Powered By Blogger

6.2.15

Με κεντρικό τους σύνθημα «Αλλαγή στην Ελλάδα, αλλαγή στην Ευρώπη, Αλλαγή για όλους», περίπου 300 ακαδημαϊκοί υπογράφουν ένα κείμενο υποστήριξης στον ελληνικό λαό και στον ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζοντας για μια αλλαγή στην Ευρώπη που δημοσιεύουν στην πλατφόρμα with-the-greeks.eu.


ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ-ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ-
ΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
 
Τσόμσκι, Ζίζεκ, Νέγκρι κι άλλοι 300 διανοούμενοι «ψηφίζουν» ΣΥΡΙΖΑ 

Διαβάστε το κείμενο υποστήριξης:

"Η προβλεπόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα τεράστιας σημασίας για όσους και όσες επιθυμούν να αλλάξει πορεία η Ευρώπη. Αυτή η νίκη θα αποτυπώσει την ανάγκη για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη, για ελπίδα. Οι απειλές και η πίεση που ασκείται από τους ευρωπαίους ηγέτες, την τρόικα και τους οικονομικούς κύκλους με στόχο να επηρεάσουν το εκλογικό σώμα και τις επιλογές του ελληνικού λαού, είναι απαράδεκτες.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα του ελληνικού λαού να πάρει ελεύθερα τις αποφάσεις του, να ανατρέψει τη λιτότητα, να πει «όχι» στην ανθρωπιστική κρίση που καταστρέφει τη χώρα, να ανοίξει τον δρόμο για μια πραγματική εναλλακτική λύση για την Ελλάδα, για ένα νέο κοινωνικό και δημοκρατικό προσανατολισμό.
Ενώ οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα αποφάσισαν να υποταγούν στην τρόικα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να κάνουν το ακριβώς αντίθετο. Δημιούργησαν, σε συνεργασία με τα κοινωνικά κινήματα, έναν πλατύ συνασπισμό με μια δυναμική που μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του αφορούν στην πάλη ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση, την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων, στη δημιουργία ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος και στον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος. Μία μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει την Ελλάδα έναν αξιόπιστο παίκτη στη διεθνή σκηνή και θα θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης τη σωτηρία της χώρας και του λαού. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει τη χώρα σε ένα νέο δρόμο, μακριά από την διαφθορά και το πελατειακό καθεστώς, επιλέγοντας μια νέου τύπου ανάπτυξη προς όφελος του κοινού συμφέροντος. Θα προτείνει μια Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος, επιδιώκοντας την διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του και με έναν τρόπο αποπληρωμής του υπολοίπου που θα διευκολύνει την οικονομική ανάκαμψη μέσω μεγάλων προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων. Οι δαπάνες αυτών των επενδύσεων δεν πρέπει να υπάγονται στις δεσμεύσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και θα έχουν στόχο την αντιμετώπιση των επειγουσών κοινωνικών αναγκών.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει ένα «Ευρωπαϊκό Νιου Ντιλ» για ανθρώπινη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει ανάγκη να ανατρέψουμε την λογική που καταστρέφει την έννοια της συλλογικότητας και ενισχύει επικίνδυνα την επιρροή του εθνικισμού και του δεξιού λαϊκισμού. Χρειαζόμαστε ένα νέο σχέδιο, με συμμετοχική ανάπτυξη, συνεργασία και δημοκρατία.
Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο πιστεύουμε ότι η αλλαγή στην Ελλάδα δεν θα επηρεάσει το μέλλον αποκλειστικά του ελληνικού λαού. Μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να δραπετεύσει από τη σημερινή καταστροφική κατάσταση, άλλα μπορεί να είναι και το βλαστάρι της αλλαγής στην Ευρώπη. Η ανατροπή των πολιτικών λιτότητας που επιβάλλονται από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς και τις εθνικές κυβερνήσεις, θα είναι ένα σινιάλο, μια πηγή ελπίδας για όσες και όσους θέλουν να ορθώσουν το ανάστημά τους. Την ίδια στιγμή, μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί τη μαζική στήριξη των ευρωπαϊκών λαών, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των αγορών και εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που φοβούνται οποιαδήποτε παρέκκλιση από το παρωχημένο πλαίσιο της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης.
Στις κοινωνίες όλης της Ευρώπης, ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, πολλές οργανώσεις και τμήματα του δημόσιου βίου δηλώνουν: Δεν αποδεχόμαστε την πίεση που ασκείται στον ελληνικό λαό με στόχο να τον εμποδίσει να εκφράσει ελεύθερα την επιλογή του. Εκείνοι που ασκούν αυτή την πίεση σήμερα είναι συνυπεύθυνοι για την, με κάθε κόστος, διαιώνιση της καταστροφικής «θεραπείας σοκ».
Σε όλες τις χώρες, θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας, θα υποστηρίξουμε όσους αγωνίζονται, θα αλλάξουμε τον συσχετισμό δυνάμεων, θα δώσουμε την μάχη των ιδεών και θα ενώσουμε όλους εκείνους και εκείνες που θέλουν να χτίσουν – μαζί με τον ελληνικό λαό – μία κοινωνική, περιβαλλοντική και δημοκρατική Ευρώπη. Είμαστε δίπλα στον ελληνικό λαό γιατί η μάχη του είναι και δική μας μάχη."
Ζήτω η Ελλάδα...Είμαστε όλοι μαζί με την Ελλάδα
Να σεβαστούν την απόφαση του ελληνικού λαού και να ξεκινήσουν με καλή πίστη τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις 300 διανοούμενοι διεθνώς, οι οποίοι συνυπογράφουν επιστολή που δημοσιεύει ο γαλλικός ιστότοπος Mediapart.
«Και ζήτω η Ελλάδα...Είμαστε όλοι μαζί με την Ελλάδα και την Ευρώπη» αναφέρεται στην επιστολή, που υπογράφουν οικονομολόγοι και πανεπιστημιακοί από όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι: Τζέιμις Γκαλμπρέιθ, Στέφανι Γκρίφιθ Τζόουνς, Ζακ Σαπίρ, Ντομινίκ Μεντά κ.α.
Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, «δικαίως η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι αναγκαίος ένας εκ βάθρων επαναπροσανατολισμός, διότι οι πολιτικές που εφαρμόσθηκαν έως τα τώρα αποδείχθηκαν ένα απόλυτο φιάσκο». «Δεν πρόσφεραν ούτε την οικονομική ανάκαμψη, ούτε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ούτε την απασχόληση, αλλά ούτε καν τις εξωτερικές επενδύσεις. Αντίθετα, αποδείχθηκαν επιζήμιες για την ελληνική κοινωνία και αποδυνάμωσαν τους θεσμούς. Η προσέγγιση που ακολουθήθηκε αποδείχθηκε ξεκάθαρα καταστροφική και δεν επέτρεψε καμία πρόοδο, για την οποία προοριζόταν».
Oι Ευρωπαίοι καλούνται να λάβουν υπ' όψιν τους αυτήν την πραγματικότητα «στην οποία άλλωστε οφείλεται και η εκλογή της νέας ελληνικής κυβέρνησης».
Επίσης, τονίζουν, ότι «η Ελλάδα έχει ανάγκη από άμεσα ανθρωπιστικά μέτρα, έναν μεγαλύτερο κατώτατο μισθό, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, επενδύσεων και μέτρων για τη διόρθωση και καλυτέρευση των βασικών υπηρεσιών όπως αυτών της υγείας και της παιδείας».
Προσθέτουν παράλληλα, ότι δικαίως η ελληνική κυβέρνηση ζητά μια διαγραφή χρέους, διότι δεν είναι βιώσιμο και όπως και να έλθουν τα πράγματα δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρωθεί. «Επομένως δεν υπάρχει οικονομική απώλεια για τις άλλες χώρες και τους φορολογούμενούς τους».

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι:
"Δικαίως η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι αναγκαίος ένας εκ βάθρων επαναπροσανατολισμός, διότι οι πολιτικές που εφαρμόσθηκαν έως τα τώρα αποδείχθηκαν ένα απόλυτο φιάσκο. Δεν προσέφεραν ούτε την οικονομική ανάκαμψη, ούτε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ούτε την απασχόληση, αλλά ούτε καν τις εξωτερικές επενδύσεις. Αντίθετα αποδείχθηκαν επιζήμιες για την ελληνική κοινωνία και αποδυνάμωσαν τους θεσμούς. Η προσέγγιση που ακολουθήθηκε αποδείχθηκε ξεκάθαρα καταστροφική και δεν επέτρεψε καμία πρόοδο, για την οποία προοριζόταν.

Ζητούμε από τους ευρωπαϊκούς εταίρους να λάβουν υπ' όψιν τους αυτήν την πραγματικότητα, στην οποία άλλωστε οφείλεται και η εκλογή της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από άμεσα ανθρωπιστικά μέτρα, έναν μεγαλύτερο κατώτατο μισθό, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, επενδύσεων και μέτρων για τη διόρθωση και καλυτέρευση των βασικών υπηρεσιών όπως αυτών της υγείας και της παιδείας".

Οι υπογράφοντες αναφέρονται στη συνέχεια στην πάταξη της διαφθοράς και σε ένα πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα που να βασίζεται λιγότερο στον ΦΠΑ. Για να εφαρμοσθούν οι πολιτικές αυτές και να τους δοθεί ο χρόνος να αποδείξουν την αποτελεσματικότητά τους, απαιτούνται κάποια δημοσιονομικά περιθώρια. Στο εν τω μεταξύ, (έως ότου επιτευχθούν τα περιθώρια αυτά), η χώρα έχει ανάγκη να χρηματοδοτηθεί από την ΕΚΤ για να σταθεροποιήσει το τραπεζικό της σύστημα. "Ζητούμε από τις ευρωπαϊκές αρχές και από τις κυβερνήσεις, να δοθούν στην Ελλάδα αυτά τα δημοσιονομικά περιθώρια και να διασφαλισθεί αυτή η χρηματοδότηση" υπογραμμίζουν.

Στη συνέχεια, υποστηρίζουν ότι δικαίως η ελληνική κυβέρνηση ζητά μια διαγραφή χρέους απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους, διότι δεν είναι βιώσιμο και όπως και να έλθουν τα πράγματα δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρωθεί. Επομένως δεν υπάρχει οικονομική απώλεια για τις άλλες χώρες και τους φορολογούμενούς τους. Αντίθετα μια νέα εκκίνηση για την Ελλάδα θα τονώσει τη δραστηριότητα, θα αυξήσει τα εισοδήματα, θα δημιουργήσει απασχόληση και θα επωφεληθούν συγχρόνως και οι γειτονικές χώρες. " Καλούμε επειγόντως τους πιστωτές της Ελλάδας να αδράξουν την ευκαιρία αυτή και να παρουσιάσουν με σαφήνεια και τιμιότητα αυτά τα δεδομένα στους λαούς τους" επισημαίνουν.

Αυτό που διακυβεύεται, εξηγούν, δεν είναι μόνο η τύχη της Ελλάδας, αλλά επίσης το μέλλον της Ευρώπης στο σύνολό της. Μια πολιτική των απειλών, των τελεσιγράφων, της ισχυρογνωμοσύνης και των εκβιασμών, θα ερμηνευόταν στα μάτια όλων ως μια αποτυχία, ηθική, πολιτική και οικονομική του ευρωπαϊκού οράματος.
Οι 300 διανοούμενοι υπογραμμίζουν
"Ζητούμε επειγόντως από τους Ευρωπαίους ηγέτες να απορρίψουν και να καταδικάσουν όλες τις απόπειρες εκφοβισμού και εξαναναγκασμού της κυβέρνησης και του λαού της Ελλάδας. Απεναντίας, η επιτυχία της Ελλάδας μπορεί να υποδείξει το δρόμο για την ευημερία και τη σταθερότητα στην Ευρώπη.

Θα επέτρεπε μια αναπτέρωση της δημοκρατίας και θα άνοιγε το εκλογικό παιγνίδι σε άλλες εποικοδομητικές αλλαγές.

Είμαστε μαζί με την Ελλάδα και την Ευρώπη για τη δημοκρατία και την αλλαγή. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αναγνωρίσουν την αποφασιστική δημοκρατική επιλογή του ελληνικού λαού μέσα σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, πρέπει να προχωρήσουν σε μια ρεαλιστική αξιολόγηση της κατάστασης και να δεσμευθούν χωρίς καθυστέρηση στην πορεία για μια λογική διαπραγμάτευση".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου