Powered By Blogger

26.12.11

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ...

|

ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟ


ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟ
ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ…
ΤΗΝ ΑΠΟΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ


Φανταστείτε ότι αποφυλακίζονται κρατούμενοι με ποινή κάθειρξης 10 ετών!!
Που είναι τα μέτρα πρόληψης?
Δεν θα προβαίνουν τώρα ευκολότερα σε αξιόποινες πράξεις αφού θα ξέρουν ότι αργά ή γρήγορα θα αποφυλακιστούν??
Γιατί να έχουμε στις φυλακές μας 7.000 αλλοδαπούς σε σύνολο 12.200 κρατουμένων??
Γιατί δεν απευλάνονται??
Αμειλίκτα ερωτήματα που περιμένουν απάντηση από τον Πρωθυπουργό (με την υψηλή δημοτικότητα) κ. Λουκά Παπαδήμο




Εξαιρεί τους κρατούμενους φοροφυγάδες από την πρόωρη αποφυλάκιση το νομοσχέδιο του Yπουργείου Δικαιοσύνης
METPA για την αποσυμφόρηση των φυλακών, που παράλληλα ανοίγουν «παράθυρο» για την αποφυλάκιση κρατουμένων με ποινή ακόμη και ως 10 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης και της ποινής κάθειρξης, όπως και των ανηλίκων που εκτίουν ποινή περιορισμού, περιέχει τροπολογία που συμπεριλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του Yπουργείου Δικαιοσύνης για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Η τροπολογία προβλέπεται να εφαρμοστεί άπαξ, με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών, αλλά πρόκειται να ληφθεί απόφαση της Βουλής σχετικά με το εάν το μέτρο θα υλοποιείται κάθε φορά που παρατηρείται συμφόρηση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Ειδικότερα το νομοσχέδιο στοχεύει στην απόλυση κρατουμένων που δεν είναι επικίνδυνοι για την κοινωνία και επίσης όσων δεν έχουν τη δυνατότητα να εξαγοράσουν τις ποινές τους, ενώ εξαιρεί από τις ευεργετικές διατάξεις τις υποθέσεις τρομοκρατίας, φοροδιαφυγής και κατάχρησης κατά του Δημοσίου.


Η τροπολογία προβλέπει ειδικότερα ότι…


• Κρατούμενοι, οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του νόμου εκτίουν ποινή φυλάκισης ή κάθειρξης ως 10 χρόνια, απολύονται με διάταξη εισαγγελέα Πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, υπό τον όρο για ποινές ως τρία χρόνια να έχουν εκτίσει το ένα δέκατο της ποινής, ως πέντε χρόνια το ένα πέμπτο και ως 10 χρόνια το ένα τρίτο αυτής.


• Ανήλικοι με ποινές μέχρι δέκα χρόνια απολύονται αν έχουν εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής τους, ενώ για ποινές μεγαλύτερες των 3 χρόνων ως πέντε χρόνια πρέπει να έχουν εκτίσει το ένα πέμπτο αυτών.


• Oσοι απολύονται με τους όρους της τροπολογίας και μέσα στα επόμενα τρία χρόνια υποπέσουν σε νέα αξιόποινη πράξη από δόλο, εκτίουν αθροιστικά και το υπόλοιπο της ποινής που τους χαρίστηκε.


• Παραγράφονται ακόμα οι ποινές μέχρι ενός χρόνου, που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, εφόσον δεν έχουν γίνει αμετάκλητες. Η διάταξη αφορά μικρές πλημμεληματικές ποινές, οι οποίες δεν έχουν εκτιθεί και αποσκοπεί, όπως αναφέρεται στην αιτιολογικά έκθεση, στην εκκαθάριση του αρχείου των μεγάλων εισαγγελιών.


Σύμφωνα με το Yπουργείο Δικαιοσύνης, στις ελληνικές φυλακές κρατούνται σήμερα περίπου 12.200 πρόσωπα – από τους οποίους οι 7.000 αλλοδαποί. Από αυτούς, οι 4.400 έχουν καταδικαστεί για υποθέσεις ναρκωτικών. Την ίδια στιγμή η χωρητικότητα των φυλακών είναι 9.700 θέσεις.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου