Powered By Blogger

8.12.21

Ο κύβος ερρίφθη.....


Με αρθρογράφημα που φέρει τον τίτλο "Δεν είναι για πέταμα" (Ανάλυση του Θεοδώρου Καλμούκου) ξεκίνησε η καθημερινή ομογενειακή  εφημερίδα της Νέας Υόρκης "Εθνικός Κήρυξ" (7 Δεκ. 2021) επίσημα πλέον και ανοιχτά τον αναμενόμενο πόλεμο της κατά του σημερινού αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου.

Παίρνοντας ως αφορμή το θέμα της αποκατάστασης του μητροπολίτη Σάρδεων Ευάγγελου, ο "αναλυτής" Θεόδωρος Καλμούκος, δημοσιογράφος με βαθιές διασυνδέσεις με το Φανάρι, δε διστάζει να στραφεί μετωπικά κατά του κ. Ελπιδοφόρου προσάπτοντας του "μύρια όσα".

Στη διάρκεια του περασμένου μήνα η ομογενειακή εφημερίδα είχε περιορισθεί σε ανώδυνες αιχμές κατα του αρχιεπισκόπου  λόγω κυρίως της συμμετοχής του στα εγκαίνια του "Τουρκικού Σπιτιού" στη Νέα Υόρκη. Στο σημερινό δημοσίευμα της προχωράει με αποφασιστικότητα ακόμη περισσότερο απαριθμώντας τα "λάθη και σφάλματα" του κ. Ελπιδοφόρου:

α) Καταγγέλλει την αρχιεπισκοπική εισήγηση, βασισμένη σε διάφορες αιτιάσεις, να εκθρονισθεί  ο τότε μητροπολίτης Νέας Ιερσέης  (νυν Σάρδεων) Ευάγγελος, μη διστάζοντας να χαρακτηρίσει ως «μοιχεπιβασία» το καθεστώς που δημιουργήθηκε έκτοτε στη Μητρόπολη Νέας Ιερσέης.

β) Καταλογίζει στον αρχιεπίσκοπο την τρίμηνη αργία με την οποία, με διάφορες πάλι αιτιάσεις,  τιμωρήθηκε πέρυσι ο Μεθόδιος της Βοστώνης.

γ) Επικρίνει τον αρχιεπίσκοπο για την αδικαιολόγητη εμφάνιση στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και άλλων περιττών "νεοφανών Αρχιμανδριτών και Επισκόπων", καθώς και στελέχωση της Αρχιεπισκοπής με ανίκανα πρόσωπα, πηγαίνοντας "από μετριότητες, σε εξέχουσες ολιγότητες".

δ) Κατηγορεί τον αρχιεπίσκοπο για σπατάλες "σε μισθούς υπαλλήλων και μυστικοσυμβούλων, οι οποίοι δεν προσφέρουν τίποτε το ουσιαστικό στην Εκκλησία και την Ομογένεια πέρα από το ότι ζουν σε βάρος τους μισθοδοτούμενοι ή γεροκομούμενοι".

ε) Επαναλαμβάνει αποδοκιμαστικά το γεγονός ότι ο αρχιεπίσκοπος πήγε "να σταθεί δίπλα στους σφαγείς του Γένους και να χαριεντιστεί μαζί τους" στα εγκαίνια του παραπάνω Τουρκικού Σπιτιού.

 6) Επιπλήττει τον Ελπιδοφόρο ο οποίος "οφείλει και υποχρεούται" όταν επισκέπτεται τη  Θεολογική Σχολή Βοστώνης "να κάνει χρήση και της ελληνικής γλώσσας κι όχι μόνο της Αγγλικής. Αλλά και να ενθαρρύνει και εμπνεύσει για τη μαθητεία της Ελληνικής".

7) Προσάπτει στον αρχιεπίσκοπο έλλειψη ευαισθησίας για την ελληνικότητα της Αρχιεπισκοπής, σημειώνοντας ότι "δεν μπορεί να μην εκδίδονται όλα τα κείμενα από την Αρχιεπισκοπή και στην Ελληνική κι όχι μόνο στην Αγγλική, εκτός εάν δεν μετρά το ελληνογενές και ελληνόφωνο ποίμνιο" και παρομοιάζοντας μάλιστα τα αρνητικά αποτελέσματα αυτής της τακτικής με την αποτυχία των αρχιεπίσκοπων Ιάκωβου και Δημήτριου στο χώρο αυτό.

Ο αναλυτής, γνωστός από το παρελθόν για τη σκληρή αρθρογραφία του κατά του Ιακώβου, Σπυρίδωνος,, Δημητρίου, κατακλείει την "ανάλυση" του υπενθυμίζοντας στον κ. Ελπιδοφόρο ότι "στη ζωή της Εκκλησίας υπάρχει ρευστότητα και συντελούνται ανατροπές εκεί που δεν τις περιμένει κανείς, κάνοντας να επαληθεύεται το Αγιογραφικό πως κάποτε  έσονται οι πρώτοι έσχατοι και οι έσχατοι πρώτοι' ".

___________________________

Όλοι περίμεναν τη στιγμή που ο "Εθνικός Κήρυκας" θα στρεφόταν εναντίο του Ελπιδοφόρου, διότι όπως πάντα και όπως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, το "φάγωμα" των αρχιεπισκόπων Αμερικής αρχίζει μέσω αυτής και καμιάς άλλης εφημερίδας. Πρόκειται ουσιαστικά για έντυπο του Μητσοτακέϊκου, που υφίσταται και λειτουργεί χάρη σε ελληνικές κρατικές επιδοτήσεις και στις γενναίες οικονομικές συνδρομές των φίλων του κ. Βαρθολομαίου (μέσω πάντα του μόνιμου αντιπρόσωπου του φάδερ Άλεξ Καρλούτσου).

Αν γράφτηκε και δημοσιεύθηκε η παραπάνω "ανάλυση", σημαίνει ότι το πράσινο φως δόθηκε στον "Εθνικό Κήρυκα" απευθείας από το Φανάρι (με συναίνεση του περιβάλλοντος του κ. Μητσοτάκη). Η πρόσφατη επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου στην Αθήνα οπωσδήποτε περιέλαβε και το θέμα της "αντικατάστασης" του κ. Ελπιδοφόρου και με τις ευλογίες των Αθηνών. Ο λόγος που το Φανάρι έδοσε το σήμα να ξεκινήσει το θέμα αντικατάστασης του αρχιεπίσκοπου είναι διότι εξαντλήθηκαν πλέον όλες οι προσπάθειες εξεύρεσης λύσης  στο πρόβλημα της μετωπικής σύγκρουσης Ελπιδοφόρου-Καρλούτσου. Και ο άνθρωπος που μετράει πάντα για το Φανάρι, και ειδικά για τον κ. Βαρθολομαίο, είναι ο Καρλούτσος, όχι ο αρχιεπίσκοπος, διότι ο πρώτος ξέρει που να πιέσει, πως να απειλήσει, ποιόν να εκβιάσει...!

Βέβαια, το πολιτικό κόστος κάθε αρχιεπισκοπικής αντικατάστασης πρέπει να το υπολογίσει και αντιμετωπίσει αποκλειστικά ο κ. Βαρθολομαίος ο οποίος μετά από τρεις αλλαξοαρχιεπισκοπείες βρίσκεται τώρα πάλι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Εναντίο του Ιάκωβου χρησιμοποιήθηκε η απόπειρα του ίδιου να μετατρέψει την Αρχιεπισκοπή σε αυτοκέφαλη. Εναντίο του Σπυρίδωνος χρησιμοποίηθηκε το σενάριο της διχόνοιας που δήθεν επικρατούσε στους κόλπους της Ομογένειας. Εναντίο του Δημήτριου το Φανάρι επικαλέσθηκε την ανικανότητα του να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα της Αρχιεπισκοπής. Αυτή τη φορά, στην περίπτωση του Ελπιδοφόρου,  το προκατασκευασμένο σενάριο ποιό θάναι;

Και πως να επινοηθεί τώρα άλλο πιστευτό σενάριο, όταν, όσο κι αν προσπαθεί να καλύπτεται και να κρύβεται πίσω από τον "Εθνικό Κήρυκα" ο κ. Βαρθολομαίος, όλοι έχουν καταλάβει πια και γνωρίζουν πως το πρόβλημα δεν είναι ο εκάστοτε αρχιεπίσκοπος αλλά η παντοειδής αλληλοεξάρτηση Βαρθολομαίου-Καρλούτσου.

Για την ώρα, πάντως, λήφθηκε η τελική απόφαση να εκπαραθυρωθεί και ο τέταρτος αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Ο κύβος ερρίφθη...

_____________________________

 - Εθνικός Κήρυξ: "Δεν είναι για πέταμα"  (https://www.ekirikas.com/den-einai-gia-petama/), 7 Δεκεμβρίου 2021.

- HellasJournal: "Καλμούκος στον Ελπιδοφόρο: Ο Ευάγγελος δεν θα πήγαινε ποτέ να σταθεί δίπλα στους σφαγείς του Γένους και να χαριεντιστεί μαζί τους. Αντιλαβού; ("https://hellasjournal.com/2021/12/kalmoukos-ston-elpidoforo-o-evangelos-den-tha-pigene-pote-na-stathi-dipla-stous-sfagis-tou-genous-ke-na-charientisti-mazi-tous-antilavou/), 7 Δεκεμβρίου 2021.

- Εθνικός Κήρυξ: "Δεν είναι για πέταμα", 8 Δεκεμβρίου 2021, σελ. 2.

 

2 σχόλια:

  1. Όλοι περίμεναν τη στιγμή που ο "Εθνικός Κήρυκας" θα στρεφόταν εναντίο του Ελπιδοφόρου, διότι όπως πάντα και όπως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, το "φάγωμα" των αρχιεπισκόπων Αμερικής αρχίζει μέσω αυτής και καμιάς άλλης εφημερίδας. Πρόκειται ουσιαστικά για έντυπο του Μητσοτακέϊκου, που υφίσταται και λειτουργεί χάρη σε ελληνικές κρατικές επιδοτήσεις και στις γενναίες οικονομικές συνδρομές των φίλων του κ. Βαρθολομαίου (μέσω πάντα του μόνιμου αντιπρόσωπου του φάδερ Άλεξ Καρλούτσου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βέβαια, το πολιτικό κόστος κάθε αρχιεπισκοπικής αντικατάστασης πρέπει να το υπολογίσει και αντιμετωπίσει αποκλειστικά ο κ. Βαρθολομαίος ο οποίος μετά από τρεις αλλαξοαρχιεπισκοπείες βρίσκεται τώρα πάλι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Εναντίο του Ιάκωβου χρησιμοποιήθηκε η απόπειρα του ίδιου να μετατρέψει την Αρχιεπισκοπή σε αυτοκέφαλη. Εναντίο του Σπυρίδωνος χρησιμοποίηθηκε το σενάριο της διχόνοιας που δήθεν επικρατούσε στους κόλπους της Ομογένειας. Εναντίο του Δημήτριου το Φανάρι επικαλέσθηκε την ανικανότητα του να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα της Αρχιεπισκοπής. Αυτή τη φορά, στην περίπτωση του Ελπιδοφόρου, το προκατασκευασμένο σενάριο ποιό θάναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή