Powered By Blogger

10.8.15

Διάσωση ή όχι; Είναι στο χέρι μας...




«Δεν θα δεχθούμε την αύξηση των επιβαρύνσεων της Φινλανδίας ή περικοπές του χρέους της Ελλάδας»

«Η Φινλανδία είναι πιθανόν να μην συμμετάσχει σε τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας»

Αυτές ήταν οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Φινλανδίας, Τίμο Σόινι. 

Πολλοί από εμάς ίσως τον κατηγορήσουν, άλλοι πάλι θα τον δικαιολογήσουν. Θέλω να πιστεύω πως δεν θα είναι πολλοί αυτοί που σκεπτόμενοι δίχως λογική, θα στραφούν εναντίον του ευρωσκεπτικιστή υπουργού, ακριβώς για το λόγο πώς στις δηλώσεις του αυτές, δεν υπάρχει τίποτα το παράλογο. Κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της, κάνει τα πάντα για να προστατέψει το λαό της, να διαφυλάξει τα δικαιώματα του, και να του εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης. Και η Φινλανδία, αποτελεί το παράδειγμα μιας τέτοιας χώρας.

Το κάποιο διάστημα της παραμονής μου σε αυτήν, ήρθα σε επαφή με τους ανθρώπους και τον τρόπο σκέψης τους, και με μεγάλη μου έκπληξη είδα την ικανότητά τους να είναι άριστοι και συνεπείς σε όλα: από τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων και των δημόσιων υπηρεσιών, ως και την απόλυτη ακρίβεια των μέσων μεταφοράς και τον αξιοθαύμαστο σεβασμό των κατοίκων της χώρας στη φύση. Αποτελεί το παράδειγμα της χώρας, όπου τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη του, όπου ο καθένας αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Μια χώρα, όπου το κράτος έμαθε στους πολίτες της να τηρούν τους νόμους και να μη θέλουν να παρεκκλίνουν από αυτούς, ακριβώς επειδή δεν έχουν λόγο να το κάνουν, εφόσον το κράτος συμπεριφέρεται σε αυτούς παραπάνω κι από δίκαια. Είναι μια χώρα, της οποίας οι πολίτες μπορεί να έχουν υποχρεώσεις αλλά ταυτόχρονα έχουν και πολλά δικαιώματα τα οποία η κυβέρνηση δεν ξεχνάει, αλλά φροντίζει να τους ανταμείβει και με το παραπάνω για την προσφορά τους σε αυτήν.

Από την αρχή της ζωής του, ο κάθε πολίτης έχει την φροντίδα που του αναλογεί από ένα κράτος που κατανοεί πως για να το σεβαστούν πρέπει πρώτα απ' όλα αυτό να δείξει το σεβασμό του στο κάθε άτομο ξεχωριστά, προσφέροντας του όλα όσα έχει ανάγκη για να ζήσει αξιοπρεπώς. Σε αυτή τη χώρα, ούτε ο λαός αλλά ούτε το κράτος προσπαθούν να εξαπατήσουν ο ένας τον άλλον-όπως δυστυχώς συμβαίνει πολύ συχνά στη δική μας χώρα. Εδώ, κυβερνώντες και πολίτες βρίσκονται στην ίδια πλευρά, μαχόμενοι για τα κοινά τους συμφέροντα, και όχι σε αντίπαλα στρατόπεδα, ενδιαφερόμενοι μόνο για το προσωπικό τους όφελος.

Η χώρα αυτή τελικά, αποτελεί περίτρανα το παράδειγμα προς μίμηση, ακριβώς γιατί οι άνθρωποι της έχουν κατανοήσει πως ο καθένας από αυτούς είναι υπεύθυνος για οτιδήποτε καλό ή κακό, πως όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης για το καθετί, και πως τελικά είναι στο χέρι όλων ανεξαιρέτως η ομαλή λειτουργία της κάθε δομής.

Γιατί λοιπόν η Φινλανδία, να κληθεί τώρα να πληρώσει τα «σπασμένα» μιας χώρας, την οποία οι κυβερνώντες της-με τη βοήθεια φυσικά μερίδας του πληθυσμού- δεν αγάπησαν, δε σεβάστηκαν, δε βοήθησαν στην ανάπτυξη και την βελτίωσή της σε κανένα επίπεδο; Γιατί να κληθεί η Φινλανδία, και η κάθε χώρα της Ευρώπης, να αναλάβει τα χρέη των λεηλασιών των κυβερνήσεων που πέρασαν από το τιμόνι της χώρας που ονομάζεται Ελλάδα;

Πριν λοιπόν να κατηγορήσουμε οποιονδήποτε για την κατάντια που υφιστάμεθα σήμερα σα χώρα, πριν ατιμάσουμε κι άλλο την ιστορία μας, καλό είναι σα λαός, έστω και αυτή την ύστατη ώρα, να φερθούμε ώριμα, και να απαλλαγούμε πρώτα απ' όλα απο κυβερνήσεις που επι σειρά ετών πίνουν το αίμα του ελληνικού λαού. Να αντιληφθούμε πως μόνο εμείς είμαστε υπεύθυνοι για όσα βιώνουμε αυτή τη στιγμή. Αλλιώς, δε θα είναι ικανό ούτε ένα 13ο πακέτο διάσωσης να μας βοηθήσει να σταθούμε ξανά στα πόδια μας, προσβάλλοντας έτσι όχι μόνο τους προγόνους αλλά και τους απογόνους μας...

Δ.Δημητρούλα
http://www.logiosermis.net/2015/08/blog-post_36.html#.VcjK5F4w9gU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου