Powered By Blogger

28.10.14

Χίλιοι ναζιστές στις υπηρεσίες των ΗΠΑ

Χρησιμοποιούνταν ως κατάσκοποι στα χρόνια του ψυχρού πολέμου

Με καθυστέρηση αρκετών δεκαετιών η αμερικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει τώρα ότι οι μυστικές υπηρεσίες της στα χρόνια του ψυχρού πολέμου χρησιμοποιήσαν ως κατασκόπους εναντίον της τότε Σοβιετικής Ένωσης χίλιους και πλέον Γερμανούς ναζιστές γνωρίζοντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς ήταν εγκληματίες πολέμου.
Στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία ήταν πασίγνωστο από τις αρχές της δεκαετίας του '50 ότι οι Αμερικανοί
χρησιμοποιούσαν αξιωματούχους των χιτλερικών μυστικών υπηρεσιών και των Ες Ες ως κατασκόπους τους αλλά η Ουάσιγκτον το διέψευδε μονίμως.

Σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ οι "The New York Times" της Δευτέρας 27 Οκτωβρίου αναφέρονται σε έγγραφα κρατικών υπηρεσιών, κυρίως της CIA και του FBI, που αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα και τα οποία αποκαλύπτουν  ότι ακόμη και σε περιπτώσεις που το αμερικάνικο υπουργείο Δικαιοσύνης ζητούσε τη σύλληψη ναζιστών οι οποίοι είχαν καταφύγει στις ΗΠΑ παρενέβαινε κάποια μυστική υπηρεσία και σταματούσε κάθε ενέργεια.

"Η ευρεία χρησιμοποίηση των ναζιστών κατασκόπων έλαβε διαστάσεις στον ψυχρό πόλεμο και υποστηριζόταν από τους δυο τιτάνες των μυστικών υπηρεσιών της δεκαετιας του '50--τον επί μεγάλο διάστημα αρχηγό του FBI Xουβερ και τον διευθυντή της CIA Ντάλες",γράφει η εφημερίδα.

Αξιωματικός των χιτλερικών Ες Ες, ο  Οτο φον Μπόλσβιγκ, έμπιστος σύμβουλος του διαβόητου Αντολφ Αιχμαν, συγγραφέας Μεθοδολογίου για το πώς πρέπει να τρομοκρατούνται οι Εβραίοι, είχε το 1954 την κάλυψη προσωπικά του τότε αρχηγού του Εφ Μπι Αι και αδρανοποιήθηκε η εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης για τη σύλληψη του.

Ένα απόρρητο έγγραφο του 1995 της CIA προς την  επιτροπή για τις Πληροφορίες της αμερικανικής βουλής το οποίο τώρα δόθηκε σε δημοσιότητα ομολογεί ότι πρώην αξιωματούχοι ναζιστές "χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ ως κατάσκοποι". Ωραιοποιώντας όσο είναι δυνατόν και αποκρύπτοντας τα στοιχεία ότι πολλοί από αυτούς είναι εγκληματίες πολέμου το έγγραφο θέλει την CIA  να "νίπτει τας χείρας της". Η Υπηρεσία, γράφει, "δεν έχει συγκεκριμένες αποδείξεις για τη δράση [αυτών των ναζιστών] κατά τον πόλεμο".

Ο αμερικανικός στρατός, η CIA καθώς και άλλες κρατικές υπηρεσίες "χρησιμοποιήσαν τουλάχιστον 1.000 πρώην ναζιστές και συνεργάτες τους ως κατασκόπους και πληροφοριοδότες μετά τον  πόλεμο, σύμφωνα με τον Ριχαρντ Μπραιτμαν, του Αμερικανικού πανεπιστημίου, ο οποίος ήταν μέλος του κυβερνητικού συμβουλίου που έκανε τον καταμερισμό των Γερμανών εγκληματιών πολέμου¨", γράφουν οι "NY Times".

Το 1994 το υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμαζόταν να παραπέμψει σε δική κάποιον συνεργάτη των Ναζιστών ονόματι Αλεξάντρας Λιλέικις, εναντίον του οποίου υπήρχαν συγκεκριμένα στοιχειά της CIA ότι με διαταγή του εκτελέστηκαν με πολυβόλο 60.000 Εβραίοι στη Λιθουανία. "Εργαζόταν με την Γκεστάπο στη διάρκεια του πολέμου και πιθανότατα ευθύνεται για την εκτέλεση των Εβραίων στη Βίλνα", γράφει οι φάκελος του της CIA.

Παρ' όλα αυτά η CIA εμπόδισε κάθε ενέργεια εναντίον του. Τον  είχε στρατολογήσει το 1952 για κατάσκοπο στην  τότε  Ανατολική Γερμανία με μισθό 1.700 δολάρια το χρόνο (εκείνης της εποχής) και δυο χρόνια αργότερα μετακινήθηκε στην  Αμερική, πάντοτε στην υπηρεσία της CIA. 
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου