Powered By Blogger

10.9.12

Δε θα γίνει η “Κρήτη μπαταρία με fast track”...


 Αγαπημένοι φίλοι, συνάδελφοι, συνεργάτες,συνάνθρωποι,
με το παρόν mail τολμούμε και σας επισυνάπτουμε φρικτές πληροφορίες σχετικές με την"πράσινη ενέργεια" που τόσο ακούμε τελευταία και που τόσο μαςπροπαγανδίζουν αγνοώντας κάθε ανθρώπινο δικαίωμα χωρίς κανέναν απολύτωςσεβασμό τόσο στον άνθρωπο, όσο και στο περιβάλλον!
Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και καλούμαστε να δράσουμε άμεσα για κάτιπου απειλεί τη φύση, την κοινωνία, τον άνθρωπο.
Έπειτα από έρευνα μελών της ομάδας μας,συλλέξαμε πληροφορίες και σας τις παραθέτουμε σε μορφή απλού κειμένουπροκειμένου να κατανοήσετε σε απλά Ελληνικά και επιγραμματικά όλο αυτό πουσυμβαίνει και που οι περισσότεροι από εμάς δε γνωρίζουμε.
Καλό θα ήταν να ενημερωθούν όλοι!
Αυτή την Τετάρτη 18 του Ιούλη, στοΗράκλειο Κρήτης και στα πλαίσια street art τηςομάδας χορού Φυσαλίδα, θα παρουσιάσουμε υλικό της έρευνάς μας. Θα το μοιράσουμεσε φυλλάδια, θα το προβάλουμε σε τοίχο, θα κινηθούμε για αυτό, θα το χορέψουμε.Είμαστε επίσης σε διαδικασία μετάφρασης του Ελληνικού κειμένου στα Αγγλικάκαθώς και σε διαδικασία δημιουργίας ενός DVD με οπτικο-ακουστικό υλικό το οποίοθα προωθήσουμε σε πολιτιστικούς συλλόγους χωριών, προκειμένου να ενημερωθεί οκόσμος. Αν κάποιος από εσάς επιθυμεί να του στείλουμε το DVD για να το προωθήσει επίσης, ευχαρίστως νατο κάνουμε ή διαφορετικά σας προωθούμε κάποια από τα links που έχουμε χρησιμοποιήσει.
Ευχόμαστε να ‘μαστε όλοι καλά, ψυχικά και σωματικά, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε!
Φως στις καρδιές μας,
Γωγώ Πετραλή
εκ μέρους της ομάδας χορού Φυσαλίδα
site:
www.fysalidance.com
facebook: fysalida dance company
 
Υ.Γ. Για τους δύσπιστουςδε, ενημερώνουμε ότι αναφέρουμε πηγές της έρευνας καθώς και links με σημαντικέςπληροφορίες επί του θέματος.
 
 Γιατί η Κρήτη “οφείλει” να γίνει ηλεκτρικό νησί;
 
21 Ιουλίου 2009
Δημοσιεύεται ο νόμος για το FAST TRACK ή αλλιώς Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησηςκαι τροποποιείται το 2010 (Ν. 3894/2010 ΦΕΚ Α΄ 204/02.12.2010). Αφορά μόνο πολύμεγάλες επενδύσεις και από τη στιγμή που μπαίνει  σε εφαρμογή μόνο μεαπόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας μπορεί να ανασταλεί η επένδυση. Οιδιαδικασίες FAST TRACK ισχυροποιούνται  και οι μεγάλες επενδύσεις διευκολύνονταιακόμη περισσότερο με το νεώτερο νόμο 4072/2012.
29 Ιουνίου 2011
Ψηφίζεται το "Μεσοπρόθεσμο". Με τις διατάξεις του ο ξένος επενδυτήςδικαιούται να οικοδομήσει επί δημοσίων κτημάτων, τα δε κτίσματα αυτά μπορεί νατα εκμεταλλεύεται ως ιδιοκτήτης τους μέχρι και 100 χρόνια!

Μάρτιος 2012
Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για το πρόγραμμα"Ήλιος" το οποίοπεριλαμβάνεται στους όρους του Μνημονίου. Πρόκειται για πρόγραμμα ανάπτυξηςφωτοβολταϊκών ή και ηλιοθερμικών συστημάτων, προς το παρόν ισχύος 10.000 MW σεόλη τη χώρα, για τα οποία απαιτούνται 200.000 στρέμματα. Μιλάει για μιααπρόσκοπτη, με το “κλειδί στο χέρι” και χωρίς κανένα εμπόδιο τελικήαδειοδότηση στην επιλεγμένη από τους επενδυτές γη.
6 Ιουνίου 2012
Νομικό πραξικόπημα, λίγο πριν τιςτελευταίες εκλογές, ο τότε υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης (και νυν Οικονομικών)αποφασίζει με τη διαδικασία Fast Track για την ένταξη τριών μεγάλωνεπενδύσεων β-ΑΠΕ στην Κρήτη καθώς και κοινή διασύνδεσή τους μέσω υποθαλάσσιωνκαλωδίων με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
 Πρόκειται για τα σχέδια:
1) Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.), πουπεριλαμβάνει κατασκευή 33 αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 1.077 MW, στουςτέσσερις νομούς.
2) Κρήτη Πράσινο Νησί, που περιλαμβάνει κατασκευή 36 αιολικώνσταθμών συνολικής ισχύος 1.005,10 MW, κυριότητας του Ομίλου «ELICA GROUP».
3) Κατασκευή Ηλιοθερμικού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειαςσυνολικής ισχύος 70 MW στη θέση Φουρνιά του Δήμου Σητείας, ενεργειακήςπαραγωγής 378.306 MWh ετησίως, κυριότητας της «ΣΟΛΑΡ ΠΑΟΥΕΡ ΠΛΑΝΤ ΛΑΣΙΘΙΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Μ.Ε.Π.Ε.».
Κάποια(εκτός Fast track)από τα σχέδια τα οποία σχεδιάζονται και υλοποιούνται:

Σητεία-Σίτανος φωτοβολταϊκά στο Οροπέδιο των βράχων”
Χανιά-Αποπηγάδι          έγκριση λειτουργίαςυβριδικού υδροηλεκτρικού σταθμού
Χερσονήσος-περιοχήΜαλίων-Κράσι σχεδιάζεται υβριδικόπάρκο παραγωγής ενέργειας

Ρέθυμνο-θέσηΤσούνες δήμου Συβρίτου έγκριση εγκατάστασης αιολικού σταθμού
Ηράκλειο-θέση Αυγερινός δήμων Γόρτυνας Ηρακλείου και Αρχανών–Αστερουσίων   έγκρισηεγκατάστασης αιολικού σταθμού
Σητεία ακυρώνεται η δημιουργία Γεωπάρκου εγκεκριμένου από την ΕΕ προκειμένου ναεγκατασταθούν βΑΠΕ
Σχέδια για Αιολικά πάρκα ισχύος 1005 MW σε περιοχές NATURA 2000, στην Κριτσά, στους Ποτάμους και στηΣελένα καθώς και σε Καταφύγιο Άγριας Ζωής στον Κρούστα.
Ο νόμος καλύπτει τη δυνατότητα εγκατάστασηςσταθμών ΑΠΕ ακόμη και σεπεριοχές natura, σε διαπιστωμένους διαδρόμουςμετανάστευσης μεγαλόσωμων αρπακτικών πουλιών, σε αιγιαλό, παραλία, θάλασσα, σεβ’ αρχαιολογικές ζώνες. Ο νόμος καλύπτει ακόμη και να χαρακτηριστούν καθώς καινα «αποχαρακτηριστούν» δασικές εκτάσεις κατά βούληση!
Την ώρα που η Κρήτη χρειάζεται μέχριστιγμής 700-750 MW στο ανώτερο σημείο αιχμής κατανάλωσης, την ίδια ώρα, είναιυπό έγκριση άδειες για β-ΑΠΕ της τάξεως των 5.500 MW και άνω!
Ενεργειακό «ρεσάλτο» στην Κρήτη που έρχεται να συμπληρώσει ο σταδιακός έλεγχοςτων νερών από Εταιρείες και που μετατρέπει την Ελλάδα σε νεοαποικιακήζώνη, όπου θα ισχύουν οι νόμοι της Άγριας Δύσης, στη μεταμοντέρναεκδοχή τους(!)
Και…
1) Θα προκληθεί μη αναστρέψιμη καταστροφή:
-σε έναπεριβάλλον που επιζεί οριακά, στη βιοποικιλότητα, στα οικοσυστήματα και στους βιότοπους
-στημείωση του υδροφόρου ορίζοντα και στην επίσπευση της ερημοποίησης που θα καταστούν πλήρως αντιληπτές μόνομετά την κατασκευή των β-ΑΠΕ.
2)Δημιουργείται, εκ του μη όντως, στην Κρήτη αλλά και σεόλη τη χώρα, ένα νέο καρτέλ στην ενέργεια που σε συνδυασμό με τησχεδιαζόμενη πλήρη εκποίηση της ΔΕΗ μεταφράζεται μονοσήμαντα σε: ανεξέλεγκτηαύξηση των τιμών ενέργειας και νερού για όλους!
3)Αποκλείεται οριστικά η συμμετοχή απλών πολιτώνστις πράσινες επιδοτήσεις και στα δάνεια, μιας και αποκλείονται οι εξαιρετικά ηπιότερες εγκαταστάσεις,δηλαδή τα μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες καθώς και οι μικρές ανεμογεννήτριες. Σεσύγκριση με τις φαραωνικές β-ΑΠΕ, η ιδιοπαραγωγή αποτελεί διαφορετικόκαταναλωτικό πρότυπο εντελώς διαφορετικό από αυτό της βουλιμικής σπατάληςενέργειας και της υπερκατανάλωσης.
Το θεσμικό πλαίσιο αφοπλίζει τους πολίτεςκαι τις ντόπιες κοινωνίες, δυσχεραίνει την πρόσβαση τους στη δικαιοσύνη καιχαρίζει στις Πολυεθνικές τον πλήρη έλεγχο της διαχείρισης παραγωγής ενέργειαςτης χώρας, για τουλάχιστον τα επόμενα 100 χρόνια!
Τα Ηνωμένα Έθνη καταγγέλλουν την ΕΕ ότι παραβιάζει τηΣυνθήκη Άαρχους που απαιτεί η δημόσια διαβούλευση να γίνεται όσο ακόμα είναιόλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και όχι όταν πια έχουν ήδη αποφασιστεί οι εκάστοτεπολιτικές.
 Οι επενδύσεις αυτού του μεγέθους έχουν σα συνέπειατην υπερ-ανάπτυξη σε βάρος του περιβάλλοντος, της πρωτογενούς παραγωγής, τωντοπικών κοινωνιών και των ιδιομορφιών τους.
Δε δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και όχιμόνο δεν υπάρχει τοπικό όφελος αλλά το κόστος του ηλεκτρικού αυξάνεται ραγδαία.
Δε θέλουμε να εγκλωβιστούμε σε αυτόν τονεξωφρενικό αγώνα!
Θέλουμε να προτάξουμε νέες αξίες καιπροσανατολισμούς.
Έχουμε άλλη γνώμη για την ανάπτυξη.
Ανάπτυξη είναι η ποιότητα ζωής, ηαυτοδιαχείριση και η προστασία του ζωτικού μας χώρου, το δικαίωμα στη χαρά καιπάνω απ’ όλα το να ζούμε σε αρμονία με τη φύση απολαμβάνοντας τα δώρα της.

Δε θα γίνει η “Κρήτη μπαταρία με fast track”.
Θέλουμε να ορίζουμε τη διαχείριση των ζωτικών μας φυσικών πόρων.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγειτο Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ διεκδικώντας την ακύρωση των αποφάσεων
 
Ενώ…
-Μεγάληνίκη της Επιτροπής Αγώνας Σητείας ενάντια στις Βιομηχανικές ΑΠΕ.
-Απόρριψητου Ηλιοθερμικού 60 MW στο Χώνο Σητείας της εταιρείας SUSTAINABL​ESOLARFUTUREEAST - CRETEEΠΕ.
-Λαϊκή συνέλευση στον Κρούστα. Οι κάτοικοι στηρίζουν τις ήπιες μορφέςενέργειας, αλλά με τρόπο που να μη καταστρέφεται το φυσικό ιστορικό καιαρχαιολογικό περιβάλλον.
-Ο Δήμος Αγίου Νικολάου προσφεύγει στοΣυμβούλιο Επικρατείας κατάτου Fast Track.
“Ζητείται αναστολή αποφάσεων μέχρι ναδημιουργηθεί ένας περιφερειακός ενεργειακός σχεδιασμός”.
-9/6/2012 Ζάκρος είπε όχι στις βιομηχανικέςανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
“Αρνούμαστε να μετατραπούν σύμμαχεςδυνάμεις της φύσης όπως ο ήλιος, ο αέρας και το φυσικό περιβάλλον σε εχθρικές.»
Nα προλάβουμε:
Πρόσβαση σε περιβαλλοντική πληροφορία
www.et.gr  - Ανάρτηση όλων των (ΦΕΚ) από το Εθνικό ΤυπογραφείοΠρογράμμαΔι@ύγεια
http://aepo.ypeka.gr/  - Αναρτώνται για δημόσια και ανοιχτήπρόσβαση όλες οι αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) για έργατης κατηγορίας Α’ του ν. 4014/20111
http://www.opengov.gr  - Πύλη δημόσιας διαβούλευσης,αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο σύγχρονης διακυβέρνησης

Πηγές:
http://www.fast-track.d-e.gr/wp-content/uploads/2010/09/1st_DESE_decisions1.pdf - Φεκ - fast track
http://www.econews.gr/2012/07/07/programma-ilios-nikos-xountis/ - Φωτοβολταϊκά: με χρήματα του Ελληνικού ΕΣΠΑ το πρόγραμμα «Ήλιος»
http://www.politestv.gr/index.php?id=1000&article=64 - Σίτανος “Tοηλεκτρικό χωριό”
http://apopigadi.blogspot.gr/2011/11/blog-post_22.html - Κατατέθηκε “αίτηση ακύρωσης” στο Συμβούλιο της Επικρατείας(ΣΤΕ) για το υβριδικό στο Αποπηγάδι
http://www.kandanos.eu/node/1885 - Σε εταιρίες περνάει σταδιακά ο έλεγχος των νερών της Κρήτης https://sites.google.com/site/pagkritiodyktioagonakatabape/news/idioktesiakostenkretekaiape - ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΑΠΕ
http://www.koutipandoras.gr/?p=21715 - Προσφεύγουν στοΣτΕ εναντίον τριών μεγάλων επενδύσεων ΑΠΕ στην Κρήτη
http://www.ecocrete.gr/index.php?option=com_content&task=groupsection&id=18&Itemid=89 - Ψήφισμα του δικτύου κατά των βΑΠΕ: ΟΧΙ στην νέα κατοχή μέσω ΑΠΕ
http://energyin.gr - Ψηφίστηκεεπί της αρχής το σχέδιο νόμου για το “Ήλιος”
http://www.wwf.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=912%3A2012-07-04-08-41-15&catid=70%3A2008-09-16-12-10-46&Itemid=90 - Βατερλώ για την περιβαλλοντικήνομοθεσία!https://sites.google.com/site/pagkritiodyktioagonakatabape/
http://www.energyonline.gr/?p=7056# - ΔηλώσειςΡαϊχενμπάχ για το «Ήλιος»
http://www.energyonline.gr/?p=7044# - Αμφιβάλλουν οιΟικολόγοι Πράσινοι για το «Ήλιος»
http://gerontisart.blogspot.gr/2011/06/blog-post.html - Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΚΡΟΥΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
https://sites.google.com/site/pagkritiodyktioagonakatabape/news/ezakroseipeochi/ -Η ΖΑΚΡΟΣΕΙΠΕ ΟΧΙ!
http://www.sitiapress.gr/sitia/Default.aspx?tabid=90&aid=523 - Ενεργειακό ρεσάλτο στην Κρήτη
http://ec.europa.eu/environment/aarhus/ - The Aarhus Convention
http://windwatch.gr/forum/t-215745/  - Θέσεις ΒΙΟΖΩ για τις ΑΠΕ και τον ΚΕΝΑΚ
http://www.kandanos.eu/node/1902 - Σ.Βροντινός:Tι εξυπηρετούν τελικά οι πολυεθνικές ΒΑΠΕ;
http://www.investingreece.gov.gr - (Ν. 3894/2010 ΦΕΚ Α΄ 204/02.12.2010)
http://www.minfin.gr/content-api/f/binaryChannel - ΦΕΚ Α' 152/01.06.2011 - Υπουργείο Οικονομικών (Μεσοπρόθεσμο)
http://www.selino.gr/node/19- Ζώνες ειδικής προστασίας τηςΟρνιθοπανίδας: Η μελέτη που απορρίφθηκε
http://www.rae.gr/geo/ - Γεωπληροφοριακόςχάρτης
http://www.iberica2000.org/Es/Articulo.asp?Id=4540 Mark Duchamp: Wind farms areredundant

έρευνα+κείμενα -> Μαριάνθη Δικίδου, Εύα Κακέπη, Μαρία Πλαγιωτάκη
επιμέλεια -> Γωγώ Πετραλή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου