Powered By Blogger

23.2.21

Επόμενος Οικουμενικός Πατριάρχης ο Εμμανουήλ Αδαμάκης;


Καθοριστική μπορεί να αποδειχθεί, ειδικά για την ενότητα της Ορθοδοξίας και για το μέλλον του Οικουμενικού Πατριαρχείου η χθεσινή απόφαση της Συνόδου του Φαναρίου να κηρυχθεί έκπτωτος ο Γέρων Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Αθανάσιος (Παππάς), αντικαθιστάμενος από τον Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ (Αδαμάκη), πρόσωπο που έχει απασχολήσει, μάλλον αρνητικά, τα μέσα ενημέρωσης αλλά και αστυνομικές αρχές της αλλοδαπής, για τον ρόλο του στο σχίσμα που επέφερε το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα και όχι μόνο.

Και αυτό γιατί, η Μητρόπολη Χαλκηδόνος έχει πολύ σημαντική θέση, ειδικά σε ότι αφορά στην εκλογή του εκάστοτε Οικουμενικού Πατριάρχη. Στις προηγούμενες δύο πατριαρχικές εκλογές (1972, 1991) ο εκάστοτε Μητροπολίτης Χαλκηδόνος ήταν τοποτηρητής του Οικουμενικού Θρόνου και προεστώς της Συνόδου. Με απλά λόγια, είναι το πρόσωπο-κλειδί για τις όποιες εξελίξεις σε σχέση με τη διαδοχή. Η ανάδειξη, λοιπόν, του Γαλλίας Εμμανουήλ σε Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος είναι σημαντική, και δεν επισφραγίζει μόνο την ιδιαίτερη εύνοια που του δείχνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αλλά θα τολμήσω να πω ότι πιθανόν να αποτελεί και ανταμοιβή για το ρόλο του στο Ουκρανικό.

Όσο περίεργο ή ασυνήθιστο και αν είναι να καταλαμβάνει την σημαντική μητρόπολη Χαλκηδόνος κάποιος εκτός του στενού κύκλου των γηγενών της Πόλης, η κίνηση είχε προετοιμαστεί, πάντως. Ο Εμμανουήλ έχει ήδη λάβει την τουρκική υπηκοότητα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εκλόγιμος, και, με δεδομένες τις ενδείξεις των ως τώρα κινήσεων τόσο του ιδίου όσο και του Φαναρίου, μπορεί πιθανότατα να είναι ο επόμενος Οικουμενικός Πατριάρχης.

Μεταξύ των άλλων Γερόντων Μητροπολιτών (δηλαδή των Μητροπολιτών του Οικουμενικού Πατριαρχείου που εξέχουν σε τιμή, για αυτό και τους δίνεται ο τιμητικός τίτλος του Γέροντος), ο Νικαίας Κωνσταντίνος είναι ηλικιωμένος, ο Νικομηδείας Ιωακείμ βρίσκεται σε κώμα στο Αμερικανικό νοσοκομείο Κωνσταντινουπόλεως και ο φιλόδοξος Πριγκηποννήσων Δημήτριος δείχνει να παραμερίζεται στη διαδοχή. Επιπλέον, ως Χαλκηδόνος ο Εμμανουήλ θα έχει προβάδισμα και έναντι του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, σε περίπτωση που θα θελήσει και αυτός να θέσει υποψηφιότητα για τον ύπατο θεσμό της Ορθοδοξίας.

Με λίγα λόγια, ο Εμμανουήλ αυτή τη στιγμή είναι ο πιθανότερος υποψήφιος για επόμενος Οικουμενικός Πατριάρχης, είτε μετά την εκδημία του Βαρθολομαίου, είτε ακόμη και μετά από ενδεχόμενη παραίτησή του. Η κίνηση της έλευσής του στο Φανάρι ως Χαλκηδόνος είναι σαφώς κίνηση που δείχνει ότι ο Βαρθολομαίος έχει αποφασίσει να χρίσει διάδοχο που θα συνεχίσει το έργο του, τόσο στον “παπικό” δρόμο πρωτοκαθεδρίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Ορθόδοξο κόσμο, όσο και για την οριστικοποίηση του σχίσματος με την Ρωσική Ορθοδοξία, και πέρα από το μέτωπο της Ουκρανίας – κάποιον που θα συνεχίσει, δηλαδή, μέσω του Οικουμενικού Πατριαρχείου να ασκεί την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή.

Υπενθυμίζουμε ότι, όπως στο “Κοσμοδρόμιο” έχουμε γράψει πολλές φορές, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει μετατραπεί, εδώ και λίγα χρόνια, σε υποκατάστημα του Στέητ Ντηπάρτμεντ, με προφανή την απόλυτη υπακοή στους αμερικανικούς γεωπολιτικούς σχεδιασμούς. Ο Εμμανουήλ, με τους ιδιαίτερους δεσμούς του και με τις ΗΠΑ, είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει τον συνεχιστή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, παίζοντας μετά χαράς το αμερικάνικο παιγνίδι.

Άλλωστε, ως Γαλλίας είναι αυτός που κατ’ εξοχήν διαχειρίστηκε το Ουκρανικό ζήτημα μέχρι και την παραχώρηση της αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην σχισματική “Εκκλησία” υπό τον ακροδεξιό εθνικιστή Επιφάνιο (Ντουμένκο). Χαρακτηριστικά, ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ προήδρευσε της “ιδρυτικής” Συνέλευσης της νέου αυτού μορφώματος Εκκλησίας, στην οποία προσήλθαν, παρά τις πληροφορίες για μαζικές προσχωρήσεις, μόνο δύο ιεράρχες της υπό την δικαιοδοσία της Μόσχας Ουκρανικής Εκκλησίας.

Για αυτό και η μεταφορά του στην τόσο σημαντική Μητρόπολη Χαλκηδόνος, κατ’ ουσίαν αποτελεί επιβράβευση για την αποφασιστική συμβολή του στο Ουκρανικό, ακόμη και αν μόνον διχασμό και προβλήματα έχει προκαλέσει η απόφαση του Φαναριού στον Ορθόδοξο κόσμο.

Και εδώ ο νέος Χαλκηδόνος θα κληθεί να συνεχίσει να παίζει τον ίδιο ρόλο, και όχι μόνον στην Ουκρανία. Με το παράδειγμα των σχισματικών της Ουκρανίας, που κατασκευάστηκαν και εργαλειοποιούνται από τον αμερικάνικο παράγοντα, αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι, ώστε η ελληνόφωνη Ορθοδοξία να παραδίδεται όλο και περισσότερο, μέχρι πλήρους υποταγής, στις ΗΠΑ. Λόγω και της ηλικίας του σημερινού Οικουμενικού Πατριάρχη και της διαπιστωμένης, από τον κύκλο του, κούρασης του, είναι κρίσιμο για τη Ουάσιγκτον να εξασφαλίσει έναν διάδοχο που να έχει επιδείξει ήδη ξεκάθαρα τις προθέσεις του – οι υπηρεσίες του Εμμανουήλ μπορεί να αποδειχθούν και πάλι εξαιρετικά πολύτιμες σε αυτήν την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τις πηγές μας, ο Γαλλίας Εμμανουήλ είναι άνθρωπος ιδιαίτερα μειλίχιος, με υψηλή αισθητική, εμφανή στα εκλεπτυσμένα άμφια, και πολύ καλός μάγειρας, όχι μόνον στο Ουκρανικό και τη διπλωματία, αλλά και στην κουζίνα. Στην Πανορθόδοξη Σύνοδο της Κρήτης ήταν το δεξί χέρι του Οικουμενικού Πατριάρχη. Είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διαθρησκευτικού Ιδρύματος KAICIID της Βιέννης, Συντονιστής του Διεθνούς Οργανισμού Religions for Peace και έχει διατελέσει Πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (ΚΕΚ). Για είκοσι χρόνια υπήρξε διευθυντής του Γραφείου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει ταυτοχρόνως ένα πλούσιο βιογραφικό σπουδών, που περιλαμβάνει την αποφοίτηση από την Παιδαγωγική Ακαδημία του Ηρακλείου Κρήτης, σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Καθολικού Ινστιτούτου και θεολογικές σπουδές στο Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι, Μάστερ από το Οικουμενικό Ινστιτούτο του Καθολικού Πανεπιστημίου Παρισίων, προδιδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris IV) στην Ιστορία των Θρησκειών και Μάστερ από τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη.

Την πορεία του, πάντως, έχει αμαυρώσει υπόθεση διάρρηξης μετά σκανδάλου, που περιελάμβανε δύο βουλγαρικής καταγωγής συνοδούς, αμειβόμενους με την ώρα, στο Παρίσι, οι οποίοι, μετά την παροχή των υπηρεσιών τους, προέβησαν και σε κλοπή τιμαλφών, μεταξύ των οποίων και ένα ρόλεξ αξίας 100.000 ευρώ.

Χαρακτηριστική της κατάστασης της Μητρόπολης Γαλλίας επί των ημερών του είναι και η υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας, λόγω ερωτικής αντιζηλίας, του ιερατικού προϊσταμένου της Λυών, τον οποίο μάλιστα ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ είχε επιβάλει και ως πρόεδρο της εκεί ελληνικής κοινότητας, παρά την προβληματική συμπεριφορά του, που οδηγούσε σε διχασμό των ομογενών και αποκλεισμό αρκετών από αυτούς.

Η ρήξη με τον Χαλκηδόνος Αθανάσιο

Τι πυροδότησε, όμως, τη ρήξη του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Αθανάσιο πρώην Χαλκηδόνος, πνευματικό παιδί, όπως και ο ίδιος ο Πατριάρχης, του σπουδαιότατου Γέροντος Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Μελίτωνος (Χατζή), ο οποίος ουσιαστικά διηύθυνε την εξωτερική και εσωτερική πολιτική του Οικουμενικού Θρόνου κατά τα τέλη της πατριαρχείας του Αθηναγόρα και το μεγαλύτερο διάστημα της πατριαρχείας του ιδιαίτερα αγαπητού Πατριάρχη Δημητρίου (1972-1991);

Με διδακτορικές σπουδές στη Γερμανία, ο Αθανάσιος έχει υπάρξει μαθητής του Φώτιου Κόντογλου και καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, πριν την κλείσουν οι τουρκικές αρχές. Είναι άνθρωπος ιδιαίτερα ευφυής, αντισυμβατικός, πολύ μακρυά από το καλούπι νέας κοπής των κληρικών του Φαναρίου. Αξίζει να θυμίσουμε ότι, κατά την πανδημία, ξεκίνησε να μεταλαμβάνει τους πιστούς με κουταλάκια μίας χρήσεως ως “κατ’ οικονομίαν” λύση για την πανδημία του κορονοϊού, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Δεν είναι αυτή όμως η αιτία της ρήξης. Πίσω από την απομάκρυνση του Αθανασίου βρίσκεται η σύγκρουσή του με τον Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιο, σε θέματα που αφορούν στη διαχείριση του Αγίου Όρους. Η αφορμή, όμως, δόθηκε όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζήτησε από τον γηραιό Αθανάσιο να απομακρύνει μια μοναχή, η οποία τον βοηθούσε στις δουλειές του σπιτιού. Η εν λόγω μοναχή ανήκε στο περιβάλλον του π. Διονυσίου Καλαμπόκα, που φαίνεται ότι ήταν “κόκκινο πανί” για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και ορισμένους Μητροπολίτες του Οικουμενικού Θρόνου, όπως ο Ελπιδοφόρος Αμερικής, που ήταν δυσαρεστημένος από το ότι ο πολυπράγμων αυτός αρχιμανδρίοτης δημιουργεί μοναστήρια σε εδάφη που θεωρούνται ως ανήκοντα στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και κάποιες φορές τα εξαρτά από άλλες Εκκλησίες. Ο Αθανάσιος αντί να υπακούσει απάντησε αγέρωχα ότι χρειάζεται μοναχή για να τον υπηρετεί λόγω ακριβώς του γήρατός του. Μάλιστα συνέχισε και ο ίδιος την επικοινωνία που είχε με τον αρχιμανδρίτη Καλαμπόκα, ενώ κλιμάκωσε την πρόκληση με το να ορίσει την εν λόγω ως «ηγουμένη» σε τελετή στην Αγία Τριάδα του Καντίκιοϊ, όπου η μοναχή έφερε μανδύα και ράβδο.

Η απάντηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ήταν άμεση και αδυσώπητη. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του, η “επιδειχθείσα απείθεια και ασέβεια του Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος Αθανασίου προς το πρόσωπον του Παναγιωτάτου” σήμανε ότι ο Αθανάσιος κηρύχτηκε έκπτωτος του θρόνου της Χαλκηδόνος. Στην ίδια συνεδρίαση του Οικουμενικού Θρόνου, ο Επίσκοπος Ρηγίου Ειρηναίος τοποθετήθηκε Επίτροπος στη Μητρόπολη Γαλλίας, που όμως παραμένει ουσιαστικά υπό τον Εμμανουήλ, αφού για τη διαδοχή δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη βιασύνη. Επίσης, ο Επίσκοπος Αβύδου Κύριλλος Κατερέλος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και λόγιος που υποστηρίζει παντοιοτρόπως το Φανάρι, εξελέγη Μητροπολίτης Κρήνης και διορίστηκε Πατριαρχικός Έξαρχος επικεφαλής της νεοσύστατης Εξαρχίας Μελίτης στη Μάλτα. Ακόμη, ορίστηκαν δύο βοηθοί στον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτα: Ο αρχιμανδρίτης Ραφαήλ Παβούρης (εκ Λέσβου) υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ιλίου και ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβο Σάββα (εκ Κύπρου) υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Κλαυδιουπόλεως.

Εν ολίγοις, η ουσία όλων όσων αναφέραμε παραμένει ο ιδιαίτερα σφιχτός νέος συγκεντρωτισμός του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που θέλει τους πάντες υπό έλεγχο και σε μία γραμμή (μη υπαγορευμένη από τον Ορθόδοξο Πατερικό Λόγο, πάντως) και η προετοιμασία της διαδοχής του σημερινού Πατριάρχη με κάποιον που θα συνεχίσει τον δρόμο του σχίσματος, το νεο-ψυχροπολεμικό κλίμα με τη Ρωσία, την “παπική” στροφή του Φαναριού και, βεβαίως, την αμερικανική γεωπολιτική ατζέντα.  

Επόμενος Οικουμενικός Πατριάρχης ο Εμμανουήλ Αδαμάκης; | Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

22.2.21

Το «άνοιγμα» του Πατριαρχείου


Του Θεοδώρου Καλμούκου    

Εθνικός Κήρυξ - 21/2/2021

Η πρόσφατη απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και της περί Αυτόν Ιεράς Συνόδου έκπτωσης από του θρόνου της Γεροντικής Μητρόπολης Χαλκηδόνος του Μητροπολίτη Αθανασίου και την κατάταξή του στις τάξεις των εφησυχαζόντων, αλλά και η ταυτόχρονη εκλογή του Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ στη Μητρόπολη Χαλκηδόνος, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως εκκλησιαστική απόφαση «κοσμογονίας», με δεδομένη τη θεσμική θέση, την εμβέλεια, αλλά και την προοπτική που συνδέεται με αυτή.

Θα έλεγα ότι εξέπληξε πολλούς, ακόμα και τους πλέον εγγύς της Πατριαρχικής Αυλής, όχι όμως όλους εντός και εκτός Φαναρίου που γνώριζαν ότι η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στην ιστορική και περίπυστη Μητρόπολη Χαλκηδόνος, ξεπερνούσε ενίοτε και τα όρια του τραγέλαφου.

Άλλωστε, η περιγραφή των αιτιάσεων που καταγράφηκαν στο επίσημο ανακοινωθέν ήταν αναντίλεκτα ενδεικτική του κλίματος που επικρατούσε. Ας την θυμηθούμε: «Το ιερόν σώμα, ακούσαν και συνεκτιμήσαν όγκον αποδεικτικού υλικού μετά σωρείας αντικανονικών πράξεων, ως και την επιδειχθείσαν απείθειαν και ασέβειαν του Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Αθανασίου προς το πρόσωπον του Παναγιωτάτου Προκαθημένου και προς τον θεσμόν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, εκήρυξεν αυτόν έκπτωτον του θρόνου της επαρχίας αυτού και κατέταξεν αυτόν μεταξύ των σχολαζόντων Ιεραρχών του Θρόνου ως Μητροπολίτην πρώην Χαλκηδόνος».

Μέσα σ’ αυτή την παράγραφο εμπερικλείεται όλο το μέγεθος της παθογένειας που είχε δημιουργηθεί επί έτη στην Πρώτη Επαρχία του Θρόνου, ο ιεράρχης της οποίας είναι ο Πρώτος μετά τον Εναν, δηλαδή μετά τον Πατριάρχη. Δεν είναι του παρόντος η καταγραφή ανίερων αναφορών προς το σεπτό πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη και της Συνόδου, αλλά ούτε και ο συναγελασμός με προβληματικούς και καθηρημένους κληρικούς ή Μοναχές προσκείμενες προς αυτούς από τον πρώην Μητροπολίτη. Αλλωστε δεν θα είχε και νόημα κάτι τέτοιο, πέραν της αδολεσχίας.

Γνωρίζοντας επαρκώς, θα έλεγα, τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο από τότε που ήταν Μητροπολίτης Φιλαδελφείας και Διευθυντής του Ιδιαίτερου Πατριαρχικού Γραφείου του μακαριστού Πατριάρχη Δημητρίου, διαθέτει μεγάλα αποθέματα υπομονής, φιλαδελφίας, φιλανθρωπίας και μεγαθυμίας και ξέρει να σκέπτεται προσεκτικά και προσευχητικά τις αποφάσεις του. Οπως όμως απέδειξαν εν προκειμένω τα πράγματα και η υπομονή και η μεγαθυμία έχουν τα όριά τους κι όταν πεισθεί ο Βαρθολομαίος ότι τιτρώσκεται το γόητρο της Εκκλησίας τολμά και προχωρεί σε τομές, σε δομές και πρόσωπα βάζοντας πάνω από αυτά το συμφέρον της Εκκλησίας. Αυτός είναι ο Βαρθολομαίος όπως τον γνώρισα όλα αυτά τα πολλά χρόνια που έχω την τιμή και την ευθύνη να κάνω την εκκλησιαστικογραφία της ιστορικής μας εφημερίδας, του «Εθνικού Κήρυκα», κι αυτό ακριβώς απέδειξε για άλλη μία φορά, αφού εξάντλησε όλα τα περιθώρια υποδείξεων και παροτρύνσεων για ανάνηψη και αλλαγή ρότας στον εκπεσόντα Αθανάσιο.

Ας δούμε όμως τώρα τι μπορεί να σηματοδοτεί η εκλογή του Γαλλίας Εμμανουήλ στην ιστορική και καθοριστική αυτή Πρώτη Μητρόπολη του Οικουμενικού Πατριαρχείου: Κατ' αρχήν να πούμε ότι είναι η πρώτη ίσως φορά που εκλέγεται ιεράρχης σ’ αυτήν εκ των «έξω», δηλαδή όχι γηγενής όπως ήταν μέχρι τώρα η συνήθεια και η παράδοση. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον, ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάνει άνοιγμα προς τον έξω κόσμο αναθέτοντας την Χαλκηδόνα σ’ έναν διεθνώς γνωστό και προβεβλημένο ιεράρχη, όπως τον Εμμανουήλ, με μεγάλη Θεολογική κατάρτιση και πλούσια πείρα στα διορθόδοξα, διαχριστιανικά και διαθρησκειακά πράγματα ανά την οικουμένη, ο οποίος έφερε σε αίσιο πέρας όλες τις εκκλησιαστικές αποστολές που του ανέθεσε ο Πατριάρχης ακόμα και τις πιο δύσκολες, όπως ήταν η χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Δεύτερον, ο Εμμανουήλ αποδείχτηκε ότι είναι εκ των πλέον έμπιστων και αφοσιωμένων ιεραρχών και συνεργατών του Πατριάρχη.

Είμαι βέβαιος ότι δεν λανθάνει της γνώσης του Πατριάρχη η υπενάντια φράξια η οποία έχει δημιουργηθεί και η οποία στοχεύει στην κατάληψη του Οικουμενικού Θρόνου πάση θυσία και με κάθε μέσον, κι εδώ οι φράσεις κυριολεκτούν. Η εκλογή, λοιπόν, του Εμμανουήλ στη Μητρόπολη Χαλκηδόνος έκανε ήδη την πρώτη ανατροπή και ακύρωση των σχεδίων της φράξιας, την οποία αποτελούν ιεράρχες οι οποίοι ό,τι είναι το οφείλουν στον Βαρθολομαίο. Καθαρές κουβέντες.

Ο Εμμανουήλ σ’ ένα ενδεχόμενο κένωσης του Πατριαρχικού Θρόνου -η προσευχή και η ευχή μου είναι να ζήσει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πολλά έτη ακόμα διότι είναι όντως ένας μεγάλος και αναντικατάστατος Πατριάρχης- θα παίξει πρωταρχικό ρόλο στη διαδοχή καθότι θα καταστεί ο Πρόεδρος της Ενδημούσας Συνόδου, που θα δρομολογήσει την εκλογή Πατριάρχη. Βέβαια μπορεί και ο ίδιος να είναι υποψήφιος αφού διαθέτει επίκτητα την τουρκική υπηκοότητα που απαιτείται και μάλιστα είναι και η παράδοση ο Χαλκηδόνος να γίνεται Οικουμενικός, όπως άλλωστε συνέβη και με τον Βαρθολομαίο.

Φυσικά στην εκλογή κάθε Πατριάρχη υπάρχουν και πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, όπως οι ιστορικές και πολιτικές συγκυρίες, οι συνθέσεις, συμμαχίες και αντιμαχίες των ιεραρχών, αλλά σίγουρα ο Εμμανουήλ σε όλα αυτά θα είναι ο κεντρικός παίχτης του παιχνιδιού.

Δεν είμαι βέβαια μέσα στο μυαλό του Πατριάρχη, αλλά νομίζω ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο της παραίτησής του και ο εφησυχασμός του στην αγαπημένη γεννήτρα γη του, την Ιμβρο, την οποία λατρεύει. Μ’ άλλα λόγια πιο απλά, η εκλογή του Εμμανουήλ στον Θρόνο της Χαλκηδόνος έχει πολύ πιο σοβαρές προεκτάσεις και προοπτικές από όσο αρχικά φάνηκαν, διότι πλέον ομιλούμε για «άνοιγμα» του Πατριαρχείου για να μπορέσει να ανανεωθεί, ανασυνταχθεί και επιβιώσει.

Υπάρχει και μία ακόμα πτυχή, η εξής: Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με την κίνησή του αυτή έδωσε το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, σε θάλασσα και σε στεριά, πως δεν θα διστάσει να προχωρήσει και σε άλλες καταλυτικές αποφάσεις, όταν δει ότι θίγονται ή βάλλονται τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα του Οικουμενικού Θρόνου καθότι «οι καιροί ου μενετοί». Το σίγουρο είναι ότι ο Βαρθολομαίος δεν χωρατεύει, αλλά τολμά επειδή ακριβώς είναι ηγέτης.

Ανάλυση: Το «άνοιγμα» του Πατριαρχείου (ekirikas.com)

18.2.21

Ο ΑΠΟ ΓΑΛΛΙΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΓΕΡΩΝ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ: Η ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΗ ΕΚΔΟΧΗ

 

Δεν είναι η πρώτη φορά  που ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μας εκπλήσσει σε θέματα επισκοπικών εκπαραθυρώσεων και εκλογών. Με την τελευταία ωστόσο εκκλησιαστική σκευωρία προκειμένου να εκπαραθυρωθεί ο γέροντας μητροπολίτης Χαλκηδόνος Αθανάσιος και  εκλεγεί στη θέση του ο μέχρι τώρα μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ,  ο κ. Βαρθολομαίος κατόρθωσε να μας εκπλήξει  περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

1)  διότι η σκευωρία αυτή τη φορά -- συγκρινόμενη με τα προκάτ σενάρια που ζήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες στις περιπτώσεις Ιάκωβου, Σπυρίδωνος, Δημητρίου, Στυλιανού, Μεθοδίου κ.ά. -- στερείται στοιχεία πρωτοτυπίας και κρίνεται επιεικώς ως παιδαριώδης  και αστεία

2)  διότι η σκευωρία αυτή τη φορά στράφηκε εναντίο ντόπιου ιεράρχη, Κωνσταντινοπολίτη και καθαρά Φαναριώτη, ενώ μέχρι τώρα στόχοι και θύματα του κ. Βαρθολομαίου αποτελούσαν αρχιερείς που υπηρετούσαν εκτός Τουρκίας.

Οι  "σοβαροί"  λόγοι της απομάκρυνσης του Χαλκηδόνος

Τα ιστολόγια αναφέρουν τα εξής:

"Η ρήξη μεταξύ του Πατριάρχη και του  Αθανασίου  ήλθε όταν του ζήτησε να απομακρύνει από κοντά του μια Μοναχή που τον υπηρετούσε στις εργασίες της κατοικίας του, η οποία προερχόταν από την συνοδεία του Αρχιμ. Διονυσίου Καλαμπόκα. Ο Αθανάσιος είπε στον Πατριάρχη ότι εγώ είμαι γέροντας και δεν έχω εγώ όπως εσύ υπηρετικό προσωπικό να με υπηρετεί. Φέρε μου μια Μοναχή από την Μονή Χρυσοπηγής που έρχονται για τις ανάγκες του Πατριαρχείου και θα φύγει η Μοναχή αυτή που σας ενοχλεί. Επίσης [...] ο πρώην Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος διατηρούσε επικοινωνία  και σχέση με τον Αρχιμ. Διονύσιο Καλαμπόκα και του ζητούσαν να τις διακόψει. Αλλά ο Αθανάσιος απαντούσε ότι δεν ενοχλούσε κανέναν με αυτή την επικοινωνία ούτε έκανε κακό στο Πατριαρχείο" (1).

Αυτοί οι ασήμαντοι --και φαιδροί βέβαια-- λόγοι διατυπώθηκαν στο σχετικό ανακοινωθέν της Συνόδου που ξήλωσε τον Αθανάσιο, με τον εξής σοβαροφανή τρόπο:

"Τό ἱερόν σῶμα, ἀκοῦσαν καί συνεκτιμῆσαν ὄγκον ἀποδεικτικοῦ ὑλικοῦ μετά σωρείας ἀντικανονικῶν πράξεων, ὡς καί τήν ἐπιδειχθεῖσαν ἀπείθειαν καί ἀσέβειαν τοῦ Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Ἀθανασίου πρός τό πρόσωπον τοῦ Παναγιωτάτου Προκαθημένου καί πρός τόν θεσμόν τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, ἐκήρυξεν αὐτόν ἔκπτωτον τοῦ θρόνου τῆς ἐπαρχίας αὐτοῦ καί κατέταξεν αὐτόν μεταξύ τῶν σχολαζόντων Ἱεραρχῶν τοῦ Θρόνου ὡς Μητροπολίτην πρώην Χαλκηδόνος" (2).

Οι πραγματικοί λόγοι της εκπαραθύρωσης

Σίγουρα οι λόγοι που αναφέρονται στο συνοδικό ανακοινωθέν δεν έχουν βάση στην πραγματικότητα. Αλλά κι αν ακόμη στηρίζονταν στην αλήθεια, θα περιμέναμε όλοι να εκλεγεί Χαλκηδόνος κάποιος Φαναριώτης ιεράρχης, όπως το θέλει άλλωστε και η μακρά παράδοση του Πατριαρχείου. Αλλ' αντί για Φαναριώτη ζυμωμένο για χρόνια με τα ιδιαίτερα προβλήματα του Πατριαρχείου στη Κωνσταντινούπολη και της Ομογένειας εκεί, ο κ. Βαρθολομαίος  πρότεινε και παρότρυνε τους άβουλους συνοδικούς του να εκλέξουν τον Εμμανουήλ της Γαλλίας στην νευραλγική μητρόπολη της Χαλκηδόνος. Εκπαραθυρώθηκε ο Αθανάσιος για να μπορέσει να έλθει ο Εμμανουήλ!


Γιατί οπωσδήποτε ο Εμμανουήλ; Ποιός είναι για τον Βαρθολομαίο ο Εμμανουήλ;

Ο κ. Εμμανουήλ είναι από αρκετά χρόνια ένας από τους βασικούς συνεργάτες του κ. Βαρθολομαίου. Οι δυο συνεργάσθηκαν στα ζητήματα της Συνόδου της Κρήτης, όπως και στο θέμα της αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας. Ο κ. Εμμανουήλ προοριζόταν για Αρχιεπίσκοπος Αμερικής το 2019 έχοντας για ισχυρούς υποστηρικτές του, στο Φανάρι, τον κ. Βαρθολομαίο και, στην Αμερική, τον πασίγνωστο φάδερ Άλεξ Καρλούτσο (ΦΑΚ), προσωπικό φίλο και χρηματοσυλλέκτη του Βαρθολομαίου για μια 30ετία. Η εκλογή του Εμμανουήλ στο Θρόνο της Αμερικής  θα ενίσχυε αποφασιστικά την -- λόγω οικονομικών σκανδάλων - κλονισμένη θέση του Καρλούτσου και θα οδηγούσε στην πλήρη συγκάλυψη των τεράστιων οικονομικών "ατασθαλιών" που αποκαλύφθηκαν το 2017-2018 και στις οποίες βρέθηκε μοιραία μπλεγμένος και ο ίδιος ο Βαρθολομαίος.

Η εκλογή όμως του Εμμανουήλ σε αρχιεπίσκοπο Αμερικής ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή λόγω του μεγάλου ομοφυλοφιλικού σκάνδαλου που -- συμπτωματικά (;;;)-- ξέσπασε στη Μητρόπολη Γαλλίας λίγες μέρες πριν την εκλογή αρχιεπίσκοπου Αμερικής. Κάθε προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου εκ μέρους της δυάδας Βαρθολομαίου-Καρλούτσου αποδείχθηκε μάταιη καθώς στην υπόθεση είχαν ήδη αναμιχθεί οι γαλλικές  αστυνομικές αρχές.

Το σκάνδαλο τούτο ωφέλησε ανέλπιστα τον Ελπιδοφόρο καθιστώντας την εκλογή του ως Αμερικής ως τη μόνη δυνατή λύση κατά τη συγκεκριμένη εκείνη στιγμή. Ο Ελπιδοφόρος ωστόσο ήταν αδύνατο να ανταποκριθεί πλήρως στις προσδοκίες τόσο του Βαρθολομαίου όσο και του Καρλούτσου καθότι δεν ανήκε ποτέ στον στενό κύκλο των έμπιστων  συνεργατών τους. Ο Ελπιδοφόρος απλώς επωφελήθηκε από τις συγκυρίες. Κλήθηκε να καλύψει ένα κενό που σύμφωνα με τις μεθοδεύσεις Βαρθολομαίου - Καρλούτσου έπρεπε να είχε καλυφτεί απ' τον Εμμανουήλ. Αναμενόμενο επομένως ήταν η συνεργασία μεταξύ Ελπιδοφόρου και Καρλούτσου να ξεκινήσει  με εμπόδια. Δεν έλειψαν μάλιστα και σιωπηλές αψιμαχίες μεταξύ τους, που ξεπεράστηκαν όμως με τη διαμεσολάβηση Βαρθολομαίου. Πάντως, σύμφωνα με έγκυρους παρατηρητές, δεν έχει επέλθει μέχρι σήμερα καμιά ουσιαστική αλλαγή στις σχέσεις Ελπιδοφόρου - Καρλούτσου. Όλα δείχνουν πως ο Ελπιδοφόρος, υπό την διαρκή πίεση του κ. Βαρθολομαίου, είναι υποχρεωμένος να μοιράζεται την εξουσία με τον Καρλούτσο και να ανέχεται – κυριολεκτικώς -- το ιδιότροπο "πνευματοπαίδί" του πατριάρχη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, χωρίς την άυπνη προστασία και τις συνεχείς παρεμβάσεις του Βαρθολομαίου, η εξέλιξη του Καρλούτσου στον εκκλησιαστικό χώρο της Αμερικής θα είχε  λήξει οριστικά εδώ και χρόνια.

Αφού λοιπόν το παραπάνω σκάνδαλο ανέτρεψε τα σχέδια Βαρθολομαίου - Καρλούτσου για την τοποθέτηση του Εμμανουήλ στην Αμερική με σκοπό να εξασφαλισθεί το μέλλον του Καρλούτσου, έπρεπε τώρα να βρεθεί  άλλος τρόπος  να τεθεί η αρχιεπισκοπή Αμερικής υπό πλήρη έλεγχο. Απολεσματικότερο μέσο για το σκοπό αυτό θεωρήθηκε η προώθηση του Εμμανουήλ πρώτα στην ιστορική μητρόπολη Χαλκηδόνος και κατόπιν, από εκεί,  στον Οικουμενικό Θρόνο (3). Από τη θέση αυτή, ως οικουμενικός πλέον πατριάρχης, θα μπορεί  να ελέγχει τις εξελίξεις στην Αμερική και να παρέχει διηνεκή προστασία στον Καρλούτσο ο οποίος τον τελευταίο καιρό δείχνει εξαιρετικά ανήσυχος για την προχωρημένη ηλικία και την επισφαλή υγεία του αγαπημένου του πατριάρχη...

Άσκηση μεγάλης πίεσης

Τέλος, αν ληφθούν υπόψη ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία της παραπάνω διαδικασίας (εκπαραθύρωσης - εκλογής μητροπολίτη Χαλκηδόνος), όπως

- η σπουδή γενικά

- η εγκατάλειψη της μέχρι τώρα πεισματώδους άρνησης του Βαρθολομαίου να συζητήσει το θέμα της διαδοχής του  (4)

- τα ασυνήθιστα και εξαιρετικά ρηχά επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την καρατόμηση του Αθανάσιου

- η κατάργηση της παράδοσης να εκλέγεται Φαναριώτης ιεράρχης στη γεροντική μητρόπολη Χαλκηδόνος

- η προσπάθεια να πέσει το θέμα στα μαλακά με τη μεθόδευση και άλλων ταυτόχρονων επισκοπικών εκλογών άνισης σπουδαιότητας

συμπεραίνεται χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία ότι πρέπει να ασκήθηκε μεγάλη πίεση, που μόνο από την πλευρά του Καρλούτσου μπορούσε να προέλθει (5), προκειμένου να εξασφαλισθεί η εκλογή του Εμμανουήλ στη μητρόπολη Χαλκηδόνος και προλειανθεί έτσι ο δρόμος προς τον Οικουμενικό Θρόνο.--------------

Όλοι κερδισμένοι από την νέα εξέλιξη: Βαρθολομαίος, Εμμανουήλ, αλλά πρώτιστα και κυρίως ο Καρλούτσος ο οποίος, με μελλοντικό πατριάρχη τον Εμμανουήλ, υπολογίζει στην εξασφάλιση άλλης μιας δεκαετίας στο θώκο του άτυπου, πλην ουσιαστικού, αρχιεπίσκοπου Αμερικής (6)

__________________________

1) Τι σημαίνει η εκλογή- μετάθεση του από Γαλλίας Εμμανουήλ σε Γέροντα Χαλκηδόνος;

https://www.exapsalmos.gr/2021/02/16/ti-simainei-i-eklogi-metathesi-tou-apo-gallias-emmanouil-se-geronta-chalkidonos/

2) Παραγωγή νέων …. Ιεραρχών από το Φανάρι…

https://www.exapsalmos.gr/2021/02/16/paragogi-neon-ierarchon-apo-to-fanari/

3) Ο Βαρθολομαίος επέλεξε Εμμανουήλ γιά διάδοχό του στο Πατριαρχείo;;;

https://www.kalami.us/2021/sxolia/kalamo-rapismata.html -

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΡΧΙΕΡΕΩΝ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

http://panayiotistelevantos.blogspot.com/2021/02/blog-post_7.html

4)  Η άλλη όψη

https://pnemorem1.blogspot.com/2019/06/blog-post_19.html

5)  Για την ευρύτητα της εξουσίας που ασκεί ο Καρλούτσος, βλ.

Τι ακριβώς σηματοδοτεί ο διορισμός του Vicar General στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής

https://pnemorem1.blogspot.com/2019/07/vicar-general.html

6) Ελπιδοφόρος και Καρλούτσος: Δύο "ανεξάρτητοι" πόλοι στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής ή ενθρονισμένοι στο ίδιο πάζλ; Η πρόσφατη φωτογραφία τους λέγει πολλά.

https://pnemorem1.blogspot.com/2019/06/blog-post_5.html

17.2.21

Τι σημαίνει η εκλογή- μετάθεση του από Γαλλίας Εμμανουήλ σε Γέροντα Χαλκηδόνος;

 

Σχόλιο του Σωτήρη Μ. Τζούμα

 

Το είπε και το έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Αφού δεν κατάφερε να εκλέξει τον Γαλλίας Εμμανουήλ σε Αμερικής σήμερα με μια κίνηση coupe de maitre έφερε στο τραπέζι της Συνόδου του Θρόνου που συνεδρίαζε από χθες  την εκλογή του από Γαλλίας Εμμανουήλ σε Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος. 

Πρόκειται για μια όχι συνηθισμένη απόφαση δεδομένου ότι την Γεροντική αυτή Μητρόπολη ποίμαναν μέχρι τώρα  Ιεράρχες  γεννηθέντες στην Πόλη. Μάλιστα λόγω της δεσπόζουσας θέσης που έχει στο Πατριαρχικό  Συνταγμάτιο ο κατέχων την θέση του Χαλκηδόνος ήταν σε όλες τις εκλογές Πατριαρχών (μέχρι και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου) τοποτηρητής του Πατριαρχείου και Πρόεδρος της ενδημούσης Συνόδου και προήδρευε της διαδικασίας για την εκλογή του νέου Πατριάρχη.

Δεν είναι τυχαία λοιπόν, η εκλογή του Εμμανουήλ στη θέση του «πρώτου μετά τον Πρώτο» στο Πατριαρχείο .  Δεδομένου μάλιστα  ότι έχει αποκτήσει την τουρκική υπηκοότητα και έχει άριστες σχέσεις με τις Τουρκικές αρχές του δίνεται η δυνατότητα να θέσει υποψηφιότητα  ακόμη και για  Πατριάρχης.

Να πούμε  ωστόσο κάτι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό των εξελίξεων (μια και εμείς τα γράφουμε όλα  εδώ)ότι σε μια κρίση που ενδέχεται να δημιουργηθεί στο Φανάρι είτε από οικειοθελή  παραίτηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου είτε από οποιαδήποτε άλλη αιτία,  τον πρώτο λόγο θα τον έχει   ο Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ αφού ο μεν  Γέρων Νικομηδείας Ιωακείμ είναι ασθενής, ο δε Γέρων Νικαίας Κωνσταντίνος είναι σε προχωρημένη πλέον  ηλικία.

Παράλληλα με την αριστοτεχνική αυτή (και κάθε άλλο παρά αθώα) Πατριαρχική κίνηση εκτοπίζεται  από το κέντρο των  αποφάσεων και παρεμβάσεων της επόμενης μέρας  ο Γέρων  Πριγκηποννήσων Δημήτριος  ο οποίος αποτελεί από καιρό τον πολλά υποσχόμενο, στην μετά Βαρθολομαίο εποχή, αλλά μειώνει και της επιρροές του Αμερικής Ελπιδοφόρου ο οποίος δεν κρύβει τις ορμές του για το επόμενο μεγάλο βήμα.

Με την σημερινή απόφαση του   ο Πατριάρχης – η οποία αποτελεί προϊόν βαθιάς σκέψης και όχι απόφαση της στιγμής  – αλλάζει το κέντρο βάρους στο Φανάρι και διαμορφώνει νέες συνθήκες.

Ο Πατριάρχης ως σοφός οιακοστρόφος που είναι ορίζει από τώρα τους κανόνες και τους όρους  της διαδοχής της επόμενης μέρας.

Οποτεδήποτε έλθει αυτή  η επόμενη μέρα με τις κινήσεις αυτές δυσκολεύει την θέση των δύο λεγομένων μονομάχων όπως  ακούγεται -του  Γέροντος Πριγκηποννήσων Δημητρίου και Αμερικής Ελπιδοφόρου – και τους θέτει υπό την φωτεινή επιστασία του νέου Γέροντος Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, ο οποίος αν θελήσει να θέσει υποψηφιότητα ακόμη και  για Πατριάρχης τίποτα δεν τον εμποδίζει. Μάλιστα  από τη θέση που κατέλαβε τώρα θα μπορεί να προλειάνει το έδαφος και να δημιουργήσει τις  κατάλληλες συνθήκες. Άλλωστε θα είναι μέχρι τέλους  ο πλέον πιστός Ιεράρχης  στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Να σημειώσουμε ότι η προαγωγή του Μητροπολίτη Εμμανουήλ σε Γέροντα Χαλκηδόνος είναι ιδιαίτερα σημαντική σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την Εκκλησία.

Ο Εμμανουήλ παρά τον ήπιο χαρακτήρα που διαθέτει είναι ιδιαίτερα δικτυωμένος σε όλα τα θρησκευτικά forum και μεταφέρει τη φωνή του Φαναρίου παντού. Από την εκλογή του σε βοηθό Βελγίου υπό τον τίτλο Ρηγίου (11/11/1996) ο Πατριάρχης εκτίμησε τις γνώσεις τις γνωριμίες του και τις διασυνδέσεις που είχε και τον κατέστησε συν τω χρόνω δεξιό βραχίονα και βοηθό του. Δεν είναι τυχαίο που όταν σήμερα μιλάμε για την Σύνοδο στο Κολυμπάρι στο μυαλό μας μαζί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ως εμπνευστή και δημιουργό αυτού του ιστορικού γεγονότος (παρά τις αντιδράσεις και αντιθέσεις που προκάλεσε) φέρουμε επίσης  και τον εκτελεστικό αρχιτέκτονα της Συνόδου  Μητροπολίτη Εμμανουήλ.  

Πατριαρχικός Επίτροπος στην Ι.Μ. Γαλλίας, τοποθετήθηκε προς το παρόν ο καλός και ευγενής ο Επίσκοπος Ρηγίου κ. Ειρηναίος. Όλα δείχνουν ότι η εκλογή του νέου Γαλλίας θα μπορεί να περιμένει ακόμη διότι υπάρχουν σε εξέλιξη θέματα που πρέπει να εποπτεύσει και να διεκπεραιώσει ο Εμμανουήλ. 

Μέχρι σήμερα την Γεροντική αυτή Μητρόπολη Χαλκηδόνος αρχιεράτευε   ο Σεβασμιώτατος Γέρων Χαλκηδόνος κ. Αθανάσιος, ο οποίος απομακρύνθηκε με ένα καθόλου κολακευτικό ανακοινωθέν για τα χρόνια προσφοράς του στο Φανάρι και για την κοινή αφετηρία και πορεία  που είχαν με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Μαζί με τον εμπερίστατο Νικομηδείας Ιωακείμ αποτελούσαν τα πνευματικά αναστήματα του Γέροντος Χαλκηδόνος Μελίτωνος, τα οποία κράτησαν το Φανάρι ζωντανό στα χρόνια του Πατριάρχη Δημητρίου.

Ιδού το σκληρό ανακοινωθέν της Συνόδου για τον πρώην Χαλκηδόνος Αθανάσιο

« Τό ἱερόν σῶμα, ἀκοῦσαν καί συνεκτιμῆσαν ὄγκον ἀποδεικτικοῦ ὑλικοῦ μετά σωρείας ἀντικανονικῶν πράξεων, ὡς καί τήν ἐπιδειχθεῖσαν ἀπείθειαν καί ἀσέβειαν τοῦ Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Ἀθανασίου πρός τό πρόσωπον τοῦ Παναγιωτάτου Προκαθημένου καί πρός τόν θεσμόν τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, ἐκήρυξεν αὐτόν ἔκπτωτον τοῦ θρόνου τῆς ἐπαρχίας αὐτοῦ καί κατέταξεν αὐτόν μεταξύ τῶν σχολαζόντων Ἱεραρχῶν τοῦ Θρόνου ὡς Μητροπολίτην πρώην Χαλκηδόνος».

Η ρήξη μεταξύ του Πατριάρχη και του  Αθανασίου  ήλθε όταν του ζήτησε να απομακρύνει από κοντά του μια Μοναχή που τον υπηρετούσε στις εργασίες της κατοικίας του,η οποία προερχόταν απο την συνοδεία του Αρχιμ. Διονυσίου Καλαμπόκα. Ο Αθανάσιος είπε στον Πατριάρχη ότι εγώ είμαι γέροντας και δεν έχω εγώ όπως εσύ υπηρετικό προσωπικό να με υπηρετεί. Φέρε μου μια Μοναχή από την Μονή Χρυσοπηγής που έρχονται για τις ανάγκες του Πατριαρχείου και θα φύγει η Μοναχή αυτή που σας ενοχλεί. Επίσης είχαν  γίνει επιστολές προς τον Πατριάρχη  από τον Αμερικής Ελπιδοφόρο και άλλους Ιεράρχες  για την δραστηριότητα που αναπτύσσει ο Αρχιμ. Διονύσιος Καλαμπόκας να δημιουργεί Μονές εντός των ορίων Επαρχιών του Θρόνου και να δίνει την πνευματική και διοικητική τους αναφορά σε άλλα Πατριαρχεία και Εκκλησίες. Και ο πρώην Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος διατηρούσε επικοινωνία  και σχέση με τον Αρχιμ. Διονύσιο Καλαμπόκα και του ζητούσαν να τις διακόψει. Αλλά ο Αθανάσιος απαντούσε ότι δεν ενοχλούσε κανέναν με αυτή την επικοινωνία ούτε έκανε κακό στο Πατριαρχείο. Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες ο τρίτος μοχλός πίεσης για τον εξοστρακισμό του Αθανασίου αποδίδεται στην κακή σχέση του με τον Σεβ. Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιο με τον οποίο συμμετείχαν στην Επιτροπή επί του Αγίου Όρους. Ο Μητροπολίτης Αθανάσιος απέδιδε προσωπική σκοπιμότητα και ιδιοτέλεια στον Αμφιλόχιο για τα θέματα που ερχόντουσαν από το Άγιο Όρος προς επίλυση και πολλές φορές έθεσε το θέμα στον ίδιο τον Πατριάρχη αλλά δικαίωση δεν πήρε ποτέ.

Να δούμε τώρα πως θα απαντήσει ο Γέρων πρώην Χαλκηδόνος Αθανάσιος σε όλα αυτά και κυρίως στον εξοστρακισμό του. Θα έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε αυτά που θα πει και να τα σχολιάσουμε. 

*Οι υπογραμμίσεις είναι δικές μας.

ΠΗΓΗ: Τι σημαίνει η εκλογή- μετάθεση του από Γαλλίας Εμμανουήλ σε Γέροντα Χαλκηδόνος; - Εξάψαλμος (exapsalmos.gr)