Εν μέσω αντιπαράθεσης και ηχηρών διαφοροποιήσεων
Υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής η παροχή εξουσιοδότησης στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα για συμφωνία με τους εταίρους - Πρόβλημα στη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος με 17 «απώλειες».
Προηγήθηκε η συζήτηση με προεδρεύοντα τον αντιπρόεδρο του Σώματος, Αλέξη Μητρόπουλο, αντί της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που άρχισε λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.
Η συζήτηση σημαδεύτηκε από ηχηρές διαφοροποιήσεις στην ψηφοφορία, όπως της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Π. Λαφαζάνη, του Δ. Στρατούλη και του Κ. Λαπαβίτσα. Συνολικά οχτώ βουλευτές της κυβέρνησης ψήφισαν «παρών» ενώ είχαμε και 2 όχι από τις κκ Γαϊτάνη και Ψαρρέα.
Πιο αναλυτικά, «παρών» ψήφισαν οι: Κυρίτση Αγλαΐα, Κωνσταντοπούλου Ζωή, Στρατούλης Δημήτρης, Σταθάς Ιωάννης, Λαπαβίτσας Κων/νος, Λεουτσάκος Στ., Λαφαζάνης Παναγιώτης και ο κ. Σκούμας.
Με τις 17 «διαρροές» από κυβερνητικούς βουλευτές ο Αλ. Τσίπρας «χάνει» ουσιαστικά - όχι όμως και τυπικά -τη δεδηλωμένη, μιας και είναι προφανές πως υπάρχει πρόβλημα συνοχής στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ενοχλημένος από τη στάση των βουλευτών του και αναμένονται άμεσα πολιτικές πρωτοβουλίες.
Δήλωση με την οποία αφενός αποτιμά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αφετέρου όμως αφήνει ανοικτό κάθε ενδεχόμενο για την επόμενη μέρα στο κυβερνητικό σχήμα, έκανε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η εθνική αντιπροσωπεία έδωσε στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη μιας οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας με τους δανειστές. Αυτό που προέχει είναι η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση. Όλα τα άλλα στην ώρα τους», τόνισε με νόημα ο πρωθυπουργός, ο οποίος είναι φανερά ενοχλημένος με τις διαρροές και τη στάση αρκετών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Η «ντρίπλα»του Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας, υπό το «όργιο» φημών ότι περί τους 20 βουλευτές ετοιμάζονται να διαφοροποιηθούν και να μην ψηφίσουν το σχέδιο νόμου, προχώρησε σε μια πολιτική ντρίπλα. «Είναι προφανές ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές η συνείδηση του καθενός βαραίνει. Η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών αποτελεί επιλογή υψηλής ευθύνης και σε ό,τι αφορά τους βουλευτές της πλειοψηφίας αποτελεί το ελάχιστο δείγμα εμπιστοσύνης στο σύνολο της κυβέρνησης» είπε ο κ. Τσίπρας στη δευτερολογία του, ζητώντας ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Με βάση το εθνικός αυτό χρέος, όλοι και όλες καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και είμαι βέβαιος ότι θα σταθούμε στο ύψος της ευθύνης που μας αναλογεί. Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές αναμετριόμαστε με το μπόι μας και το μπόι της ιστορίας» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου αλλά και κατά των υπολοίπων κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Την κρισιμότητα των στιγμών τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως μόνος του στόχος ήταν το δίκιο του ελληνικού λαού και η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.
Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στο έργο της κυβέρνησης τους τελευταίους έξι μήνες υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος έπραξε το αδύνατον πολλές φορές εν μέσω εκβιασμών και απειλών.
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να κάνει και αυτοκριτική παραδεχόμενος ότι η κυβέρνηση έκανε λάθη στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. «Η μόνη ειλικρινής απάντηση είναι η καταφατική. Ουδείς αλάθητος και πρώτος εγώ», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός εξήγησε πως «δεν ζήτησε το όχι ως εντολή εξόδου, αλλά ως εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής μας δύναμης. Δεσμεύτηκα και προσωπικά να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να φέρω ακόμα και σε 48 ώρες μία καλύτερη συμφωνία. Αυτό που υποσχέθηκα πράττω. Δεν εξαπάτησα τον ελληνικό λαό ούτε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Εξέλαβα το όχι ως εντολή για καλύτερη λύση και συμφωνία, ως επιλογή αξιοπρέπειας για μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού, ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στις προσπάθειές της».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως πλέον είναι η ώρα του απολογισμού. «Στο Συμβούλιο έθεσα τις τρεις βάσεις για συμφωνία, την επαρκή χρηματοδότηση, το αναπτυξιακό πακέτο και για ελάφρυνση του χρέους, ως αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις με λιγότερο υφεσιακό κόστος και δικαιότερη κατανομή των βαρών», είπε ο πρωθυπουργός παραδεχόμενος εντούτοις ότι το πρόγραμμα είναι δύσκολο, αλλά έχει μία πιθανότητα συμφωνίας που μπορεί να δώσει οριστικό τέλος στη συζήτηση περί Grexit.
Αιχμές κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου άφησε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του στη Βουλή.
«Ευχαριστώ τους βουλευτές. Αυτή η διαδικασία εκρίθη απαραίτητη, προκειμένου ο υπουργός Οικονομικών να έχει τη μέγιστη δυνατή στήριξη, για να πετύχει όσο περισσότερο προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και της ελληνικής πλευράς. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές η συνείδηση της καθεμιάς βαραίνει. Είναι προφανές ότι η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών αποτελεί μία επιλογή υψηλής ευθύνης. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές καλούμαστε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις», είπε ο κ. Τσίπρας εμφανώς εκνευρισμένος από τη στάση της Προέδρου της Βουλής.
«Όλοι κρινόμαστε από τις στάσεις και τις αποφάσεις μας, από τη συνέπειά μας», τόνισε κατά την τοποθέτησή της στη Βουλή η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, γνωστοποιώντας πως δεν πρόκειται να ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές καθώς όπως είπε το ΝΑΙ έρχεται σε αντίθεση με την ετυμηγορία του λαού όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα.
«Αναλαμβάνω τη θεσμική μου ευθύνη δηλώνοντας "παρούσα"», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου προκαλώντας έκπληξη σε όλο το Σώμα του Κοινοβουλίου.
Η Πρόεδρος άφησε αιχμές για τη στάση των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση δίνει άνιση μάχη σε καθεστώς ασφυξίας και εκβιασμών, σε μία Ευρώπη που χρησιμοποιεί το ευρώ ως μοχλό καταναγκασμού και εξευτελισμού των απείθαρχων λαών».
Παράλληλα έστρεψε τα βέλη της κατά της Γερμανίας τονίζοντας πως δεν έχει καταβάλει μέχρι σήμερα τις οφειλές της προς την Ελλάδα, που υπερβαίνουν το φερόμενο ελληνικό χρέος.
Η κ. Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι το «όχι» του λαού μας δεσμεύει όλους. «Η κυβέρνηση σήμερα εκβιάζεται για να συναινέσει σε εκείνα που δεν την αντιπροσωπεύουν και δεν της αναλογούν. Τιμώ τον πρωθυπουργό και θα τον τιμώ πάντα, για τη στάση του και την επιλογή του», είπε γνωστοποιώντας ότι θα ψηφίσει «παρών» για την εξουσιοδότηση του πρωθυπουργού και του ΥπΟικ ενόψει Eurogroup και Συνόδου Κορυφής.
Δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα άσκησε ο εκτελών χρέη προέδρου της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, λέγοντας πως «κανένας πρωθυπουργός δεν έφτασε σε ένα τριήμερο από το να μας βγάλει από την Ευρώπη και να χρεοκοπήσει άτακτα η χώρα».
Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως η συμφωνία πρέπει να κλείσει την Κυριακή 12 Ιουλίου και ο διαπραγματευτικός χρόνος έχει τελειώσει.
«Ξεκαθαρίζουμε την ιστορία σήμερα και η ΝΔ έχει ήσυχη τη συνείδηση της απέναντι στην ιστορία» είπε και στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση συμπλήρωσε: «φροντίστε να έχετε κι εσείς ήσυχη τη συνείδησή σας απέναντι στην Ευρώπη».
Ο κ. Μεϊμαράκης άφησε αιχμές τόσο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, όσο και για το δημοψήφισμα: «Εμείς όταν ήταν εθνικά αναγκαίο, υπογράφαμε χωρίς εξουσιοδότηση», είπε, «εσείς θέλετε εξουσιοδότηση»
Όσο για το δημοψήφισμα υπογράμμισε πως «αν τα προβλήματα λυνόταν με δημοψηφίσματα, θα κάναμε ένα κάθε εβδομάδα και θα λυνόταν το πρόβλημα».
Σύντομη ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής του Ποταμιού στη Ολομέλεια της Βουλής.
«Το Ποτάμι δεν εξουσιοδοτεί. Απαιτεί από τον πρωθυπουργό να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μείνει η χώρα στον φυσικό της χώρο. Τα υπόλοιπα από Δευτέρα», είπε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης.
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Όπως τόνισε μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την εξουσιοδότησης της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές, ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε «Μέσα στους τελευταίους μήνες έχετε κάνει μίνι πραξικοπήματα, αλλεπάλληλες πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, μέχρι και στρατό μας έχετε απειλήσει ότι θα κατεβάσετε στους δρόμους για την δική σας ασφάλεια».
Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ «ότι εμπορεύτηκε τα οράματα Αριστερών, που ποθούσαν μία κυβέρνηση της Αριστεράς και άσκησε δημαγωγική πολιτική».
Χαρακτήρισε δε τόσο ένα μνημόνιο, όσο και μια έξοδο από την ευρωζώνη «εξίσου κακές επιλογές».
«Η μετάβαση σε ένα διπλό νόμισμα και μετά σε ένα εγχώριο νόμισμα θα εξαλείψει το εισόδημα του ελληνικού λαού», τόνισε.
Όπως είπε, απαιτούνται καθαρές κουβέντες και προετοιμασία του λαού για την έξοδο από την κρίση.
Την ανάγκη να σταματήσει η διχόνοια ανάμεσα στους Έλληνες τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά την τοποθέτησή της στη Βουλή.
Όπως ανέφερε, απομένουν πια ελάχιστες ώρες, με τη χώρα να είναι αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία και την φτωχοποίηση του ελληνικού λαού.
Η κ. Γεννηματά εκτίμησε ότι το δημοψήφισμα στράφηκε τελικά κατά της χώρας, διχάζοντας το λαό και κάνοντας χειρότερη τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας. «Τα τελευταία πέντε χρόνια οι Έλληνες και οι Ελληνίδες χωρίζονται σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς. Πρέπει να βάλουμε τέλος στον διχασμό που έχουμε προκαλέσει με τον λόγο μας στην ελληνική κοινωνία», είπε η κ. Γεννηματά.
«Για το ΠΑΣΟΚ η συμμετοχή στην Ευρώπη είναι η ασπίδα προστασίας του ελληνικού λαού» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «στην ευρωπαϊκή πρόκληση δεν χωράει παρά μόνο θετική απάντηση».
Η κ. Γεννηματά υπερθεμάτισε μάλιστα χρησιμοποιώντας μία ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου. "Στην Ευρωπαϊκή πρόκληση δεν χωράει παρά μόνο θετική απάντηση". «Η κυβέρνησή σας έχει λάβει εντολή για λύση. Έχετε χρέος να κινηθείτε χωρίς άλλη καθυστέρηση και δισταγμούς», σημείωσε.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε πως το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει θετικά γιατί ο μοναδικός ασφαλής δρόμος που υπάρχει για την Ελλάδα είναι μέσα στο ευρώ».
Συμφωνία-ΣΥΡΙΖΑ: 15 βουλευτές ψήφισαν «ΝΑΙ», αλλά αντιτίθενται τα μέτρα!
Νέο πλήγμα για την κυβέρνηση αποτελεί η προειδοποίηση 15 βουλευτών του που παρότι ψήφισαν «ΝΑΙ» στην ψηφοφορία, αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν προτίθενται να υπερψηφίσουν τα νέα μέτρα όταν αυτά έρθουν στη Βουλή.
Με επιστολή που έδωσαν στη δημοσιότητα, γνωστοποιούν ότι στην ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες ψήφισαν «ΝΑΙ» προκειμένου να μη χαθεί η δεδηλωμένη, η οποία ωστόσο χάθηκε εξαιτίας των διαρροών.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι 15 στην επιστολή «θέλουμε να τονίσουμε ότι η πρόταση προς τους θεσμούς στη βάση της οποίας η κυβέρνηση μας ζητά να δώσουμε με την ψήφο μας εξουσιοδότηση προκειμένου να διαπραγματευτεί, μας βρίσκει ριζικά αντίθετους.
Η πρόταση αυτή δεν έπρεπε να ψηφιστεί από τη Βουλή και αν εμείς μετά από προβληματισμό ψηφίζουμε τελικά αυτήν την πρόταση το κάνουμε μόνο και μόνο για να μη δώσουμε αφορμές για να αξιοποιηθεί η στάση μας προκειμένου να τεθεί θέμα δεδηλωμένης προς την κυβέρνηση.
Το δικό μας ΝΑΙ που υπαγορεύεται από τους παραπάνω πολιτικούς λόγους, δεν μπορεί να καταγραφεί ως «ΝΑΙ» στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας και νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης, τα οποία θα αγωνιστούμε μαζί με το εργατικό λαϊκό κίνημα για να μην περάσουν στη ζωή το επόμενο διάστημα. Η χώρα δεν χρειάζεται νέα μέτρα λιτότητας, αλλά στήριξη μισθών και συντάξεων, ρευστότητα στην οικονομία και βαθιά διαγραφή χρέους».
Όπως γίνεται αντιληπτό, αν οι 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εμμείνουν στη στάση τους και με δεδομένες τις ήδη υπάρχουσες διαρροές, το σενάριο των εκλογών δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.
Την επιστολή υπογράφουν οι:
Αμμανατίδου Λίτσα
Δελημήτρος Κωνσταντίνος
Ζάννας Ζήσης
Ζερδελής Γιάννης
Ήσυχος Κώστας
Ιωαννίδης Ηλίας
Καματερός Ηλίας
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Κώτσιας Θωμάς
Ουζουνίδου Ευγενία
Πετράκος Θανάσης
Σαμοΐλης Στέφανος
Τσανάκα Αλεξάνδρα
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Χουντής Νίκος
Δελημήτρος Κωνσταντίνος
Ζάννας Ζήσης
Ζερδελής Γιάννης
Ήσυχος Κώστας
Ιωαννίδης Ηλίας
Καματερός Ηλίας
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Κώτσιας Θωμάς
Ουζουνίδου Ευγενία
Πετράκος Θανάσης
Σαμοΐλης Στέφανος
Τσανάκα Αλεξάνδρα
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Χουντής Νίκος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου