Powered By Blogger

8.9.14

Το Ισλαμικό Κράτος βγάζει εκατομμύρια διακινώντας αρχαιότητες μέσω Τουρκίας!

Image
Μετάφραση Επιμέλεια OnAlert
Πηγή αλ Μόνιτορ



Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), χρηματοδοτείται από χορηγίες των υποστηρικτών του, από την επιβολή «φόρων» στις κατακτημένες περιοχές, αλλά και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες όπως η καταβολή λίτρων από απαγωγές δυτικών πολιτών, αλλά και το σύγχρονο δουλεμπόριο γυναικών που ανήκουν σε αλλόθρησκες μειονότητες της Συρίας και του Ιράκ.
Τώρα, μια νέα εγκληματική δραστηριότητα του Ισλαμικού Κράτους βλέπει το φως της δημοσιότητας, καθώς υπάρχουν σημαντικά στοιχεία πως το Ισλαμικό Κράτος έχει πωλήσειαρχαιότητες αξίας εκατομμυρίων δολαρίων μέσω Τουρκίας. Μάλιστα, η λεηλασία των ιστορικών μνημείων ενδέχεται να έχει αναχθεί στην κύρια πηγή εσόδων των τζιχαντιστών! Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις ενός σύριου αρχαιολόγου, η Τουρκία και Τούρκοι υπήκοοι έχουν διαδραματίσει βασικό ρόλο σε αυτήν την επονείδιστη υπόθεση.
Σε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστότοπου αλ Μόνιτορ  το ΙΚ έχει κερδίσει σημαντικά ποσά από τη λεηλασία αρχαιοτήτων στη Συρία και το Ιράκ. Η οργάνωση ενθαρρύνει παράνομες ανασκαφές σε αρχαιολογικούς χώρους και λαμβάνει ένα ποσοστό επί των πωλήσεων των αρχαιοκάπηλων. Οι αρχαιότητες μεταφέρονται μέσω Τουρκίας και πωλούνται σε συλλέκτες σε όλον τον κόσμο.
Η λεηλασία της ιστορικής κληρονομιάς έχει φθάσει σε απίστευτο βαθμό, καθώς τα αντιμαχόμενα μέρη αδιαφορούν για την αρχαιολογική κληρονομιά και οι διεθνείς διακινητές βρήκαν τη μοναδική ευκαιρία να δράσουν ανενόχλητοι, σε ένα πλαίσιοαπουσίαςέννομης τάξης στην περιοχή. Ιστορικά μνημεία χιλιάδων ετών, σήμερα λεηλατούνται συστηματικά. Την ώρα που οι κρατικές αρχές και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης ανταλλάσουν κατηγορίες για το ποιος φέρει την ευθύνη τηςανυπολόγιστης καταστροφής και τη λεηλασίαςαρχαιοτήτων, το ΙΚ, η σκοτεινή δύναμη της περιοχής, συμπεριφέρεται ακόμη πιο απερίσκεπτα πάνω στο ευαίσθητο αυτό ζήτημα.
Πλέον το ΙΚ προχωράει συστηματικά στην λεηλασία αρχαιοτήτων της Συρίας, μετατρέποντας την αρχαιοκαπηλία σε πηγή εσόδων για την οργάνωση. Η δράση αυτή στη Συρία παράγει εύλογες ανησυχίες πως η τζιχαντιστική αρχαιοκαπηλία θα επεκταθεί και σε εδάφη του Ιράκ που ελέγχονται από εξτρεμιστές ισλαμιστές. Είναι άλλωστε σαφές πως το ΙΚ δεν σέβεται τίποτα πέρα από τις πεποιθήσεις του και ότι δεν έχει ενδοιασμούς σχετικά με το αν θα βομβαρδίσει και καταστρέψει μνημεία όπως είναι αρχαιολογικοί χώροι, τάφοι και τζαμιά Σιιτών, χριστιανικές εκκλησίες. Μάλιστα, θεωρούν ότι η καταστροφή των μνημείων των «άπιστων» αποτελεί βασικό καθήκον τους. Έτσι, η εξτρεμιστική οργάνωση δεν έχει οποιανδήποτε ενδοιασμό να ισοπεδώσει τα κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς και να πωλήσει τα ακίνητα μέρη σε διακινητές στη Δύση.
Ανατριχιαστικές εκθέσεις έχουν εμφανιστεί στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι η λεηλασία των ιστορικών μνημείων έχει αναχθεί στην κύρια πηγή εσόδων της οργάνωσης, εκτιμώντας ότι τα χρήματα που μπαίνουν στο ταμείο της οργάνωσης είναι περισσότερα από τα χρήματα που συλλέγει μέσω χορηγιών και από τους εκβιαστικούς «φόρους» που επιβάλλει στους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται υπό έλεγχο.
Το ΙΚ ενθαρρύνει τις λαθραίες ανασκαφές στις περιοχές που ελέγχει. Όλα τα αντικείμενα που έρχονται στο φως αποστέλλονται προς τις δυτικές αγορές με τη βοήθεια διεθνών διακινητών. Οι μαχητές του ΙΚ αρχικά ενεπλάκησαν σε αυτήν την λεηλασία. Όμως μετά την διακήρυξη ίδρυσης του ισλαμικού «κράτους», το ΙΚ υιοθέτησε μια πιο συστηματική διαδικασία. Οι μαχητές πλέον περιορίζονται μόνο στο να επιβλέπουν τις ανασκαφές και να εισπράττουν 20% «φόρο» επί των πωλήσεων. Σύμφωνα δε με την εφημερίδα Guardian, μόνο στην περιοχή αλ- Ναμπούκ, το IK «τσέπωσε» $36 εκατομμ. Δολάρια από αρχαιότητες, έως και 8.000 ετών, που προήλθαν από λαθραίες ανασκαφές.
Η εξάπλωση της οργάνωσης στο Ιράκ και ο έλεγχος εκτεταμένων εδαφών, έχει εγείρει ένα νέο κύμα ανησυχιών για την ιστορική κληρονομιά μιας χώρας που δεν έχει ανακάμψει ακόμη από την πολιτιστική καταστροφή που ακολούθησε της εισβολής των ΗΠΑ το 2003. Το ιρακινό υπουργείο Τουρισμού, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα, ότι 4.500 περίπου ιστορικά μνημεία είχαν ήδη καταστραφεί ή λεηλατηθεί, προτρέποντας τις τοπικές φυλές αλλά και την UNESCO να προστατέψουν τις πόλειςΑσούρ, Χαντάρ και Νεμρούντ.
Στη Συρία, όπου βρίσκονται έξι πόλεις που εντάσσονται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το 90% των ιστορικών μνημείων της χώρας είναι εντός των πεδίων πολεμικών συγκρούσεων. Η αυξανόμενη σοβαρότητα της κατάστασης οδήγησε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) να εκδώσει μια έκθεση έκτακτης ανάγκης, που παρέθετε μια λίστα με συριακούς θησαυρούς που βρίσκονται σε κίνδυνο και παροτρύνοντας τα μουσεία , τους συλλέκτες και τους οίκους δημοπρασιών σε όλον τον κόσμο να μην αποκτούν και να πωλούν αντίστοιχα αντικείμενα. Η έκθεση του ICOM αντικατοπτρίζει την σοβαρότητα της κατάστασης για τον κίνδυνο καταστροφής της πολυπολιτισμικής κληρονομιάς της Συρίας , καθώς το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων και ιστορικών αντικειμένων τροφοδοτείται από την ακόρεστη όρεξη των συλλεκτών της Δύσης.
Οι εικόνες της Google αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής
Οι εικόνες της Google, εύκολα προσβάσιμες στο διαδίκτυο, αποτυπώνουν πως σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι έχουν ρημάξει και σήμερα μοιάζουν με μικρούς λόφους σε διάστημα ενός χρόνου. Οι εικόνες, που δημοσιεύθηκαν από το National Geographic τον Ιούλιο, δείχνουν την άθλια κατάσταση της αρχαίας πόλης της Απάμειας στη Συρία, η οποία περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ο δικτυακός ιστότοπος Trafficking Culture τεκμηριώνει την καταστροφή με ακόμη πιο λεπτομερείς εικόνες. Η αρχαία ρωμαϊκή πόλη Απάμεια έχει λεηλατηθεί σε μια κλίμακα που πιθανότατα ποτέ δεν γνώρισε στα 2.000 χρόνια ιστορίας της. Στο Google Earth του 2011, η περιοχή φαίνεται να είναι άθικτη. Λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, τον Απρίλιο του 2012, οι τρύπες άφησαν πίσω οι τυμβωρύχοι με τις παράνομες ανασκαφές, κάνουν το χώρο να μοιάζει με διάστικτο πεδίο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι κλέφτες που λεηλάτησαν την αρχαία πόλη μετέφεραν τις αρχαιότητες που εντόπισαν σε δυτικούς συλλέκτες.
Αυτό το είδος λεηλασίας, η οποία διευκολύνεται από το κενό εξουσίας, λέγεται ότι διεξάγεται από το Ισλαμικό Κράτος, ανάγει την εξτρεμιστική οργάνωση σε μια από τις πλουσιότερες τρομοκρατικές ομάδες παγκοσμίως. Η διακίνηση αρχαιοτήτων στις περιοχές που ελέγχει το ΙΚ εκτιμάται ότι είναι αξίας $ 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. UNESCO εκτιμά ότι «πολεμικές αρχαιότητες ” – αντικείμενα που εξάγονται λαθραία από εμπόλεμες ζώνες – ανέρχονται στα $2,2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ακόμη χειρότερα, όσο οι αντιμαχόμενες ομάδες οικειοποιούνται με τη μαύρη συλλεκτική αγορά, τόσο περισσότερο αυξάνεται το μέγεθος της καταστροφής. Το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων έχει γίνει η τρίτη μεγαλύτερη εγκληματική αγορά μετά το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών!
Η διαδρομή από το Ισλαμικό Κράτος στην Τουρκία
Ένας αρχαιολόγος εξοικειωμένος με την περιοχή, ο Αμρ αλ-Αζμ, κάποτε επικεφαλής του κέντρου αποκατάστασης της Δαμασκού, ο οποίος τώρα διαμένει στις Ηνωμένες Πολιτείες, έδωσε συνέντευξη στον Τζέισον Φελτς, συγγραφέα του βιβλίου “Chasing Aphrodite.” Στη συνέντευξη, τ ην οποία ο Felch δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του, ο αλ-Αζμ εξηγεί πως το συριακό κράτος κλείνει τα μάτια στις λεηλασίες, ενώ το ΙΚ προτρέπει του κατοίκους λέγοντας ότι είναι ελεύθεροι να αναζητήσουν και να πωλήσουν ιστορικά αντικείμενα, υπό την προϋπόθεση να αποδώσουν φόρο στην οργάνωση. Το αποτέλεσμα είναι πως αρκετοί αρχαιοκάπηλοι, ντόπιοι αλλά μεταξύ του και Τούρκοι, μπήκαν στους αρχαιολογικούς χώρους στην κυριολεξία «με μπουλντόζες».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του αλ-Αζμ, η Τουρκία και οι Τούρκοι υπήκοοι έχουν διαδραματίσει βασικό ρόλο σε αυτήν την επονείδιστη υπόθεση. Η διαδρομή των λαθρεμπόρων περνά μέσα από την Τουρκία. Όλα τα αντικείμενα διοχετεύονται στον κόσμο μέσω Τουρκίας.
“Κάποιοι διεθνείς ντίλερς … άρχισαν να έρχονται στη Συρία, αλλά γρήγορα η κατάσταση εξελίχθηκε πολύ επικίνδυνηγι ‘αυτούς. Τώρα, όλοι οι έμποροι παραμένουν έξω από τα σύνορα της Συρίας, στη γειτονική Τουρκία. Μόνο οι τούρκοι έμποροι εισέρχονται στη Συρία για να συναντηθούν με τους ντόπιους. (Σημείωση: τόσο οι Τούρκοι όσο και τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους ανήκουν στον ίδιο μουσουλμανικό κλάδο, δηλαδή είναι Σουνίτες Μουσουλμάνοι, επομένως δεν αντιμετωπίζονται ως άπιστοι όπως οι Σιίτες. Περισσότερα ΕΔΩ )
Σύμφωνα πάντα με τον σύριο αρχαιολόγο αλ-Αζμ, οι Τούρκοι διακινητές « αγοράζουν αρχαιότητες και τις παίρνουν πίσω στην Τουρκία. Ένα από τα κύρια κέντρα για το παράνομο εμπόριο είναι η πόλη Tell Abiad, στη συριακή πλευρά, η οποία βρίσκεται κοντά στηνΟύρφα της Τουρκίας.Παρατηρείται επίσης έξαρση του λαθρεμπορίου στη διασυνοριακή πόλη Κιλίς της Τουρκίας. Από εκεί και πέρα, δεν γνωρίζουμε πού και πως μεταφέρονται οι αρχαιότητες.
Μάλιστα, μερικά διάσημα αξιοθέατα, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο αλ-Αζμ, λεηλατήθηκαν”κατόπιν παραγγελίας” των συλλεκτών, όπως για παράδειγμα ο Τάφος των Τριών Αδελφών στην Παλμύρα, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.
Οι πόλεμοι στην περιοχή της Μέσης Ανατολής έχουν οδηγήσει σε τέτοιας κλίμακας αιματοχυσία, μετακίνηση πληθυσμών και ερήμωση, που η πολιτιστική πτυχή για μια ακόμη φορά παραβλέπεται ως δευτερεύον θέμα που θα πρέπει να ασχοληθούμε αργότερα. Όμως οι λεηλασίες και το λαθρεμπόριο είναι μια στυγνή πράξη που εξαλείφει την ίδια την ταυτότητα των ανθρώπων που ζουν σε αυτά τα εδάφη. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της τζιχαντιστικής αρχαιοκαπηλίας κινδυνεύει να πάρει διαστάσεις μη ανακτήσιμης καταστροφής. Οι ισχυρισμοί ότι η Τουρκία κάνει τα στραβά μάτια, όχι μόνο για τους μαχητές, αλλά και για τους λαθρεμπόρους αρχαιοτήτων είναι τρομεροί. Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε ότι είναι αβάσιμοι οι ισχυρισμοί, αλλά για την ώρα όλα τα στοιχεία αποδεικνύουν το αντίθετο.Μετάφραση Επιμέλεια OnAlertΠηγή αλ Μόνιτορ
onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου