Powered By Blogger

18.2.21

Ο ΑΠΟ ΓΑΛΛΙΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΓΕΡΩΝ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ: Η ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΗ ΕΚΔΟΧΗ

 

Δεν είναι η πρώτη φορά  που ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μας εκπλήσσει σε θέματα επισκοπικών εκπαραθυρώσεων και εκλογών. Με την τελευταία ωστόσο εκκλησιαστική σκευωρία προκειμένου να εκπαραθυρωθεί ο γέροντας μητροπολίτης Χαλκηδόνος Αθανάσιος και  εκλεγεί στη θέση του ο μέχρι τώρα μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ,  ο κ. Βαρθολομαίος κατόρθωσε να μας εκπλήξει  περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

1)  διότι η σκευωρία αυτή τη φορά -- συγκρινόμενη με τα προκάτ σενάρια που ζήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες στις περιπτώσεις Ιάκωβου, Σπυρίδωνος, Δημητρίου, Στυλιανού, Μεθοδίου κ.ά. -- στερείται στοιχεία πρωτοτυπίας και κρίνεται επιεικώς ως παιδαριώδης  και αστεία

2)  διότι η σκευωρία αυτή τη φορά στράφηκε εναντίο ντόπιου ιεράρχη, Κωνσταντινοπολίτη και καθαρά Φαναριώτη, ενώ μέχρι τώρα στόχοι και θύματα του κ. Βαρθολομαίου αποτελούσαν αρχιερείς που υπηρετούσαν εκτός Τουρκίας.

Οι  "σοβαροί"  λόγοι της απομάκρυνσης του Χαλκηδόνος

Τα ιστολόγια αναφέρουν τα εξής:

"Η ρήξη μεταξύ του Πατριάρχη και του  Αθανασίου  ήλθε όταν του ζήτησε να απομακρύνει από κοντά του μια Μοναχή που τον υπηρετούσε στις εργασίες της κατοικίας του, η οποία προερχόταν από την συνοδεία του Αρχιμ. Διονυσίου Καλαμπόκα. Ο Αθανάσιος είπε στον Πατριάρχη ότι εγώ είμαι γέροντας και δεν έχω εγώ όπως εσύ υπηρετικό προσωπικό να με υπηρετεί. Φέρε μου μια Μοναχή από την Μονή Χρυσοπηγής που έρχονται για τις ανάγκες του Πατριαρχείου και θα φύγει η Μοναχή αυτή που σας ενοχλεί. Επίσης [...] ο πρώην Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος διατηρούσε επικοινωνία  και σχέση με τον Αρχιμ. Διονύσιο Καλαμπόκα και του ζητούσαν να τις διακόψει. Αλλά ο Αθανάσιος απαντούσε ότι δεν ενοχλούσε κανέναν με αυτή την επικοινωνία ούτε έκανε κακό στο Πατριαρχείο" (1).

Αυτοί οι ασήμαντοι --και φαιδροί βέβαια-- λόγοι διατυπώθηκαν στο σχετικό ανακοινωθέν της Συνόδου που ξήλωσε τον Αθανάσιο, με τον εξής σοβαροφανή τρόπο:

"Τό ἱερόν σῶμα, ἀκοῦσαν καί συνεκτιμῆσαν ὄγκον ἀποδεικτικοῦ ὑλικοῦ μετά σωρείας ἀντικανονικῶν πράξεων, ὡς καί τήν ἐπιδειχθεῖσαν ἀπείθειαν καί ἀσέβειαν τοῦ Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Ἀθανασίου πρός τό πρόσωπον τοῦ Παναγιωτάτου Προκαθημένου καί πρός τόν θεσμόν τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, ἐκήρυξεν αὐτόν ἔκπτωτον τοῦ θρόνου τῆς ἐπαρχίας αὐτοῦ καί κατέταξεν αὐτόν μεταξύ τῶν σχολαζόντων Ἱεραρχῶν τοῦ Θρόνου ὡς Μητροπολίτην πρώην Χαλκηδόνος" (2).

Οι πραγματικοί λόγοι της εκπαραθύρωσης

Σίγουρα οι λόγοι που αναφέρονται στο συνοδικό ανακοινωθέν δεν έχουν βάση στην πραγματικότητα. Αλλά κι αν ακόμη στηρίζονταν στην αλήθεια, θα περιμέναμε όλοι να εκλεγεί Χαλκηδόνος κάποιος Φαναριώτης ιεράρχης, όπως το θέλει άλλωστε και η μακρά παράδοση του Πατριαρχείου. Αλλ' αντί για Φαναριώτη ζυμωμένο για χρόνια με τα ιδιαίτερα προβλήματα του Πατριαρχείου στη Κωνσταντινούπολη και της Ομογένειας εκεί, ο κ. Βαρθολομαίος  πρότεινε και παρότρυνε τους άβουλους συνοδικούς του να εκλέξουν τον Εμμανουήλ της Γαλλίας στην νευραλγική μητρόπολη της Χαλκηδόνος. Εκπαραθυρώθηκε ο Αθανάσιος για να μπορέσει να έλθει ο Εμμανουήλ!


Γιατί οπωσδήποτε ο Εμμανουήλ; Ποιός είναι για τον Βαρθολομαίο ο Εμμανουήλ;

Ο κ. Εμμανουήλ είναι από αρκετά χρόνια ένας από τους βασικούς συνεργάτες του κ. Βαρθολομαίου. Οι δυο συνεργάσθηκαν στα ζητήματα της Συνόδου της Κρήτης, όπως και στο θέμα της αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας. Ο κ. Εμμανουήλ προοριζόταν για Αρχιεπίσκοπος Αμερικής το 2019 έχοντας για ισχυρούς υποστηρικτές του, στο Φανάρι, τον κ. Βαρθολομαίο και, στην Αμερική, τον πασίγνωστο φάδερ Άλεξ Καρλούτσο (ΦΑΚ), προσωπικό φίλο και χρηματοσυλλέκτη του Βαρθολομαίου για μια 30ετία. Η εκλογή του Εμμανουήλ στο Θρόνο της Αμερικής  θα ενίσχυε αποφασιστικά την -- λόγω οικονομικών σκανδάλων - κλονισμένη θέση του Καρλούτσου και θα οδηγούσε στην πλήρη συγκάλυψη των τεράστιων οικονομικών "ατασθαλιών" που αποκαλύφθηκαν το 2017-2018 και στις οποίες βρέθηκε μοιραία μπλεγμένος και ο ίδιος ο Βαρθολομαίος.

Η εκλογή όμως του Εμμανουήλ σε αρχιεπίσκοπο Αμερικής ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή λόγω του μεγάλου ομοφυλοφιλικού σκάνδαλου που -- συμπτωματικά (;;;)-- ξέσπασε στη Μητρόπολη Γαλλίας λίγες μέρες πριν την εκλογή αρχιεπίσκοπου Αμερικής. Κάθε προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου εκ μέρους της δυάδας Βαρθολομαίου-Καρλούτσου αποδείχθηκε μάταιη καθώς στην υπόθεση είχαν ήδη αναμιχθεί οι γαλλικές  αστυνομικές αρχές.

Το σκάνδαλο τούτο ωφέλησε ανέλπιστα τον Ελπιδοφόρο καθιστώντας την εκλογή του ως Αμερικής ως τη μόνη δυνατή λύση κατά τη συγκεκριμένη εκείνη στιγμή. Ο Ελπιδοφόρος ωστόσο ήταν αδύνατο να ανταποκριθεί πλήρως στις προσδοκίες τόσο του Βαρθολομαίου όσο και του Καρλούτσου καθότι δεν ανήκε ποτέ στον στενό κύκλο των έμπιστων  συνεργατών τους. Ο Ελπιδοφόρος απλώς επωφελήθηκε από τις συγκυρίες. Κλήθηκε να καλύψει ένα κενό που σύμφωνα με τις μεθοδεύσεις Βαρθολομαίου - Καρλούτσου έπρεπε να είχε καλυφτεί απ' τον Εμμανουήλ. Αναμενόμενο επομένως ήταν η συνεργασία μεταξύ Ελπιδοφόρου και Καρλούτσου να ξεκινήσει  με εμπόδια. Δεν έλειψαν μάλιστα και σιωπηλές αψιμαχίες μεταξύ τους, που ξεπεράστηκαν όμως με τη διαμεσολάβηση Βαρθολομαίου. Πάντως, σύμφωνα με έγκυρους παρατηρητές, δεν έχει επέλθει μέχρι σήμερα καμιά ουσιαστική αλλαγή στις σχέσεις Ελπιδοφόρου - Καρλούτσου. Όλα δείχνουν πως ο Ελπιδοφόρος, υπό την διαρκή πίεση του κ. Βαρθολομαίου, είναι υποχρεωμένος να μοιράζεται την εξουσία με τον Καρλούτσο και να ανέχεται – κυριολεκτικώς -- το ιδιότροπο "πνευματοπαίδί" του πατριάρχη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, χωρίς την άυπνη προστασία και τις συνεχείς παρεμβάσεις του Βαρθολομαίου, η εξέλιξη του Καρλούτσου στον εκκλησιαστικό χώρο της Αμερικής θα είχε  λήξει οριστικά εδώ και χρόνια.

Αφού λοιπόν το παραπάνω σκάνδαλο ανέτρεψε τα σχέδια Βαρθολομαίου - Καρλούτσου για την τοποθέτηση του Εμμανουήλ στην Αμερική με σκοπό να εξασφαλισθεί το μέλλον του Καρλούτσου, έπρεπε τώρα να βρεθεί  άλλος τρόπος  να τεθεί η αρχιεπισκοπή Αμερικής υπό πλήρη έλεγχο. Απολεσματικότερο μέσο για το σκοπό αυτό θεωρήθηκε η προώθηση του Εμμανουήλ πρώτα στην ιστορική μητρόπολη Χαλκηδόνος και κατόπιν, από εκεί,  στον Οικουμενικό Θρόνο (3). Από τη θέση αυτή, ως οικουμενικός πλέον πατριάρχης, θα μπορεί  να ελέγχει τις εξελίξεις στην Αμερική και να παρέχει διηνεκή προστασία στον Καρλούτσο ο οποίος τον τελευταίο καιρό δείχνει εξαιρετικά ανήσυχος για την προχωρημένη ηλικία και την επισφαλή υγεία του αγαπημένου του πατριάρχη...

Άσκηση μεγάλης πίεσης

Τέλος, αν ληφθούν υπόψη ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία της παραπάνω διαδικασίας (εκπαραθύρωσης - εκλογής μητροπολίτη Χαλκηδόνος), όπως

- η σπουδή γενικά

- η εγκατάλειψη της μέχρι τώρα πεισματώδους άρνησης του Βαρθολομαίου να συζητήσει το θέμα της διαδοχής του  (4)

- τα ασυνήθιστα και εξαιρετικά ρηχά επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την καρατόμηση του Αθανάσιου

- η κατάργηση της παράδοσης να εκλέγεται Φαναριώτης ιεράρχης στη γεροντική μητρόπολη Χαλκηδόνος

- η προσπάθεια να πέσει το θέμα στα μαλακά με τη μεθόδευση και άλλων ταυτόχρονων επισκοπικών εκλογών άνισης σπουδαιότητας

συμπεραίνεται χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία ότι πρέπει να ασκήθηκε μεγάλη πίεση, που μόνο από την πλευρά του Καρλούτσου μπορούσε να προέλθει (5), προκειμένου να εξασφαλισθεί η εκλογή του Εμμανουήλ στη μητρόπολη Χαλκηδόνος και προλειανθεί έτσι ο δρόμος προς τον Οικουμενικό Θρόνο.--------------

Όλοι κερδισμένοι από την νέα εξέλιξη: Βαρθολομαίος, Εμμανουήλ, αλλά πρώτιστα και κυρίως ο Καρλούτσος ο οποίος, με μελλοντικό πατριάρχη τον Εμμανουήλ, υπολογίζει στην εξασφάλιση άλλης μιας δεκαετίας στο θώκο του άτυπου, πλην ουσιαστικού, αρχιεπίσκοπου Αμερικής (6)

__________________________

1) Τι σημαίνει η εκλογή- μετάθεση του από Γαλλίας Εμμανουήλ σε Γέροντα Χαλκηδόνος;

https://www.exapsalmos.gr/2021/02/16/ti-simainei-i-eklogi-metathesi-tou-apo-gallias-emmanouil-se-geronta-chalkidonos/

2) Παραγωγή νέων …. Ιεραρχών από το Φανάρι…

https://www.exapsalmos.gr/2021/02/16/paragogi-neon-ierarchon-apo-to-fanari/

3) Ο Βαρθολομαίος επέλεξε Εμμανουήλ γιά διάδοχό του στο Πατριαρχείo;;;

https://www.kalami.us/2021/sxolia/kalamo-rapismata.html -

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΡΧΙΕΡΕΩΝ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

http://panayiotistelevantos.blogspot.com/2021/02/blog-post_7.html

4)  Η άλλη όψη

https://pnemorem1.blogspot.com/2019/06/blog-post_19.html

5)  Για την ευρύτητα της εξουσίας που ασκεί ο Καρλούτσος, βλ.

Τι ακριβώς σηματοδοτεί ο διορισμός του Vicar General στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής

https://pnemorem1.blogspot.com/2019/07/vicar-general.html

6) Ελπιδοφόρος και Καρλούτσος: Δύο "ανεξάρτητοι" πόλοι στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής ή ενθρονισμένοι στο ίδιο πάζλ; Η πρόσφατη φωτογραφία τους λέγει πολλά.

https://pnemorem1.blogspot.com/2019/06/blog-post_5.html

10 σχόλια:

  1. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μας εκπλήσσει σε θέματα επισκοπικών εκπαραθυρώσεων και εκλογών. Με την τελευταία ωστόσο εκκλησιαστική σκευωρία προκειμένου να εκπαραθυρωθεί ο γέροντας μητροπολίτης Χαλκηδόνος Αθανάσιος και εκλεγεί στη θέση του ο μέχρι τώρα μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, ο κ. Βαρθολομαίος κατόρθωσε να μας εκπλήξει περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1) διότι η σκευωρία αυτή τη φορά -- συγκρινόμενη με τα προκάτ σενάρια που ζήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες στις περιπτώσεις Ιάκωβου, Σπυρίδωνος, Δημητρίου, Στυλιανού, Μεθοδίου κ.ά. -- στερείται στοιχεία πρωτοτυπίας και κρίνεται επιεικώς ως παιδαριώδης και αστεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η εκλογή όμως του Εμμανουήλ σε αρχιεπίσκοπο Αμερικής ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή λόγω του μεγάλου ομοφυλοφιλικού σκάνδαλου που -- συμπτωματικά (;;;)-- ξέσπασε στη Μητρόπολη Γαλλίας λίγες μέρες πριν την εκλογή αρχιεπίσκοπου Αμερικής. Κάθε προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου εκ μέρους της δυάδας Βαρθολομαίου-Καρλούτσου αποδείχθηκε μάταιη καθώς στην υπόθεση είχαν ήδη αναμιχθεί οι γαλλικές αστυνομικές αρχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όλοι κερδισμένοι από την νέα εξέλιξη: Βαρθολομαίος, Εμμανουήλ, αλλά πρώτιστα και κυρίως ο Καρλούτσος ο οποίος, με μελλοντικό πατριάρχη τον Εμμανουήλ, υπολογίζει στην εξασφάλιση άλλης μιας δεκαετίας στο θώκο του άτυπου, πλην ουσιαστικού, αρχιεπίσκοπου Αμερικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατί οπωσδήποτε ο Εμμανουήλ; Ποιός είναι για τον Βαρθολομαίο ο Εμμανουήλ;

    ΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Ο ΚΑΡΛΟΥΤΣΟΣ...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όλα δείχνουν πως ο Ελπιδοφόρος, υπό την διαρκή πίεση του κ. Βαρθολομαίου, είναι υποχρεωμένος να μοιράζεται την εξουσία με τον Καρλούτσο και να ανέχεται – κυριολεκτικώς -- το ιδιότροπο "πνευματοπαίδί" του πατριάρχη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, χωρίς την άυπνη προστασία και τις συνεχείς παρεμβάσεις του Βαρθολομαίου, η εξέλιξη του Καρλούτσου στον εκκλησιαστικό χώρο της Αμερικής θα είχε λήξει οριστικά εδώ και χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αφού λοιπόν το παραπάνω σκάνδαλο ανέτρεψε τα σχέδια Βαρθολομαίου - Καρλούτσου για την τοποθέτηση του Εμμανουήλ στην Αμερική με σκοπό να εξασφαλισθεί το μέλλον του Καρλούτσου, έπρεπε τώρα να βρεθεί άλλος τρόπος να τεθεί η αρχιεπισκοπή Αμερικής υπό πλήρη έλεγχο. Απολεσματικότερο μέσο για το σκοπό αυτό θεωρήθηκε η προώθηση του Εμμανουήλ πρώτα στην ιστορική μητρόπολη Χαλκηδόνος και κατόπιν, από εκεί, στον Οικουμενικό Θρόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Η ρήξη μεταξύ του Πατριάρχη και του Αθανασίου ήλθε όταν του ζήτησε να απομακρύνει από κοντά του μια Μοναχή που τον υπηρετούσε στις εργασίες της κατοικίας του, η οποία προερχόταν από την συνοδεία του Αρχιμ. Διονυσίου Καλαμπόκα. Ο Αθανάσιος είπε στον Πατριάρχη ότι εγώ είμαι γέροντας και δεν έχω εγώ όπως εσύ υπηρετικό προσωπικό να με υπηρετεί. Φέρε μου μια Μοναχή από την Μονή Χρυσοπηγής που έρχονται για τις ανάγκες του Πατριαρχείου και θα φύγει η Μοναχή αυτή που σας ενοχλεί. Επίσης [...] ο πρώην Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος διατηρούσε επικοινωνία και σχέση με τον Αρχιμ. Διονύσιο Καλαμπόκα και του ζητούσαν να τις διακόψει. Αλλά ο Αθανάσιος απαντούσε ότι δεν ενοχλούσε κανέναν με αυτή την επικοινωνία ούτε έκανε κακό στο Πατριαρχείο"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Η ρήξη μεταξύ του Πατριάρχη και του Αθανασίου ήλθε όταν του ζήτησε να απομακρύνει από κοντά του μια Μοναχή που τον υπηρετούσε στις εργασίες της κατοικίας του, η οποία προερχόταν από την συνοδεία του Αρχιμ. Διονυσίου Καλαμπόκα. Ο Αθανάσιος είπε στον Πατριάρχη ότι εγώ είμαι γέροντας και δεν έχω εγώ όπως εσύ υπηρετικό προσωπικό να με υπηρετεί. Φέρε μου μια Μοναχή από την Μονή Χρυσοπηγής που έρχονται για τις ανάγκες του Πατριαρχείου και θα φύγει η Μοναχή αυτή που σας ενοχλεί. Επίσης [...] ο πρώην Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος διατηρούσε επικοινωνία και σχέση με τον Αρχιμ. Διονύσιο Καλαμπόκα και του ζητούσαν να τις διακόψει. Αλλά ο Αθανάσιος απαντούσε ότι δεν ενοχλούσε κανέναν με αυτή την επικοινωνία ούτε έκανε κακό στο Πατριαρχείο"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όλοι κερδισμένοι από την νέα εξέλιξη: Βαρθολομαίος, Εμμανουήλ, αλλά πρώτιστα και κυρίως ο Καρλούτσος ο οποίος, με μελλοντικό πατριάρχη τον Εμμανουήλ, υπολογίζει στην εξασφάλιση άλλης μιας δεκαετίας στο θώκο του άτυπου, πλην ουσιαστικού, αρχιεπίσκοπου Αμερικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή