Powered By Blogger

27.11.14

Πλήρες αδιέξοδο – Τα δύο σενάρια που θα εξετάσουν Σαμαράς και Βενιζέλος – Η τρόικα φέρνει μέτρα ή ... εκλογές

      

Πλήρες αδιέξοδο – Τα δύο σενάρια που θα εξετάσουν Σαμαράς και Βενιζέλος – Η τρόικα φέρνει μέτρα ή ... εκλογές

-Μόνο με μέτρα όπως μείωση συντάξεων και αύξηση φόρων κλείνει άμεσα η συμφωνία με την τρόικα- Ελπίζει σε σιωπηρή παράταση και πολιτική στήριξη η κυβέρνηση
- Δεν θέλει το Μαξίμου να πάει σε εκλογή προέδρου χωρίς συμφωνία καθώς δύσκολα θα πείσει 180 βουλευτές
- Μόνο εκλογές βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμανε συναγερμό στον εκλογικό μηχανισμό
- ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΛΗ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Σε νέα δεδομένα και σενάρια για τις κινήσεις που σχεδιάζει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση οδηγεί η χωρίς αποτέλεσμα συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης με τη τρόικα στο Παρίσι.

Πλέον τα περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα και όπως έλεγε κυβερνητική πηγή <δύσκολα πλέον μπορούμε να προλάβουμε το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου>

Από εδώ και πέρα στα συρτάρια της κυβέρνησης υπάρχουν δυο σενάρια. Το ένα είναι να κλείσει άμεσα η συμφωνία η όποια θα περιέχει σκληρά μέτρα ώστε να υπάρξει μια εμβόλιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Δεκεμβρίου τρεις μέρες πριν τη Συνοδό Κορυφής στις Βρυξέλλες όπου θα ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη λήψη μιας πολιτικής λύσης για την επομένη μέρα. Η συμφωνία αυτή θα περιλαμβάνει και μια μικρή σιωπηρή παράταση του προγράμματος προκείμενου να επικυρωθεί η συμφωνία από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια στις αρχές Ιανουαρίου.
Σε πολιτική απόφαση και σιωπηρή παράταση ως τις αρχές Ιανουαρίου ελπίζει η κυβέρνηση
 
Το δεύτερο σενάριο αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα πάει στην διαδικασία εκλογής προέδρου με ανοιχτή συμφωνία και παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για ένα εξάμηνο.

Το κλίμα αυτό επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό και την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας καθώς αν δεν υπάρξει συμφωνία είναι πολύ δύσκολο μέσα σε αυτήν την ατμόσφαιρα η κυβέρνηση να βρει τους 180 όποτε οι εκλογές θα είναι αναπόφευκτες.

Από την άλλη η άκαμπτη αυτή στάση της τρόικα αλλάζει σε μεγάλο βαθμό τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μάξιμου για το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsit, σχεδιαζόταν από το πρωθυπουργικό επιτελείο μετά την επικύρωση της συμφωνίας περίπου κοντά στις 20 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός θα ανακοίνωνε το νέο σχέδιο ανάπτυξης της χώρας για τη μετά μνημόνιο εποχή.

Όπως φαίνεται όμως όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί μπαίνουν και πάλι στο συρτάρι. Το αφήγημα για τη νέα που θα παρουσίαζε ο πρωθυπουργός όπως ανέφεραν πηγές στο Μέγαρο Μάξιμου <θα άλλαζε σε μεγάλο βαθμό το κλίμα για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας δίνοντας σε πολλούς ανεξάρτητους βουλευτές άλλα και βουλευτές άλλων κομμάτων το περιθώριο για να πουν <ναι>
Δημοσιονομικό και Ασφαλιστικό τα αγκάθια μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας
 
Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές, < η σημερινή συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά και του Βαγγέλη Βενιζέλου στις 10:00 θα προσπαθήσει να άρει το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων>

Το δημοσιονομικό και το ασφαλιστικό είναι τα θέματα στα όποια υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Έστω και αν υπάρξει συμφωνία στη ΝΔ δεν θεωρούν και τόσο βέβαιο ότι το ΠΑΣΟΚ που έχει εκφράσει πολλές ενστάσεις για τα εργασιακά.

Η κυβερνητική πλευρά πάντως αναφέρει ότι < η σκληρή στάση της τρόικα οφείλεται στην πολιτική αβεβαιότητα που κυριαρχεί στη χωρά> επιρρίπτοντας έτσι ευθύνες στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πλέον όλο τα σενάρια βρίσκονται πάνω στο τραπέζι και τις επόμενες μέρες θα ξεκαθαρίσει αν η κυβέρνηση θα επιλέξει μια δυσβάσταχτη συμφωνία ή θα υπάρξουν άλλες πολιτικές εξελίξεις.

Θοδωρής Δαφέρμος
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=350129&catid=9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου