Powered By Blogger

11.4.15

Μετά από 93 χρόνια έγινε Αποκαθήλωση στον Άγιο Βουκόλο στη Σμύρνη (φωτο)


  • Μετά από 93 χρόνια έγινε Αποκαθήλωση στον Άγιο Βουκόλο στη Σμύρνη (φωτο)
    Φωτ.: Αριστείδης Βικέτος (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Το φετινό Πάσχα είναι ιδιαίτερο όχι μόνο για την ελληνική αλλά και γενικότερα την ορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης. Μετά από 93 χρόνια τελούνται ξανά στο ναό του Αγίου Βουκόλου όλες οι ιερές ακολουθίες μέχρι και τον Εσπερινό της Αγάπης, την Κυριακή του Πάσχα.

Ο ναός του Αγίου Βουκόλου διασώθηκε κατά τη Μικρασιατική καταστροφή, συντηρήθηκε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια και στις 15 Αυγούστου 2014 έγινε η πρώτη λειτουργία μετά από παραχώρηση του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης. Στις 6 Φεβρουαρίου, ανήμερα της μνήμης του Αγίου Βουκόλου, παραχωρήθηκε και πάλι προκειμένου να τον λειτουργήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Φωτ.: Αριστείδης Βικέτος (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Η Μεγάλη Παρασκευή συμπίπτει φέτος με την μνήμη του Αγίου Δήμου, ο οποίος μαρτύρησε στη Σμύρνη, και του Γρηγορίου του Ε΄, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος είχε διατελέσει Μητροπολίτης της πρωτεύουσας της Ιωνίας.

Ο ιερατικώς προϊστάμενος Σμύρνης, αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής, στο κήρυγμά του είπε χαρακτηριστικά: «Στο ναό αυτό θυμόμαστε σήμερα και τα πάθη του Γένους μας».

Από τους 16 ναούς που είχε η Σμύρνη σήμερα διασώζονται σχεδόν κατεστραμμένοι μόλις δύο: ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και ο μοναστηριακός ναός του Προφήτη Ηλία.
http://www.pontos-news.gr/article/132688/i-koryfosi-toy-theioy-dramatos-sti-smyrni-kai-ton-kirkitze-pasha-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου