Powered By Blogger

18.5.15

Guardian: Χειρότερη η έξοδος ή η παραμονή στο ευρώ;




Ο Βαρουφάκης έχει δίκιο, αναφέρει άρθρο του Guardian σχετικά με την άποψη τουυπουργού Οικονομικών πως η Ελλάδα δεν έπρεπε να μπει στην ΕΕ, αλλά και ότι κατά βάθος οι κυβερνήσεις όλων των κρατών της Ευρωζώνης, εύχονται αυτή να μην είχε "γεννηθεί".

Όπως αναφέρει το άρθρο που ταυτίζει τη συμμετοχή στην ΕΕ με τις πολιτικές λιτότητας, ο Βαρουφάκης θέλει ένα πρόγραμμα δανεισμού για την Ελλάδα, αλλά όχι με όρους που θα πνίξουν την Οικονομία, ενώ οι Βρυξέλλες απαιτούν την εφαρμογή του Μνημονίου.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο η Ελλάδα έχει δύο επιλογές: Να παραδοθεί ή να κρατήσει το ευρώ.

Ως ένα πρώτο σημείο υποχώρησης στους δανειστές στο στόχο της επίτευξης μίας συνολικής συμφωνίας, βλέπει την ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού του Πειραιά.

Ωστόσο, σημειώνει μήπως ο πρωθυπουργός θα πρέπει να δει σοβαρότερα την άποψη του υπουργού Οικονομικών, μήπως θα ήταν καλύτερα η Ελλάδα με τη δραχμή; Δεδομένου πως η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 25% με τα μέτρα λιτότητας, η απάντηση είναι "ναι" αναφέρει.

Η Ελλάδα υφίσταται μία οικονομική καταστροφή από το 2010 και η καταστροφή θα συνεχιστεί χωρίς μείωση του χρέους, χωρίς "πακέτο" για την ανάπτυξη και ακολουθώντας τις ίδιες πολιτικές. Έτσι, η πραγματική ερώτηση δεν είναι αν η έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφή, αλλά αν η έξοδος από το ευρώ θα ήταν μεγαλύτερη καταστροφή για την ελληνική οικονομία από την παραμονή της σε αυτό.

Υπάρχουν πολιτικά και οικονομικά ζητήματα που σχετίζονται με την ερώτηση αυτή.

Ο Τσίπρας έχει ένα πραγματικό δίλημμα γιατί οι Έλληνες ψήφισαν κατά της λιτότητας και οι δανειστές δεν την εγκαταλείπουν. Δεν μπορεί να τους ικανοποιήσει όλους. Αν υποχωρήσει στην γερμανίδα καγκελάριο, θα βρει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση αλλά κάτι τέτοιο θα είναι πολιτική αυτοκτονία για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε οικονομικό επίπεδο, το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα θα ανακάμψει γρηγορότερα παίρνοντας την τύχη της στα χέρια της. Ο Roger Bootle και η Jessica Hinds του Capital Economics θεωρούν πως πρέπει να δει κανείς την περίπτωση της Ισλανδίας.

Κηρύσσοντας στάση πληρωμών στους πιστωτές, η Ισλανδία πέρασε μία δύσκολη περίοδο ενώ η κορώναυποχώρησε κατά 40%. Η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε και εισήχθησαν περιορισμοί κεφαλαίων - ωστόσο κατάφερε να ανακάμψει.

Από το 2011 και μετά αναπτύσσεται σταθερά και το ΑΕΠ βρίσκεται στα προ κρίσης επίπεδα, ενώ οι οικονομικές προοπτικές είναι πολύ καλές πλέον. Ευεργετική στάθηκε η υποτίμηση του νομίσματος που ενίσχυσε τις εξαγωγές και τον τουρισμό - κατά 60%.

Οι δύο αναλυτές θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα συνέβαινε και στην Ελλάδα. Σημειώνουν πως - όσον αφορά τον περιορισμό των κεφαλαίων - αυτό δεν έχει αποκλειστεί και όσο η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ. Τέλος, το υποτιμημένο νόμισμα δεν είναι κάρτα εξόδου από τη φυλακή, ωστόσο και μετά από πέντε χρόνια πόνου, η παραμονή στην Ευρωζώνη, μοιάζει με ισόβια ποινή χωρίς τη δυνατότητα να δοθεί χάρη.

nooz.gr
http://www.logiosermis.net/2015/05/guardian.html#.VVoSKGAw9gU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου