Πρωτοφανής πρόταση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών - Το ΚΕΠΕ προτείνει κατάργηση του κατώτατου μισθού για έναν χρόνο στους νέους 15-24 χρόνων.
Δουλέψτε τζάμπα για ένα χρόνο για να μειωθεί η ανεργία, λέει στους νέους έως 24 ετών το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
Πλήρως εναρμονισμένο με τις… ρηξικέλευθες προτάσεις διεθνών οικονομικών οργανισμών, το ΚΕΠΕ προτείνει κατάργηση του βασικού μισθού των 511 ευρώ.
Προτείνεται ακόμη και... εξαγωγή ανέργων σε άλλες χώρες. Άμισθη εργασία προτείνει για τους νέους ως 24 ετών ο εμπειρογνώμονας για να δοθεί έτσι ένα κίνητρο στις εταιρείες για να τους προσλάβουν. Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά προτείνεται κατάργηση του βασικού μισθού για έναν χρόνο.
Παράλληλα προτείνεται να αντικατασταθεί και το επίδομα ανεργίας από τις γνωστές πλέον επιταγές πρόσληψης που παίρνουν οι άνεργοι για την πρόσληψή τους σε κάποια εταιρεία.
Παράλληλα προτείνεται ακόμη και... εξαγωγή ανέργων σε άλλες χώρες αφού οι ελληνικές επιχειρήσεις τώρα και στο μέλλον δεν φαίνεται να έχουν τη δυνατότητα προσλήψεων.
Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ των Μάριου Χριστοδούλου, Κώστα Τσάβαλου στη σελίδα 50 της Εφημερίδας των Συντακτών που κυκλοφορεί.
Από activistika
ΚΕΠΕ: Κατάργηση του κατώτατου μισθού για τους νέους
Πρόταση «βόμβα» από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας των νέων. Ζητεί την κατάργηση του κατώτατου μισθού για νέους εργαζόμενους μέχρι και ένα έτος από την πρόσληψή τους προς «διευκόλυνση» των επιχειρήσεων.
Το ΚΕΠΕ, ως συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης, εισηγείται μεταξύ άλλων, σχετικά με την ανεργία, τη στόχευση των προγραμμάτων επιδότησης σε θυγατρικές των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, με δεδομένο ότι εντός Ελλάδας δεν μπορούν να απορροφήσουν άνεργους, την "πριμοδότηση" επιλεκτικής μετανάστευσης σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή τη διευκόλυνση της εσωτερικής μετανάστευσης.
Συγκεκριμένα, στο παρθενικό τεύχος των μηνιαίων οικονομικών εξελίξεων, σε ειδικό κεφάλαιο για την ανεργία, ο ερευνητής Ιωάννης Χολέζας προτείνει μεταξύ άλλων:
1. Για νέους ανέργους 15-24 ετών (15-29 ετών ο διευρυμένος ορισμός) κατάργηση του κατώτατου μισθού έως ένα έτος από την πρόσληψή τους, ώστε να δίνεται ισχυρό κίνητρο στην επιχείρηση να τον/την προσλάβει και να κρίνει την καταλληλότητά του/της (βασικές και μη γνώσεις και δεξιότητες). Παράλληλη ενίσχυση της δράσης του ΣΕΠΕ με τη θέσπιση κινήτρων αποδοτικότητας, προς αποφυγή παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας (ωράριο, συνθήκες απασχόλησης, κτλ).
2. Δεδομένης της αδυναμίας των ελληνικών επιχειρήσεων να απορροφήσουν άνεργους, τα προγράμματα επιδότησης του μισθολογικού κόστους απασχόλησης ίσως να ήταν σκόπιμο να απευθυνθούν σε επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στο εξωτερικό, σε χώρες εντός και εκτός ΕΕ.
Από left, μέσω "Το Γρέκι"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου