Powered By Blogger

5.9.18

Ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Σπυρίδων μιλά αποκλειστικά στον «Εθνικό Κήρυκα.»

Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2014


Του Θεοδωρου καλμουκου

SPYRIDWN - SIOFIL
Ο Αρχιεπίσκοπος π. Αμερικής Σπυρίδων με τον Γεώργιος Σιόφιλ

SPYRIDWN - KALMOUKOS
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Σπυρίδων σε αποκλειστική συνέντευξή του που παραχώρησε στον «Εθνικό Κήρυκα» στη Βοστώνη, όταν είχε έλθει για τη Νεκρώσιμη Ακολουθία της πρώην προέδρου της Φιλοπτώχου Αδελφότητας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Ευανθίας Κοντάκη, δήλωσε ότι η Μητροπολιτοποίηση τελικά δεν διασφαλίζει την ενότητα της Ομογένειας. Είπε χαρακτηριστικά, πως «ήμουν πάντα της άποψης ότι αυτό που πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού είναι η ενότητα της Ομογένειας και η ενότητα της Ομογένειας δεν διασφαλίζεται με τη δημιουργία Μητροπόλεων».
Σε σχετική ερώτηση για πιθανή επιστροφή του στην ενεργό υπηρεσία της Εκκλησίας καθότι είναι νέος και υγιής, είπε, πως «υπό τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στο Φανάρι δεν σχεδιάζω να αναλάβω νέα Εκκλησιαστική Υπηρεσία». Δήλωσε, ωστόσο, πρόθυμος να μεταβεί στο Φανάρι και να συναντηθεί με τον Πατριάρχη αν τον καλέσει. Είπε επί λέξει «ασφαλώς θα πάω διότι είμαι πάντα υπέρ του διαλόγου και της συνεννοήσεως».
Αναφορικά με την ελληνικότητα και την ελληνική γλώσσα, τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει γνήσια μορφή Ορθοδοξίας που να μη βασίζεται πάνω σε ελληνικές βάσεις».

