Powered By Blogger

9.9.18

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ: ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ






Η Εκκλησία μας στις ΗΠΑ ταρακουνιέται συθέμελα εδώ και αρκετούς μήνες μετά τις "αποκαλύψεις" της εφημερίδας "Εθνικός Κήρυξ" σχετικά με την οικονομική κατάσταση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, αλλά και άλλων ομογενειακών ΜΜΕ, η παραπάνω οικονομική κατάσταση είναι οικτρή, οικτρότατη! Και αφορά όχι μόνο την έδρα και τους μεγάλους οικονομικούς Οργανισμούς της αρχιεπισκοπής, αλλά ακόμη και το κολεγιακό ίδρυμά της στη Βοστόνη.
Μετά από όλη αυτή την αρθρογραφία, αντικειμενική ή παραπλανητική και αποπροσανατολιστική, θα περίμενε κανείς ότι η αρχιεπισκοπή, με αίσθημα ευθύνης, θα έδινε στην Ομογένεια ορισμένα ακριβή στοιχεία για τα εκατομμύρια που εξαφανίσθηκαν, τον χρόνο και τρόπο που εξατμίσθηκαν και για τα πρόσωπα που ήταν υπεύθυνα. Αλλά, αντί για καθαρές και σταράτες κουβέντες, η αρχιεπισκοπή μας σέρβιρε και συνεχίζει να μας πλασάρει αλλόκοτες δηλώσεις, γεμάτες ασάφεια και αοριστολογία.
Έχει δημιουργηθεί έτσι ένα πρωτοφανές αλαλούμ. Παντού παρατηρείται αναστάτωση και σύγχυση χωρίς αντίστοιχο προηγούμενο. Ο απλός κόσμος ρωτάει και ξαναρωτά... Απάντηση βέβαια λογική ποτέ δε παίρνει. Αλλά ο λαουτζίκος αυτός -ας μη το λησμονούμε- έχει κάθε δικαίωμα να γνωρίζει την αλήθεια, διότι στην τελευταία ανάλυση, σεβασμιότατε, για τα χρήματα τα δικά του πρόκειται.
Μη έχοντας τρόπο να γνωρίζει ακριβώς τι συμβαίνει και μη έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στα ΜΜΕ, ο κόσμος καταφεύγει στην απλή του λογική για να εξηγήσει τα ανεξήγητα μέχρι τώρα. Μη θέλοντας να χαθεί σε λεπτομέρειες, θέτει απλές ερωτήσεις. Και εξίσου απλά είναι και τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει.
Ερωτά λοιπόν ο κόσμος για πόσα ακριβώς εκατομμύρια μιλάμε εδώ; Μια του λέτε 8 εκατ. και την άλλη κάνετε λόγο για 15 εκατ. 'Αλλοι πάλι ειδήμονες, μιλάνε για ποσά 3 ή και 4 φορές μεγαλύτερα. Πως να λύσει τώρα ο κόσμος τις δικαιολογημένες απορίες του με βάση τέτοιες πληροφορίες και διαδόσεις; Αν και τον κρατάτε σκόπιμα στο σκοτάδι, ωστόσο μέσα στο σκοτάδι του το πυκνό, ο κόσμος αυτός είναι βέβαιος για ένα πράγμα, πως για να υπάρχουν τόσο αντιφατικές δηλώσεις εκ μέρους των υπεύθυνων, πρόκειται εδώ για ελλείμματα όχι μόνο μερικών αλλά δεκάδων εκατομμύριων.
Ερωτά ακόμη ο κόσμος: Ποιός μάζευε τα εκατομμύρια δολάρια τόσα χρόνια και ποιός ήταν υπεύθυνος γι' αυτά; Οι ασχολούμενοι με το θέμα γνωρίζουν πως υπεύθυνος ήταν ο ιερέας 'Αλεξ  Καρλούτσος. Κι ερωτά πάλι ο απλός κόσμος, γιατί δεν βγαίνει αυτός ο ιερέας να εξηγήσει δημόσια πως δημιουργήθηκε το τεράστιο έλλειμμα και πού βρίσκονται σήμερα τα εκατομμύρια; Γιατί σιωπαίνει; Γιατί κρύβεται; Το γράμμα που έδωσε πριν μήνες στη δημοσιότητα, δεν αποτελεί απάντηση στα ερωτήματα του κόσμου και απολύτως -μα απολύτως- τίποτε δεν εξηγεί, απλώς συνιστά ψυχραιμία διότι, λέει, "θα ξαναμαζευτούν χρήματα και θα ξαναμπούν πάλι εκατομμύρια στα ταμεία του Αη Νικόλα"... Τέτοια εξήγηση όμως αποτελεί βάναυση υποτίμηση της νοημοσύνης του κοσμάκη. Αυτό λέγεται εμπαιγμός και πρόκληση.
Σαν δεν έφθανε η θρασύτατη αυτή απάντηση, ο κοσμάκης με έκπληξη πληροφορήθηκε πρόσφατα αυτό που ελάχιστοι γνώριζαν: ότι δηλαδή, παράλληλα με τον μισθό του από την αρχιεπισκοπή (250.000 περίπου ετήσια), ο ιερέας αυτός, με τις ευλογίες σας, εισπράττει επιπλέον, για τους "κόπους" του, 5% από όλες τις δωρεές που προορίζονται για τον Αη Νικόλα. Με το δίκιο τους ερωτούν τώρα οι άνθρωποι μήπως ο ίδιος άνεμος των ελλειμμάτων κτύπησε και τα υπόλοιπα μεγάλα εκκλησιαστικά ταμεία (Άρχοντες, Ηγεσία 100, Πίστη και Ελληνισμός) που λειτουργούν υπό την επίβλεψη του ίδιου ιερωμένου, του Καρλούτσου; Μήπως έχουμε και εκεί τα ίδια σενάρια: Μυστηριώδεις εξατμίσεις εκατομμυρίων και προσωπικές αφαιμάξεις της τάξης των 5% τουλάχιστο εφ’όλων των εισοδημάτων;
Φυσικό επομένως είναι να ερωτά ο κόσμος γιατί οι διάφορες εξελεγκτικές επιτροπές που διορίσετε προκειμένου να εξερευνηθεί η υπόθεση των οικονομικών ελλειμμάτων, δεν καλούν τον ιερέα αυτόν να μάθουν πως "κάνανε φτερά" τόσα εκατομμύρια. Γιατί επιμένετε, εσείς και οι επιτροπές σας, να μην καλείτε τον ιερωμένο, τον μόνο υπεύθυνο, να δώσει εξηγήσεις και γιατί θέλετε σώνει και καλά να τα φορτώστε όλα σε ένα υπάλληλο που χρησιμοποιούσε κάτι πιστωτικές κάρτες της αρχιεπισκοπής, συνήθιζε από μεγαλομανία να νοικιάζει μακριές λιμουζίνες με σοφέρ και έκανε διακοπές αφήνοντας τους λογαριασμούς στην Αρχιεπισκοπή για εξόφληση; Σεβασμιότατε, γιατί; Όλοι γνωρίζετε ότι αυτά που σαν παλιό καλό τρωκτικό ανέκαθεν ροκάνιζε ο Τζέρι Δημητρίου είναι ψίχουλα μπροστά στις δεκάδες εκατομμύρια που τώρα εξαφανίστηκαν.
Είναι προφανές ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια να συγκαλυφτεί η πραγματικότητα. Ο κόσμος ενστικτωδώς αντιλαμβάνεται ότι για να υπάρχει συγκάλυψη, υπάρχουν και ανομίες και παρανομίες. Και στην προσπάθεια αυτή συμμετέχετε δυστυχώς όλοι: αρχιεπίσκοπος, Καρλούτσοι, επιτροπές αλλά και οι σύμβουλοι σας (Ψαρός και Τσαντίκος) που βγαίνουν στα ραδιόφωνα και στις εφημερίδες να διαφωτίσουν δήθεν τον κόσμο για τα τρομακτικά ελλείμματα. Ενεργώντας όλοι συντονισμένα κατορθώσατε με τις αλλοπρόσαλλες ερμηνείες σας να δημιουργήσετε -σκόπιμα βέβαια- ακόμη μεγαλύτερη, αν όχι πλήρη, σύγχυση. Μα επιτέλους τι έχετε να κρύψετε; Ο κόσμος, όσο και να τον υποτιμάτε, οσφραίνεται βαθιά σήψη και πρωτοφανή διαφθορά. Ο ίδιος αυτός κόσμος συνοψίζει τις χίλιες απορίες και υποψίες του σε μια βασική ερώτηση: Ποιόν επιτέλους καλύπτετε; Ποιόν επιτέλους προσπαθείτε να προστατέψτε; Ποιόν;
Από την άλλη πλευρά, σεβασμιότατε, ο κοσμάκης λυπάται βλέποντας πως "διάφορες δυνάμεις" σας έχουν κηρύξει ανελέητο πόλεμο και επιδιώκουν με κάθε τρόπο την απομάκρυνση σας. Πιστεύει ακόμη ο κόσμος αυτός πως οι διάφορες αυτές δυνάμεις έχουν σχέση μόνο κι αποκλειστικά με τον έλεγχο των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής, που ένα μικρό μέρος τους μπορέσατε επιτέλους να πάρετε στα χέρια σας μετά το θάνατο του Μάικλ Τζαχάρη. Αυτό όμως ήταν και το λάθος, λάθος τεράστιο κι ασυγχώρητο! Δεν σκαρφαλώσετε στον θρόνο της Αμερικής υπό τον όρο τα οικονομικά να τα διαχειρίζεται ο Τζαχάρης υπό την επίβλεψη του Καρλούτσου; Πως τώρα ξαφνικά, μετά τον θάνατο του Τζαχάρη, μπορέσατε να πιστέψτε ότι οι επόπτες του θα σας άφηναν να ανατρέψτε τους όρους της συμφωνίας και να ελέγχετε εσείς έστω και ένα μικρό μέρος των οικονομικών; Δεν καταλάβατε, ύστερα από 19 χρόνια, πως τα οικονομικά αυτά δεν περιλαμβάνουν μόνο εισπράξεις από κοινότητες και κάτι μικροδωρεές; Δεν αντιληφθήκατε ότι κάτω από την ομπρέλα της αρχιεπισκοπής στήνονται μεγάλες αφορολόγητες business, όπως με την περιβόητη πολυμελή "επιτροπή επενδύσεων" του Τζαχάρη – Ανάγνου – Ζαγορέου – και – και - και; Δεν διερωτηθήκατε ποτέ γιατί η επιτροπή αυτή που συνεδρίαζε στα υπόγεια της αρχιεπισκοπής, δεν εμφανιζόταν ποτέ στα ημερολόγια της αρχιεπισκοπής και ακόμη λιγότερο στους αρχιεπισκοπικούς προϋπολογισμούς και απολογισμούς των κληρικολαϊκών; 'Ολα αυτά, σεβασμιότατε, τα αγνοούσατε πραγματικά ή κλείνατε τα μάτια για να γίνεται η δουλειά σας;
Μην απορείτε λοιπόν, σεβασμιότατε, πώς και γιατί όλος αυτός ο ανελέητος πόλεμος που ξεκίνησε εναντίον σας η εφημερίδα "Εθνικός Κήρυξ".
Ο κοσμάκης θυμάται πως το πατριαρχικότατο φάγωμα των προκατόχων σας Ιάκωβου και Σπυρίδωνα άρχισε με τον ίδιο τρόπο. Ο "Κήρυκας" είναι πάντα ο έμμισθος προπομπός που ποτέ χωρίς κέρδος -μεγάλο λέμε κέρδος- δεν κουνάει το δαχτυλάκι του. Κι όταν οι επιθέσεις του, αρχίζουν να μη πείθουν πια κανένα, νάσου και ο Καρλούτσος τρέχοντας να εξασφαλίσει τη συμπαράσταση των στενών του φίλων 'Αρεϋ, Huffington, Κατσιματίδη, προκειμένου να κρατηθεί το θέμα ζεστό και να ξαναρχίσουν οι εκκλήσεις για παραίτηση σας. Ο κόσμος τα βλέπει όλα αυτά, σεβασμιότατε και δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι έπεσε πάλι πολύ χρήμα για να σας σφυροκοπούν αλύπητα και συγχρόνως να κρατηθεί στο απυρόβλητο το δίδυμο Βαρθολομαίος - Καρλούτσος. Θα τ’όχετε προσέξει, φαντάζομαι, πως για τα χάλια της αρχιεπισκοπής ποτέ, σύμφωνα με τον "Κήρυκα", δεν ευθύνονται αυτοί οι δυο που επί δεκαετίες τώρα είναι οι μόνοι πραγματικά υπεύθυνοι. Πάντα άλλος φταίει, πάντα κάποιος άλλος ...
Δεν του ξεφεύγει επίσης του κοσμάκη ότι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι επιθέσεις του "Κήρυκα" και των Καρλουτσικών φίλων κύριο σκοπό έχουν να αποπροσανατολίσουν, να στρέψουν την προσοχή των απλών ανθρώπων σε ασήμαντες παράμετρους του ζητήματος προκειμένου να θαφτεί η ουσία του θέματος: Τα εκατομμύρια που έκαναν φτερά. Παράλληλα αντιλαμβάνεται ο κόσμος, όσο αμύητος κι αν είναι, ότι οι επιθέσεις του "Κήρυκα" γίνονται και για να έχει ο κ. Βαρθολομαίος πάτημα, - όπως τότε επί Ιακώβου και μετά επί Σπυρίδωνα- να βγαίνει και να δηλώνει τη "μεγάλη ανησυχία" του για την πορεία και το μέλλον της Ομογένειας...
'Εχοντας πάλι ένα τέτοιο πάτημα δεν άργησε ο κ. Βαρθολομαίος, χωρίς συνοδική εξουσιοδότηση και χωρίς καμιά ντροπή, να σας ζητήσει να παραιτηθείτε. Εσείς αρνηθήκατε και ορθώς πράξετε! Κι ο κοσμάκης ο απροκατάληπτος χάρηκε που δεν ικανοποιήσετε τέτοια αναιδέστατη και παράλογη απαίτηση. Οχι γιατί, όπως είπατε και γέλασαν πολλοί, έχετε πολλά να τακτοποιήσετε ακόμη, λες και 19 ολόκληρα χρόνια δεν έφθαναν για να ολοκληρώσετε το όποιο έργο σας. Την άρνηση σας να παραιτηθείτε την χάρηκε ο κόσμος διότι, αν και δεν γνωρίζει τα εκκλησιαστικά σε βάθος, διαισθάνεται ότι ο Βαρθολομαίος δεν έχει δικαίωμα ούτε να ζητήσει ούτε να επιβάλει την παραίτηση ιεράρχη. Η συνήθειά του αυτή ξεπερνάει τις πατριαρχικές αρμοδιότητες του και είναι σαφώς αντίθετη με τους Κανόνες της Εκκλησίας. Βέβαια, δεν θα τολμούσε ποτέ να σας ζητήσει όσα προκλητικά απαίτησε, αν η σύνοδος στην Κωνσταντινούπολη δεν ήταν απελπιστικά -μα απελπιστικότατα- εικονική και δεν την αποτελούσαν ανίδεοι, απληροφόρητοι και άβουλοι ιεράρχες. Οι Κανόνες της Εκκλησίας θέλουν τον επίσκοπο, μητροπολίτη, αρχιεπίσκοπο, πατριάρχη να εκλέγεται δια βίου. Αν μετά τόσα χρόνια ο Βαρθολομαίος μετάνιωσε και ο Καρλούτσος δεν είναι πια ευχαριστημένος μαζί σας, ας είχαν τον νου τους τότε που σας πρότειναν και σας εξέλεγαν. Τώρα too bad και για τους δυο τους. Έτσι σκέφτεται και αυτά λέγει ο κόσμος.
Εσείς πάντως, σεβασμιότατε, προετοιμαστείτε για την τελική μάχη. Στην Κληρικολαϊκή θα γίνει η καθοριστική μεγάλη έφοδος εναντίον σας. Έχουν ήδη επιστρατευθεί για την επίθεση οι φίλοι του Καρλούτσου, ενώ ο ίδιος θα κρύβεται όπως συνηθίζει. Συνεννοημένοι θα κατευθύνουν τα πράγματα έτσι ώστε η πανθομολογούμενη γενική εκκλησιαστική παράλυση-διάλυση να σας χρεωθεί στο ακέραιο. Και προπαντός θα προσπαθήσουν να σας φορτώσουν και όλα τα εκατομμύρια που λείπουν...
Πως τώρα θα τους αντικρούσετε; Η αντίδραση σας ποιά θ’άναι; Θα αντιδράσετε όπως αντιδράσετε όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες και... θα πέσετε άδοξα; Ή θα επιλέξτε να κατεβείτε από την εκκλησιαστική σκηνή με αξιοπρέπεια και τιμή λύνοντας επιτέλους τη σιωπή σας; Άδοξη πτώση ή ένα τέλος αξιοπρεπές; Άλλη επιλογή δεν υπάρχει! Διότι -μην ελπίζετε- θα σας ξηλώσουν ούτως ή άλλως. Πρέπει, βλέπετε, να ξαναπάρουν οπωσδήποτε τον πλήρη έλεγχο και ολόκληρο το φάσμα των οικονομικών στα χέρια τους προκειμένου να ξαναστηθεί γερά το προσοδοφόρο μαγαζί, όπως επί Τζαχάρη.

Ο κόσμος επιμένει να πιστεύει ότι αφού δεν πρόκειται να αποφύγετε το ξήλωμα -όσους δημοσιογράφους φίλους της "Ζωής" και ν’άχετε στην Αθήνα και όσο και να σας πλέκουν, μάλλον υποκριτικά, ύμνους και εγκώμια, ορισμένοι ομογενείς επιτήδειοι- πρέπει τουλάχιστο να φύγετε με το κεφάλι ψηλά. Είναι αλήθεια πως αυτό θέλει και αρετή και τόλμη, αλλά έτσι θα κάνετε επιτέλους και ένα καλό στην Εκκλησία της Αμερικής.
Πάψτε να συγκαλύπτετε την πραγματικότητα για τα ελλείμματα!
Πάψτε να συγκαλύπτετε τους δημιουργούς των ελλειμμάτων!
Πάψτε να συγκαλύπτετε τους αποδέκτες των καρπών της ελλειμματοβιομηχανίας.

Πέστε επιτέλους στον κόσμο ποιοί είναι οι πραγματικοί καταχραστές της εμπιστοσύνης και του χρήματος του λαού. Αυτό τουλάχιστον το οφείλετε στην Εκκλησία της Αμερικής.

Κατά τα άλλα, μη πτοείστε, σεβασμιότατε, όσο γρήγορα κι αν πλησιάζει η ώρα της λαιμητόμου. Πάρτε το απόφαση. Κρατείστε την ψυχραιμία σας. Αφήστε τα παρακαλετά τα κακομοίρικα και άδικα παρακάλια. Μην τους δίνετε αυτή την ικανοποίηση. Και προπαντός μη τους χαρίστε την παραίτηση που τόσο λαχταρούν. Αναγκάστε τους να ποδοπατήσουν πάλι τους Κανόνες της Εκκλησίας και να καταφύγουν πάλι σε μέσα εκκλησιαστικής παρανομίας. Αφήστε τους να εκτεθούν πάλι στα μάτια του κόσμου, που για δεκαετίες τώρα παραπλανούν και ατιμώρητα εκμεταλλεύονται. »

Με τιμή,
Νεκτάριος Χατζηεμμανουήλ (Nick Manolis)
Πολιτικός Μηχανικός.
Ephrata, PA 17522 - USA
28 Ioυνίου 2018

3 σχόλια:

  1. Πάψτε να συγκαλύπτετε την πραγματικότητα για τα ελλείμματα!
    Πάψτε να συγκαλύπτετε τους δημιουργούς των ελλειμμάτων!
    Πάψτε να συγκαλύπτετε τους αποδέκτες των καρπών της ελλειμματοβιομηχανίας.
    Πέστε επιτέλους στον κόσμο ποιοί είναι οι πραγματικοί καταχραστές της εμπιστοσύνης και του χρήματος του λαού. Αυτό τουλάχιστον το οφείλετε στην Εκκλησία της Αμερικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφήστε τα παρακαλετά τα κακομοίρικα και άδικα παρακάλια. Μην τους δίνετε αυτή την ικανοποίηση. Και προπαντός μη τους χαρίστε την παραίτηση που τόσο λαχταρούν. Αναγκάστε τους να ποδοπατήσουν πάλι τους Κανόνες της Εκκλησίας και να καταφύγουν πάλι σε μέσα εκκλησιαστικής παρανομίας. Αφήστε τους να εκτεθούν πάλι στα μάτια του κόσμου, που για δεκαετίες τώρα παραπλανούν και ατιμώρητα εκμεταλλεύονται. »

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί οι ομογενείς της Αμερικής δεν απευθύνονται στην αμερικανική δικαιοσύνη μήπως και ξεκαθαρίσει η κόπρος του Αυγεία???

    ΑπάντησηΔιαγραφή