Powered By Blogger

25.7.12

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΥΣΤΙΚΟ... και Η ελληνική Gladio...





Σχετικά άρθρα :

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η GLADIO;

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

«Προβιά» και… Χούντα


Μέρος των δραστηριοτήτων της CIA ήταν η οργάνωση, καθοδήγηση και χρηµατοδότηση της τοπικής οργάνωσης του δικτύου «Stay Behind» που είχε το όνοµα «Προβιά».
Η οργάνωση «Προβιά» στηριζόταν στον Ιερό Δεσµό Ελλήνων Αξιωµατικών (ΙΔΕΑ). Ο ΙΔΕΑ ιδρύθηκε µε τη βοήθεια της OSS, αµέσως µετά την απελευθέρωση, µε σκοπό να αποκαταστήσει τους αξιωµατικούς που συνεργάζονταν µε τους Γερµανούς στα Τάγµατα Ασφαλείας κατά την Κατοχή. Σύµφωνα µε τον Αµερικανό ερευνητή Κρίστοφερ Σίµσον, απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου, που τώρα βρίσκονται στο Εθνικό Αρχείο των ΗΠΑ, αποκαλύπτουν ότι οι Ηνωµένες Πολιτείες διέθεσαν εκατοµµύρια δολάρια στον ΙΔΕΑ µε σκοπό τη δηµιουργία ενός µυστικού εφεδρικού στρατού, αποτελούµενου από επίλεκτους αξιωµατικούς, αστυνοµικούς και αντικοµµουνιστές πολιτοφύλακες. Γι’ αυτό στάλθηκαν στην Ελλάδα χρήµατα, όπλα και εφόδια, αρκετά για τον εξοπλισµό µιας µάχιµης δύναµης 15.000 ανδρών. Η οργάνωση «Προβιά» χρεώνεται την ευθύνη για τις πλείστες δραστηριότητες του ελληνικού παρακράτους κατά τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60, που είχαν ως αποκορύφωµα τα πραξικοπήµατα της 21ης Απριλίου 1967 στην Ελλάδα και της 15ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο.



Ένα κατατοπιστικό βιβλίο γύρω από το θέµα της Gladio (και όχι µόνο) είναι το τιτλοφορούµενο «Οι µυστικοί στρατοί του ΝΑΤΟ: Η επιχείρηση Gladio και η τροµοκρατία στη Δυτική Ευρώπη», του συγγραφέα Ντάνιελ Γκάνσερ, από τις εκδόσεις Antilogos.
Καθώς ο Ψυχρός Πόλεµος έβαινε προς το τέλος του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζούλιο Αντρεότι, µετά τις δικαστικές έρευνες για κάποιες µυστηριώδεις τροµοκρατικές ενέργειες στην Ιταλία, υποχρεώθηκε να επιβεβαιώσει τον Αύγουστο του 1990 ότι τόσο η χώρα του όσο και άλλα κράτη της Δ. Ευρώπης, µέλη του NATO, είχαν υπάρξει πεδίο δράσης ενός µυστικού στρατού. Ο µυστικός στρατός συγκροτήθηκε µετά το τέλος του Β’ Π.Π. από τις µυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, προκειµένου να καταπολεµήσει τον κοµµουνισµό στη Δ. Ευρώπη. Σε κάθε χώρα η µυστική υπηρεσία του στρατού, σε στενή συνεργασία µε τη CIA ή την MI6, διεύθυνε τον αντικοµµουνιστικό στρατό εντός της επικράτειάς της εν αγνοία των κοινοβουλίων και του πληθυσµού.
Στην περίπτωση που οι Σοβιετικοί επιχειρούσαν εισβολή στη Δ. Ευρώπη, οι µυστικοί στρατιώτες της Gladio, υπό τις διαταγές του ΝΑΤΟ, θα έστηναν το περίφηµο δίκτυο Stay Behind που θα λειτουργούσε ως οπισθοφυλακή και θα δρούσε πίσω από τις γραµµές του εχθρού… Αλλά η σοβιετική εισβολή δεν έγινε ποτέ. Ο πραγµατικός και συνεχής κίνδυνος στα µάτια αυτών που σχεδίαζαν τη στρατηγική του µυστικού πολέµου, στην Ουάσιγκτον και στο Λονδίνο, ήταν τα κατά καιρούς ισχυρά κοµµουνιστικά κόµµατα στις δηµοκρατίες της Δ. Ευρώπης. Έτσι, ελλείψει σοβιετικής εισβολής, το δίκτυο πήρε τα όπλα σε πολλές χώρες και εξαπέλυσε µυστικό πόλεµο ενάντια στις πολιτικές δυνάµεις της Αριστεράς. Αναµείχθηκε σε µια σειρά τροµοκρατικών επιχειρήσεων και παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωµάτων, που επίτηδες αποδόθηκαν στους κοµµουνιστές για να κλονιστεί το κύρος της Αριστεράς στις εκλογές.
Όταν οι µυστικοί στρατοί αποκαλύφθηκαν, το ΝΑΤΟ και οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας αρνήθηκαν να τοποθετηθούν για το ζήτηµα που ο Τύπος διατεινόταν ότι ήταν «το καλύτερα κρυµµένο και το πιο καταστροφικό πολιτικοστρατιωτικό µυστικό από τον Β’ Π.Π.».

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΥΣΤΙΚΟ...



Σχετικό άρθρο :

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η GLADIO;

Από το politis.gr: Η ελληνική Gladio -Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ...Δίκτυο “Stay Behind” Αξιοποιώντας τις εµπειρίες που συναποκόµισαν από την επέµβασή τους στην Ελλάδα, οι ΗΠΑ δηµιούργησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1940, στην Ευρώπη, ένα δίκτυο ηµιπαράνοµων παραστρατιωτικών οργανώσεων στο πλαίσιο ενός σχεδίου άµυνας έναντι του «κοµµουνιστικού κινδύνου». Αποστολή των οργανώσεων αυτών ήταν να πολεµήσουν από τα µετόπισθεν τους κοµµουνιστές, σε περίπτωση κατάληψης κάποιας χώρας από τη Σοβιετική Ένωση. Γι’ αυτό, το δίκτυο των αντικοµµουνιστικών οργανώσεων ονοµάστηκε «Stay Behind». Οι οργανώσεις συντονίζονταν από ένα όργανο που ονοµαζόταν «Super ΝΑΤΟ» και είχε την έδρα του στο αρχηγείο της συµµαχίας, στις Βρυξέλλες. Μέλη του δικτύου στρατολογήθηκαν κυρίως φασίστες και φανατικοί αντικοµµουνιστές, µε αποστολή να παρεµποδίσουν την άνοδο της Αριστεράς στην εξουσία οπουδήποτε στη Δυτική Ευρώπη και να επιβάλουν την επικυριαρχία των ΗΠΑ, χρησιµοποιώντας µεθόδους ψυχολογικού πολέµου και τροµοκρατίας.
Το Συµβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ είχε διατάξει οι επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέµου να είναι σχεδιασµένες µε τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι «διαψεύσιµες», δηλαδή «να σχεδιάζονται και να εκτελούνται έτσι ώστε η οποιαδήποτε ευθύνη της κυβέρνησης των ΗΠΑ να µην είναι εµφανής σε µη εξουσιοδοτηµένα άτοµα (και, σε περίπτωση που αποκαλυφθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ, να µπορεί αποτελεσµατικά να αρνηθεί την οποιαδήποτε ευθύνη»). Την 1η Σεπτεµβρίου 1948 ιδρύθηκε το Γραφείο Συντονισµού Πολιτικής, µια συγκαλυµµένη υπηρεσία της CIA που ανέλαβε την ευθύνη των Επιχειρήσεων Ψυχολογικού Πολέµου.
Η ύπαρξη του δικτύου «Stay Behind» αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1976 σε έκθεση της Γερουσίας για τη CIA που ετοίµασε ο Φρανκ Τσερτς, χωρίς να αποκαλυφθούν ποτέ λεπτοµέρειες για την έκταση της δράσης του. Μόλις το 1990, ταυτόχρονα µε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, που σήµανε και το τέλος του Ψυχρού Πολέµου, αποκαλύφθηκε στην Ιταλία η ύπαρξη της οργάνωσης Gladio.
Όπως αποκαλύφθηκε, η Gladio συνεργαζόταν µε τη Μαφία και τους νεοφασίστες µε σκοπό να αποτραπεί η ανάληψη εξουσίας από τους Ιταλούς κοµµουνιστές είτε µέσω επανάστασης είτε µέσω νόµιµων εκλογών. Κάθε οργάνωση του δικτύου «Stay Behind» είχε το δικό της όνοµα, αλλά επικράτησε να αναφέρονται όλες µε το όνοµα «Gladio» επειδή η ιταλική οργάνωση ήταν η µοναδική για την οποία αποκαλύφθηκαν τόσα πολλά στοιχεία.

XX

1 σχόλιο:

  1. Οι δίδυμες εκλογές του Μαΐου Ιουνίου 2012 επισφράγισαν το τέλος της μεταπολιτευτικής περιόδου και εγκαινίασαν την αρχή της ανασύνθεσης του συνολικού πολιτικού συστήματος. Είναι βέβαιο πως η κρίση και η ανασύνθεση δεν θα περιοριστούν μόνο στην έκλειψη του ΠΑΣΟΚ και την ανάδυση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ή της Χ. Α. στο πολιτικό προσκήνιο, ούτε απλώς στην εξαφάνιση του ΛΑΟΣ τη συρρίκνωση του ΚΚΕ και την απόσχιση της ΔΗΜΑΡ από τον κάποτε ενιαίο Σύριζα. Είναι βέβαιο πως και ο χώρος της Ν.Δ. θα αποδομηθεί, όπως έχει σήμερα, και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι υποχρεωμένος να επιλέξει εάν θα επιχειρήσει να «χωρέσει» το 25% των ψηφοφόρων του στο 3% του σκληρού του πυρήνα, ή αν αντιστρόφως θα αποδεχθεί την πρόκληση που αντιπροσωπεύουν αυτοί οι νέοι ψηφοφόροι και θα προσαρμοστεί σε αυτό το νέο πλειοψηφικό ρεύμα. Δηλαδή η αλλαγή του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης έχει μόλις αρχίσει και κανείς δεν θα μπορέσει να μείνει όπως ήταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή