Powered By Blogger

22.11.21

Αντιφατικοί πατριαρχικοί λόγοι...

 

Αφορμή για το σημείωμα αυτό αποτέλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη διάρκεια άτυπης σύναξης ιεραρχών στο Φανάρι, μετά την πρόσφατη επιστροφή του από τις ΗΠΑ. Ο κ. Βαρθολομαίος ανακοίνωσε στους ιεράρχες με τρόπο "άμεσο και αφοριστικό" ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί παρ' όλα όσα γράφονται και ακούγονται σχετικά και σε πείσμα όσων διαδοχολογούν συνεχώς στις αθηναϊκές εφημερίδες και βιάζονται να τον αντικαταστήσουν.

Δεν θα σταθούμε όμως εδώ στο θέμα της πατριαρχικής διαδοχής, αλλά σε άλλες δηλώσεις, μάλλον σημαντικές,  που με την ευκαιρία έκανε ο κ. Βαρθολομαίος. Είπε λοιπόν μεταξύ άλλων και το εξής: "τον  Αρχιεπίσκοπο Αμερικής [σ.σ. Ελπιδοφόρο] τον στήριξα και θα συνεχίζω να τον στηρίζω [...] όπως στήριξα και τον Δημήτριο όταν είχα πάει και τον μακαρίτη τον Ιάκωβο".

Λόγοι  όντως αξιοπρόσεχτοι, αλλά ιστορικά ανακριβείς!  Η ανιστόρητη "πραγματικότητα" που αναθεωρητικά προσπαθεί ο κ. Βαρθολομαίος να επιβάλλει, αποτελεί, όπως σημείωνε σχετικά ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός,  "προκλητική παραποίηση της σύγχρονης ιστορικής αληθείας εν τη Εκκλησία".

 _________________



1) Όπως είναι πάγκοινα γνωστό, ο αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος -σε αρκετά προχωρημένη ηλικία- έτρεφε ακόμη για τον εαυτό του "εξωπραγματικές" φιλοδοξίες, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να προκαλέσει εκβιαστικά τη Μητέρα Εκκλησία, το Πατριαρχείο, από το οποίο προήλθε, με το" πιο ανίερο πραξικόπημα προς Αυτοκεφαλία". Η τότε αντίδραση  του Βαρθολομαίου υπήρξε εξαιρετικά σφοδρή, βίαιη. Ο Πατριάρχης δημόσια, από κρατικό κανάλι, χαρακτήρισε τον αρχιεπίσκοπο ως "μητροκτόνο", "κινηματία",  "αχάριστο". Αλλά και σε επιστολή του στον ίδιο τον Ιάκωβο τον κατάγγειλε και γραπτά  ως  "μητραλοία".

Δικαιολογημένα επομένως τίθεται τώρα το ερώτημα: Πως και πότε "στήριξε" ο Βαρθολομαίος τον Ιάκωβο; Τότε που δημόσια τον αποκαλούσε "μητραλοία" και συνεργαζόταν με την εφημερίδα "Εθνικό Κήρυκα" (του ατιμασμένου σήμερα πρώην υφυπουργού Α. Διαματάρη") και τους λοιπούς αντιπάλους του προκειμένου να τον ωθήσει σε παραίτηση;




2) Στην περίπτωση του Σπυρίδωνα η πατριαρχική συνεργασία με τον "Εθνικό Κήρυκα" και τους εύπορους αρχιεπισκοπικούς αντίπαλους υπήρξε τόσο στενή και απροκάλυπτη που κατέληξε στην ίδρυση αντι-σπυριδωνικής παρεκκλησιαστικής οργάνωσης και παράλληλα σε σημαντικότατες προσωπικές δωρεές προς τον κ. Βαρθολομαίο. Μια απ' αυτές μάλιστα χρησιμοποιήθηκε για την αγορά της σημερινής έπαυλης του Βαρθολομαίου στο Βόσπορο.



3)  Στην περίπτωση του Δημητρίου η πατριαρχική συνεργασία με την παραπάνω εφημερίδα σε διάφορες περιόδους της ποιμαντορίας του και η συνάφεια με λιγοστούς αλλ' εκλεκτούς  οικονομικούς παράγοντες είχε ως αποτέλεσμα τη σκηνοθέτηση οικονομικού σκανδάλου που σε σύντομο χρονικό διάστημα οδήγησε στην "οικειοθελή παραίτηση" του αρχιεπισκόπου.

 _________________

 

Είναι φανερό ότι στο θέμα των αρχιεπισκόπων Αμερικής ο κ. Βαρθολομαίος  ακολούθησε διπλή τακτικτή: μια στους επίσημους λόγους και διαφορετική στην πράξη. Ενώ  στα ταξίδιά του στις ΗΠΑ επαινούσε δημόσια τον εκάστοτε αρχιεπίσκοπο, έστω και με εξαιρετική φειδώ, στην πράξη τον υπόσκαπτε συστηματικά σε συγκεκαλυμμένη ως επί το πλείστο συνεργασία με την εκάστοτε αρχιεπισκοπική αντιπολίτευση που συμπτωματικά είχε επικεφαλής πάντα τον μόνιμο προσωπικό "εκπρόσωπο" του στις ΗΠΑ, τον γνωστό ιερωμένο Άλεξ Καρλούτσο.

Αποτελεί συνεπώς κραυγαλέα ιστορική ανακρίβεια ότι  ο Βαθολομαίος στήριξε τον Ιάκωβο, το Σπυρίδωνα και το Δημήτριο. Όλοι αυτοί οι αρχιεπίσκοποι Αμερικής υποσκάφθηκαν προγραμματισμένα και μεθοδικά χάριν του προσωπικού πατριαρχικού "εκπροσώπου" ο οποίος ουσιαστικά ήταν και παραμένει ο μόνος και μόνιμος ελληνορθόδοξος "αρχιεπίσκοπος" στις ΗΠΑ στο διάστημα της τελευταίας 30ετίας.

Απομένει τώρα να δούμε και την πατριαρχική "στήριξη"  προς τον Ελπιδοφόρο, τί είδους θάναι και σε ποιό βαθμό θα του δοθεί; Πόσο διαφορετική θάναι άραγε από κείνη που γεύθηκαν ο Ιάκωβος, ο Σπυρίδων και ο Δημήτριος....;

_________________________

Αυστραλίας Στυλιανού,Το Μυστήριο του 'Προσώπου', Τo Βήμα της Εκκληcίας, Ιούνιος 2005

Νικολάου Γιαννούλη:  "Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες...", η Πρωϊνή,  22 Ιανουαρίου 1996.

Θεόδωρου Καλμούκου: "Σε μετωπική ρήξη με το Πατριαρχείο προχωρεί ο Ιάκωβος", Εθνικός Κήρυξ, 27 Δεκεμβρίου 1995.

Θεόδωρου Καλμούκου: "Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος", Εθνικός Κήρυξ, 30-31 Δεκεμβρίου 1995.

Σωτήρης Μ. Τζούμας: Πατριάρχης Βαρθολομαίος προς την Ιεραρχία του Θρόνου: «Γράφεται και λέγεται ότι θα παραιτηθώ. Δεν πρόκειται. Και δεν πρόκρινα κανέναν ως διάδοχο μου»

(https://www.exapsalmos.gr/2021/11/19/patriarchis-vartholomaios-pros-tin-ierarchia-tou-thronou-grafetai-kai-legetai-oti-tha-paraititho-ouden-analithesteron-toutou/)

 

2 σχόλια:

  1. Λόγοι όντως αξιοπρόσεχτοι, αλλά ιστορικά ανακριβείς! Η ανιστόρητη "πραγματικότητα" που αναθεωρητικά προσπαθεί ο κ. Βαρθολομαίος να επιβάλλει, αποτελεί, όπως σημείωνε σχετικά ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός, "προκλητική παραποίηση της σύγχρονης ιστορικής αληθείας εν τη Εκκλησία".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1) Όπως είναι πάγκοινα γνωστό, ο αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος -σε αρκετά προχωρημένη ηλικία- έτρεφε ακόμη για τον εαυτό του "εξωπραγματικές" φιλοδοξίες, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να προκαλέσει εκβιαστικά τη Μητέρα Εκκλησία, το Πατριαρχείο, από το οποίο προήλθε, με το" πιο ανίερο πραξικόπημα προς Αυτοκεφαλία". Η τότε αντίδραση του Βαρθολομαίου υπήρξε εξαιρετικά σφοδρή, βίαιη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή