ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΚΑΡΑΝΤΖΗ
ΥΜΝΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ
ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ, ΜΕ 70 ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥΣ ΎΜΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΕΚΔΟΣΗ του Ρ.Σ. της ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Το πρώτο ηχητικό δείγμα με 15 κομμάτια, κυκλοφορεί από
τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, στις 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012
Στις 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012 θα κυκλοφορήσει στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, ένα ΠΡΩΤΟ ΔΕΙΓΜΑ με 15 κομμάτια (ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια), από ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, αφιερωμένο στην ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟ, με βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα που αναφέρονται στην Παναγιά, ερμηνευμένα από την κορυφαία ερμηνεύτρια της βυζαντινής εκκλησιαστικής και παραδοσιακής μουσικής, ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΚΑΡΑΝΤΖΗ, με τη συμμετοχή πολλών γνωστών καλλιτεχνών.
Το ΣΥΝΟΛΙΚΟ έργο πρόκειται να εκδοθεί τμηματικά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος (μετά από απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΜΥΕ, την 6η Ιουλίου 2012) από το Φθινόπωρο του 2012 Περιλαμβάνοντας συνολικά πάνω 70 ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ (περίπου 30 παραδοσιακά τραγούδια και 40 βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους), όλα με θέμα την Παναγία, το έργο αυτό αποτελεί το πρώτο, σε τέτοια έκταση, και μοναδικό ολοκληρωμένο μουσικό έργο συλλογής ύμνων και τραγουδιών της Παναγιάς σε όλη την Ελλάδα
----------------------------------------
Η Νεκταρία Καραντζή είναι μια ερμηνεύτρια της σύγχρονης γενιάς, που έχει όμως ήδη μία μακρά θητεία στον χώρο της βυζαντινής και της δημοτικής μουσικής παράδοσης. Ο κόσμος της Βυζαντινής Μουσικής την γνώρισε, ήδη από παιδί, κυρίως μέσω ηχογραφήσεων με τον Γέροντα Πορφύριο τον καυσοκαλυβίτη, ενώ στον κόσμο της Παράδοσης τη μύησε, τη σύστησε και την ανέδειξε ο κορυφαίος δάσκαλος και ερμηνευτής της παράδοσης, Χρόνης Αηδονίδης, στον οποίο μαθητεύει από το 2003 και αποτελεί μόνιμη συνεργάτιδά του τα τελευταία χρόνια, σε συναυλίες και δισκογραφία. Είναι Νομικός, με μεταπτυχιακά στο Ποινικό και στο Εκκλησιαστικό Δίκαιο και αριστούχος διπλωματούχος βυζαντινής μουσικής (με δάσκαλο κυρίως τον Δημήτρη Βερύκιο). Αποτελεί σήμερα μοναδική περίπτωση γυναίκας ψάλτριας στην Ελλάδα, με επίσημη δισκογραφία βυζαντινής μουσικής από τα 14 χρόνια της, με ενεργό θητεία στο αναλόγιο εκκλησιών από τα 9 χρόνια της έως σήμερα και με καλλιτεχνικές ζωντανές εμφανίσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που συνδυάζουν τους βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους με τα παραδοσιακά τραγούδια. Κατάγεται από τα Βελανίδια Βοιών Λακωνίας και από την Προύσσα της Μ. Ασίας. Είναι επίτιμη Πρόεδρος του "Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών" και έχει τιμηθεί από τον κύκλο των ιεροψαλτών, μέσω του περιοδικού «το Ψαλτήρι», από την Ελληνική Μουσικολογική Εταιρία - Ιστιτούτο Μελέτης της Βυζαντινής και Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής, για την προσφορά της στη Βυζαντινή Μουσική και την Ορθοδοξία.
------------------
Συντελεστές του ολοκληρωμένου έργου:
Μουσικοί: Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Γιώργος Κωτσίνης (πνευστά), Χρήστος Τσιαμούλης (ούτι), Στρατής Ψαρεδέλλης (πολίτικη λύρα), Παντελής Παυλίδης (ποντιακή λύρα), Στέλλα Βαλάση (σαντούρι), Μαρία Πλουμή (λαούτο), Οδυσσέας Στεφανής (κρουστά). Το τραγούδι "Παναγιά μου" είναι σε μουσική διασκευή του Βασίλη Καζούλλη και παίζουν: Βασίλης Καζούλλης (κιθάρα), Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Τάσος Μυσιρλής (Τσέλο).
Στο δείγμα του εργου που θα κυκλοφορήσει με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής στις 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΦΙΛΙΚΑ ΟΙ:
ΧΡΟΝΗΣ ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΑΜΟΥΛΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΣΣΟΥΔΗΣ
(O Χρήστος Κισσούδης είναι Πρωτοψάλτης της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου - Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής και Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ι. Μ. Διδυμοτείχου.)
Ηχογράφηση - Μίξη: Άρης Βουρλάκης (Studio "Class A")
Επεξεργασία Ήχου Ισοκρατημάτων: Γιώργος Λιτσικάκης (Studio "Nobile")
Μουσική Επιμέλεια-Ενορχήστρωση: Νεκταρία Καραντζή
Ειδικός συνεργάτης: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=3rIH_HQu9lM
http://www.youtube.com/watch?v=uCkOfn3HPIM
http://www.youtube.com/watch?v=zWCBCgtRpYI&feature=youtu.be
http://www.youtube.com/watch?v=w4b8B64dvLs&feature=youtu.be
==================================
ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΕΚΔΟΣΗΣ
ΣΗΜΕΙΩΜΑ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΤΣΙΑΡΑ (Διεθυντή του Ρ.Σ. της Εκκλησίας της Ελλάδος):
Το παρόν έργο αποτελεί δείγμα από τη συλλογή ύμνων και παραδοσιακών τραγουδιών αφιερωμένων στην Παναγία, με τη Νεκταρία Καραντζή, που θα κυκλοφορήσει επισήμως το φθινόπωρο του 2012, από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά από απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΜΥΕ την 6η Ιουλίου 2012. Το συνολικό έργο πρόκειται να περιέχει πάνω από 40 βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους και 30 παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα, που αναφέρονται στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, γεγονός που το καθιστά ως το πρώτο, σε τέτοια έκταση, και μοναδικό ολοκληρωμένο μουσικό έργο συλλογής ύμνων και τραγουδιών της Παναγιάς σε όλη την Ελλάδα. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στη Νεκταρία Καραντζή και σε όσους της συμπαραστάθηκαν, για να γίνει πραγματικότητα το συγκεκριμένο όνειρό της.
Αλέξανδρος Κατσιάρας
Διευθυντής του Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος
--------------------------------------------------------------
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΝΕΚΤΑΡΙΑΣ ΚΑΡΑΝΤΖΗ
"Χρειάστηκαν τρία χρόνια έρευνας, μελέτης και ηχογραφήσεων για να ολοκληρωθεί το έργο που κρατάτε στα χέρια σας. Υπήρξε όνειρο και θερμή επιθυμία μου να γράψω έναν δίσκο αφιερωμένο στην Παναγιά, που να περιέχει όχι μόνο κάποιους από τους πιο αριστοτεχνικούς Ύμνους, αλλά και τραγούδια της Ελληνικής Παράδοσης που αναφέρονται σε Εκείνην. Για τους Ύμνους γνώριζα, εκ των προτέρων, ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα επιλογής. Η ορθόδοξη Υμνογραφία είναι γεμάτη από συνθέσεις απαράμιλλης ομορφιάς για την Χάρη της. Ως προς τα Παραδοσιακά Τραγούδια, όμως, δεν ήξερα τι υλικό επρόκειτο να ανακαλύψω. Πριν ξεκινήσω συστηματικά την έρευνά μου, είχα υπόψη μου κάποιες σκόρπιες μελωδίες και στίχους, ωστόσο ουδέποτε περίμενα να βρω τέτοιο πλήθος τραγουδιών για όλες σχεδόν τις «Παναγιές» της Ελλάδας. Η Παναγία η Πορταϊτισσα, η Σουμελά, η Σκιαδενή, της Τήνου, της Πάρου, της Πάτμου, η Ανωγειανή, και πλήθος άλλων ονομαστών θεομητορικών προσκυνημάτων έχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση στην καρδιά και την τέχνη του ανώνυμου λαϊκού ποιητή. Είναι, αν μη τι άλλο, συγκινητική και υποδειγματική η πίστη, η αγάπη και η ελπίδα στο πρόσωπο της Παναγιάς, αυτών των ανθρώπων, όπως φανερώνεται στα τραγούδια εκείνης της άλλης εποχής, ...της άλλης Ελλάδας, που σπαράγματά της διασώθηκαν στη φωνή των παππούδων μας, στο τραγούδι και τις ιστορίες τους... Στα τραγούδια αυτά, μπορεί κανείς να βρει όχι μόνο την αγνή πίστη, αλλά και την θεόπνευστη τέχνη. Ίσως μία από τις πιο όμορφες προσευχές που έχει ποτέ ειπωθεί στην Παναγία, υπάρχει σε έναν στίχο από το τραγούδι που έλεγαν οι γυναίκες της Καλύμνου καθώς αποχαιρετούσαν τους άνδρες και τα παιδιά τους που αναχωρούσαν για το μεγάλο και επικίνδυνο ταξίδι των σφουγγαράδων: «Παναγιά μου, Παναγιά μου δώσε αέρα στην καρδιά μου»... Σπάνια τα αιτήματά μας στην Παναγιά είναι τόσο αρχοντικά…[…]"
"[…] Θερμές ευχαριστίες οφείλω στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ.κ. Χρυσόστομο και το σύνολο των μελών της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΜΥΕ, με τη στήριξη των οποίων πραγματοποιήθηκε αυτό το έργο. Ευχαριστώ τον δάσκαλό μου, Χρόνη Αηδονίδη, για την πολύτιμη βοήθειά του και την ανεκτίμητη εμπειρία της μαθητείας πλάι του, τον κ. Αλέξανδρο Κατσιάρα, Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την προθυμία, τη γενναιοδωρία και την αισθητική του, τον δάσκαλό μου, Δημήτρη Βερύκιο, που μου ενέπνευσε την αγάπη για τη βυζαντινή μουσική, τον αγαπητό φίλο και συνεργάτη Δημήτρη Ελευθερίου, Δάσκαλο Παραδοσιακών Χορών, που ανέλαβε, σε συνεργασία με την Χριστιάνα Αγγελονίδη, την επιμέλεια του λαογραφικού υλικού της τελικής έκδοσης, τον καλό φίλο Βασίλη Τερλέγκα που μας παρείχε το studio, τον ηχολήπτη Άρη Βουρλάκη, που έδωσε τον καλύτερό του εαυτό, και όλους τους φίλους καλλιτέχνες και μουσικούς που έλαβαν μέρος. Επίσης ευχαριστώ θερμά τον "Ελεύθερο Τύπο", και ιδιαιτέρως την Έλσα Σοϊμοίρη, που ανέλαβε με αγάπη την προβολή αυτού του έργου και την τοπική εφημερίδα "Ευβοϊκή Γνώμη" για την υποστήριξη…".
Νεκταρία Καραντζή
(απόσπασμα από τον Πρόλογο του ολοκληρωμένου έργου που πρόκειται να κυκλοφορήσει τμηματικά από τις εκδόσεις του Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος, από το φθινόπωρο του 2012)
www.nektariakarantzi.weebly.com
www.youtube.com/nektariakarantzi
www.facebook.com/karantzinektaria
e-mail: nektariakarantzi@yahoo.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου