πιλάτου».
Δυστυχώς και η ελληνική κυβέρνηση, που όφειλε να περάσει στην πρώτη γραμμή των πρωτοβουλιών και της έμπρακτης αποφασιστικής συμπαράστασης προς την Κύπρο, περιορίζεται σε τυπικές φραστικές διαμαρτυρίες, οι οποίες δίνουν την εντύπωση ότι περισσότερο τις κάνει για να βγάλει την «υποχρέωση».
Αυτή ήταν δυστυχώς η εικόνα του Α. Σαμαρά στη Βουλή και των όσων είπε για την Κύπρο και τη σημερινή κρίσιμη δοκιμασία της. ...
Δεν είναι λίγοι, επίσης, όσοι τονίζουν ότι ακόμα και οι Κυπριακές κινήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι υποτονικές και σπασμωδικές χωρίς σχέδιο και ορίζοντα.
Παράλληλα, συνεχίζεται με αμείωτη προκλητικότητα η παράνομη παρουσία του τουρκικού πλοίου, με το χαρακτηριστικό πειρατικό όνομα ''Μπαρμπαρός'' στο θαλάσσιο χώρο (''Ονασαγόρας'') όπου πραγματοποιούνται οι γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Η παράνομη και παρενοχλητική δράση του σεισμογραφικού ''Μπαρμπαρός'', ενώ θα έπρεπε να έχει προκαλέσει σάλο αντιδράσεων από ΗΠΑ και ΕΕ και πρωτίστως από την Ελλάδα, αντιμετωπίζεται στην καλύτερη περίπτωση με άσφαιρες φραστικές ανακοινώσεις.
Η μόνη, ίσως, σθεναρή αλλά και περισσότερο αποτελεσματική αντίδραση απέναντι στην Τουρκία υπήρξε από πλευράς Ρωσίας (βλέπε παρακάτω). Όλα δείχνουν ότι είμαστε μόλις στην αρχή άκρως επικινδύνων εξελίξεων περί την Κύπρο που μπορεί να απολήξουν και σε ''θερμό επεισόδιο''.
Πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν στην Iskra ότι μια θερμή κρίση στην Κύπρο ενδέχεται να προκαλέσει τη ρυθμιστική επέμβαση των ΗΠΑ, που μπορούν να επιβάλλουν ,ως τετελεσμένη ειρηνευτική απόληξη, μια λύση χειρότερη του σχεδίου Ανάν στη Μεγαλόνησο, καθώς και το διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων σε ''δύο Κυπριακές οντότητες''.
Αυτήν την ώρα Ελλάδα και Κύπρος χρειάζονται συντονισμό, τόλμη, άμεση δράση και αλλαγή εξωτερικών προσανατολισμών.

Η Iskra παραθέτει στη συνέχεια επίκαιρο ρεπορτάζ της Παρασκευής (10/10) σχετικά με τις εξελίξεις στην Κύπρο:

ΤΟ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ ΤΗΣ ΕΝΙ ΘΑ ΑΚΟΥΕΙ ΤΟ ''ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ''
Με απόλυτη ακρίβεια προχωρά η διαδικασία γεώτρησης στον «Ονασαγόρα», με το γεωτρύπανο Saipem 10.000 να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, με στόχο τα 6.760 πόδια (2.060 μέτρα) κάτω από το επίπεδο του βυθού.
Τις πρώτες μέρες μετά την εγκατάστασή του στο τεμάχιο 9, πραγματοποίησε δοκιμαστική γεώτρηση, σε σημείο περίπου 300 μέτρα μακριά από το σημείο της γεώτρησης, ώστε να διαπιστωθούν οι συνθήκες και τα πραγματικά δεδομένα της γεωλογίας στην περιοχή.
Από την 1η Οκτωβρίου η γεώτρηση προχωρά κανονικά, ενώ οι απαιτούμενοι χρόνοι για τη γεώτρηση είναι σαφώς μικρότεροι εκείνων με τις προηγούμενες πλατφόρμες στο τεμάχιο 12, αφού πρόκειται για πολύ πιο σύγχρονο και ισχυρό γεωτρύπανο.
Κανονικά γίνονται και οι συνδέσεις για εξοπλισμό, μεταφορά υλικών προς το γεωτρύπανο και μεταφορά αποβλήτων προς τη στεριά, στη θαλάσσια σύνδεση μεταξύ λιμένα Λάρνακας και Saipem 10.000.
Τις πρώτες μέρες λόγω της προκλητικής και παράνομης παρουσίας τουρκικού πολεμικού πλοίου στα διεθνή ύδατα, σε περιοχή μεταξύ του γεωτρύπανου και του λιμανιού της Λάρνακας, τα πλοία υποστήριξης ακολουθούσαν, κατά πρωτοφανή τρόπο, τεθλασμένη πορεία, ώστε να μην πλησιάσουν το τουρκικό πολεμικό. Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες η πλεύση γίνεται απευθείας, αφού όπως φαίνεται το τουρκικό πολεμικό μετακινήθηκε πολύ νοτιότερα.
Ταυτόχρονα, σειρά ειδικών είναι κατηγορηματικοί, ότι ένα μεγάλο μέρος της περιοχής νότια των ακτών της Κύπρου, που «δέσμευσε» η Τουρκία για δήθεν σεισμογραφικές έρευνες του «Μπαρμπαρός», είναι φανερό ότι έγιναν καθαρά για σκοπούς παρενόχλησης. Κι αυτό γιατί ενόσω λειτουργεί το γεωτρύπανο στον Ονασαγόρα ή μετέπειτα στο κοίτασμα «Ζήνων», καμία σεισμογραφική έρευνα δεν μπορεί να γίνει. Κι αυτό γιατί κατά τη γεώτρηση, δημιουργούνται τέτοιες παρεμβολές κάτω από το βυθό σε πολύ μεγάλη ακτίνα, που δεν επιτρέπουν στα υπερευαίσθητα σεισμογραφικά συστήματα να ακτινοβολήσουν και να λάβουν γεωλογική απεικόνιση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η περίοδος «δέσμευσης» της περιοχής νότια της Κύπρου για το «Μπαρμπαρός» συμπίπτει τόσο με την ολοκλήρωση της γεώτρησης στον Ονασαγόρα, όσο και με την έναρξη της δεύτερης γεώτρησης στον Ζήνωνα.

ΣΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
ΤΑ ''ΕΨΑΛΛΕ'' Η ΜΟΣΧΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Η Μόσχα προέβη σε διαβήματα προς την Άγκυρα για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ τοποθετήθηκε με ξεκάθαρο τρόπο στις εξελίξεις. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το διάβημα έγινε από τον πρέσβη της Ρωσίας στην Άγκυρα, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τις τουρκικές κινήσεις.
Για τα διαβήματα ενημέρωσε, την Πέμπτη (9/10), το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου η ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία και ο Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρέμβαση της Μόσχας.
Την ίδια ώρα, ο απεσταλμένος του Προέδρου της  Κυπριακής Δημοκρατίας, Σώτος Ζακχαίος, πραγματοποιεί επαφές στη ρωσική πρωτεύουσα. Ο προεδρικός απεσταλμένος είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, A. Yu. Meshkov και σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ «πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση της κυπριακής διευθέτησης, συμπεριλαμβανομένης της ομαλοποίησης της κατάστασης γύρω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη του νησιού».
''Οι μονομερείς ενέργειες, η επίδειξη της δύναμης είναι απαράδεκτες, εγκυμονούν την επιδείνωση της κατάστασης, όχι μόνο στις κυπριακές υποθέσεις, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου'', αναφέρει το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εξέδωσε την ισχυρότερη ανακοίνωση για τα διαδραματιζόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο Σώτος Ζακχαίος πραγματοποίησε επαφές με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για πολυμερείς σχέσεις, κ. Κατίλοφ, και τον πρώτο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ουλουκάεφ.
Πάντως, η Λευκωσία διαπιστώνει (και από τη συνάντηση με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Νέα Υόρκη) ότι η Μόσχα δεν έχει ποσώς διαφοροποιήσει τη στάση της έναντι της Κύπρου και διατηρεί τις ίδιες διαχρονικές θέσεις στο Κυπριακό. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για να διευθετηθεί συνάντηση Πούτιν-Αναστασιάδη την ερχόμενη εβδομάδα στο Μιλάνο. Ο Ρώσος Πρόεδρος θα παραμείνει πολύ λίγο στο Μιλάνο.
Είναι, πάντως, σαφές πως η Άγκυρα αξιοποιεί τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή για να αποκτήσει σε διάφορα μέτωπα στρατηγικά πλεονεκτήματα. Το πεδίο στην Κύπρο φαίνεται να είναι το ευκολότερο.

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει την  επιστολή του Γ.Γ του ΑΚΕΛ σε αδελφά κόμματα καθώς και δύο άρθρα σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις:

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ Γ.Γ. Κ.Ε. ΑΚΕΛ ΣΕ ΑΔΕΛΦΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, απέστειλε χθες ενημερωτικές επιστολές για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και έκκληση αλληλεγγύης σε αδελφά κόμματα του εξωτερικού. Με την επιστολή παρακαλούνται τα κόμματα να θέσουν το ζήτημα στα κοινοβούλια και στις κυβερνήσεις των χωρών τους. Επίσης εξέφρασε την ανησυχία της δικής μας πλευράς για το γεγονός ότι εξαιτίας της επιθετικής στάσης της τουρκικής κυβέρνησης, οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν ανασταλεί.
Παρατίθεται αυτούσια η επιστολή του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ προς τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα:
«Προς Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα
Έκκληση Αλληλεγγύης
Αγαπητοί Σύντροφοι,
Στις 3 Οκτωβρίου 2014, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλομένους ανακοίνωση με την οποία δεσμεύει παράνομα περιοχές της αναγνωρισμένης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, η Τουρκία εμποδίζει στην Κυπριακή Δημοκρατία, τη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της νότιας ακτής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι μέλος της Σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας , η Τουρκία , στο παρελθόν, έχει αμφισβητήσει ορισμένα τμήματα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τώρα, η Τουρκία, κλιμακώνει την ένταση με την προώθηση στοχεύσεων της σε νέους τομείς, στους οποίους δεν έχει νομικά ή νόμιμα δικαιώματα και αυτό γίνεται κατά παράβαση της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.
Η Τουρκία συνεχίζει την ντε φάκτο παραβίαση της κυριαρχίας ενός κράτους μέλους της ΕΕ και του ΟΗΕ. Επιπρόσθετα, αυτή η κίνηση της Τουρκίας, αψηφά διάφορα ψηφίσματα και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τα οποία επιβεβαιώνονται τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνης και απαιτούν από τη Τουρκία να διατηρήσει σχέσεις καλής γειτονίας.
Καλούμε το κόμμα σας να εκφράσει την αλληλεγγύη του με κάθε δυνατό τρόπο και ζητώντας από το Κοινοβούλιο και την Κυβέρνηση της χώρας σας να καταγγείλουν τις μονομερείς και παράνομες ενέργειες επιθετικότητας της Τουρκίας. Παρακαλούμε, λάβετε υπόψη σας, ότι λόγω των Τουρκικών παράνομων ενεργειών, οι διακοινοτικές συνομιλίες για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού προβλήματος έχουν ανασταλεί.
Με συντροφικούς χαιρετισμούς, Άντρος Κυπριανού Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. ΑΚΕΛ»


ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΚΕΦΑΛΑΙΑ
Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ*
Ασφαλώς και γνωρίζαμε όλοι ότι η αναστολή των διαπραγματεύσεων είναι μια συμβολική ενέργεια, ένα μέτρο διαμαρτυρίας μπροστά στην τουρκική επιθετικότητα. Ίδιας ισχύος με μια προειδοποιητική στάση εργασίας που κάνουν εργαζόμενοι όταν θίγονται τα συμφέροντά τους. Αλλά η στάση των δυο μεγάλων κομμάτων μάς έπεισε ότι ούτε καν την κατανόησή μας δικαιούνται όταν έχουν μπροστά τους δύσκολες καταστάσεις να διαχειριστούν. Πήραν την απόφαση, υποτίθεται ομόφωνα, συμφώνησαν να μην κάνουν δηλώσεις για να δείξουν τη σοβαρότητα των συνθηκών, αλλά αμέσως μετά ξεκίνησαν όπως πάντα τα δυσνόητα μπλα-μπλα εσωτερικής κατανάλωσης για να εκφράσουν την αγωνία τους μήπως και διακοπούν για πάντα οι διαπραγματεύσεις. «Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος, με διατήρηση της αξιοπιστίας του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να ξεκινήσει ξανά τις διαπραγματεύσεις», έλεγε το κυβερνών ΔΗΣΥ, ενώ το αντιπολιτευτικό ΑΚΕΛ δήλωνε ότι είναι σωστή η απόφαση να ματαιώσει ο Πρόεδρος τη συνάντηση του με τον Έρογλου, διαφωνεί όμως με τον οριστικό τερματισμό των διαπραγματεύσεων…
Δηλαδή, πήραν μια ομόφωνη απόφαση αναστολής των διαπραγματεύσεων χωρίς να ανακοινώσουν αν υπάρχει ημερομηνία λήξης αυτής της αναστολής. Μάλιστα, το ΑΚΕΛ, χτες ανακοίνωσε ότι η ενέργεια της Τουρκίας «συνιστά επιθετική ενέργεια και μια απόπειρα πρόκλησης τετελεσμένου, που αν υλοποιηθεί θα πρόκειται για το χειρότερο τετελεσμένο από την εποχή της ανακήρυξης του ψευδοκράτους». Μπροστά σε αυτή την επιθετική ενέργεια, οι ηγεσίες των κομμάτων δεν αγωνιούν γι΄ αυτό το χειρότερο τετελεσμένο, αλλά για το πότε θα επιστρέψει ο Πρόεδρος στις συνομιλίες. Χτες επίσης πληροφορηθήκαμε και από τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος, Νίκο Τορναρίτη -τα έλεγε στο ΡΙΚ το μεσημέρι-, ότι η δική τους άποψη ήταν ναι μεν να αποχωρήσει ο Πρόεδρος από τις συνομιλίες (προφανώς, συμβολικά και προσωρινά) αλλά να συνεχίζονται κανονικά οι συνομιλίες των διαπραγματευτών Μαυρογιάννη και Οζερσάι.
Με αυτές τις γελοιότητες είναι που διαχειρίζονται τόσο σοβαρά ζητήματα οι ηγέτες μας. Τόσο σοβαρά που τα θεωρούν «επιθετική ενέργεια» αλλά δεν διανοούνται ότι η αντίδρασή τους στην επίθεση μπορεί να είναι και η διακοπή των διαπραγματεύσεων, τουλάχιστον μέχρι να τερματιστεί η «επιθετική ενέργεια». Και μάλιστα των διαπραγματεύσεων που ήταν ούτως ή άλλως σε αδιέξοδο και δεν οδηγούσαν σε κανένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Αλλά, γιατί αποφάσισαν αναστολή των διαπραγματεύσεων όταν διαμηνύουν σε όλο τον κόσμο ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θέλουν «να βρεθεί τρόπος, με διατήρηση της αξιοπιστίας του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να ξεκινήσει ξανά τις διαπραγματεύσεις»; Όχι ότι δεν θα βρεθεί τρόπος, δηλαδή, εξάλλου είναι φανερό ότι δεν έχουν επιλογές, ούτε θάρρος, ούτε μυαλό, ούτε συμμαχίες. Αλλά δεν μπορούσαν να αντέξουν ούτε 24 ώρες χωρίς να γελοιοποιούν μόνοι τους τις αποφάσεις τους;
Υ.Γ. Εμείς ελπίζαμε ότι θα μπορούσαν να αντιδράσουν και πιο έντονα στην «επιθετική ενέργεια», π.χ. να κλείσουν τα οδοφράγματα μέχρι να αποχωρήσουν οι τουρκικές φρεγάτες από την κυπριακή ΑΟΖ κι αυτοί ρωτούσαν τον Αμερικανό πρέσβη αν είναι σωστό να επιβάλουν πρόστιμο σε όποιους χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο της Τύμπου. Και τώρα συζητούν με ποιον τρόπο θα επιστρέψουν με αξιοπρέπεια στις συνομιλίες. Για τα πανηγύρια καλοί είμαστε.