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
«Ευρίσκομαι ξανά στη Βοστώνη κάτω από αντίξοες πάλι συνθήκες. Χάρηκα όμως που είδα αγαπητά πρόσωπα, τον Αγιο Βοστώνης, τους ιερείς του, τον ανταποκριτή του ‘Κήρυκος’. Νομίζω ότι θα είναι μία από τις τελευταίες μου επισκέψεις στη ωραία αυτή πόλη διότι δεν έχω πλέον ειδικό λόγο να έρχομαι. Τότε που υπήρχε η Ευανθία (Κοντάκη) είχα κάθε λόγο να ευρίσκομαι εδώ συχνά».
Στην επισήμανση πως «έχετε λόγους να έρχεστε στην Αμερική διότι υπάρχει κόσμος που σας αγαπά», ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων είπε: «σίγουρα υπάρχει κόσμος με τον οποίον συνδέομαι ακόμη, σίγουρα συμπαθώ πολύ κόσμο και βρίσκομαι ακόμη σ’ επαφή μαζί του, σίγουρα τον αγαπάω και με αγαπούν υποθέτω, αλλά δεν έχω πλέον επίσημη ιδιότητα και αυτό ίσως καθιστά τη σχέση μου μ’ αυτούς τους ανθρώπους πιο γνήσια και πιο ειλικρινή».
Οταν τον ρωτήσαμε «αφού είστε νέος ακόμα δεν μπορείτε να προσφέρετε στην Εκκλησία και το Γένος;», απάντησε: «ο καθένας προσφέρει όπως μπορεί και καταλαβαίνει» και πρόσθεσε «είπα και το επαναλαμβάνω πως υπό τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στο Φανάρι δεν σχεδιάζω να αναλάβω νέα Εκκλησιαστική Υπηρεσία».
Οταν τον ρωτήσαμε «όταν αλλάξουν τα πράγματα στο Φανάρι», είπε πως «όταν αλλάξουν τα πράγματα, αλλάζουν φυσικά και οι σκέψεις των ανθρώπων, αλλά και η διάθεσή τους, προς το παρόν όμως δεν έχω σκοπό να συνεργαστώ με πρόσωπα τα οποία διαδραμάτισαν ρόλο στα γεγονότα του 1999» και συμπλήρωσε πως «ανθρώπινα κρίνοντες τα πράγματα, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε στο Φανάρι και δεν έχω σχέδια να αναλάβω Εκκλησιαστική Υπηρεσία είτε είναι γραφειοκρατική εργασία, είτε εκκλησιαστική αποστολή». Πρόσθεσε ωστόσο, πως «αν τα πράγματα αλλάξουν παρ’ ελπίδα και παρά τους ανθρώπινους υπολογισμούς, οπωσδήποτε θα επαναθεωρήσω τη θέση μου, οπωσδήποτε θα κοιτάξω πώς μπορώ να είμαι όσο το δυνατόν πιο χρήσιμος σε οποιαδήποτε θέση».
Οταν τον ρωτήσαμε αν ήταν λάθος τελικά που παραιτήθηκε το 1999, είπε ότι «ήταν η μόνη λύση τότε, διότι πώς μπορεί να υπάρξει δικέφαλη διοίκηση ενός μεγάλου εκκλησιαστικού οργανισμού; Οι Ιεροί Κανόνες, αλλά και η μακραίωνη πράξη της Εκκλησίας, απαιτούν περισσότερο σεβασμό…».
Στην ερώτηση «αν σας καλέσει σήμερα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και σας πει, ‘αδελφέ Σπυρίδων, έλα να πιούμε ένα καφέ’, θα πάτε;», είπε «ασφαλώς θα πάω διότι είμαι πάντα υπέρ του διαλόγου και της συνεννοήσεως, αλλά πρέπει να υπάρξουν και οι κατάλληλες συνθήκες για να αποδώσει ο διάλογος» και διερωτήθηκε «μπορώ να αρνηθώ τον διάλογο;».
SPYRIDWN - METHODIOSΣτην ερώτηση «πού νομίζετε ότι πηγαίνει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής;», έδωσε την απάντηση, ότι «πορεύεται εκεί που περίμενε ο καθείς ότι θα πορευόταν. Τα προβλήματα τα οποία υπήρχαν, υπάρχουν και παραμένουν άλυτα».
Αναφορικά με το αν η Μητροπολιτοποίηση ήταν λάθος τελικά, ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων είπε: «γνωρίζετε τη θέση μου επ’ αυτού, ήμουν πάντα της άποψης ότι αυτό που πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού είναι η ενότητα της Ομογένειας και η ενότητα της Ομογένειας δεν διασφαλίζεται με τη δημιουργία Μητροπόλεων. Βέβαια αντιλαμβάνομαι ότι το Φανάρι έχει τις επιφυλάξεις του για ένα σύστημα χωρίς Μητροπόλεις, αλλά πάντοτε πιστεύω ότι θα έπρεπε να είχε βρεθεί ένας άλλος τρόπος ο οποίος θα διασφάλιζε την ενότητα και θα ικανοποιούσε ταυτόχρονα και την επιδίωξη του Φαναρίου να ασκήσει μεγαλύτερο ακόμη έλεγχο επί της Επαρχίας του στην Αμερική».
Οταν τον ρωτήσαμε για τη διαδοχή στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής καθότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είναι ήδη προχωρημένης ηλικίας, απάντησε: «είπα και επαναλαμβάνω πως είναι ασέβεια το να ομιλεί κανείς για διαδοχή διότι ο αξιοσέβαστος ποιμενάρχης της Αμερικής ζει και αρχιεπισκοπεύει, αλλά -καταλαβαίνω- ανθρώπινες είναι οι σκέψεις και ο καθείς έχει δικαίωμα να προβληματίζεται σχετικά».
Στην ερώτηση «θα δεχόσασταν να ξαναέλθετε στην Αμερική ως Αρχιεπίσκοπος;», είπε «ποτέ υπό τις συνθήκες υπό τις οποίες ’διοικείται’ σήμερα η Αρχιεπισκοπή».
Οταν τον ρωτήσαμε «τι σκέπτεστε για τη διαδοχή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου;», είπε «δεν σκέπτομαι, είναι νέος ο άνθρωπος, ζει ακόμα, πατριαρχεύει και ταξιδεύει». Αν νομίζει ότι κάνουν στο Φανάρι σχέδια για το μέλλον, είπε ότι «φαντάζομαι πως στο Φανάρι θα έχουν οπωσδήποτε σχέδια για το μέλλον, το θέμα είναι αν σχέδια για το μέλλον έχει και σύσσωμη η ιεραρχία του Πατριαρχείου…».
Στην ερώτηση αν χάνεται η ελληνικότητα, τόνισε ότι «όσο περνά ο χρόνος τόσο και περισσότερο έδαφος θα χάνουμε». Για την Ελληνική Παιδεία και Γλώσσα, είπε ότι «διάβασα το άρθρο σας με τίτλο ‘Ποια Παιδεία;’ και σας συγχαίρω γι’ αυτό, είναι πράγματα τα οποία, όπως είπατε κι εσείς, λέγονται και επαναλαμβάνονται από χρόνια, αλλά τίποτε δεν γίνεται, δεν λαμβάνονται αποφάσεις επί του θέματος, και βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο να επανεξετάζουμε την όλη υπόθεση της ελληνικής γλώσσας και αν συμφέρει να την κρατήσουμε ή όχι. Πάντοτε πίστευα και πιστεύω ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει γνήσια μορφή Ορθοδοξίας που να μη βασίζεται πάνω σε Ελληνικές βάσεις. Οι Πατέρες της Εκκλησίας ήταν Ελληνες. Η Πατερική σκέψη ήταν πέρα έως πέρα Ελληνική. Δεν ξέρω πώς μπορεί να βρει το δρόμο της μία Εκκλησία, ιδίως στη σημερινή εποχή, χωρίς τις γνήσιες πατερικές ελληνικές της βάσεις. Κι αυτό δεν το λέγω εγώ, το λένε οι μεγαλύτεροι θεολόγοι των Ρώσων, όπως ο Φλορόφσκι, και άλλοι».
SPYRIDWN - KONTAKH 3Οταν τον ρωτήσαμε «τι είναι η Ομογένεια για σας;», υπογράμμισε ότι «η Ομογένεια είναι η επέκταση της Ελλάδος στην Αμερική, μια άλλη Ελλάδα. Οταν βλέπω ομογενή βλέπω ένα φίλο συμπατριώτη Ελληνα» και τόνισε πως «κι εγώ παιδί της Ομογένειας είμαι, γνήσιο κι αυθεντικό παιδί της Ομογένειας, και πονάω όταν βλέπω πως παραθεωρούνται οι παραδόσεις μας, ότι τα σχολεία μας δεν ευδοκιμούν, όταν επιμένουν ακόμη μερικοί πως όλα πρέπει να αμερικανοποιηθούν, λες κι ό,τι είναι ελληνικό αποτελεί δευτερεύον στοιχείο και είναι κατώτερης κατηγορίας. Διάβασα στην εφημερίδα σας ότι έκλεισαν πρόσφατα τέσσερα σχολεία, και λυπήθηκα.
Ανέθαρρα βέβαια λίγο διαβάζοντας πως κάτω εκεί στη Φλόριδα υπάρχει ένα σχολείο τσάρτερ που προοδεύει. Η είδηση αυτή μού έδωσε μεγάλη χαρά».
Για την πορεία της Ελλάδος, ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων ανέφερε, ότι «παρακολουθώ τις ειδήσεις και θλίβομαι για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Διάβασα τη συνέντευξή σας με τον κ. Μιχάλη Δουκάκη και διαπίστωσα πως όσα τόνισε ο κ. Δουκάκης τα λένε και άλλοι μεγάλοι πολιτικοί ανά τον κόσμο. Το περίεργο είναι πως δεν τα ακούν οι πολιτικοί της Ελλάδας».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
 πηγή: http://www.paneliakos.com/2014/09/blog-post_613.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου