Από τους σημαντικότερους, αρχιτεκτονικά και ιστορικά, ναούς της Κορινθίας, είναι αδιαμφισβήτητα ο ναός του Αγίου Γεωργίου της Ζάχολης- όπως είναι γνωστός-, στο Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνη. Σπανιότατος, ιδιαίτερος και εντυπωσιακός με τους 17 τρούλους του και το σχετικό θρύλο να τον ακολουθεί. Σύμφωνα με αυτόν ο ναός χτίστηκε το 1811 εντός 39 ημερών, μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες των κατοίκων του χωριού, αφού η προθεσμία για την ανέγερσή του είχε οριστεί από τον Τούρκο διοικητή σε 40 ημέρες, διαφορετικά είτε θα γκρεμιζόταν, είτε θα γινόταν τζαμί. Ο Άγιος Γεώργιος άνηκε διοικητικά και οικονομικά στη Μονή Προφήτου Ηλία και χτίστηκε στα θέση παλαιότερου, μικρότερου ναού. Στα ιερά σκεύη του ναού υπάρχουν επιγραφές του 1893.
Ο ναός είναι βασιλική βυζαντινού ρυθμού με 17 τρούλους, έξι σε κάθε πλευρά του ναού, οι οποίοι συμβολίζουν τους 12 Αποστόλους, τέσσερις μεγαλύτεροι σε κάθε γωνία που συμβολίζουν τους 4 Ευαγγελιστές κι ένας κεντρικός, μεγαλύτερος όλων, που συμβολίζει τον Παντοκράτορα.
Η σκεπή στηρίχτηκε σε 36 κολώνες με κιονόκρανα βυζαντινού ρυθμού, ενώ το τέμπλο κατασκευάστηκε από την ξυλεία ενός και μόνο θρυλικού κυπαρισσιού. Πάνω του σκαλίστηκαν εικόνες από την Παλαιά Διαθήκη, αλλά και η σκηνή της κοπής του κυπαρισσιού, το οποίο χρησιμοποιήθηκε γενικότερα για ξυλεία στην κατασκευή του ναού.
Χωρίζεται σε τρία κλίτη από δύο κιονοστοιχίες με επτά κτιστά επιχρίσματα η καθεμία. Οι κίονες είναι χωρίς βάση. Η στέγη είναι κεραμοσκεπής, δίρριχτη και καλύπτει με ενιαίο τρόπο όλα τα κλίτη.
Ο ναός είναι τρισυπόστατος, έχει δηλαδή τρεις τράπεζες, την αριστερή αφιερωμένης στους Αγίους Κωσταντίνο και Ελένη, τη μεσαία αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο και τη δεξιά αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο.
Ο ναός που πρόσφατα κρίθηκε διατηρητέος έχει χτιστεί πάνω στα ερείπια προγενέστερου ναού και έχει μείνει στην νεώτερη ιστορία του έθνους καθώς εδώ ο Γέρος του Μοριά προέδρευσε επαναστατικών συμβουλίων. Στο προαύλιο του ναού βρίσκεται ο τάφος και η προτομή του οπλαρχηγού Παναγιωτάκη Γεραρή, τοπικού ήρωα της επανάστασης.
Κείμενο: https://www.mythicalpeloponnese.gr/?p=2051
Εικόνες: Δικές μας.
Ο Άγιος Γεώργιος Ζάχολης – Ο ναός με τους 17 τρούλους... ΠΕΡΊΤΕΧΝΟς ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΉς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τους σημαντικότερους, αρχιτεκτονικά και ιστορικά, ναούς της Κορινθίας, είναι αδιαμφισβήτητα ο ναός του Αγίου Γεωργίου της Ζάχολης- όπως είναι γνωστός-, στο Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικής ομορφιάς το φυσικό περιβάλλον...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣπανιότατος, ιδιαίτερος και εντυπωσιακός με τους 17 τρούλους του και το σχετικό θρύλο να τον ακολουθεί. Σύμφωνα με αυτόν ο ναός χτίστηκε το 1811 εντός 39 ημερών, μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες των κατοίκων του χωριού, αφού η προθεσμία για την ανέγερσή του είχε οριστεί από τον Τούρκο διοικητή σε 40 ημέρες, διαφορετικά είτε θα γκρεμιζόταν, είτε θα γινόταν τζαμί. Ο Άγιος Γεώργιος άνηκε διοικητικά και οικονομικά στη Μονή Προφήτου Ηλία και χτίστηκε στα θέση παλαιότερου, μικρότερου ναού. Στα ιερά σκεύη του ναού υπάρχουν επιγραφές του 1893.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ναός είναι βασιλική βυζαντινού ρυθμού με 17 τρούλους, έξι σε κάθε πλευρά του ναού, οι οποίοι συμβολίζουν τους 12 Αποστόλους, τέσσερις μεγαλύτεροι σε κάθε γωνία που συμβολίζουν τους 4 Ευαγγελιστές κι ένας κεντρικός, μεγαλύτερος όλων, που συμβολίζει τον Παντοκράτορα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σκεπή στηρίχτηκε σε 36 κολώνες με κιονόκρανα βυζαντινού ρυθμού, ενώ το τέμπλο κατασκευάστηκε από την ξυλεία ενός και μόνο θρυλικού κυπαρισσιού. Πάνω του σκαλίστηκαν εικόνες από την Παλαιά Διαθήκη, αλλά και η σκηνή της κοπής του κυπαρισσιού, το οποίο χρησιμοποιήθηκε γενικότερα για ξυλεία στην κατασκευή του ναού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι εικόνες του τέμπλου έχουν αναγεννησιακό ύφος... όμως είναι πολύ ωραίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧωρίζεται σε τρία κλίτη από δύο κιονοστοιχίες με επτά κτιστά επιχρίσματα η καθεμία. Οι κίονες είναι χωρίς βάση. Η στέγη είναι κεραμοσκεπής, δίρριχτη και καλύπτει με ενιαίο τρόπο όλα τα κλίτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ναός είναι τρισυπόστατος, έχει δηλαδή τρεις τράπεζες, την αριστερή αφιερωμένης στους Αγίους Κωσταντίνο και Ελένη, τη μεσαία αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο και τη δεξιά αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ναός που πρόσφατα κρίθηκε διατηρητέος έχει χτιστεί πάνω στα ερείπια προγενέστερου ναού και έχει μείνει στην νεώτερη ιστορία του έθνους καθώς εδώ ο Γέρος του Μοριά προέδρευσε επαναστατικών συμβουλίων. Στο προαύλιο του ναού βρίσκεται ο τάφος και η προτομή του οπλαρχηγού Παναγιωτάκη Γεραρή, τοπικού ήρωα της επανάστασης.
ΑπάντησηΔιαγραφή… μια εκδρομή που θα μείνει αξέχαστη !!!
ΑπάντησηΔιαγραφή… ένας ναός πλήρης θυμιάματος και προσευχής... βοήθειά μας ο Άγιος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΒΡΟΣΤΙΝΑ (Χωριό) ΚΟΡΙΝΘΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγιος Γεώργιος Ζάχολης
Ο ναός αυτός έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο μνημείο, και συνδέεται στενά με τους αγώνες του έθνους κατά την επανάσταση του 1821. Είναι προεπαναστικό κτίσμα, το οποίο κτίσθηκε πάνω στα ερείπια προϋπάρχοντος ναού, που αναφέρεται στα Βενετικά αρχεία από το 1696. Έχει πραγματοποιηθεί στο ναό αυτό δύο φορές πολεμικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Είναι ένα από τα σπάνια μνημεία της Χριστιανοσύνης από άποψης ρυθμού και αρχιτεκτονικής με τους δέκα επτά τρούλους. Έχει κτισθεί επί Τουρκοκρατίας σε διάστημα 39 ημερών μετά από χορήγηση 40 ημερών προθεσμίας από την Τουρκική Διοίκηση. Το 1991 κατέρρευσε ο κεντρικός τρούλος και ένα μέρος της στέγης του ναού και αναστηλώθηκε το 1993. Στο προαύλιο του ναού βρίσκεται ο τάφος και η προτομή του Ζαχολίτη οπλαρχηγού της επανάστασης του ’21 Παναγιωτάκη Γεραρή.
ΕΒΡΟΣΤΙΝΑ (Χωριό) ΚΟΡΙΝΘΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαναγία Καταφυγιώτισσα
Είναι κτισμένο στο κοίλωμα πελώριου βράχου, βόρεια της Ζάχολης, ύψους 40 μέτρων. Χτίστηκε την εποχή του μεγάλου διωγμού των κλεφτών για να χρησιμοποιηθεί για καταφύγιο, γι’ αυτό ονομάστηκε "Καταφυγιώτισσα" και δίπλα της σκάφτηκαν σπηλιές και λαγούμια για να κρύβονται οι κλέφτες και οι ντόπιοι Ζαχολίτες την ώρα του κατατρεγμού. Η εποχή που χτίστηκε το ξωκκλήσι αυτό είναι η προεπαναστατική περίοδος. Ο ναός αυτός επικοινωνεί με τον επαρχιακό δρόμο Ροζενών - Εβροστίνης μέσω ενός γραφικού μονοπατιού. Στον επαρχιακό δρόμο κατασκευάστηκε πρόσφατα μεγαλοπρεπής είσοδος για το μονοπάτι καθώς και σκάλα που οδηγεί σε ένα από τα κρησφύγετα. Τέλος, ο επισκέπτης αξίζει να επισκεφθεί το νερόμυλο και το ναό της Αγ. Παρασκευής με το εξαιρετικής τέχνης λιθόκτιστο καμπαναριό και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1838. Απέναντι από την εκκλησία βρίσκεται μικρή πλατεία όπου έχει τοποθετηθεί η προτομή του μεγάλου Νομοδιδασκάλου Γεωργίου Μπαλλή που καταγόταν από τη Ζάχολη.
Η μονή Αγίου Γεωργίου Τροπαιοφόρου βρίσκεται πλησίον της αρχαϊκής πόλης του Φενεού, τα σημερινά Καλύβια. Κτίσθηκε σύμφωνα με επιγραφή το 1693 σε ένα πανοραμικό κατάφυτο επίπεδο με μεγευτική θέα, ενώ η αρχική μονή "Παλαιομονάστηρο" βρίσκεται σε γήλοφο μέσα στη λίμνη Φενεού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρόκειται για τρουλλαία βασιλική με νάρθηκα, εξωνάρθηκα και πεντάπλευρη κόχη ιερού. Εσωτερικά ο ναός είναι κατάγχραφος με ωραιότατες τοιχογραφίες σύγρονες της ανοικοδόμησης του ναού στα 1754, που σύμφωνα με επιγραφή έγιναν από τον Παναγιώτη εξ Ιωαννίνων. Ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αιώνα με δύο αξιόλογες δεσποτικές εικόνες και με Δωδεκάορτο. Κάτω απο τον τρούλλο αιωρείται μεταλλικός χορός με εικονίδια όμοιος με του Αγίου Όρους.
Γύρω απο το καθολικό υπάρχουν κελλιά που στο ισόγειό τους διασώζουν αποθήκες. Ξύλινες κλίμακες οδηγούν στους εξώστες όπου τα κελλία των μοναχών.
Σπάνια ιερά κειμήλια φυλάσσονται στη μονή όπως: φορητές εικόνες, λειψανοθήκες, αργυρά ιερά σκεύη κ.λ.π.
ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ (Κωμόπολη) ΚΟΡΙΝΘΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαός Αγίων Θεοδώρων
Η πόλη των Αγίων Θεοδώρων οφείλει την ονομασία της στο παραδοσιακό εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων, κτισμένο στη θέση παλαιοχριστιανικής εκκλησίας. Μεγάλη ιστορική σημασία έχει η πλατιά λίθινη πλάκα που φέρει χαραγμένο επίγραμμα των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων και βρίσκεται δεξιά της εισόδου της εκκλησίας. Το επίγραμμα αυτό προέρχεται από τον τάφο ενός δεκαπεντράχρονου κοριτσιού και το περιεχόμενό του θα μπορούσε να συγκριθεί με τα σημαντικότερα της αρχαιότητας.
ΑΝΩ ΤΡΙΚΑΛΑ (Χωριό) ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγιος Δημήτριος
Ο επισκέπτης στα Κάτω Τρίκαλα μπορεί να δει το ναό του Αγίου Δημητρίου, χτισμένο το 1697.
Ξυλόστεγος, με ουρανιά και γυναικωνίτη, εντυπωσιάζει με τις εξπρεσιονιστικού χαρακτήρα τοιχογραφίες του 18ου αιώνα, με κορυφαία την Ακρα Ταπείνωση, όπου χαρακτηριστικές είναι οι τριγωνικές σκιές κάτω από τα μάτια, δηλωτικές του πάθους που διακατέχει τα θεία πρόσωπα.
ΑΣΣΟΣ (Κωμόπολη) ΚΟΡΙΝΘΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαός Ταξιαρχών
Στο χωριό του Ασσου, στην ενδοχώρα, ξεχωρίζει ο ναός των Ταξιαρχών. Πρόκειται για μονόχωρη μεγάλων διαστάσεων Βασιλική, με δίρριχτη κεραμοσκεπή στέγη, τρίπλευρη αψίδα ιερού, εισόδους στη δυτική και νότια πλευρά, με τοξωτά υπέρθυρα και αγιογραφίες μεγάλου καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος. Οικοδομήθηκε το 1822, σε ανάμνηση της φυγής των Τούρκων την ημέρα της γιορτής των Ταξιαρχών.