*Πηγή: Φιλελεύθερος, 11/10/14, Άριστος Μιχαηλίδης

Η ΚΡΙΣΗ ΘΕΛΕΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ*
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, θα πραγματοποιήσει μερικών ωρών επίσκεψη στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα για να συνομιλήσει με τον Ελλαδίτη ομόλογό του. Τούτο κρίθηκε αναγκαίο μετά τις τουρκικές προκλήσεις αλλά και για ένα άλλο λόγο: Όπως έγινε γνωστό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ζητήσει από τον Πρωθυπουργό Σαμαρά, όταν επικοινώνησαν τηλεφωνικά την περασμένη Δευτέρα, να έλθει στην Κύπρο. Και τούτο για λόγους ουσίας (συζήτηση τρόπων αντίδρασης στις τουρκικές μεθοδεύσεις), αλλά και για να σταλούν μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. Ο κ. Σαμαράς επικαλέστηκε τις συζητήσεις με την Τρόικα, την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή και γενικά φόρτο εργασίας και το ταξίδι αυτό δεν θα γίνει. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν, όταν είχε ξεσπάσει σοβαρή κρίση με τους Τούρκους (οι δολοφονίες Ισαάκ και Σολωμού), είχε έλθει στο νησί ο τότε Πρωθυπουργός Σημίτης, ο οποίος ως γνωστόν, δεν είχε ως… σπορ τα εθνικά θέματα. Συνεδρίασε με το Εθνικό Συμβούλιο και λήφθηκαν αποφάσεις για διαχείριση της κρίσης.
Η Αθήνα, μπορεί να είναι βυθισμένη στα οικονομικά κι άλλα προβλήματα, όμως, αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία. Ούτε τη βοηθά να είναι «απερίσπαστη» στα της Τρόικας εάν υποβαθμίζει τα άλλα ζητήματα. Σε περιόδους βαθιάς κρίσης, οι χώρες που υποφέρουν είναι πιο ευάλωτες και δέχονται συνεχώς πίεση και επιθέσεις. Εάν δεν λειτουργήσουν τα αντανακλαστικά το παιχνίδι χάνεται. Όταν υπάρχει πρόκληση, αμφισβήτηση, ξεσπά κρίση και αναλωνόμαστε στις διαμαρτυρίες, το μήνυμα που λαμβάνει η άλλη πλευρά είναι πως μπορεί να προχωρήσει.
Η τουρκική εξαγγελία για δέσμευση περιοχών νοτίως της Κύπρου και η απόφαση για αναστολή της συμμετοχής της ελληνοκυπριακής πλευράς στη διαδικασία των συνομιλιών προκαλούν κρίση. Η κρίση χρειάζεται μια ισορροπία και ορθολογιστική διαχείριση.
Χωρίς αυτή την ισορροπία, εκτόνωση της κρίσης δεν θα υπάρξει. Ιδιαίτερα όταν δεχόμαστε επίθεση, μια νέα εισβολή, αυτή τη φορά στη θαλάσσια περιοχή της χώρας και τα στρατηγικά σχέδια της Τουρκίας είναι ορατά.
Η Ελλάδα διαθέτει μια φρεγάτα στην περιοχή, η οποία συμμετέχει στην UNFIL, που θα μπορούσε να κινηθεί πιο κοντά στην Κύπρο. Δεν θα κάνει πόλεμο, θα στείλει μηνύματα, θα δώσει το «παρών» της. Μόνο τότε θα ενεργοποιηθούν και οι τρίτοι για να αποφευχθεί κλιμάκωση της έντασης. Διαφορετικά θα μας διαμηνύουν, οι τρίτοι, «να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας».

*Πηγή: philenews.gr, 11/10/14, Κώστας Βενιζέλος
Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου