Powered By Blogger

29.4.12

Ο χρόνος δεν σταμάτησε στο σήμερα. (Οι εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 από ένα διαφορετικό πρίσμα)...

ἀπὸ τὸν/τὴν



Λίγο πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου όλο και περισσότερο τα δύο μεγάλα κόμματα μιλούν για την κρισιμότητα της κατάστασης και “προσφέρονται” να μας δώσουν τη μοναδική (?) κατ’ αυτούς λύση. Λένε λοιπόν (οι πολιτικοί άνδρες αυτοί) ότι έχουν την αποκλειστικότητα της μεθόδου και τη σοφία από την προηγούμενη πολιτική εμπειρία τους. Αλλά μια που ούτε ο κύριος Σαμαράς, ούτε ο κύριος Βενιζέλος δεν ήλθαν χθες στην πολιτική… ας δούμε τα κόμματα τους κατά το παρελθόν και πόσο “μέσα” έπεσαν.
Η ιστορία μέσα από τα λόγια.
Το 2004 η Ελλάδα και η Κύπρος βρισκόταν μπροστά σε μια σειρά από πιέσεις [1]για να δεχθούν το σχέδιο Ανάν. Ο Σημίτης έγραφε τότε στα ΝΕΑ [2] για την “μείωση της αξιοπιστίας μας και της διαπραγματευτικής μας δύναμης”, η Public Issue [3] έβαζε ένα προπαγανδιστικό (κατά την γνώμη μου) “αλλά” στην δημοσκόπηση για την Ελευθεροτυπία γιατί όπως έλεγαν το 54,3% δεν γνωρίζει τα βασικά σημεία του σχεδίου αλλά το αρνιέται και τέλος ο κύριος Πάγκαλος έγραφε στο ΒΗΜΑ [4] ότι οι “τουρκικές απόψεις θα δικαιωθούν ενώ εμείς θα είμαστε απομονωμένοι και εν αδίκω”. Η καταστροφή μετά το “όχι” των Κυπρίων ήταν και καλά διαφημισμένη και φυσικά άλλος ένας μονόδρομος μας παρουσιάστηκε με όλα τα αξεσουάρ (πολιτικοί[5], δημοσκοπήσεις, αναλύσεις[6]). Οι κύπριοι (μετά και την ιστορική ομιλία του Τάσου Παπαδόπουλου) μάλλον “δεν άκουσαν” και το 75,83% των Ελληνοκυπρίων είπαν όχι στο δημοψήφισμα[7] της 24ης Απριλίου.
Λίγες μέρες αργότερα ο κύριος Χρήστος Γιαννάρας έγραφε στην Καθημερινή [8] ότι μέσα απ’ την οργή του, ο κ. Γκίντερ Φερχόιγκεν αποκάλυψε μια «σαφέστατη συμφωνία» που ο ίδιος έκανε με τους Eλληνες τον Δεκέμβριο του 1999 στο Eλσίνκι. Συμπλήρωνε δε στο άρθρο του ο κύριος Γιανναράς ότι ο Γερμανός κομισάριος θεώρησε ότι οι Έλληνες τον εξαπάτησαν (!) και ότι μετά την 1η Μαΐου του 2004 το νομικό καθεστώς των Βρετανικών βάσεων θα έμενε μετέωρο.
Ο παραλληλισμός με το σήμερα.
Σήμερα για άλλη μια φορά ο μέσος Έλληνας βομβαρδίζεται με μαζικές δόσεις προπαγάνδας. Τι φάρμακα δεν θα έχει, τι συντάξεις δεν θα πάρει τι οι επτά πληγές τους Φαραώ θα πέσουν στο κεφάλι του αν δεν σκύψει το κεφάλι του στις επιταγές των δανειστών μας (?).Αλλά ο μέν λόγος θαυμαστός, ο δέ λέγων άπιστος* θα απαντούσε ο Πλούταρχος πριν από πολλά χρόνια.. Γιατί όπως και τότε [9]όσοι δεν ευθυγραμμίζονται με τις επιταγές τους λαμβάνουν χαρακτηρισμούς κι παρουσιάζονται ως άτομα που θα οδηγήσουν σε λύσεις πολύ χειρότερες από τη λύση που μας προσφέρουν δίκη νέου σχεδίου Ανάν. Όπως και τότε[10] πακτωλοί χρημάτων είχαν ταχθεί ελπίζοντας στην μεταβολή της κοινής γνώμης… για να “ενθαρρύνουν δυναμικά τον κυπριακό λαό”. Όμως εμείς υπάρχουμε και ζούμε σε μια πατρίδα που μέρα με την ημέρα χάνεται. Μια πατρίδα που θέλουν να μας πείσουν ότι δεν έχει το δικαίωμα να προοδεύσει γιατί χρωστά (σε ποιόν και πόσο άραγε) και πρέπει να κατασπαράξει τον λαό της για να πάρουν οι τράπεζες τα χρήματα τους πίσω.
Κλείνοντας δεν μπορώ να μην σταθώ σε ένα γνωμικό του Θουκιδίδη [11] .Το εναντιούμενον τω δυναστεύοντι δήμος ωνόμασται. Ας μην το ξεχνάμε…
Γ.Β
*)Η ομιλία είναι θελκτική αλλά ο ρήτορας αναξιόπιστος.
**)Αυτό που εναντιώνεται στο δυνάστη λέγεται λαός.
Παραπομπές:
  1. http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=2278020&publDate=
  2. http://www.costas-simitis.gr/content/48
  3. http://www.publicissue.gr/1712/anan_1/
  4. http://www.chiosnews.com/cn419200471748AM.asp
  5. http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=5766
  6. http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=158359
  7. http://news.in.gr/greece/article/?aid=532815
  8. http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_617253_09/05/2004_103165
  9. http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=158507
  10. http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=158326 (δείτε το σημείο που μιλά για 400 εκατ. Δολάρια )
  11. http://www.gnomikologikon.gr/catquotes.php?categ=1645
giorgosvagionis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου